O xenofobii, cenzuře, idiocii, a drtivém úpadku v deníku Právo

7. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Upozorňujeme, že mystifikační, xenofobní blábol konspirátora  Herzána, který uveřejnily Novinky a Právo, aniž by se za tento hoax do dneška omluvily, výrazně přispěl k posílení hysterické nenávisti v myslích mnoha českých občanů, založené na nesmyslech. Článek byl sdílen mnoha tisíci osob na Facebooku a potvrdil jejich iracionální nenávistné stereotypy. Právě tento druh psaní vede k násilným útokům proti nevinným lidem, k nimž  dochází v poslední době. Považujeme redaktory Práva a Novinek za tyto útoky přímo odpovědné, neboť nenávistná slova vedou dříve nebo pozdějí ke krveprolévání a hranice už v ČR byla násilným útokem proti muslimovi minulý týden a žhářstvím tento týden překročena. Porybný i Dengler by se měli stydět. Chtějí skutečně žít ve fašistické společnosti, kterou tak horlivě nyní, jak se zdá, budují? (JČ)

"Článek pro nás už dopisovat nemusíte. Ani nás nemusíte oslovovat s jinými nabídkami," řekl mi do telefonu můj editor v Právu, když jsem zrovna pracoval na domluveném komentáři pro Právo k včerejšímu článku ufologa a konspirátora Herzána, napsal na Facebooku Vojtěch Svratkin.

Moje otevřená reakce editorovi, panu Porybnému a celé redakci Práva:

Vážený pane ...,

Děkuji Vám za předchozí spolupráci. Psal jsem pro Vás rád a vážil jsem si, že můžu přispívat svými texty redakci, která se jako jediná v naší zemi udržela do velké míry nezávislost na různých oligarších. Co se týče komentářů, Právo si udrželo dodnes vysoký standard - to se rozhodně o žádném dalším velkém tištěném médiu u nás nadá říct. To není málo. I to je důvod, proč je mi líto, že se mi cesta do Práva uzavřela. Ale právě pro tyto kvality Práva jsem měl potřebu se vyjádřit k článku pana Herzána. Vyjádřit se ostře. Chtěl jsem, ať si redakce Práva uvědomí, že publikovat texty od ufologů a konspirátorů bez jakéhokoli ověření faktů či osobnosti autora není cesta k vyšší kvalitě média. Právě naopak, jak jsem zmínil, je to cesta do míst, kam slunce nesvítí.

Když se s nějakou redakcí ztotožním, tak do ní musím tepat. Nechci dělat v podružném periodiku, chci být mezi nejlepšími. Jsem mladý, na začátku kariéry, nechci ohýbat záda. Za svými informacemi budu stát a stejně si chci stát i za kolektivem, se kterým pracuji - třebaže jen jako korespondent. A musím říct, že jsem měl dodnes naději (a já jsem ji úplně neztratil ani tímto), že Právo takové i přes nějaké lapsy může být. Že se do něj dostanou reportéři, zprávaři i mladí komentátoři, kteří dělají svou práci rádi a dobře. Být hnáni vpřed pocitem, že můžeme dělat pro někoho nezávislého, ideově vyprofilovaného, nebojícího se sebekritiky a s dlouhou tradicí není pro mladé lidi málo.

Možná se Vám bude zdát namyšlené, když řeknu, že bych za adekvátní reakci považoval okamžité vykopnutí editora, který text pana Herzána editoval před tím, než šel do tisku. Tak by to asi udělala každá sebevědomá redakce, která si váží svých čtenářů a své hodnověrnosti. Vy jste se rozhodli pro cestu ukončení spolupráce s kritikem. Je to vaše rozhodnutí, respektuji ho, ale přeji Vám i České levici, ať jsou Vaše rozhodnutí do budoucna lepší.

S přáním pěkných dní,

Vojtěch Boháč

0
Vytisknout
12752

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2016