Sýrie: V Mnichově bylo dojednáno částečné příměří

12. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Rusko, USA a další mocnosti se dohodly na ukončení bojů "během týdne" a na dodávkách humanitární pomoci - avšak ruská letadla budou dále bombardovat

Do týdne mají v Sýrii přestat boje a do obklíčených oblastí má být dodána humanitární pomoc, uvedly Spojené státy, USA a další mocnosti v Mnichově ve čtvrtek pozdě v noci. Rusko se však nezavázalo zastavit bombardování svými letadly.

Americký ministr zahraničí John Kerry uvedl, že došlo k pokroku směrem k celonárodnímu "ukončení bojů", avšak neujasnil, jak by k tomu mohlo dojít, pokud Rusko nepřestane bombardovat civilistuy a mainstreamové vzbouřence, kteří bojují proti syrskému prezidentu Bašaru Asadovi. Boje proti Islámskému státu mají pokračovat.

Západní diplomaté potvrdili, že nedošlo k dohodě s Moskvou o okamžitém ukončení leteckých úderů - což je hlavní požadavek syrské opozice, která zůstává skeptická ohledně výsledků rozhovorů.

Kerry přiznal, že Mnichov přinesl pouze "papírovou dohodu". S Lavrovem souhlasili, že skutečná zkouška bude, jestli všechny strany v konfliktu budou ochotny tyto podmínky splnit.

Kerry sdělil reportérům, že příměří se nebude týkat bojů proti extremistickým skupinám jako Isis a al-Nusra.

Zeid Ra’ad al Hussein, Vysoký komisař OSN pro lidská práva, podtrhl naléhavost zpřístupnění humanitární pomoci do obklíčených oblastí. Charakterizoval situaci v Aleppu jako "groteskní". Uprostřed bojů tam utíkají desetitisíce uprchlíků k turecké hranici.

Britský ministr obrany Philip Hammond konstatoval: "Rusko tvrdí, že útočí na teroristické organizace a přitom, důsledně bombarduje neteroristické skupiny včetně civilistů. Pokud tato dohoda má fungovat, toto bombardování bude muset skončit. Boje nepřestanou, pokud budou umírněné opoziční skupiny dále bombardovány."

Ruský premiér Dmitrij Medveděv řekl německému listu Handelsblat: "Američané a naši arabští partneři si musí tohle opravdu rozmyslet: chtějí trvalou válku? Všechny strany musejí být donuceny zasednout k vyjednávacím stolu namísto toho, aby vyvolaly novou světovou válku."

Medveděv reagoval na možnost, že Saúdská Arábie a další státy v Perském zálivu se připojí k amerických akcím proti Islámskému státu.

Avšak Spojené státy obvinily Rusko, že svou vojenskou podporou Asada zhoršuje brutální konflikt.

Pozorovatelé v Sýrii vyjádřili skepsi, zda Asad skutečně dovolí průjezd humanitárním konvojům do obklíčených oblastí.

"O tom rozhoduje Asad, ne Rusové. Jestliže Rusové přestanou zabíjet civilisty a bude otevřen přístup humanitárním konvojům, mohlo by to vést k obnovení rozhovorů v Ženevě. Avšak je velmi pravděpodobné, že režim bude jen o příměří mluvit a zabrání tomu, aby se cokoliv dělo. Problém je, že dohody Kerry-Lavrov se neúčastní žádní místní aktéři." řekl jeden diplomat.

ZDE

0
Vytisknout
8373

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2016