Ve volbách do skotského parlamentu zvítězili skotští nacionalisté

6. 5. 2016

čas čtení 1 minuta







Ve Skotsku se konaly ve čtvrtek volby do skotského parlamentu, v Anglii mj. komunální volby a v Londýně se volil nový primátor.

Prozatímní výsledky:

- Ve Skotsku pokračuje vláda skotských nacionalistů. Po sečtení všech hlasů je zjevné, že zvítězili už napotřetí ve volbách skotští nacionalisté, ale nezískali tentokrát absolutní většinu. Posílili konzervativci i zelení.

- V donedávna tradičně silně labouristickém (sociálnědemokratickém) Skotsku výrazně oslabila Labouristická strana a možná skončí jako třetí strana za konzervativci. Labouristé se posunuli více doleva, avšak tradiční levicoví labourističtí voliči hlasují v současnosti pro skotské nacionalisty a středové voliče labouristé už neoslovili.

- Ve Walesu se labouristé víceméně drží, ale možná ztratí většinu a budou muset vládnou v koalici s welšskými nacionalisty.

- V komunálních volbách v Anglii nedošlo v podstatě k výraznějším změnám a i za vlády levicového předáka Jeremyho Corbyna si Labouristická strana udržela své pozice. Přesto, zejména kvůli skotskému debaklu, bude Corbyn silně kritizován centristickými labouristickými poslanci, kteří ho nesnáší. Corbyn má podporu u labouristických aktivistů, nikoliv u centristických labouristických poslanců. Vládne však shoda, že se Corbyna zatím nebudou centristé snažit svrhnout. Očekává se, že v Londýně zvítězí ve volbách primátora muslim a labourista Sadiq Khan. To by bylo výrazným posílením Corbynova postavení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
6136

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2016