Norsko zřejmě odmítne žádost o záruky pro Snowdena

20. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


Norský státní zástupce požádal okresní soud v Oslu, aby odmítl požadavek amerického whistleblowera Edwarda Snowdena, jenž by měl během plánované návštěvy zabránit vydání bývalého amerického zpravodajce do rukou amerických orgánů. Norské stanovisko označuje Snowdenovu kauzu za kriminální, nikoliv občanskoprávní, tudíž se požaduje zamítnutí požadavku na ochranu.


Norská sekce PEN klubu pozvala Snowdena, který od roku 2013 žije v Rusku, poté co odhalil rozsáhlou americkou zahraniční špionáž, aby v listopadu převzal Ossitzkého cenu za svobodu projevu.

PEN klub ve svém vyjádření tvrdí, že právní firma podala u okresního soudu v Oslu žádost "aby bylo Snowdenovi umožněno cestovat do Norska bez strachu z vydání do USA, kde mu podle zákona o špionáži hrozí desítky let vězení".

Státní zástupce žádá, aby parlament požadavek odmítl, informoval list Aftenposten, který hovořil s se státním představitelem, který dokument viděl.

Postoj státu je založen na tezi, že kauza Snowden je svou podstatou spíše kriminální než občanskoprávní, takže by s ní také mělo být podle toho zacházeno - což by bylo možné jedině tehdy, pokud by přišla žádost o extradici.

Právní firma Schjødt zastupující Snowdenovy zájmy v Norsku se v danou chvíli k reakci státního zástupce nevyjadřuje. Její žádost je založena na neexistenci precedentu pro extradici v dějinách norské justice.

"Norské a mezinárodní vydávací právo jasně říká, že Snowden by neměl být vydán, protože obvinění proti němu jsou svou podstatou politická," sdělil norskému listu Aftenposten v dubnu zástupce firmy Halvar Helle.

Reakce státního zástupce také poukazuje na fakt, že zdaleka není jasné, že Snowdenovi, který již nemá platný americký pas, bude vůbec dovoleno přijet.

Potenciální přítomnost v Norsku může mít také "možné dopady na fundamentální národní zájmy nebo zahraničněpolitické obavy," uvádí dokument státního zastupitelství.

Dvaatřicetiletý Snowden byl obviněn ze špionáže a krádeže státních tajemství, když odhalil rozměry sledovacích programu americké služby NSA.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6766

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2016