Zemana nepůjde porazit bez voličů

23. 5. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Předpokládal bych, že pokud někdo bude chtít, aby byl současný prezident Miloš Zeman v příští přímé volbě prezidenta skutečně poražen nějakým umírněnějším kandidátem, bude pečlivě analyzovat myšlení voličů.

Nikdo jiný než voliči nemůže totiž prezidenta zvolit. Nemohou ho zvolit ani argumenty, ani morálka představitelů současného nebo minulého disentu. Demokracie totiž není nějak automaticky vláda těch dobrých a správných, naopak ti dobří a správní musí proměňovat společnost, pokud chtějí vládnout, a musí to udělat tak, aby to společnost přijala dobrovolně. Tedy musí pracovat se společenskou realitou.

Prezident Zeman snad překročil už všechno, co by příznivci TOP09 nebo zelených nebo prostě západně orientovaných liberálních voličů (mezi něž se sám řadím) považovali za nepřekročitelné, a přesto mu to neubralo na přízni veřejnosti. Samozřejmě překračovat tabu civilizované společnosti lze ještě mnohem dále, než to dosud Zeman vyzkoušel, a příští mandát, z principu už neobhajitelný, by mu k tomu dal mnoho prostoru a příležitosti.

Argumentovat proti němu z této pozice, zjevně menšinové i na politické scéně (TOP09 bude ráda, pokud se v příštích sněmovních volbách vůbec dostane přes 5% hlasů), je argumentovat proti společnosti samotné. V praxi by to znamenalo drtivé vítězství Zemana v příští volbě a zpětnou legitimizaci všech jeho výstřelků. V druhém mandátu by pak prezident Zeman mohl oprávněně ztratit všechny zábrany.

V minulé prezidentské volbě se přece jen aspoň ukázalo, že Miloš Zeman nemá za sebou úplně celý národ, získal v druhém kole 2 717 405 hlasů, zatímco jeho konkurent, Karel Schwarzenberg, 2 241 171 (wikipedie) – v prvním kole to bylo mezi těmito oběma kandidáty dokonce ještě vyrovnanější. Jestli během současného mandátu prezident Zeman mnoho svých bývalých voličů zklamal (zejména ty levicové, kteří mají problém s Putinem, Orbánem apod.), mnoho jiných zase nejspíše získal (zejména na protievropské pravici).

Jeho pozice v příští volbě bude nepochybně dána schopností protikandidáta získat podporu spíše nezemanovských než vyloženě protizemanovských voličů. Pokud bude proti Zemanovi stát kandidát, kterého budou volit jenom ti voliči, kteří už mají naprosto jasno, Zeman drtivě vyhraje. Spíše ti voliči a politici, kteří mají naprosto jasno, že Zemana nechtějí, by měli uvažovat o tom, že se připojí ke kandidátovi, který bude pro neutrální voliče nebo mírně prozemanovské voliče přijatelnější než Zeman.

Osobně si myslím, že pokud Miloše Zemana podpoří Hnutí ANO, tak je neporazitelný. Stejně tak pokud se pravda a láska a prozápadní levice budou štítit případného kandidáta Hnutí ANO, je Zeman opět neporazitelný. Možná je neporazitelný už nyní, ať dělají jeho odpůrci, co dělají; na druhou stranu: klíčový bude také výsledek voleb, tedy to, zda vyhraje drtivě, nebo jen těsně.

0
Vytisknout
9293

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2016