4. Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

19. 6. 2016

čas čtení 6 minut



Sdílejte na Facebooku!

V polovině května se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Odkaz a témata z předchozích týdnů:

Téma 1. Apatie, nebo účast? Agenda pro dynamickou demokracii ZDE

Téma 2. Válka a mír: Perspektivy pro mírovou planetu ZDE

Téma 3. Vyloučení nebo přístup: jak zasáhnout proti nezaměstnanosti mladých lidí ZDE

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

V nadcházejících týdnech vám chceme postupně zprostředkovávat otázky z pěti tematických okruhů, o nichž mladí lidé z celé Evropy ve Štrasburku diskutovali. Přijde nám, že otázky, které pro setkání připravili jeho organizátoři, jsou vynikajícím způsobem zformulovány a jsou nesmírně aktuální a důležité. Řeší budoucnost Evropy i světa, který je na rozcestí. Rádi bychom, kdybyste se k nim vyjádřili. Chtěli bychom vyvolal aspoň ozvěnu vynikající diskuse, jaká se konala ve Štrasburku. Chtěli bychom vědět, co si o těchto otázkách myslíte vy. Napište nám svůj názor, na twitteru či emailem. Zajímavou diskusi zveřejníme.

Dominika Švecová k tomu dodává: Čtenáři našich článků se nás ptají na vznik a význam této iniciativy. Je to otevřená diskuse pro všechny. Zajímají nás názory lidí, kteří nejsou normálně slyšet. A tímto jim dáváme prostor. Děláme to proto, aby se v Čechách na tato témata otevřela diskuse. Každý kdo tu žije, tak má právo se vyjádřit k dění v ČR a v EU. Nevěříme, že nikdo nikoho neposlouchá. Věříme, že jen společně můžeme najít odpovědi na otázky, které se nás týkají.

Pokud o těchto tématech nebudeme mluvit, a budeme dělat, že neexistují, tak budou jiní rozhodovat za nás. Aby ti, co neustále křičí, měli možnost vidět, co si lidi opravdu myslí. Když si tyto věci budeme sdělovat pouze osobně už nikdo jiný si je nepřečte nedozví se o nich. Důležité je zapojit se, jakkoliv. Jen otevřenou diskusí si můžeme tříbit názory a na něčem se shodnout, protože věc / téma uvidíme z různých úhlů pohledu. A opravdu nemáme na mysli mít diskuzi pro diskuzi! "have a discussion for the sake of having discussion"! Tak snad touto iniciatiou rozmluvíme lidi, kteří se k těmto tématům normálně nevyjadřují. A přineseme čerstvý vítr do plachet lidem, kteří se nemohou dohodnout, a nabídneme jim diversitu - názory od lidí, se kterými se normálně nesetkávají.

Pěti tématickými okruhy bylo ve Štrasburku toto:

- Válka a mír: vyhlídky na mírovou planetu

- Apatie nebo účast: plán pro živou demokracii

- Vyloučení nebo přístup: jak zasáhnout proti nezaměstnanosti mladých lidí

- Stagnace nebo inovace: pracovní svět zítřka

- Selhání nebo úspěch: nové cesty k udržitelné Evropě

Otázky, k nimž bychom chtěli znát vaše názory, jsou níže. Napište nám na twitter @o_evrope anebo do redakce Britských listů redakce@blisty.cz

Sledujte vyhlášení nových otázek vždy v sobotu.

Apelujeme nejenom na mladé lidi, aby se vyjadřovali k otázkám současné Evropy i České republiky.

Vyberte si otázku, nebo otázky, které vás nejvíce zaujaly a k těm se vyjádřete. Chceme slyšet váš hlas.

Dominika Švecová a Jan Čulík


IV. Stagnace či inovace: Budoucí svět práce

HOSPODÁŘSTVÍ

Digitální revoluce: Zdroj pracovních příležitostí a inovací?

Jak může Evropa vytvořit atraktivní pracovní příležitosti v propojené ekonomice a společnosti?

Jak

- podpořit veřejné i soukromé investice na podporu digitálních průkopníků v Evropě?

- dát moc mladým lidem, aby mohli využít pracovních příležitostí - na měnícím se trhu práce -

- určit vysoké standarty pro ochranu spotřebitelských a občanských dat na evropském digitálním trhu?

- mít prospěch z digitálního pokroku v ekologické ekonomice? Jaké by měly být návrhy a projekty pro digitální budoucnost Evropy?

Pracovní příležitosti a hospodářský růst: Jak dosáhnout správné směsice nejrůznější kvalifikace?

Jaké mají být nejefektivnější charakteristiky pro výrazné vytváření pracovních příležitostí v Evropě? Je důležitá fiskální disciplína, anebo nové investice? Přísné finanční škrty nebo široká sociální infrastruktura? Svobodný trh anebo státní ochranářství?

SPOJENÉ STÁTY - EVROPA

Měla by být uzavřena euroamerická dohoda TTIP? Co může znamenat pro zaměstnanost a kvalitu života v Evropě? Bude transatlantický sňatek obrů" ku prospěchu oběma?

SDÍLENÁ EKONOMIKA

Tvůrčí destrukce v akci: Tradiční podnikatelské modely vznikající digitální ekonomika likviduje. Vznikají platformy a aplikace, které spojují freelancery se spotřebiteli po celém světě: ať jde o taxislužbu, o sdílení automobilů, o dovolené, o potraviny, o hudbu. Měli by evropští poslanci tuto novou ekonomiku regulovat? Měli by povzbuzovat inovace, anebo ochraňovat zaměstnance i spotřebitele?

NOVÉ FIRMY ZE SILICON VALLEY

Dokáže Evropa vytvořit lepší hospodářský úspěch než Silicon Valley v Kalifornii? Co se dokážeme naučit z Křemíkového údolí a co udělat v Evropě lépe než tam? Proč neexistuje žádný evropský Google nebo Facebook? Jaká je naše evropská vize společnosti a životního stylu v digitální éře?

ROBOTI:

Je to věda, nebo fikce? Dostanou se roboti k moci?

Ohrožují roboti a superinteligentní počítače budoucnost lidstva? Zlikvidují stále inteligentnější počítače naše pracovní příležitosti - i naše myšlení? Anebo navždycky zůstanou pod lidskou kontrolou? Kde je rovnována mezi fascinací vědou a respektem pro lidské hodnoty?

AUTORSKÁ PRÁVA

Patenty, piráti a férové jednání

Jak řešit problémy inovací v internetové éře?

- Mají mít spotřebitelé zcela volný přístup ke znalostem, k hudbě a k výzkumu?

- Mají mít inovátoři "monopol", mají mít exkluzivní přístup k používání evropských patentů. Má se trestat napodobování vynálezů, mají se účtovat poplatky za autorská práva a mají dostávat tvůrci, spisovatelé a hudebníci honoráře?

- Jaká by měla být pravidla férového jednání v digitální společnosti?

0
Vytisknout
7462

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2016