Syrský uprchlík v Edinburku: Moje děti nechtějí vědět, že jsou Syřané

20. 6. 2016

čas čtení 1 minuta



V dnešní Světový den uprchlíků, interviewoval deník Guardian Aymana Hirha, který před dvěma lety uprchl ze Sýrie.

Jeho dva synové, šestiletá dvojčata, teď už nenapadá, že jsou to bomby, když vidí nad svým edinburským domem rachejtle, ani si nevzpomínají na to, že jim okno v jejich bytě v Damašku jednou rozbila kulka.

Chlapci si nepamatují nic o válce, která rozbila jejich rodinu, usmrtila přátele a příbuzné a donutila je odejít do exilu.

"Kluci teď mluví anglicky se skotským přízvukem a jejich učitelka mi před několika týdny řekla, že nikdo nepozná, že angličtina není jejich mateřský jazyk," říká Ayman. Jsou to stoprocentní Skoti. Nechceme, aby si na válku pamatovali.

S manželkou nedovolují svým dětem dívat se na televizní zpravodajství, ale všechny záběry ze Sýrie odfiltrovat nemohou.

"Když něco takového vidí v televizi, ptají se: 'Proč to dítě pláče, tatínku?' Nechápou proč to je. Říkáme jim jen, že je v Sýrii velká válka."

I když se manželé snaží, aby děti nezapomněly mluvit arabsky, je to problém. "Chtějí pořád už jen mluvit anglicky," říká otec. "Bohužel se na ulici naučili i sprostá slova."

Rodina je v Británii šťastná a vděčná za útočiště, které poskytuje, avšak jako většina uprchlíků ji pronásleduje zásadní otázka.

"Každý večer se ptám: Budeme se někdy moci vrátit do Sýrie?" říká otec. ""Všechno naznačuje, že ne. Moje děti nechtějí vědět, že jsou Syřané. Říkají: 'Ne, my ze Sýrie nejsme. To je vaše země'."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7171

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2016