Den poté: Hlasování pro brexit vyvolalo v Británii naprostý chaos

25. 6. 2016

čas čtení 3 minuty




- Stovky lidí v pátek večer demonstrovaly proti brexitu v Edinburku před skotským parlamentem a na hlavním náměstí George Square v Glasgow, na podporu migrantů a proti "vlně rasismu", kterou vyvolali aktivisté pro brexit. Skotsko hlasovalo 62 procenty pro setrvání v EU.

Farage přiznal, že Británie neposílá do EU 350 milionů liber týdně, a že tedy tyto ušetřené peníze nyní nepoplynou do britského zdravotnictví, jak stoupenci brexitu před referendem slibovali. Poslanec David Hannan vyloučil, že by odchod Británie z EU vedl ke zrušení volného příchodu evropských pracovních sil do Británie, přestože OMEZENÍ MIGRACE bylo před referendem hlavním argumentem stoupenců Brexitu. Bylo to celé podvod:

- V důsledku hlasování pro brexit v pátek klesla britská libra na nejnižší úroveň od roku 1985 a v jednu chvíli se hodnota čelných britských akcií snižila až o 120 miliard liber. Ratingová agentura Standard and Poor varovala, že je ohrožen britský rating AAA a Moody změnila své hodnocení vývoje britské dlouhodobé zadluženosti ze stabilní na zápornou. Podle odhadů z pátku večer Brexit globálně snížil hodnotu světových akcií o 2 biliony dolarů.

- Množství Britů žádá o občanství různých členských zemí Evropské unie, především o irské občanství. Na ně mají právo i Britové, jejichž jeden prarodič byl Irem.

- Donald Trump po Brexitu: "V listopadu budou i Američané mít možnost znovu prosadit svou nezávislost!"

- Už více než 3 miliony Britů podepsalo petici požadující nové referendum o EU, s tím, aby bylo závazné pouze potud, pokud bude pro určité rozhodnutí hlasovat více než 60 procent občanů. Velký počet signatářů této petice je z Londýna.

- Diplomaté z šesti zakladatelských zemí EU. Francie, Belgie, Holandska, Itále a Lucemburka přijeli na pozvání německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeier na mimořádné jednání o důsledcích brexitu do Berlína.

- Londýnská City, která byla dosud globálním finančním centrem, zřejmě přijde o svůj "celoevropský pas", o možnost fungovat na území Evropské unie. Celoevropský pas umožňoval britským bankám přístup na obrovský trh světových bank. V Británii v tomto finančním sektoru pracují asi 2 miliony lidí a finanční služby tvoří 12 procent britského HDP. Hrozí, že se londýnské banky přesunou do Dublina a do Frankfurtu.

- Lidé, kteří byli v procesu uzavírání hypotéčních smluv na koupi domu či bytu, je nyní v důsledku vzniklé finanční nejistoty ruší.

- Kupodivu i irský unionistický poslanec Ian Paisley, který hlasoval pro brexit, doporučuje občanům Severního Irska, aby zažádali o pas Irské republiky, která zůstává v EU. Podle tzv. Dohody z Velkého pátku z r. 1998, která uzavřela období terorismu v Severním Irsku, mají občané Severního Irska právo na občanství Irské republiky.

0
Vytisknout
6979

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2016