Skotsko a Anglie nebyly politicky nikdy tak vzdáleny jako dnes

26. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Naše dlouholeté místo u stolu s našimi kontinentálními sousedy končí, konstatuje redakční komentář skotského lidového deníku Daily Record.

Trvalý dopad hlasování pro odchod z Evropské unie je zdrcující. Výsledek poslal šokové vlny po celém světě, svrhl britského premiéra a otevřel některé velmi nepříjemné ústavní otázky. Británie promluvila - nikoliv však jednotným hlasem. My jsme ve Skotsku hlasovali pro setrvání v Evropské unii, a to ve všech okrscích.

Vzhledem k tomu, že nyní čelíme hrozbě, že nás vytrhnou z Evropské unie proti našemu přání, Nicola Sturgeonová musela odvážně zasáhnout.

A řekla to na rovinu.

Před zlatou a modrou vlajkou Evropské unie oznámila, že pro Skotsko jsou nyní na stole všechny možnosti. A součástí těchto možností je i další referendum o nezávislosti.

Skotská premiérka jedná správně, když hovoří o možnosti nového referenda o nezávislosti Skotska, bez ohledu na to, jak unavení jsme už všichni neustálou ústavní zákopovou válkou.

Sturgeonová jedná správně, protože mnoho Skotů reagovalo v pátek na výsledky referenda o odchodu Británie z EU tak, že tomu prostě nemohli uvěřit.

Když už Skoti ani neoslavují, že David Cameron odstoupil, je jasné, že se něco drastickým způsobem zhatilo.

Nešlo jen o krach burzy, o útok na libru a o výhled na dlouhé měsíce a roky politického chaosu, které vyvolaly zoufalství.

Šlo o naprosté ohromení z toho, proč se to stalo.

Když na to pohlížíme ze Skotska, drtivá většina anglické debaty o brexitu vypadá, jako by přicházela z nějakého jiného vesmíru.

Té debatě dominovala občanská válka v anglické Konzervativní straně a byla posedlá jedním tématem - imigrací - které Skoti nepovažují za tak závažné.

Cameron si ten průšvih zavinil sám - a zatáhl do něho i nás všechny. Uspořádal referendum ve snaze uspokojit své euroskeptické extremisty. Spektakulárním způsobem mu to nevyšlo.

Nyní jsou velmi silné vyhlídky, že Skoti budou v druhém referendu o nezávislosti Skotska hlasovat pro nezávislost. Konec konců, Cameron přece dosud zdůrazňoval, že pouze jako součást Británie je možno zaručit členství Skotska v Evropské unii. Je to argument, který nyní kousl unionisty do zadku.

Mnoho z těch občanů, kteří před dvěma lety chtěli zůstat ve Spojeném království, to učinili, protože chtěli odmítnout úzkoprsý nacionalismus a izolovaný pohled na svět.

Avšak výsledek pátečního referenda situaci změnil: nezávislost Skotska je nyní pro Skotsko pozitivní, otevřenou alternativou. Kostky byly vrženy a my teď musíme žít s následky.

Skotsko nyní čelí skutečnosti, že musíme svůj vztah ke zbytku Spojeného království znovu zkoumat.

Mezi Skotskem a Anglií nikdy nebyla tak velká politická propast jako dnes.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6649

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2016