Chaos v Británii se prohlubuje

26. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


- Polovina stínového kabinetu Labouristické strany odstoupila. Požaduje, aby šéf strany Jeremy Corbyn rezignoval. Stínový ministr zahraničí Hilary Benn byl přes noc na neděli propuštěn, protože se vyjádřil, že nemá důvěru v to, že by Corbyn dokázal kdy vyhrát volby. V neděli ráno odstoupila i stínová labouristická ministryně zdravotnictví Heidi Alexander, považovaná za umírněnou, praktickou a pragmatickou osobnost. Corbynovi stoupenci uvedli, že Corbyn absolutně nemá v úmyslu odstoupit.

- Vedoucí činitelé Evropské unie trvají na tom, aby Británie zahájila proces odchodu z EU okamžitě. Britští stoupenci Brexitu, včetně Borise Johnsona, se vyjádřili, že "není kam spěchat". Evropští činitelé varují, že čím víc bude Británie otálet, tím horší budou její podmínky pro spolupráce s EU.

- V Konzervativní straně vzniklo hnutí "Zastavte Borise!" Soustřeďuje se kolem konzervativní ministryně vnitra Theresy Mayové. Četní konzervativci chtějí zamezit tomu, aby se Johnson stal premiérem.

- Britští liberální demokraté budou kandidovat v příštích parlamentních volbách s příslibem vrátit Británii zpět do EU. Argumentují, že výsledek čtvrtečního referenda o odchodu Británie z EU byl důsledkem lživé předvolební kampaně.

- Skotská premiérka Nicola Sturgeonová zahájí bezodkladně vyjednávání s ostatními členskými zeměmi EU a s Bruselem o setrvání Skotska v Evropské unii. V rozhovoru v televizi BBC v neděli ráno zdůraznila, že její povinností je ochránit Skotsko před katastrofálním dopadem referenda o Brexitu a před chaosem v Anglii a ve Westminsteru.

0
Vytisknout
7624

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2016