OSN žádá o příměří ve snaze pomoci naprosto zoufalým civilistům v městě Aleppo

26. 7. 2016

čas čtení 2 minuty



Jednotky syrského prezidenta Asada odřízly město Aleppo a znemožnily přísun humanitární pomoci. Velvyslanci OSN varují před vznikající katastrofou

OSN v New Yorku podporuje apel, aby vznikla pravidelná osmačtyřicetihodinová příměří kolem syrského města Aleppo, avšak konkrétní rezoluce OSN v této věci nemohla být schválena kvůli ruským námitkám.

Apel na záchranu Aleppa přichází v době, kdy bylo při náletech na město zabito dalších dvacet civilistů a terčem útoků se staly klíčové nemocnice.

Humanitární koordinátor OSN Stephen O'Brien varoval, že obyvatelé města Aleppo budou brzo zcela bez potravin a charakterizoval obklíčení jako středověké: Nemohu zdůraznit dostatečně silně, jak kritická je situace ve východním Aleppu. Tomuto obyvatelstvu vážně hrozí obklíčení. Chráněný prostor se zmenšuje, humanitární situace se zhoršuje a míra zoufalství se zintenzivňuje."

Británie, Francie a Spojené státy rychle schválily plán na příměří a v patnáctičlenné Radě bezpečnosti je pro něj velká podpora. Francouzský velvyslanec Francois Delattre srovnal situaci v Aleppu k situaci v Sarajevu během bosenské války a řekl: "Rada bezpečnosti prostě nemůže akceptovat, aby se takové válečné zločiny znovu opakovaly."

Jednotky Asadova režimu tento měsíc ovládly poslední silnici do Aleppa a veškeré humanitární dodávky skončily 7. července.

Sýrie a její spojenci "jsou rozhodnuti obklíčit, vyhladovět a bombardovat Aleppo, dokud nezničí opozici. O tom je to obklíčení," řekl Delattre před jednáním Rady bezpečnosti OSN.

O víkendu byly v Aleppu bombardovány čtyři nemocnice. To ohrožuje zdravotní péči pro více než 200 000 zoufalých civilistů.

Rusko ale namítá, že poslední silnice do Aleppa byla zásobovací trasou pro zbraně pro džihádisty, včetně Al-Nusry, která spolupracuje s Al Kajdou.

Mírový velvyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura bude jednat o plánu na příměří s Ruskem a s USA v Ženevě v úterý.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5941

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2016