Nicola Sturgeonová: Uprostřed chaosu, vyvolaného brexitem, bude nezávislost Skotska asi nejlepší možnost

26. 7. 2016

čas čtení 4 minuty

Překážky bránící ochraně Skotska před chaosem, vyvolaným brexitem, jsou "velké", varuje skotská premiérka, ale nezávislost zřejmě přinese největší možnou stabilitu



Nezávislost zřejmě přinese Skotsku největší možnou stabilitu, zatímco ostatní části Británie budou po hlasování pro brexit čelit chaosu, konstatovala skotská premiérka Nicola Sturgeonová v pondělí v Edinburku. Charakterizovala absenci státnického vedení a plánování, která se ukázala zřejmou bezprostředně po hlasování pro brexit jako "jedno z nejostudnějších selhání odpovědnosti v moderní politické historii".

Sturgeonová konstatovala, že se obává, že londýnská vláda plánuje "tvrdý, nikoliv měkký brexit", jehož důsledkem bude jen omezený přístup na evropský trh a podstatné omezení svobody pohybu.

Sturgeonová kritizovala, že měsíc po referendu stále vůbec není jasné co brexit vlastně znamená. Přiznala: "Nepředstírám, že alternativa nezávislosti by byla jednoduchá. Přinesla by své vlastní problémy - stejně jako příležitosti. Avšak Spojené království, jehož součástí jsme chtěli v roce 2014 zůstat - Spojené království v Evropské unii - se podstatnou měrou mění. Vyhlídkami pro Británii je nejistota, chaos a nepředpověditelnost. Za těchto okolností je možné, že alternativa, který nám nabídne největší jistotu, stabilitu a maximum kontroly nad naším osudem, je nezávislost."

Sturgeonová zdůraznila, že je důležité zachovat si jak přístup na evropský trh, tak svobodu pohybu evropského obyvatelstva.

"Pro zemi, která potřebuje zvýšit svůj počet obyvatel a vyřešit nedostatek kvalifikovaných pracovních sil a problém stárnoucího obyvatelstva je volný pohyb pracovních sil důležitý."

Vyjádřila obavy, že londýnská vláda mimo evropský trh se bude snažit vyřešit to, že bude konkurenčně v nevýhodě, zaváděním deregulace a nabízením nových možností jak se vyhýbat placení daní.

Zdůraznila, že než bude aktivován článe 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU, Skotsko musí prozkoumat možnosti "které by umožnily různým částem tohoto mnohonárodnostního Spojeného království jít za různými cíli."

"To znamená, že národy, které hlasovaly pro odchod, by měly začít zjišťovat, co to vlastně znamená, zatímco jiné, jako Skotsko, se mohou zaměřit na to, jak si udržet své svazky a udržet otevřené kanály, které nechceme zrušit."

Avšak Sturgeonová varovala, že překážky takového řešení budou velké: "I jestliže se dohodneme na určitém postoji v rámci Británie, budeme muset přesvědčit EU, aby s tím souhlasila."

Dodala, že poučením z referenda o brexitu je, že ukázalo "omezení a nebezpečí negativní kampaně, založené na šíření strachu, zejména ve věku sociálních sítí".

Sturgeonová zdůraznila, že bude naslouchat jednomu milionu Skotů, kteří hlasovali pro brexit, a naznačila, že částečným důvodem, proč pro setrvání v EU ve Skotsku hlasovalo 62 procent obyvatelstva, je skutečnost, že hlasování pro brexit bylo důsledkem ztráty důvěry v britské instituce, zatímco důvěra ve skotskou vládu zůstává vysoká.

Stejně jako velšský premiér Carwyn Jones požadovala i Sturgeonová aby každý decentralizovaný parlament uvnitř Británie měl právo hlasovat o podmínkách brexitu. Zdůraznila, že decentralizované národní vlády uvnitř Británie musejí mít právo podílet se na politickém rozhodnutí aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU.

Sturgeonová také vydala výzvu novému kabinetu Theresy Mayové: "Nyní je načase dělat víc než jen tvrdit - v konfliktu s důkazy - že britská unie pro Skotsko funguje. Je načase nalézt způsoby jak ukázat, že hlas Skotska může být slyšen, naše přání splněna a naše zájmy v rámci Británie ochráněny."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5341

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2016