Potěmkinovské referendum Viktora Orbána

22. 8. 2016

čas čtení 4 minuty

2. října budou Maďaři hlasovat v referendu ohledně plánu Evropské unie rozdělit uprchlíky po evropském kontinentu. Orbán silně prosazuje odmítnutí uprchlíků a podobnost referenda s britským referendem o brexitu vyvolala zájem o situaci v Maďarsku, píše na serveru Politico Goran Buldioski.

Avšak referendum je spíše Orbánova PR akce než vyjádření demokratické vůle Maďarů - pokus posílit Orbánův image jako obraz šéfa vznikajcí populistické, nacionalistické a regresivní Evropy.

Referendum nevyřeší žádný konkrétní politický problém. Otázka na volebním lístku je mlhavá a zaujatá: "Souhlasíte, aby měla Evropská unie právo nařídit povinné přijímání nemaďarských občanů v Maďarsku bez souhlasu parlamentu?" Nemá žádný dopad na konkrétní strategii Evropské unie ohledně uprchlických kvót.

V otázce se hovoří o "povinném přijímání", avšak EU navrhla pouze, aby členské země pomohly Řecku a Itálii s velkým počtem uprchlíků tím, že zpracují jejich žádosti o azyl a rozhodnou, zda by tito lidé měli azyl dostat. Součástí původního návrhu bylo do rozdělování uprchlíků po Evropě zahrnout i uprchlíky z Maďarska, avšak Maďarsko tuto nabídku odmítlo.

I Orbán přiznal, že jeho referendum nemůže změnit současnou politiku EU. Nicméně maďarská vláda přesto rozmístila po celé zemi billboardovou kampaň, na níž spojuje nedávné teroristické útoky v Evropě s příchodem vlny uprchlíků na tento kontinent. Obrovskými modrožlutými písmeny se inzeráty ptají: "Věděli jste, že od začátku migrační krize zemřelo při teroristických útocích v Evropě více než 300 lidí?"

Na rozdíl od britského referenda o brexitu, při němž byly názory britského obyvatelstva rozděleny téměř přesně půl na půl, Orbán nepotřebuje plebiscit, aby zjistil názory maďarského obyvatelstva. Když se loni situace uprchlíků zhoršila, občané a organizace občanské společnosti ve velkých počtech pomáhali uprchlíkům na budapešťském nádraží Keleti. Avšak za posledních několik měsíců vyplývá z průzkumů veřejného mínění, že Maďaři Orbánův restriktivní přístup podporují. V referendu bude zřejmě hlasovat pro Orbánovu odpověď "Ne" až 75 procent maďarských občanů.

Referendum je pro Orbána nástrojem jak zvýšit popularitu jeho strany. Ta trpí korupčními skandály. Maďarští občané jsou nespokojeni se stavem veřejného zdravotnictví a školství.

V únoru 2015 byla Orbánova popularita 27 procent. Avšak během migrační krize a v důsledku Orbánova tvrdého postoje vůči uprchlíkům jeho popularita letos v lednu stoupla na 32 procent a na 25 procent letos v červenci.

Maďarsko přitom podporuje příchod bohatých imigrantů. Od roku 2013 Maďarsku vydalo 3649 povolení k pobytů lidem, kteří si koupili vládní obligace v hodnotě 250 000 euro (nyní zvýšeno na 300 000 euro). Většina těchto investorů je z Číny, z Ruska či ze států kolem Perského zálivu. Tento počet je třikrát vyšší než je kvóta žadatelů o azyl, o zpracování jejichž žádostí Evropská unie Maďarsko loni požádala.

Maďarsko ve skutečnosti potřebuje migranty. V zemi chybějí desetitisíce kvalifikovaných pracovníků v oboru informační technologie, ve zdravotnictví a v dalších sektorech ekonomiky. Od roku 1989 do roku 2013 odešlo z Maďarska 420 000 Maďarů. V roce 2014 jich odtamtud odešlo 31 000, to je třicetiprocentní nárůst od předchozího roku. Zejména mladí lidé odcházejí z Maďarska a hledají příležitosti jinde.

Orbánovo referendum zatlačuje do pozadí celou řadu důležitých otázek. Jak mohou Maďaři zlepšit svou ekonomiku, své školství a své zdravotnictví?

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7322

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2016