TOTÉŽ PLATÍ V DALEKO VĚTŠÍ MÍŘE PRO STŘEDNÍ EVROPU:

OSN: Britští politikové v předvolební kampani pro referendum o brexitu vyvolali vlnu xenofobní nenávisti

27. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Během předvolební kampaně pro referendum o brexitu a po ní pomohli britští politikové vyvolat velkou vlnu rasistických nenávistných trestných činů, konstatoval Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace. Zdůraznil, že mnoho prominentních britských politiků nese vinu za vlnu xenofobie a zastrašování etnických menšin.

(Středoevropští politikové mají velké štěstí, že nikdo nerozumí jazykům, jimiž mluví. Protože by OSN zjistila, že středoevropští politikové vyvolávají nenávist vůči etnickým skupinám a náboženstvím ještě daleko silněji než politikové britští, pozn. JČ.)

OSN vyjádřila znepokojení, že britská kampaň o referendu za brexit byla charakterizována konfliktní, protiimigrantskou a xenofobní rétorikou.

"Mnoho politiků a prominentních politických osobností nejenže xenofobii neodsoudili, ale ještě přitom vytvářeli a prohlubovali předsudky, čímž povzbudili občany, aby své spoluobčany zastrašovali a aby vyvolávali nenávist vůči etnickým či etnicko-náboženským skupinám a lidem, kteří jsou viditelně jiní."

V týdnu před referendem o brexitu, které se konalo 23. června, dostala britská policie více než 3000 trestních oznámení týkající se hate crimes. Většinou šlo o hrozby a zastrašování. Meziročně došlo k zvýšení těchto trestných činů o 42 procent.

Výbor OSN je znepokojen, že počet trestních oznámení neodrážel skutečný rozsah vzniklého problému a že z oznámených trestných činů jen málo z nich vedlo k úspěšnému trestnímu stíhání. "V důsledku toho zůstal velký počet rasistických trestných činů nepotrestán."

Záporné zobrazování menšin, imigrantů, uprchlíků a žadateků o azyl v britských médiích, zejména po teroristických útocích, je podle výboru OSN také vážný problém.

Výbor OSN požaduje od britské vlády, aby vyšetřile všechny oznámené případy rasistických nenávistných trestných činůl a zajistila, aby jejich pachatelé byli řádně potrestáni podle zákona. Ministři také musí přijmout účinná opatření pro boj proti rasistickým nenávistným výrokům a "xenofobnímu politickému diskursu" na internetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6170

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2016