Hlupáci v demokracii

9. 9. 2016 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

To nemohu považovat za normální stav. I kdyby ti, kdo se migrace bojí, byli úplně hloupí, i tak by si zasloužili v demokratické společnosti nějaký typ politického zastoupení - přirozeně mnohem kultivovanější, než jaký dnes nabízí AfD. Jejich obavy dokonce v jistém smyslu reprezentují hledání vyváženého přístupu, napsal Karel Dolejší.

Mluvíme tedy o Německu. Nebo taky o Česku? Já bych úvahy o Německu ponechal Němcům, je jich tolik, že je nestačíme sledovat. Navíc je tam jakési skryté veřejné mínění, které odhalíme teprve v soukromých rozhovorech, To se dosti blíží AfD, což ovšem neznamená, že ji tito lidé budou volit. AfD rozhodně není pro „úplně hloupé“ a není nekultivovaná. Takový Petr Bystroň je sakra kultivovaný. Nežli opustím Německo, jen tolik, že spor mezi CSU a CDU, nyní vyhrocený uprchlíky, není jen o uprchlících. Tam je řada jiných témat, energetika například. Seehofer -Drehhofer v této věci otočil nedávno na obrtlíku (musel) a Energiewende je v plném proudu, doslova. Jedna mnichovská(!) firma staví v moři na severu větrnou elektrárnu a brzy bude dodávat „ekoproud“ do Mnichova. CSU hraje o vlastní dominanci v Bavorsku, kterou může s Drehhoferem lehce ztratit. A pokud ztratí dominanci, může dopadnout jako ODS u nás.

Já si myslím, že hlupáci mají nárok na zaměstnání přiměřené jejich schopnostem a vzdělání. Žádná firma si nemůže dlouhodobě dovolit mít na vedoucích místech hlupáky a na výběr vedoucích existují sofistikované systémy. Přesto se to někdy nepovede a firma vinou hlupáků (nebo podvodníků) zkrachuje. V tomto lze souhlasit s panem Babišem, který na volebních plakátech přirovnává krajské správy k firmám. Ale jen v tomto.

 Kariéru pak dělají hlupáci v českých politických stranách, a to zcela tradičně již od dob Rakouska-Uherska. (Viz povídky Jaroslava Haška.)Takový drzý hlupák nemusí projít žádným sítem testů a zkoušek, například z jazykové vybavenosti.

  Kdysi, v devatenáctém a v první polovině dvacátého století bylo běžné, že nadaní muži a později ženy nemohli z finančních důvodů studovat, a tak doháněli vzdělání po večerech v dospělém věku. Viz příklad Dělnické akademie a mnoha jejích žáků, kteří se v politice uplatnili, nejen za "hlupáky".

  To ovšem dnes neplatí. Možná až na výjimky vzdělávací systém hlupáky vyloučí a ti pak založí (s různými vykuky a podvodníky) okrajové "republikánské" nebo "dělnické" straničky. Těch se bát nemusíme. Bát bychom se měli hlupáků vyčůraných, kteří si doplňují "vzdělání" podvodným studiem, anebo se pomocí stranických kamarádíčků vyšplhají  (trpělivost oni mají) do vysokých funkcí.

  Formálně v demokratickém systému  má každý, i hlupák, aktivní i pasivní volební právo. Formálně ano. Ale běda demokracii, která neumí vyloučit hlupáky z politiky jinými, elegantními způsoby. A to česká demokracie od dávných počátků dodnes nikdy neuměla. Proto potřebuje babiše. (Tohle není volební agitace, ale věcné konstatování, zvýrazněné malým  "b").

K tomu ještě tolik: Situace u nás je proporcionálně úplně jiná než v Německu. České vládní strany hrajou docela chytře jakési druhé housle k CSU. Víc nemusí dělat, uprchlíci k nám nechtějí. V krajské kampani, pokud mohu mluvit za Plzeňsko, nehrají uprchlíci ani zdaleka dominantní roli, viz volební materiály parlamentních stran. Až na toho chudáka Okamuru. Pro hlupáky jsou tu vládní strany, pro větší hlupáky je ODS a KSČM, pro „úplné hlupáky“ jsou ty obskurní straničky typu DSSS apod.

Jde mi o to, aby BL nevyvolávaly oproti uměle vyvolávanému problému uprchlíků umělý problém ultrapravicového nebezpečí v ČR. A nepotřebujeme ani AfD...A máme Babiše! Kdo někoho takového má?

0
Vytisknout
8178

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2016