Jazyk sousedů je důležitý

16. 9. 2016 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty


Výše zmíněné učitelce se podařilo zorganizovat exkurzi své třídy do jednoho západoněmeckého města, kde její žáci pár dnů chodili do tamější, německé střední školy a v německé třídě tam byli spolu s uprchlíky. Následovalo dramatické prozření:

"Paní učitelko, proboha, oni tady pracují v té škole daleko intenzivněji než my v ČR!"

"Paní učitelko, proboha, oni všichni ti uprchlíci mluví dokonale anglicky!"

- See more at: http://www.blisty.cz/art/83695.html

Dobrý den! píše František Řezáč:

Angličtina by měla být pro každého samozřejmostí. Kdo ji neumí, nerozumí ani většině věcí kolem IT. Když na něj z PC vyskočí nějaký dotaz nebo příkaz v angličtině, je v p. Starší lidi anglicky neumí a jsou tudíž odkázáni například na Parlamentní listy. Ty jsou dnes jako v první republice tzv. stříbrňácký tisk.

Co se týče němčiny, ta je pro Čechy a Moravany součástí jejich národní identity. Není možné uctívat Svatého Václava a neumět německy. O Karlu Čtvrtém nemluvě. Herder, Goethe, Marx, Engels, dělnické hnutí v Německu a Rakousku Uhersku. Který funkcioář KSČM si umí přečíst klasiky marxismu v originále? Neumějí ani rusky. Možná to uměl Miloslav Ransdorf, možná to uměl i Gustáv Husák. Masaryk v Otázce sociální, cituje klasiky, vždy užívá k filosofickým pojmům německý ekvivalent (vyšlo 1896). Však mu taky "čeští vlastenci" nadávali, že je poloviční Němec, placený židy.

Neumět jazyk sousedů, na nichž závisí hospodářství ČR, je hloupé a riskantní. Velcí čeští politikové nové doby, na které se nynější "národovci" odvolávají a stavějí jim pomníky a přijímají zákony o tom, jak se zasloužili o stát, byli bilingvní, uměli stejně dobře česky jako německy, včetně Bohumíra Šmerala, zakladatele KSČ. Dnešní KSČM vříská, když se u nás konají přátelská česko-německá setkání. Proletářský internacionalismus mají tito "soudruzi" už dávno v ruličce na záchodě. KSČM je dědičkou těch nejhorších, nacionalistických "tradic" KSČ.

https://www.kscm.cz/aktualne/aktuality/stanovisko-plzenskeho-kv-kscm-ke-konani-komunalniho-kongresu-sudetonemecke
                                                                                                 

0
Vytisknout
8171

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2016