Ukrajinský ministr obrany: Putinovi příznivci mají víc tanků než Bundeswehr

28. 9. 2016

čas čtení 6 minut


Ukrajinský ministr obrany Stěpan Poltorak od září roku 2014 velí největší evropské armádě. Hlavní úkol 205 tisíc aktivních vojáků spočívá v tom klást odpor ruské agresi na východě Ukrajiny. Přitom do této chvíle zemřely více než 2 000 ukrajinských vojáků, v roce 2016 šlo o 168 osob, napsal Julian Röpcke.


List Bild se v Kyjevě sešel s člověkem odpovědným za obranu Ukrajiny a hovořil s ním o realizaci Minských mírových dohod, o pokusech proruských vojsk zmást OBSE i o protivníkovi, který má ve výzbroji více bojeschopných tanků než německý Bundeswehr.

Pane ministře, na východě Ukrajiny od minulého týdne platí nové příměří. Od té doby zemřel ukrajinský voják, více než deset jich bylo zraněno. Co myslíte, dodržuje se příměří?
Oficiálně příměří platí od prvního září, od začátku školního roku. Nový návrh příměří je prostě prohlášením Ruské federace, ale tato prohlášení se ještě nikdy neukázaly být pravdivými. Můžete si představit takové příměří, kdy kdy od začátku roku ztráty dosáhly počtu 945, z toho 168 zabitých vojáků a důstojníků. A po 1. září máme 10 zabitých a mnoho raněných.

Kromě toho neradno zapomínat, že Putin plně kontroluje všechny teroristy a vojáky na Východní Ukrajině. Jeden příklad. V září proběhl summit G20 a na tomto setkání se Putin chtěl představit jako mírotvorce. Proto během summitu došlo k pozoruhodnému snížení počtu případů narušení příměří. Nicméně hned po summitu počet takových narušení výrazně vzrostl.

Ale když se pan Steinmeier a jeho francouzský kolega nacházejí ve východoukrajinském městě Kramatorsk a tvrdí, že příměří existuje, neprotiřečí to počtu zabitých a zraněných?
K tomu došlo následovně. Když oba ministři přijeli na Ukrajinu, skutečně proběhla krátká pauza v nepřátelské činnosti. Nicméně neustala úplně. Něco Vám přečtu. Každých 15 minut dostávám svodky z fronty. Včera jsme měli 30 případů narušení příměří v důsledku čehož zemřel jeden ukrajinský voják a ještě sedm lidí bylo zraněno. Kromě toho byla použita zbraň zakázaná Minskými dohodami, jako minomety (ráže nad 100 mm - KD) a dělostřelectvo. To znamená narušení bylo méně, ale příměří ani tak neexistovalo, neexistuje.

Hovoříte o zbraních zakázaných Minskými dohodami. Podle údajů OBSE jsou používány nejen takzvanými lidovými republikami, ale i Ukrajinou. Mýlí se OBSE, nebo používáte takové zbraně v obraně?
Nejprve je třeba přiznat, že OBSE podle mého názoru nedisponuje všemi nezbytnými prostředky, aby odpovídajícím způsobem dohlíželo na situaci. Co se týče ukrajinské armády, nepoužíváme ani zakázané, ani vůbec žádné zbraně, pokud jen našim vojákům nehrozí nepřátelské ostřelování. Dovolte mi uvést jeden příklad. V minulém roce došlo k jedné situaci nedaleko města Marinka. Oddíly teroristů zahájily útok, který byl podpořen minomety a dělostřelectvem. Proto jsme byli nuceni za prvé informovat OBSE o situaci a za druhé použít zbraně libovolné ráže. Neutralizovali jsme hrozbu a opět odvezli naše těžké zbraně nazpět.

Ale OBSE soustavně hovoří, také dnes, o palbě zakázaných děl na území takzvaných lidových republik, včetně minometů a dělostřelectva. Jak to můžete objasnit?
Mohu vám to objasnit a chtěl bych začít jedním příkladem. Zhruba před týdnem došlo k velmi zajímavé situaci v Doněcku. Naše oddíly vyhledávající dělostřelectvo nalezly dělostřeleckou baterii poblíž doněckého letiště. Tato baterie potom ostřelovala Doněck. Doněck, významné město nacházející se pod kontrolou proruských povstalců?
Zcela určitě. Je to taktika, kterou používají. Tyto dělostřelecké baterie ostřelují město Doněck, které se nachází pod jejich kontrolou. A tam kde padnou granáty už čeká ruský tisk, aby rychle rozeslal do celého světa snímky a přehodil všechnu zodpovědnost na Ukrajinu.

Chcete říci, že to objasňuje pozorování OBSE ohledně takzvaného ukrajinského ostřelování?
Dochází k tomu na mnoha místech v různou dobu. Musíte pochopit, že v některých místech podél linie fronty existuje svého druhu "šedá zóna" neboli "nárazníková zóna" mezi ukrajinskými a ruskými vojsky. V některých případech jde o několik kilometrů. Rusové využívají tyto nárazníkové zóny tak často, jak jen mohou. Rozmisťují tam své minometné baterie a pak ostřelují nejdříve své jednotky nebo sídla nacházející se pod jejich kontrolou. Často o tom informujeme OBSE. Ale nezřídka nemáme dost informací, protože nám chybí dostatečné technické zabezpečení...

Podívejme se na detaily agresivního chování Ruska na Ukrajině. V ukrajinských regionech Doněck a Luhansk je rozmístěno mnoho ruských vojenských jednotek, 6 000 pravidelných vojáků a 35 000 v teroristických oddílech, ve kterých 75 % tvoří ruští občané. Dám Vám pár čísel a můžete jít na německé ministerstvo obrany a zeptat se, jaká je podle nich za takových okolností úroveň ohrožení.

Ruská armáda a teroristé rozmístili v okupovaných regionech Doněck a Luhansk 600 tanků, 1 000 obrněných vozidel, více než 500 raketometů, více než 1 000 dělostřeleckých systémů a více než 400 systémů protivzdušné obrany. Moje rada: Pokud se setkáte s mou německou kolegyní, zeptejte se, kolik tanků má Bundeswehr, a jsem si jist, že budete odpovědí velmi překvapen.

Poslední otázka: Hovoříte o tisících ruských vojáků na Ukrajině, o tancích a o velkém množství zabitých. Co cítíte, když němečtí politici hovoří o "zlepšení situace" a o zrušení sankcí proti Rusku?
Sankce jsou velmi důležité. Jestli si vzpomínáte na události v Jižní Osetii, Abcházii a Podněstří, tam nebyly žádné sankce. Dnes vidíte výsledek. Tam všude jsou zamrzlé konflikty. Sankce uvalené za agresi proti Ukrajině předcházejí opakování takových scénářů. Nemělo by dojít k žádnému odklonu od sankcí, dokud Rusko okupuje Krym a zabralo části Doněcka a Luhanska. Pokud by k tomu došlo v jiné zemi v Evropě, nikdo by nehovořil o možnosti zrušení sankcí.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
7358

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2016