Bombardování vyřadilo z provozu dvě největší nemocnice v Aleppu

28. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Letecké údery v noci z úterý na středu a ve středu dopoledne vyřadily z provozu dvě největší nemocnice v obklíčeném východním Aleppu. Pokračuje intenzivní bombardovací kampaň ruského a Asadova letectva, která si vyžádala za poslední týden stovky životů.

Nemocnice M2 a M10, což jsou kódy, užívané lékaři, aby utajili jejich umístění, byly zasaženy asi ve čtyři hodiny ráno a pak znovu asi v 10 hodin ráno při bombardovací kampani, kterou jeden zdravotnický činitel charakterizoval jako "katastrofální a historicky bezprecedentní".

"Jestliže na nás nemocnice spadne, přijdťe nás vyhrabat, ale nefotografujte to,"! napsala Bara'a, zdravotní sestra v nemocnici M2, internetové diskusní skupině novinářů a lékařů ve východním Aleppu. "Prosím, nefotografujte, žádný prospěch to nepřinese a naše lidská důstojnost je příliš cenná."

Ve středu ránu uvedli lékaři z nemocnice M2, že se před bombardováním skryli v suterénu nemocnice a po bombardování vyšli ošetřit zranění lidi v nemocnici.

Ve východním Aleppu je už jen 30 lékařů. Ostře kritizují systematickou válečnou kampaň ničení, zaměřenou proti lékařům a zdravotnické infrastrukuře.

"Je to vyhlazování obyvatel velkého města vyhladověním a usmrcením jeho 85 000 dětí při použití všech moderních i středověkých zbraní," uvedl Zaher Sahloul, hlavní poradce organizace Syrian American Medical Society, která podporuje obě nemocnice, které byly přes noc bombardovány.

Místní zdravotnické orgány uvedly, že v úterý bylo usmrceno 18 lidí a 88 bylo zraněno, i když to nejsou úplné počty, protože se nepodařilo zjistit, kolik lidí zůstalo pod troskami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6316

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2016