Skotská premiérka: Bude-li Londýn usilovat o tvrdý brexit, uskuteční se druhé referendum o skotské nezávislosti

15. 10. 2016

čas čtení 4 minuty

Ve svém závěrečném projevu na výročním sjezdu Skotské nacionální strany v Glasgow varovala skotská premiérka Nicola Sturgeonová, že pokud bude Theresa Mayová usilovat o "tvrdý brexit", ve Skotsku se uskuteční druhé referendum o skotské nezávislosti. Sturgeonová bude usilovat o udržení Skotska ve společném evropském trhu. Posiluje obchodní styky s Evropskou unií a klade velký důraz na inkluzivitu, školství, otevřenost vůči cizincům a sociální pokrok. Chce zintenzivnit pomoc uprchlíkům ze Sýrie:

"My víme, jakou zemí chceme, aby Skotsko bylo. A já jsem přesvědčena, že je to vize, která nás sjednocuje. Inkluzivní, prosperující, sociálně spravedlivá, otevřená, vůčí příchozím přívětivá a světu otevřená země. Otázkou nyní, v této nové éře je, jak toho nejlépe dosáhnout. Rozhodněme se jako národ na tuto otázku odpovědět společně. Už jsme urazili tak dlouhou cestu. A cesta k vlastní samosprávě nám dala nové sebevědomí, novou víru v sebe. Rozhodnutí nenechat se vrátit zpět, ale dokončit budování Skotska pro zítřek. Přátelé, nadchází čas, abychom dali budoucnost Skotska do rukou Skotska."

Sturgeonová uvedla ve své závěrečné řeči, že tvrdý brexit by znamenal, že londýnská vláda porušila sliby, které učinila během skotského referenda v roce 2014, a že takový odchod z EU by vedl k novému referendu o nezávislosti.

Skotská premiérka dodala, že v nadcházejících měsících bude požadovat "nové pravomoci, abych udržela Skotsko jako součást jednotného evropského trhu, i když Británie z něho odejde. Pokud konzervativní vláda toto úsilí odmítne, bude trvat na tom, aby se Skotsko vydalo cestou, která poškodí naši ekonomiku, bude nás stát pracovní příležtiosti, sníží naši životní úroveň a poškodí naši pověst jako otevřené, rozrůzněné a vůči příchozím vstřícné země. V takovém případě je jasné, že Skotsko musí mít možnost zvolit si lepší budoucnost.

A já zajistím, aby Skotsko tuto šanci dostalo. A řekněme i toto jasně. Pokud tento okamžik nastane, nebude to proto, že by výsledek referenda z roku 2014 nebyl respektován. Bude to proto, že sliby, učiněné Skotsku v roce 2014, byly porušeny."

Sturgeonová také oznámila, že Skotsko zvýší svou přítomnost na evropském kontinentu, kde otevře své obchodní mise, včetně trvalé obchodní mise v Berlíně.

Skotská premiérka dodala: "Nemylte se, hrozbou naší ekonomice není jen nebezpečí, že přijdeme o své místo ve společném trhu - i když to by bylo katastrofální. Hrozbou je také škodlivý - a naprosto ostudný - signál, který světu vysílá toryovská rétorika ohledně zahraničních pracovníků. Více než kdy předtím musíme zdůrazňovat svým evropským přátelům, že Skotsko je otevřeno spolupráci."

Z dokumentů Evropského parlamentu vyplývá, že v důsledku pádu libry bude Velká Británie muset zaplatit v roce 2017 do rozpočtu Evropské unie o 2 miliardy liber více než se dosud předpokládalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Další citace z projevu Sturgeonové:

"Vize skotských nacionalistů pro Skotsko je vstřícná vůči lidem odjinud, pokroková, otevřená a inkluzívní. Vize toryů je xenofobní, uzavřená, zacílená směrem dovnitř, diskriminační. Řekněme si to upřímně: Toryové už nejsou Konzervativní a unionistickou stranou. Po minulém týdnu bychom je měli nazývat tím, čím jsou: Konzervativní a separatistická strana, zkratkou UKIP."

V roce 1985 se myšlenka skotského parlamentu zdála jako naprosto nerealistický sen. Dnes je to tlukoucí srdce naší demokracie. Už nezpochybňujeme, zda bychom měli mít vlastní parlament. Namísto toho se ptáme, zda by náš parlament měl být nezávislý. A my říkáme, že ano.

Skotsko musí udělat víc pro syrské uprchlíky: "Skotsko je připraveno a ochotno hrát svou roli."

0
Vytisknout
5597

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2016