Na případu ministra Mládka premiér demonstruje důvod pádu ČSSD

17. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Velkým tématem politických a politologických diskusí je otázka, co by měly „tradiční strany“, zejména ČSSD, udělat, aby přinejmenším dále neztrácely přízeň voličů, nebo ji dokonce začaly získávat zpátky. A uprostřed všech možných analýz a pohledů slyšíme, že premiér odmítá přijmout rezignaci ministra Mládka.

Bohuslav Sobotka říká: „Já myslím, že ta věc je uzavřená. Pro mne to není téma. To je téma, které otevřel Jan Mládek.“ Ano, to téma otevřel Jan Mládek. Jak se píše v níže uvedeném článku: „Mládek už před senátními volbami prohlašoval, že pokud neuspěje, je připraven z vlády odejít.“ Proč to prohlašoval? Protože chtěl dostat voliče na zdání toho, že to myslí vážně, že jeho širší mandát v politice – nikoli jen ten senátorský – je spojen s jejich důvěrou.

Co by se stalo premiérovi a sociální demokracii, kdyby aspoň toto gesto důvěryhodnosti a respektu k voličům a slibům dodrželi? Voliči se mohou jen těžko zbavit pocitu, že o politice ČSSD rozhodují zákulisní vazby a že voličům se něco slibuje jen do té doby, než to bolí. Personální obnova té strany je zjevně nemožná, když nezvládne ani tohle.

A to je přesně ten důvod, proč ČSSD spěje k vážné volební porážce ve sněmovních volbách. Nemá smysl nějak analyzovat typy voličů, které chce oslovit, a vytvářet sofistikované strategie, jak je oslovit, když nedokáže získat základní důvěryhodnost v tom, že její politici drží slib, i když to bolí, a že veřejné a transparentní je důležitější než skryté a zákulisní.

Ministr Mládek nabídl Sobotkovi rezignaci, ten ji odmítl ZDE

0
Vytisknout
6884

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2016