Spekulace, že Assange podporuje Trumpa, je ideologická a nepodložená

19. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Spekulace Mikea Harrise v listě Independent, že zveřejněním emailů Hillary Clintonové Julian Assange "podporuje Donalda Trumpa", je ideologická a nepodložená. Typicky pro ideologicky zaměřené komentátory dovozuje Harris ze zveřejnění materiálů, které mohou poškodit jednu osobu, že ten, kdo je zveřejnil, musí být proto nutně spojencem druhé osoby. Tato logická vazba však chybí.

Assange je známý svým přístupem, že ve veřejném zájmu publikuje cokoliv, co se mu dostane do ruky, aniž by při tom sledoval jakékoliv politické cíle. Chová se při tom často neodpovědně. Důkazem je mimo jiné to, jak uvádějí WikiLeaks,.že Assangeovi na ekvádorském velvyslanectví vypnul Ekvádor internet o minulém víkendu na žádost Johna Kerryho proto, že hrozilo nebezpečí, že Assange zveřejní tajnou komunikaci, která by mohla ohrozit dohodu s guerillovou organizací FARC v Kolumbii ZDE:

Bez znalostí faktů je neférové spekulovat. Je možné, že Assange publikuje materiály, nepříznivé vůči Clintonové, prostě proto, že je dostal. V minulosti byl - zřejmě právem - obviňován, že při zveřejnění amerických depeší obrovské množství materiálu neprověřil a tím, že neodstranil jména některých afghánských spolupracovníků americké armády, mohl ohrozit jejich život. Assange prostě vydává všechno neodpovědně, bez ohledu na následky. Harris se sice v článku v Independentu pozastavuje nad tím, že Assange nevydal žádné materiály třeba o Trumpově sporné daňové historii - ovšem třeba je nevydal, protože je nemá. Není nikde důkazu, že by je potlačoval.

O tom, že maily Clintonové má Assange "údajně z Ruska", nejsou prokazatelné informace. (Americký pravicový Observer, zde níže citovaný, není seriozní zdroj, kromě toho neuvádí zdroje svých tvrzení.) Lze o této věci psát, až ruský původ těchto informací bude opravdu prokázán.

Proto jsou veškeré spekulace o tom, že Assange "nadržuje Trumpovi", bezpředmětné, stejně jako úvahy o tom, zda je jeho činnost nyní "levicová" či "pravicová". Co to vlastně znamená, ty nálepky?

0
Vytisknout
5309

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2016