Rozhodl se "levičák" Assange skutečně podporovat Donalda Trumpa?

20. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Robert Mackey ze serveru The Intercept napsal v srpnu: "Twitter serveru WikiLeaks začal vypadat jako proud opoziční výzkumné firmy, jejímž hlavním cílem je ochromit kandidaturu Hillary Clintonové. Už nevypadá jako informace nestranné platformy pro whistleblowery".

To, co vypadá jako aliance mezi Trumpem a WikiLeaks, je dramatickou změnou postojů. V roce 2010 vyjadřovali mnozí američtí Republikánští politikové zuřivost nad tím, že WikiLeaks zveřejnily čtvrt milionu amerických diplomatických depeší, nyní však někteří z nich využívají informací z WikiLeaks ve snaze zachránit Trumpovu kandidaturu.

Americké výzvědné služby obvinily ruské hackery, že se zmocnili emailů, zveřejněných v létě. Dosud není známo, že totéž platí o emailech Johna Podesty, avšak američtí činitelé tvrdí, že mají stejné charakteristiky. Ruský prezident Vladimír Putin obvinění odmítl.

Manažer Clintonovy kampaně Robby Mook řekl reportérům minulý čtvrtek: "Americké ministerstvo domácí bezpečnosti uvádí, že toto hackerství a prozrazení emailů je mimo jakoukoliv pochybnost dílem ruské vlády za účelem ovlivnění prezidentské kampaně ve prospěch Donalda Trumpa. Přibližuje se to stále blíže samotné Trumpově kampani."

Assange se letos ptal server Democracy Now, zda dává přednost Trumpovi nebo Clintonové. Odpověděl: "Vy se mě ptáte, zda dávám přednost choleře nebo gonorrhei." Sarah Harrisonová, editorka WikiLeaks, uvedla, že by Assange zveřejnil dokumenty, týkající se Trumpa, kdyby je měl.

Avšak někteří pozorovatelé argumentují, že Assangeova válka proti Clintonové je prý osobní. Vidí prý její tajnůstkářství a jestřábí zahraniční politiku jako antitezi svého antiamerického antiimperialistického světového názoru. Nihilistický, nepředpověditelný a neideologický Trump se může ve srovnání s Clintonovou zdát jako jeho spojenec.

Jiní se domnívají, že Rusko prostě Assangeho zneužívá. V roce 2017 se v Ekvádoru budou konat volby a současný prezident Rafael Correa chce odejít po deseti letech z úřadu. Podle některých pozorovatelů nemá Assange jistotu o své budoucí ochraně, a tak se možná snaží předem se zavděčit Trumpovi.

Ale jiní Assange hájí. Novinář a bývalý armádní důstojník Vaughan Smith, u něhož Assange déle než rok v Británii bydlel, kostatoval: "Nevěřím ani minutu, že by měl Julian spojení s Moskvou. Jeho zásadou je, že nemá znát totožnost svých zdrojů, kteří zanechávají svůj materiál anonymně, aby se ochránili. On jen kontroluje, zda je to pravé, a pak zveřejňuje, co může. To je jeho smlouva s whistleblowery. A co se týče Clintonové a Trumpa? Mně se nevyjádřil, že by jednomu z nich dával přednost."

A někteří voliči Demokratické strany materiály zveřejněné WikiLeaks odmítají kritizovat. "Je to pravda. Nikdo to nepopřel."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5669

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2016