Britská premiérka rozzuřila politiky z EU

21. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Britská premiérka Theresa Mayová rozzuřila evropské politiky, když jim po večeři na summitu EU v Bruselu ve čtvrtek večer řekla, že očekává, že Británie bude hrát čelnou roli v rozhodovacích procesech v Evropské unii až do doby, než z EU odejde.

Manfred Weber, šéf křesťanských demokratů v Evropském parlamentu, řekl: "Když někde chce odejít z nějakého klubu, není normální, aby ten člověk rozhodoval o budoucnosti toho klubu. Tohle vyvolalo hodně hněvu ohledně chování britské vlády. Jestli někdo chce odejít, tak ať odejde, ale prosím, nerozhodujte o Evropské unii. Většina se rozhodla, že Británie nebude sedět v centru evropské debaty."

Ve čtvrtek Mayovou vážně varovali jak Angela Merkelová, tak Francois Hollande, že Británie čelí "tvrdému" vyjednávání, protože zaujala vůči EU tvrdý postoj a nechce povolit volný pohyb obyvatelstva.

Weber také pohrozil Británii přísnějším vyjednáváním o brexitu, pokud bude Británie dále blokovat zvýšení financování evropské obrany. Řekl v pátek ráno v britském rozhlase: "Britové se rozhodli nezůstat. Toho litujeme, ale respektujeme to. Je naprosto pochopitelné, jestliže my jako Němci, Francouzi a Italové uvažujeme o svém dlouhodobém projektu. Prosím, neblokujte ho, protože to bude mít silný dopad na vyjednávání o brexitu."

Weber také požaduje, aby britský ministr zahraničí Boris Johnson odstoupil, protože jeho alternativní článek, který byl zveřejněný minulý týden, dokazuje že byl Johnson přesvědčen, že EU je "dobrá věc", a přesto vedl kampaň proti ní.

Weber tvrdil, že potíže Británie od hlasování o brexitu zvýšily v Evropě důvěru občanů v Evropskou unii. Řekl: "Mám velmi pozitivní postoj vůči budoucnosti Evropské unie, právě v důsledku vývoje ve Velké Británii - propad libry, ekonomické škody pro Británii a debata o budoucnosti Skotska. Lidé po celé Evropě vidí, že musíte vést spoustu vnitřních bitev. A tak máme v Německu, v Holandsku a ve Francii velkou podporu pro Evropskou unii. Lidé vidí, že je riskantní EU zpochybňovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9978

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2016