Čelní američtí Demokraté obvinili šéfa FBI z protizákonného ovlivňování prezidentských voleb

29. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Předseda volební kampaně Hillary Clintonové John Podesta se v sobotu postavil do čela zuřivé reakce Demokratů na rozhodnutí FBI začít zkoumat novou sérii emailů jejích zaměstnanců pouhých 11 dní před prezidentskými volbami. Je to porušením praxe americké FBI.

Kampaň Clintonové ostře zaútočila na ředitele FBI Jamese Comeye, který čelí vlně kritiky za svou páteční dramatickou, pozdní intervenci, která porušila protokol FBI. Comey je obviňován, že porušil neutralitu FBI, a octl se pod silným tlakem zveřejnit všechno, co ví.

Předseda kampaně Hillary Clintonové John Podesta řekl v sobotu: "Tím, že Comey poskytl selektivní informace, umožnil zaujatým aktivistům, aby záležitost zkreslili a začali ji přehánět tak, aby vyvolali maximální politické škody. A nikdo nedokáže oddělit to, co je pravda, od toho, co pravda není, protože Comey nezveřejnil fakta. Z toho mála, které zveřejnil, je nepochopitelné, proč vůbec cokoliv zveřejňoval."

Je "úplně možné", že objevené emaily jsou kopiemi emailů, které FBI už zkoumala při předchozím vyšetřování skutečnosti, že Clintonová jako ministryně zahraničí používala soukromý emailový server.

"Nyní jsme se také dověděli, že Comey zveřejnil svůj dopis navzdory varování vysokých činitelů na ministerstvu vnitra, kteří mu sdělili, že by něco takového bylo proti dlouhodobé praxi ministerstva jak za demokratických, tak republikánských vlád.

"Ředitel Comey napsal dopis, v němž bylo málo faktů a mnoho náznaků, a dobře věděl, co s ním Republikáni v Kongresu začnou dělat. On je nyní dlužen odpovědi na otázky, které jsou na stole, a žádáme ho, aby tyto otázky americké veřejnosti zodpověděl."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6393

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2016