Americká média se nedokážou bránit cizí propagandě

4. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Média aktivně napomáhají pokusu autoritářské a imperialistické cizí mocnosti zmanipulovat americké prezidentské volby ve prospěch jejího favorizovaného kandidáta, Trumpa, a sankcionují útok na individuální i občanská práva všech amerických občanů, napsal Eric Chenoweth.


Mezi americkými zpravodajskými a bezpečnostními agenturami existuje konsensus, že emaily Demokratického národního výboru, bývalého ministra zahraničí Colina Powella a Johna Podesty, předsedy prezidentské kampaně Hillary Clintonové, které zveřejňuje WikiLeaks, jsou výsledkem ilegálního, cíleného hackingu řízeného ruskými zpravodajskými službami.

Cíl zakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho byl oznámen veřejně: Poškodit kandidaturu Clintonové. Pomalé každodenní zveřejňování Podestových emailů je zjevně vypočítáno tak, aby mělo trvalý negativní dopad na zpravodajské pokrytí kampaně Clintonové v posledních týdnech. Cíl ruské vlády při zveřejňování emailů prostřednictvím WikiLeaks je také jasný: Oddělit zveřejňování emailů od ruských zpravodajských služeb, aby získalo větší legitimitu a propagandistickou hodnotu.

Mainstreamová média to přijala. Zacházejí s emaily jako s legitimní základnou zpravodajství navzdory obecnému nedostatku potvrzení jejich obsahu, ilegálnímu charakteru jejich získání a jasnému původu ve zpravodajské agentuře cizího státu se známou kapacitou falzifikovat dokumenty.

Co je tu hrozivé je to, že se stalo více než zřejmým, že se americká média nedokážou bránit před přímou manipulací s využitím fabrikovaných dokumentů těsně před volbami. Vzniká precedent: Média bez ověření a bez ohledu na ilegální nebo neetický původ přijmou jakékoliv dokumenty, záznamy nebo komunikaci zveřejněné cizí mocností via WikiLeaks.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6414

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2016