Americký Kongres projednává zákon o boji s ruskou propagandou

2. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Kongresoví vyjednavači ve středu schválili iniciativu, která má sledovat zahraniční propagandu a bojovat s ní, zatímco rostou obavy z ruského úsilí šířit "falešné zprávy" a dezinformaci, jež ohrožuje národní bezpečnost Spojených států.


Opatření je součástí zákona National Defense Autorization Act o financování ozbrojených sil a bylo schváleno konferenčním výborem. Vyzývá ministerstvo zahraničí, aby převzalo vedení v široce založeném úsilí identifikovat propagandu a čelit jejím dopadům. Pro tyto účely vyčleňuje návrh 160 milionů dolarů během dvou let. (Jen rozpočet samotné ruské propagandistické televize RT na rok 2016 činí 307 milionů dolarů ZDE - red.)

Pokud Kongres návrh schválí, opatření se může dostat k prezidentu Obamovi v prosinci. Šlo by o nejvýznamnější iniciativu v boji se cizí propagandou od 90. let.

"Tato hrozba propagandy a dezinformace je reálná, roste a právě nyní americká vláda spí na vavřínech," tvrdí senátor Rob Portman. "USA a naši spojenci čelí mnoha výzvám, ale musíme lépe čelit a bojovat s rozsáhlými propagandistickými a dezinformačními operacemi zaměřenými proti nám."

Iniciativa vychází z návrhu předloženého v březnu Portmanem a senátorem Chrisem Murphym. Ten měl původně v prvé řadě pomoci nezávislým novinářům a nevládním organizacím v Evropě, zejména na Ukrajině, v Moldavsku a Srbsku, které čelí přívalu ruské propagandy.

Avšak kontext se změnil, když nezávislí experti varují před ruskou propagandistickou kampaní během amerických voleb. Toto úsilí pomohlo prosadit zavádějící zprávy do sociálních médií sledovaných voliči.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5762

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2016