Američtí židé a muslimové utvořili alianci proti nenávisti

7. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


V důsledků vlny xenofobní nenávisti, která se vzedmula v USA po vítězství Donalda Trumpa, se začali američtí židé a muslimové spojovat v překvapivé nové alianci, píše deník New York Times. Odkládají své neshody ohledně Izraele a spojují se v odhodlání vůči tomu, co může v USA nastat.

Jonathan Greenblatt, generální ředitel Anti-Defamation League (Ligy proti difamaci), uvedl v nedávném interview: "Židé vědí velmi dobře, co to znamená být identifikován a značkován, být registrován a odváděn stranou. V židovské komunitě to vyvolává velmi silné emoce."

Greenblatt vyvolal ovace ve stoje, když na konferenci své organizace v Manhattanu zdůraznil, že pokud kdy budou v Americe muslimové nuceni se registrovat, "toto je den, kdy tento hrdý žid se půjde registrovat jako muslim".

"Všichni z nás známe příběh dánského krále, který řekl, že jestliže židé v jeho zemi budou muset nosit žlutou hvězdu, bude ji nosit celé Dánsko."

Téměř 500 muslimských a židovských žen se tuto neděli účastnily v Madisonu ve státě New Jersey výroční konference Sesterství Salaam Shalom, organizace, která má nyní 50 poboček ve více než 20 amerických státech. Bylo to dosud největší taková konference. Na svých facebookových stránkách zaznamenává tato organizace nenávistné útoky proti židům a proti muslimům.

0
Vytisknout
6536

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2016