RB OSN odsoudila výstavbu izraelských osad na palestinském území 14:0

23. 12. 2016

čas čtení 1 minuta
Spojené státy se zdržely hlasování

Rada bezpečnosti OSN schválila 14 hlasy rezoluci odsuzující výstavbu izraelských osad ve východním Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu. Rezoluce označila pokračující výstavbu izraelských osad na palestinském území za "hrubé porušení" mezinárodního práva a požaduje od Izraele, aby veškerou tuto výstavbu zastavila a umožnila vytvoření palestinského státu.

Spojené státy se zdržely hlasování, čímž změnily dosavadní americkou praxi, kdy USA vždycky hlasovaly na podporu Izraele. Americká velvyslankyně v OSN Samantha Power uvedla: "Nedovolili bychom bývali schválení této rezoluce, kdyby bývali Palestinci nevyřešili kontraproduktivní kroky". Dodala, že tento postoj USA "nijak neumenšuje trvalou a bezprecedentní podporu USA pro bezpečnost Izraele."

Avšak rozhodnutí USA se v tomto případě zdržet hlasování je vyvrcholením dlouholetých mrazivých vztahů mezi americkým prezidentem Obamou a izraelským premiérem Binyaminem Netanyahuem. Obama se tak dostává do přímého konfliktu s novým prezidentem Trumpem v klíčové zahraničněpolitické otázce.

Izraelský velvyslanec u OSN Danny Danon po hlasování ostře kritizoval prezidenta Obamu na Twitteru. Rezoluci označil za "ostudnou" a vyjádřil přesvědčení, že "nová americká vláda vytvoří novou éru".

Donald Trump také zdůraznil, že po 20. lednu "věci budou jinak":

0
Vytisknout
6184

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2016