Británie rychle pokračuje na cestě ke katastrofálnímu brexitu

3. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V úterý náhle rezignoval na svou funkci Sir Ivan Rogers, britský velvyslanec v Bruselu, o kterém se očekávalo, že bude stát v čele britského vyjednávání o brexitu s evropskými partnery. Londýnské vládě se ale znelíbila jeho varování, zejména to, že vyjednání nových svazků Británie s EU bude trvat až deset let.

Jiný vysoký státní úředník ve Westminsteru, Sir Nicholas McPherson se vyjádřil na Twitteru, že Rogersův odchod je obrovskou ztrátou. Jde podle něho o "zlovolné a naprosté zničení odborného zázemí ohledně EU" v Británii. Rogers je už několikerý britský odborník na EU, který odchází z vládní funkce.

Bývalý britský náměstek premiéra a bývalý šéf Liberálně demokratické strany Nick Clegg, který s Rogersem v Bruselu spolupracoval, varoval, že Rogersova rezignace je zjevně vyvrcholením série útoků proti státním úředníkům, kteří varovali před brexitem.

"Nejprve to byli soudci, na něž se útočilo jako na 'nepřátele lidu' jen proto, že udělali svou práci. Útočí se na Konfederaci britského průmyslu, protože nepodporuje horlivost stoupenců brexitu, a nyní jsou terčem útoků vysocí státní úředníci jen proto, že Sir Ivan Rogers jasně varoval, jak dlouho bude vyjednávání trvat. Tito lidé jsou terčem útpoků, pokud nepodpoří ideologický světový názor probrexitových horlitelů. To je velmi znepokojující vývoj, a v britské politice je to velmi nová věc."

Clegg varoval, že by si vláda měla vážit otevřených informací a neměla by ustupovat k ideologii: "Nekritické horlivce, podporující brexit, tohle dostihne, protože můžete trvat co nejhysteričtěji na tom, že je svět placka, a odsuzovat lidi, že říkají pravdu, že svět je kulatý a brexit je složitý, a tento postoj nebude zrovna Británii ku prospěchu. Odvážné informace prezentované mocným jsou ve zralé demokracii nesmírně důležité. Uzavírat se do ideologie je nesmírně škodlivé."

0
Vytisknout
6512

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2017