Trump: "Brexit bude vynikající věc"

16. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Měli bychom být připraveni důvěřovat Putinovi," říká Donald Trump.

Maniaku Michaelu Goveovi, bývalému konzervativnímu ministru školství, který vážně poškodil anglické školství, a pak ministru spravedlnosti, který tak vážně poškodil britské věznictví, že jsou v něm nyní na denním pořádku vzpoury vězňů, kteří pravidelně okupují celé vězeňské areály, a který proslul výrokem, že nikdo nemá důvěřovat expertům, nyní v deníku Times vydal rozhovor s Donaldem Trumpem.

Je to další pomsta premiérce Therese Mayové, která Govea loni v létě vyhodila z britské vlády. Gove proslul v Británii tím, že na poslední chvíli vrazil svému brexiťáckému kolegovi Borisi Johnsonovi kudlu do zad, když se Johnson snažil po odchodu Davida Camerona stát premiérem. Na poslední chvíli se rozhodl, že Johnsona nepodpoří a bude premiérem sám.

Gove je přítelem mediálního magnáta Ruperta Murdocha, vlastníka deníku Times, který mu okamžitě dal místo komentátora s platem 150 000 liber ročně (375 000 Kč měsíčně). Gove nyní svého sloupku v Timesech využívá, aby nadával britské vládě a požadoval co nejtvrdší brexit.

Trump Goveovi v rozhovoru sdělil, že brexit bude "vynikající věc", protože Britové přece chtějí "vlastní identitu". "Británie byla tak chytrá, že z EU vypadla!" "Myslím, že kdyby Británie nebyla donucena přijmout všechny ty uprchlíky, nedošlo by k brexitu." (Británie k přijetí žádných uprchlíků donucena nebyla, má v EU výjimku, britský premiér Cameron se z vlastní vůle zavázal, že Británie přijme 20 000 Syřanů, pozn. red.) Dále se Trump vyjádřil, že Merkelová udělala obrovskou chybu, že do Německa vpustila "tolik ilegálů".

Trump také tvrdil, že EU je "nástrojem pro Německo", a předpověděl, že i ostatní země z Evropské unie odejdou. Varoval, že jeho trpělivost s Angelou Merkelovou "nebude vůbec trvat dlouho" a označil ji za potenciálně problematického spojence. Jeho výroky zřejmě posílí obavy ohledně budoucnosti Severoatlantického společenství, konstatuje deník Financial Times.

Trump také kritizoval imigrační politiku NATO. Vyjádřil přesvědčení, že se mu podaří s Ruskem dosáhnout výrazné dohody o snížení jaderných arzenálů na obou stranách, navzdory tomu, že nedávno řekl, že Amerika "musí svůj jaderný arzenál podstatně rozšířit".

Velmi kriticky se Trump vyjádřil o ruské intervenci v Sýrii, která vedla "k strašlivé humanitární situaci". Bude Putinovi - a Merkelové - zpočátku důvěřovat, ale to nemusí trvat dlouho.

Příští pondělí budou podepsány příkazy k posílení amerických hranic, což může zahrnovat omezení cest do USA pro Evropany a "extremní prověřování" osob cestujících z těch částí světa, známých islamistickým terorismem.

Owen Jones: "Chcete-li obraz budoucnosti, představte si vojenskou botu, jak dupe na lidskou tvář - navždy."

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8323

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2017