26. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Ariel Sharon, leader strany Likud
26. 11. 2001

Palestinské oběti obviňují Ariela Sharona u belgického soudu

Příbuzní mužů, kteří "zmizeli" po masakrech v libanonských uprchlických táborech Sabra a Chatila v roce 1982, zřejmě budou moci obžalovat nynějšího izraelského premiéra Ariela Sharona za jejich usmrcení, a to u soudu v Belgii, napsal včera týdeník Observer. Brzo ráno 18. září 1982, když končil masakr lidí v uprchlických táborech Sabra a Chatila, při němž spojenci Izraele, libanonské křesťanské polovojenské jednotky, usmrtili až 1500 palestinských uprchlíků, byla přesvědčena Sana Mahmoud Sersawi, že teď přijde o život.

Ozbrojenci, kteří už odcházeli z palestinských táborů v Bejrútu, ji donutili odejít, stejně jako několik stovek dalších neozbrojených civilistů, na samý kraj tábora Chatila. Tam na ně namířili zbraně.

Na tom rohu, během čtvrtého měsíce izraelské invaze do Libanonu, zachránili izraelští vojáci život Saně Mahmoud Sersawi. Bylo to 36 hodin poté, co dostali izraelští velitelé, kteří poslali libanonské ozbrojence do táborů, první zrávy o zvěrstvech. Tyto zprávy se nyní začínaly šířit obecněji, a tak izraelští vojáci volali na své spojence: "Nechte nám tady ty lidi a opusťte tábory!" Libanonci poslechli a předali své vězně Izraelcům, kteří je donutili pochodovat po hlavní silnici směrem k sportovnímu stadionu v Bejrútu. Sana se při vchodu na stadion ohlédla a uviděla za sebou svého manžela Hassana Hashima, manžela své sestry, Farraje Aliho Sayyeda.

Uvnitř stadionu, velkého komplexu, který měla plně pod kontrolou izraelská armáda, byly ženy odvedeny jedním směrem a muži druhým. Sana, její sestra, matka a osm jejich dětí byli za hodinu propuštěni. Hassan a Farraj zmizeli.

Tito lidé, kteří zmizeli - během masakru a po něm - jsou zapomenuté oběti masakru v táborech Sabra a Chatila. Téměř každá rodina v táborech má příbuzného nebo přítele, který zmizel. Nesmírně důležité však je, že zmizeli v době, kdy byli v rukou izraelské armády, během operace, která byla pod přímým vedením tehdejšího izraelského ministra obrany Ariela Sharona, který je nyní ministerským předsedou. Případem se nyní bude zabývat soud v Belgii.

Sharon totiž vždycky popíral odpovědnost za masakr, který spáchali libanonští ozbrojenci, ale dosud se nemusel zodpovídat za osud osob, které zmizely, když byly v rukou izraelské armády.

Zdá se nyní, že tyto zmizelé osoby budou hlavním prvkem úsilí 40 Libanonců a Palestinců, kteří přišli o příbuzné a známé, pohnat Sharona v této věci před soud.

Žaloba byla podána u soudu v Belgii letos v červnu - podle zákona, který umožňuje belgickým soudům stíhat cizince za válečné zločiny bez ohledu na to, kde byly spáchány. Žaloba obviňuje Sharona, že měl při masakru odpovědnost velitele. "Podle mezinárodního práva je odpovědnost velitele vážnější než přímá odpovědnost těch, kteří prováděli zabíjení," konstatuje Chibli Mallat, jeden ze tří právníků, zastupujících žalující stranu. "Ať jde o jugoslávské masakry anebo o zvěrstva zpáchaná v Německu či v Japonsku za druhé světové války, velitelé, kteří často byli daleko od táborů smrti, mají daleko větší odpovědnost než ti, kdy zmáčkli kohoutek."

V únoru 1983 dospěla k záběru izraelská Kahanova komise, že žádný Izraelec nenesl "přímou odpovědnost" za tento masakr, ale že Sharon měl "osobní odpovědnost". Sharon rezignoval na funkci ministra obrany, ale zůstal členem izraelské vlády.

U belgického odvolacího soudu budou Sharonovi právníci argumentovat, že by měla být žaloba odmítnuta z procedurálních důvodů. Budou poukazovat na to, že má Sharon imunitu jako šéf státu, že belgický zákon, který platí od roku 1993, nemůže být použit retroaktivně a že Sharona už posuzovala Kahanova komise.

Mallat a jeho kolegové tvrdí, že jejich případ je podle belgického mezinárodního práva "velmi ortodoxní". Pro válečné zločiny neexistuje imunita, žádná "právní akrobacie". Budou argumentovat, že Kahanova komise nebyl soud: neměla trestní rozměr. A ignorovala celou řadu faktů - zejména zmizení osob v rukou izraelské armády.

                 
Obsah vydání       26. 11. 2001
26. 11. 2001 Pět amerických vojáků vážně zranila americká bomba
27. 11. 2001 Američtí vojáci "zaútočili na kolonu vojáků Talibánu"
26. 11. 2001 V ČR není k dispozici - jako v jiných evropských zemích - ženám zdarma mamogram prsu
25. 11. 2001 Američanka zadržená vloni v Praze vyhrála spor s Ministerstvem vnitra Tomáš  Pecina
26. 11. 2001 O jedné zvláštní demonstraci Tomáš  Pecina
26. 11. 2001 Zahraniční bojovníci Talibánu zmasakrováni po vzbouření ve vězení
25. 11. 2001 Magistrátu HMP: Proč jsem se neúčastnil sčítání lidu Tomáš  Pecina
26. 11. 2001 Hrubé porušení Kodexu pro reklamu: Dobrý důvod, proč nepoužívat Paegas Jan  Paul
26. 11. 2001 Žalujme Český Telecom společně! Patrick  Janicadis
26. 11. 2001 Palestinské oběti obviňují Ariela Sharona u belgického soudu
26. 11. 2001 Výuka demokracie
26. 11. 2001 Občanská neposlušnost: Australští občané riskují vězení tím, že pomáhají azylantům
23. 11. 2001 Co dělá dobrého novináře?

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
26. 11. 2001 Palestinské oběti obviňují Ariela Sharona u belgického soudu   
18. 11. 2001 Nahradí Západ v Afghánistánu jednu diktaturu druhou?   
22. 10. 2001 Islám se stal svým vlastním nepřítelem   
16. 10. 2001 Jásir Arafat v Londýně: může Blair v boji proti bin Ladenovi pomoci Palestincům?   
12. 10. 2001 Britská vláda požaduje v souvislosti s Afghánistánem zahájení palestinského mírového procesu   
11. 10. 2001 Útok z 11. září byl reakcí na nespravedlnost