24. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
ministr zahraničí Jan Kavan
24. 1. 2002

Kavan vyhrál soud nad Českou televizí

- aneb jak se v Čechách dělá investigativní žurnalistika

Na úvod první odstavec jinak suché a splácané zprávy České tiskové kanceláře:

"Česká televize se bude muset omluvit ministru zahraničních věcí Janu Kavanovi za reportáž z července loňského roku o dovozu jeho auta z Velké Británie do ČR. Navíc má ČT ministrovi zaplatit 100 000 korun jako odškodné. Televize tvrdila, že ministr nezaplatil clo za auto, které si dovezl počátkem 90. let z Velké Británie."

O co šlo doopravdy? O pomlouvačnou operaci, kterou na základě některých nepřesných a některých zamlčených údajů "zpracoval" reportér ČT Jakub Knězů pro "investigativní" pořad České televize Fakta.

Byl to v tomto případě opravdu pravdivý název pořadu, nebo klamavá reklama? Spíše to druhé. Posuďte sami. Na projednávání případu u soudu nepřišel jediný novinář, natožpak investigativní štáb České televize, i ČTK čerpala informaci ex-post až "od pramene" - od Kavanovy právní zástupkyně, JUDr. Švestkové. A i ČTK musel Kavan upozornit, že vůbec nějaký soud proběhl... Inu, není nad novinářskou solidaritu.

Zprávu ČTK převzaly prakticky všechny deníky, za jiné jmenujme Lidové noviny či Právo.

Ministr Kavan podal u soudu žalobu na ochranu osobnosti kvůli reportáži v pořadu Fakta. Podle ní existuje podezření, že neuvedl v celním prohlášení auto, které si na počátku 90. let přivezl z Velké Británie. Televize uvedla, že podezření vyplývá z dopisu, v němž se Kavan zmiňuje o tom, že clo platit nechce. Dovezené auto Kavan podle reportáže v ČR prodal, v Británii je však stále registrováno na jeho jméno. Kavan za něj neplatí poplatky, jež by podle předpisů platit měl, uvedla tehdy televize.

Před soudem se prováděly důkazy listinami i svědectvím. Listiny, které před soudem obstály, však Česká televize měla k dispozici ještě před tím, než daný pořad odvysílala - a to přímo z rukou ministra Kavana, minimálně týden předem. Štáb ČT kontaktoval při natáčení Kavana a ten si operativně vyžádal dokumenty britského dopravního inspektorátu, v nichž stálo, že důvodem odhlášení vozidla v Británii bylo trvalé přesídlení britského občana do zahraničí, a tedy trvalý vývoz automobilu. Dokumenty předal po senzacích lačnícím redaktorům, včetně aktuálního znění české vyhlášky o podmínkách bezcelního dovozu. Vyhláška z roku 1991 stanoví, že občan, který se stěhuje do České republiky, si s sebou může vzít svršky, které nepodléhají, proclení a vyjmenovává, co se rozumí pod pojmem svršky. Mimo jiné jsou to i osobní automobily. Všimněte si, osobní automobily - tedy dokonce více osobních automobilů, než jeden! Přitom Jan Kavan si dovezl pouze jeden osobní automobil, a to v Čechách neobvyklé značky Saab. Jeho automobil potřeboval časem opravu, a tak Jan Kavan navštívil auoopravnu. Svědek, mechanik autoopravny u Velkých Popovic, který byl soudem dotázán, kterak se mohly objevit dokumenty z autoservisu u redaktorů České televize, odpověděl, že odmítá vypovídat s ohledem na paragraf, který umožňuje odmítnutí výpovědi svědka z důvodu možného trestního stíhání své osoby či osob blízkých. Chytré až troufalé "přiznání" však nezajistilo svědkovu beztrestnost, ocitne-li se na lavici obžalovaných. Zajistilo svědkovi pouze to, že nemusel vypovídat, což jinak svědek musí, a dokonce pravdivě... Co ale ani soudním řízením neproběhlo, je fakt, že nejen Jan Kavan má automobil Saab. I Jakub Knězů disponoval v té době vozem stejné značky a autoopraven pro exotické vozy není v Čechách zas tak mnoho.

K dokumentům britského dopravního inspektorátu Česká televize namítala u soudu, že je prý nemohla brát vážně jako "hodnověrné důkazy", neboť nebyly soudem ověřeny, a tudíž je musela považovat za "soukromou korespondenci Jana Kavana"... A tak se na obrazovce objevil sociálnědemokratický politik, který prý poškodil stát nezaplacením cla za jednu ojetinu...

Ptáte se po souvislostech? No, jsou nabíledni - nedlouho před kauzou "Kavanovo auto" obdržel Petr Mach za bezcelní dovoz svého luxusního bouráku flastr 5 let natvrdo... A k odvrácení negativní mediální pozornosti na ODS se přeci myšlenkově spřízněným hodil každý argument, i ten, který kulhal na všechny čtyři. A tak vznikla "investigativní", vášnivá reportáž. "Tatínku, Honzík taky dostal pětku...", vymlouvá se synek na okolnosti svých nevalných školních výsledků - nepřipadá vám tento vzorec chování povědomý?

K poškození cti ministra zahraničí hovořily nejen listiny, ale slovo dostali i svědci. O újmě na ministerské vážnosti hovořil u soudu ředitel kabinetu ministra Vávra, který uvedl, že nemůže jmenovat konkrétní osoby, ale že mezi některými pracovníky jeho úřadu serozmohla šuškanda - škodolibé konstatování, známé už z dob našich babiček: na každém šprochu pravdy trochu.

K poškození cti člena vlády hovořil vedoucí kanceláře vlády pro koordinaci tajných služeb, generál L., který soudu vysvětloval, co to znamená, když na člena vlády, ministra zahraničí a šéfa ofenzivní tajné služby někdo kydá bláto...

A konečně o poškození cti člena vládní strany hovořila bývalá sociálnědemokratická tajemnice, dnes poslankyně Jana Volfová. Ta pro změnu zase dokládala soudu důsledky, které měla aféra pro vnitrostranickou kariéru Jana Kavana. Ty byly vážné, včetně ztížení jeho vnitrostranické kandidatury a potíží s nominací za kandidáta do Senátu. I v sociální demokracii lze najít členy, ne-li dokonce poslance, kteří se ještě dnes domnívají, že veřejnoprávně "revoluční" televize je "pilířem" a "hlídacím psem demokracie" a co vypátrá "investigativní" tým a odvysílá na obrazovce, musí být pravda. Jak je vidět, nemusí tomu tak být, a to ani v případě pořadu, který si do svého názvu dal slovo FAKTA.

V tomto případě ta fakta budou stát Českou televizi 100 000 Kč z peněz nás, koncesionářů. Nemyslím si, že se podnikoví právníci budou odvolávat. Domívám se spíše, že v redakci publicistiky nastane průvan. Protože není možno fakta neviděti a hlupáky krýti.

                 
Obsah vydání       24. 1. 2002
24. 1. 2002 Podmínky v táboře "X" v zálivu Guantánamo budou pod tlakem mezinárodních protestů zmírněny
24. 1. 2002 Jaké je to být podroben smyslové deprivaci
24. 1. 2002 Major Stupka: "Policisté ze zásahové jednotky nemusejí mít služební čísla" Tomáš  Pecina
24. 1. 2002 Kavan vyhrál soud nad Českou televizí Štěpán  Kotrba
24. 1. 2002 Česká republika, Evropská unie a americké impérium Martin D. Brown
24. 1. 2002 EU zuří, že se Haider pokusil zablokoval členství ČR
24. 1. 2002 Polemika pravice s levicí: Z virtuální reality zpět do života Martin  Kunštek
24. 1. 2002 Naděje, strana politických bezdomovců Josef  Brož
24. 1. 2002 Americký Talibánec letí zpět, ale ne do klecí na Kubě
23. 1. 2002 Četka kreativní Tomáš  Pecina
23. 1. 2002 Kruhové argumenty Aleny Páralové
23. 1. 2002 Spojené státy nejsou problém, tvrdí Rumsfeld
23. 1. 2002 Ilustrace a karikatura v českém tisku Jan  Paul
23. 1. 2002 Zeman by neměl podporovat princip kolektivní viny David  Hertl
23. 1. 2002 Zeman kontra Haider Fabiano  Golgo
24. 1. 2002 Budou volby - a pro ty potřebujeme řádné informace! Laco  Franc
24. 1. 2002 Výzva na podporu vysielania BBC v anglickom jazyku pre banskobystricky region
24. 1. 2002 Petice: Nechceme Gripeny, chceme zdravé, šťastné a vzdělané děti! Jiří  Mašek
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2002 Umlčme intelektuály a moralisty! Radek  Batelka
24. 1. 2002 Podmínky v táboře "X" v zálivu Guantánamo budou pod tlakem mezinárodních protestů zmírněny   
24. 1. 2002 Major Stupka: "Policisté ze zásahové jednotky nemusejí mít služební čísla" Tomáš  Pecina
24. 1. 2002 Kavan vyhrál soud nad Českou televizí Štěpán  Kotrba
24. 1. 2002 Jaké je to být podroben smyslové deprivaci   
24. 1. 2002 Česká republika, Evropská unie a americké impérium Martin D. Brown
23. 1. 2002 Spojené státy nejsou problém, tvrdí Rumsfeld   
23. 1. 2002 Ďábel byl vyhnán, ale posedlý zemřel...   
23. 1. 2002 Děti afghánských uprchlíků si v Austrálii na protest sešily rty   
23. 1. 2002 Zeman kontra Haider Fabiano  Golgo
23. 1. 2002 Velitel věznice v Arizoně: "Moji vězni musejí nosit růžové podvlíkačky"   
23. 1. 2002 Ilustrace a karikatura v českém tisku Jan  Paul
22. 1. 2002 Guantánamo: Donald Rumsfeld odmítl kritiku poslanců Dolní sněmovny   
22. 1. 2002 Sunday, Bloody Sunday David  Řeřicha
22. 1. 2002 Richard Perle: "Bezpečnost amerických vojáků je pro nás důležitější než morální autorita"