5. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 2. 2002

Kosovo: Argumentaci Josefa Fronka někdy chybí kontext

V neděli 27. ledna 2002 vysílala televize BBC v pravidelném pořadu "Correspondent" dokumentární film, výsledek investigativní práce reportérky Nancy Durhamové o tom, že se Miloševičovi stoupenci snažili na jaře roku 1999 zlikvidovat či ukrýt mrtvoly, lidí, zavražděných v Kosovu. Reportérka zdůrazňuje, že je paradoxní, že bude zřejmě Miloševič odsouzen za vraždění v důsledku svědectví svých krajanů Srbů, nikoliv Albánců. Mrtvoly byly podle svědectví osob, s nimiž hovořila, transportovány v náklaďácích do Srbska a tam byly likvidovány: několikrát zřejmě zavezením vozidla, plného mrtvol, do Dunaje. Reportérka v pořadu interviewovala mj. srbského detektiva, Bosku Radojkoviče, který měl za úkol jeden takový nákladní vůz zlikvidovat a vyfotografoval ho přitom. Svědčil sám, že v něm byly mrtvoly. Reportérka také vypátrala, odkud byli někteří zavraždění. Informace o pořadu jsou v angličtině na internetu zde. (Je tam i jedna fotografie, kde z kamionu čouhá vzadu ruka mrtvoly.)

Všechno, co píše ve svém článku Josef Fronek, je pravda, někdy se mi ale zdá, že citovaným faktům chybí při jeho emocionálním zanícení trochu kontext. Je asi velmi obtížné - tváří v tvář faktům - argumentovat, že mezi Srby a muslimskými Bosňany, případně mezi Srby a albánskými Kosovci nebyla a dodnes není vzájemná téměř genocidální nenávist (už jen srbské vraždění ve Srebrenici by ji vyvolalo). Svědčí o tom mnoho lidí, stejně jako o "balkánském" pojetí kolektivní viny. Také je velmi obtížné argumentovat, tváří v tvář dokumentaci, že vyhánění Albánců a pálení jejich domovů začalo dávno před západním bombardováním na jaře roku 1999. To prosím nijak neomlouvá provokativní akce KLA, kteří často útočili proti srbské policii právě proto, aby vyvolali od ní zvěrstva, která pak mohli medializovat. Ani to neomlouvá Západ, který když čelil neudržitelné a vražedné situaci na Balkáně, jejímž původcem byl zcela zjevně Miloševič (Josef Fronek snad nebude argumentovat, že Miloševič byl demokrat nebo že to není vrah), že na celou situaci reagoval neohrabaně a hlavně - bombardováním z velké výšky. To však neznamená, že v Miloševičově Srbsku nedocházelo k podstatnému porušování lidských práv Nesrbů a jeho mafiánské vlády se báli i mnozí Srbové, a že nedocházelo k zabíjení lidí.

Nemám čas podrobně rozebírat všechna zajímavá fakta, která uvádí Josef Fronek, chci se vyjádřit jen k žalobě televize ITN vůči časopisu Living Marxism, ohledně záběrů z Trnopolje. Ano, je pravda, že žaloba televize ITN byla v tomto smyslu ostudná. Nedomnívám se však, že prohra pro Living Marxism byla důsledkem nějaké snad téměř totalitní západní hysterie.

Docela objektivně o tom píše ve své nejnovější knize novinář BBC John Simpson, který se netají pohrdáním vůči zpravodajskému studiu ITN, že Living Marxism "v zájmu svobody projevu" zničilo. Simpsonovu argumentaci jsem ve své recenzi jeho knížky nedávno shrnul takto:

Traumatickým zážitkem pro novinářskou práci byla epizoda, kdy začátkem roku 2000 žalovalo britské zpravodajské studio komerční televize Independent Television News časopis Living Marxism za to, že napsal, že reportéři ITN údajně zkreslili záběry vyhublých mužů za ostnatým drátem, pořízené v roce 1992 v překladišti válečných zajatců v Trnopolje. Muslimská bosenská vláda těch záběrů okamžitě využila jako důkazu, že Srbové jsou nacisty dneška. Časopis Living Marxism argumentoval, že záběry vyhublých mužů před ostnatým drátem v Trnopolje vytvářely falešný dojem, že jsou tito muži v koncentračním táboře. Ve skutečnosti nebyli uzavřeni v prostoru, obehnaném ostnatým drátem, ostnatý drát byl kolem televizních reportérů. Britští televizní novináři ve své reportáži nikdy netvrdili, že je Trnopolje "nacistický koncentrační tábor", avšak jiné televizní stanice, které tyto záběry převzaly, už nebyly při své interpretaci tak opatrné. Soudce při tomto procesu přijal argumentaci časopisu Living Marxism, že ostnatý drát byl kolem televizního týmu, nikoliv kolem vězňů, ale akceptoval tvrzení televizních reportérů, že si to neuvědomili. Ostatní záběry, z nichž byla inkriminovaná reportáž posléze sestříhána, už nebyly k dispozici, a tak Living Marxism prohrál při a v důsledku obrovského odškodného udělal bankrot a už nevychází. [Podtrhl JČ, srovnejte prosím s interpretací této epizody od Josefa Fronka.] Paradoxně, ITN žalovala časopis Living Marxism "ve věci obrany svobody projevu". Bankrotem časopisu Living Marxism byla tedy "svoboda tisku skutečně uhájena," poznamenává Simpson suše.

Válku v Jugoslávii charakterizuje John Simpson takto, a já s ním souhlasím:

"Nemusíte být prosrbsky zaměřený a já nejsem," píše ve své knize, "na to, abyste si uvědomili, že válka o Kosovo byla uměle vyvolaná. Prezident Clinton, těžce ochromený skandálem s Monikou Lewinskou, se rozhodl se svou ministryní zahraničních věcí, Madeleine Albrightovou, že se Miloševič buď podrobí, anebo ho k tomu donutí bombardováním. Smlouva v Rambouillet, kterou mu Američané před válkou navrhli, byla plná takových klauzulí, které musel Miloševič odmítnout. Američané chtěli, aby odmítl. To však neznamená, že byl Miloševič a jeho stoupenci nevinnou stranou. Miloševič byl politik, který se v Evropě nejvíce podobal Saddámu Husajnovi: deset let úmyslně vyvolával etnické napětí a důsledkem byly desetitisíce mrtvých. Lidé začali mít pocit, že se proti tomu musí něco udělat. Clinton a Albrightová rozhodli, že nejúčinnější bude Srbsko bombardovat. Jenže Clinton odmítl ohrozit životy amerických vojáků a tím, že jim nařídil, aby bombardovali Srbsko z velké výšky, automaticky odsoudil k smrti pět set nebo i více srbských civilistů, protože bombardování z výšky bylo nepřesné. Clintonova politika také zajistila, že velké množství Albánců přišlo o život a o domovy, protože na jugoslávském území nebyla žádná vojska NATO, která by je ochránila, a Srbové žíznili po pomstě."

                 
Obsah vydání       5. 2. 2002
4. 2. 2002 Úřední šikana v elektronickém věku Tomáš  Pecina
5. 2. 2002 Americký komentátor: Evropa propadla antiamerikanismu, vím proč
5. 2. 2002 Afghánistán: Prodal dceru za 3000 Kč, aby neumřeli hladem
5. 2. 2002 RRTV "nemůže řádně monitorovat Novu, nemá na to prostředky"
5. 2. 2002 Jásir Arafat: Chci vyjednávat, ale Izraelci s námi musejí jednat jako se sobě rovnými
5. 2. 2002 Británie by měla zaujmout vůči USA "robustnější" postoj
4. 2. 2002 Jak Američané vraždili v Koreji civilisty
5. 2. 2002 Židovské trable, ale ne očima Petra Sichrovského František  Roček
5. 2. 2002 Kvazicitáty, vyfantazírovaná hausnumera a machiavelistické PR: Srbové nechtěli nikoho vyvraždit Josef  Fronek
5. 2. 2002 Kosovo: Argumentaci Josefa Fronka někdy chybí kontext Jan  Čulík
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2002 Kosovo: Argumentaci Josefa Fronka někdy chybí kontext Jan  Čulík
5. 2. 2002 Kvazicitáty, vyfantazírovaná hausnumera a machiavelistické PR: Srbové nechtěli nikoho vyvraždit Josef  Fronek
5. 2. 2002 Afghánistán: Prodal dceru za 3000 Kč, aby neumřeli hladem   
5. 2. 2002 Americký komentátor: Evropa propadla antiamerikanismu, vím proč   
4. 2. 2002 Úřední šikana v elektronickém věku Tomáš  Pecina
4. 2. 2002 Vědci odhalili gen, který způsobuje dlouhověkost   
4. 2. 2002 Britští politikové varují: agresivní vystupování George Bushe je nebezpečné   
4. 2. 2002 Jak Američané vraždili v Koreji civilisty   
1. 2. 2002 Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy Štěpán  Kotrba, Petr Pražák
1. 2. 2002 Pierre Bourdieu: sociální filozof bez kontextu? Josef  Brož
1. 2. 2002 Perlustrace ve vlaku: členové organizace al Qaeda jsou přece všude! Petr H. Neuwirth
1. 2. 2002 Dobrá privatizace? Radek  Bubeník
1. 2. 2002 41 procent žáků českých základních škol je obětí šikanování Antonín  Mezera
1. 2. 2002 Mně ústní zkoušky vyhovují lépe - ano, jsou subjektivní Ondřej  Hausenblas

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2002 Kvazicitáty, vyfantazírovaná hausnumera a machiavelistické PR: Srbové nechtěli nikoho vyvraždit Josef  Fronek
5. 2. 2002 Kosovo: Argumentaci Josefa Fronka někdy chybí kontext Jan  Čulík
17. 12. 2001 Působí al Qaeda i mezi Albánci v UCK na Balkáně?   
12. 12. 2001 The Demon of Conformity Josef  Fronek
4. 12. 2001 Boj proti terorismu jako záminka upevňování moci Jiří  Jírovec
1. 12. 2001 Podařilo se v Bosně a v Kosovu dát větší politickou moc ženám?   
29. 10. 2001 Rozporné signály o cílech této války