26. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 2. 2002

Hlasujte a volte - pro sebe!

Doufám že Vás toto nahlédnutí do švýcarské politiky bude zajímat. Pokud (i zčásti) rozumíte němčině, umožní Vám http://www.votez.ch nahlédnout do zatím jedinečného rozsahu politických práv občanů této vyspělé demokracie Evropy, i do politické angažovanosti mladší generace dnešního Švýcarska. Využijte příležitost nechat si posílat maily - "Nebudeme Vás našimi maily obtěžovat víckrát než čtyři až pětkrát do roka." slibuje votez.ch svým abonentům ... častěji se tady totiž nehlasuje,-)

Hlasujte a volte - pro sebe! (votez.ch - pour vous)

Část článku "Auvajz, když politika není cool" - Thomas Haemmerli, weltwoche.ch 07/02 - přeložil, doplnil a opoznámkoval Vladimír Rott, Curych (část metropole Helvetia,-)

Politika je nuda, a v jinak pestře pulzujícim životě občanů metropole (metropole je dnes vlastně už většina Švýcarska, nezávisle na tom jak "vesnicky" může vypadat vaše bydliště) nemá moc místa. Není zrovna něčím, o čem by se většina sebevědomých občanů spontáně bavila. Ale dojem, že tam, kde se o takových věcech, jako je politika, moc nemluví, jsou lidé nepolitičtí, by byl docela mimo.

Během nedávné odporně zavilé iniciativy neúspěšně se snažící o omezení počtu cizinců na 18 procent obyvatelstva, před dvěma lety, se dala dohromady skupina mladých lidí, aby dostala více takových, jako jsou oni, k hlasováním a volbám. S pozoruhodným úspěchem.

Od té doby je v provozu webová stránka http://www.votez.ch včetně e-mailové služby, která vám dodá ke každému hlasovacím a volebnímu termínu (méně časté termíny voleb jsou spojeny s častějšími termíny hlasování - spolkovými, kantonálními a obecními) stručný a srozumitelný přehled, o co jde. Což ulehčuje netrpělivým souputníkům vypořádat se se suchopárností korespondečního hlasování a voleb. Několik tisíc abonentů z Curychu, Bernu, Basileje, Lucernu a Zugu (kantony) dokládá, že votez.ch odpovídá potřebě pěkné řádky lidí.

Zpočátku šlo autorům této iniciativy především o získání notorických nevoličů, ale ukázalo se, že také mnoho příležitostných voličů a informovaných přemýšlejících si cení, když dostanou krátkou rekapitulaci obsahu hlasování a profilu volebních kandidátů přímo pod nos mailem (obdobné přehledy jsou sice tradičně v tištěných mediích, které jsou stále hlavním zdrojem informací, ale stručné a jasně formulované maily jsou opravdovým přínosem; cítím se zde nucen dodat, že - mimo samozřejmé nezávislosti - je zdejší tisk v této oblasti vysoce profesionální, pokud ovšem za tisk nepovažujete zrovna zdejší Blesk).

Úspěch votez.ch je ale zejména založen na moderním přistupu k politické angažovanosti, vycházejícího ze znechucení partajemi (německý výraz: Parteienverdruss, Parteienverdrossenheit) a dnes už přežitým partajním systémem, pocházejícího ještě z dob politického středověku (no, jiné země se ale stále ještě potýkají s politickým pravěkem majoritního systému, kde - na rozdíl od zdejší, proporčním systémem vyžadované spolupráce politických protivníků na řešeních, odpovídajících mandátům většiny pluralitního voličstva - se politická scéna dělí na vítěze a poražené, takže tito "reprezentanti" vyplýtvají značnou část času, energie a peněz daňových poplatníků na vzájemné zesměšňování vrcholící v neuvěřitelných absurditách zejména v období před volbami, nedůstojná to fraška vedoucí k zesměšnění sama sebe a politiky vůbec; pokud byl zaveden, tak byl majoritní systém nahražen proporčním, např. ve spolkovém parlamentu v roce 1919).

Zdá se, že nezávislí svobodní občané, o které se v jiných zemích vede politický boj jako o Nový Střed (německy: Neue Mitte), partajní stratégy ve Švýcarsku nezajímají. Prohlášeně levé (relativní to pojem) partaje jsou dnešním mladým občanům na míle vzdáleny.

Hraná opozice Švýcarské lidove strany SVP/UDC - s populistickým tribunem (jinak ale velmi úspěšným zámožným podnikatelem) v čele - dodává jasnou hranici, kterou většina slušných, myslících lidí těžko kdy překročí. Z toho všeho je sice možné odvodit jen střízlivá doporučení k hlasováním a volbám mířící především na zamezení většího zla zlem menším.

Což určitě není příliš opojné, ale zato velmi dobře pochopitelné a sdělitelné - lidé totiž dobře vědí, co si nepřejí. A střízlivost, stručnost a jasnost pomůže překonat nedostačující nadšení nad nudou politiky a dodá chuti vyplnit a poslat hlasovací a volební lístky (zaslané poštou spolu s informacemi zastánců i protivníků o záležitostech, jakož i o změnách zákonů nebo ústavy, předloženým ke hlasování).

Jinak řečeno, votez.ch vychází ze složitosti dnešního života městských obyvatel - kteří jezdí s chutí jak na kole (což je třeba po metropoli Curychu a okolí vskutku požitek), tak autem (dá se přežít), tak veřejnou dopravou (velmi příjemné).

Což je vlastně samo o sobě banální, ale v politice zní stále ještě velmi diferencovaně. Podívejme se třeba na tupou strategii auto-nade-vše Švýcarského touring klubu TCS podřizující se totální opozici SVP/UDC (nezapomínejme ale, že opozici hrané), nebo obdobný postoj protihráče Švýcarského dopravního klubu VCS, který předstírá že ve všem s motorem sedí ďábel (ale u obou těchto klubů múžete m.j. uzavřít pojistku pro bezplatnou pomoc v případě poruchy vašeho auta).

Ke složitosti městských životů patří také, že jako zaměstnanec docela oceníte odbory, a zároveň spoléháte na jistotu úspor těch pár akcií ve vašem portfoliu (pokud vám hodnotu akcií některý z corporate raiders nebo neschopných kapitánů ekonomiky nevygumuje). Dále že se pohybujete ve squatovaných barech a putykách, nebo jste je dokonce spoluprovozovali a nyni se zodpovědně věnujete řádnému řízení vzletného gastronomického podniku. Také to jak s chutí konzumujete, ale s dobrým vědomím proč, jak a co vzhledem k ekologickému dopadu na generaci tuto a generace budoucí.

Politická hesla jsou dávno nahrazena pragmatickým přístupem k životu, a tak často předlohy k hlasování pro občana obsahují více pro a více proti zároveň (hlasovací lístky proto, u některých záležitostí, už neobsahují jen prosté ano nebo prosté ne). Mladí lidé kolem votez.ch se zastávají osobní svobody, jako třeba že stát se nemá příliš plést do otvírací doby, nebo do toho, jak si kdo přeje sám sobě škodit (alkohol, drogy), kdo a proč a kdy si přeje mít děti, nebo jestli homosexuálové mají nebo nemají uzavírat sňatky.

Ale věrohodnost si votez.ch získalo především profesionální a - jak už zmíněno - výstižnou a stručnou prezentací politických informací. Je to složitost, redukovaná na to podstatné - a to se dá rychle pochopit a sdělit dál. Je to nabídka informací, která umožní jak levicovému chaotu, tak hloubavému bankéři sestavit svou hlasovací a/nebo volební obálku odpovídající ryze osobním preferencím. Alternativní versus konzervativní společně do obecní rady a/nebo do OSN (spolkové hlasování 3.3.02).

Blízkost votez.ch občanům je podtržena médiem internetu a přehledným stylem prezentace. Jasnou strukturou a grafikou. Vydařené místo na sdílení společného pocitu, společenských hodnot a (v dnešní pluralitní společnosti) nevyhnutelně difuzních politických preferencí.

                 
Obsah vydání       26. 2. 2002
26. 2. 2002 Petiční výbor Sněmovny odmítl nový shromažďovací zákon Tomáš  Pecina
26. 2. 2002 Mezinárodní spravedlnost očima nevládní organizace Jiří  Kopal
26. 2. 2002 Proč Česká republika neratifikovala statut Mezinárodního trestního soudu? Jiří  Kopal
27. 2. 2002 Irácký student Majid Majed smí opět cestovat Tomáš  Pecina
26. 2. 2002 Protesty: britským vězňům v zálivu Guantánamo je odpíráno právo na právního zástupce
26. 2. 2002 Účty pro řidiče prostřednictvím satelitních čidel: co si o tom myslí (někteří) Britové
26. 2. 2002 Hlasujte a volte - pro sebe! Vladimír  Rott
26. 2. 2002 Demonstrace Pravé alternativy: Je to ta pravá alternativa pro českou politiku? Štěpán  Kotrba
26. 2. 2002 Chystá se Klaus privatizovat životní prostředí? Robin  Böhnisch
26. 2. 2002 Jde o dobro, nebo o zájmy? Obhajoba Václava Klause Milan  Valach
27. 2. 2002 Velvyslanci arabských zemí kritizují výroky Miloše Zemana
25. 2. 2002 Interpelace Pavlu Dostálovi: vyjádřete se k výrokům Milana Knížáka Vladimír  Mlynář, Michal  Lobkowicz
25. 2. 2002 Vyvlastnenie po kapitalisticky Daniel  Krajcer
25. 2. 2002 Irská spojka? Jan  Čulík
25. 2. 2002 Staneme se otrokem svých temných vášní - krutí dobyvatelé informačního prostoru? Štěpán  Kotrba
25. 2. 2002 Write for the BCSA prize
26. 2. 2002 Microsoft versus ostatní Jan  Janda
26. 2. 2002 Zprivatizujme Českou poštu! Martin  Jareš
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů