SS - Nic pro nás

12. 11. 2009 / Bohumír Tichánek

Kdysi, v roce 2001, zaútočili na Ameriku teroristé. Zřejmě měli původní podporu Talibánu, vládců Afghánistánu. K všeobecnému překvapení byl Taliban velmi rychle svržen americkým zásahem roku 2001. Přesto politika pokračuje svými válečnými prostředky proti muslimským domorodcům, protože ti se nevzdali. Proti domácím fundamentalistům pokračuje protiteroristická operace "Trvalá svoboda"; já se nepotřebuji starat, kterým přístupům těch či oněch sil sami Afghánci po osmi letech válčení dávají přednost.

Nýbrž posuzuji, že pokud by česká armáda sledovala obranu své země, pak by čeští vojáci nestříleli do tamních lidí. Nemusel by se řešit skandál s nacistickými znaky na helmách důstojníka a praporčíka Armády České republiky. Je to průšvih před celým světem. Ukazuje se, jak se někteří naši vojáci v cizí zemi cítí, ke komu se přirovnávají?

"Když bude na Zemi platit oko za oko, pak celý svět oslepne" - odhadl Mahatma Gándhí. Mojžíšův zákon byl určený hodně jednoduchým lidem vzdálených dob: život za život, oko za oko, zub za zub, ruku za ruku, nohu za nohu, spáleninu za spáleninu, ránu za ránu, podlitinu za podlitinu.

Oplácení kvůli roku 2001 se protahuje už i na rok 2010. Budou někdy v budoucnu útočit na nás vzdálení vojáci? Nám Evropanům by zase jiní mohli vyčítat staré útoky, třeba až z 19. století. Roku 1860, ve třetí opiové válce, britsko-francouzská vojska vnikla do Pekingu, císař uprchl. Čínský stát byl zle poškozený vzniklým všestranným zmatkem.

Přeháním, snad nikdo podobnou logiku nerozpočítá na 150 let. Válkychtivost k vlastnostem čínské politiky historicky nepatří. Ovšem dnes jsme součástí sjednocované Evropy. Dnes padá i na nás dědictví kusu její nehezky výbojné politiky minulých staletí, kromě evropských úspěchů vědy, techniky a kultury.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 12.11. 2009