9.5.2001
redakce@namodro.cz
ISSN 1212-9399

Namodro · IT · Magazín · Press · FilmWEB · SportWEB · Reklama & Média · Galerie · Autoři · AvantGO · IE kanál · Cizí zdroje · Linky pro váš Web · Seznam rubrik · Wap · FAQ.CZ · PIW · MIA · IMS · QUICK.CZ · Zlatá Zmije · VůbecTamNemusíteChodit · Fantasy Planet · Kupka.cz · Mordor

 Hledej v Namodro!

Nápověda
 Reklama





 Personalizace

 Uniklo vám něco?

 Články mailem!

Causa Barrington/CEIT vyvolává řadu otázek

Můžeme vyjádření P.E.S. consulting věřit? Nejde jako loni o pokus o trestný čin?

Vydáno dne (11.2.1999) / rubrika IT-AFERY

Causa Barrington/CEIT je smetena ze stolu vyjádřením Josefa Grilla z firmy P.E.S. consulting, s.r.o., známé servery www.prasarna.cz (znáte z nedělního pořadu ČT- Z@vináč), www.moda.cz (český modní server), www.zabava.cz (on-line databáze vtipů), která poskytovala hosting serverům klientů Barrington. Na serveru P.E.S. consulting se objevily jen mírně modifikované formuláře z původního serveru Barrington a přibyly jen ceny za správu doménu, která měla být původně podle firmy Barrington zdarma:

  • provedení "domény" .cz a registrační poplatek za 400 Kč
  • roční poplatek správci domén za 800 + 800 Kč za registraci (zatím se neplatí)
  • měsíční poplatek za správu webu a vedení name serveru za 200 Kč

Vzhledem k tomu, že Barrington měl takovýchto domén provozovat přes tři stovky, kupeckými počty docházím k tomu, že měl firmě P.E.S. zaplatit za hosting v prvním měsíci (neberu v úvahu množstevní slevy) zhruba následující částky:

  • 120000 Kč za registraci
  • 60000 Kč za správu v prvním měsíci
  • cenu za přípravu a vedení agendy vlastního serevru Barrington (předpokládám, že formuláře jsou dílem P.E.S, kdyby nebyly, šlo by jejich modifikací o porušení autorských práv pana Rosta)

Takže první otázka je nasnadě: rozjeli byste v České republice zakázku takovéhoto objemu a rozsahu bez jakékoli identifikace klienta, který komunikuje jen: "Údajne melo jít o pana Jirího Rosta, který se dle našich zjištení pripojoval z Chorvatska. Nic víc nevíme. Snad jen e-mail. Barrington@barrington.cz nyní presmerujeme k nám a tak je to k nicemu a puvodní e-mail byl rostjiri@hotmail.com." a nemáte na něj nic jiného, než jen americkou adresu do Delaware? Josef Grill to komentuje: "V podstate jsme "naleteli", ale nastesti jeste v pocatku (po cca 14 dnech) byl vsemu konec. Mohlo to byt horsi. I diky Vam jsme si zacali overovat co a kdo je za tim. V podstate Vam musim podekovat. Upozornili nas jeste dalsi lide a tak vsem moc dekuji za to, ze nas nenechali "vymachat". Clovek obcas potrebuje "trknout" , protoze jinak muze slapnout slusne receno kam nema."

Teď je P.E.S. v situaci, kdy evidentně nemá žádný právní vztah ani k firmě Barrington, ani k jeho podvedeným klientům a má na svém serevru jejich domény II. řádu. Vzhledem k tomu, že P.E.S. není oprávněn s těmito doménami manipulovat, nemůžeme věřit ani vyjádření prezentovanému na serveru interval.cz: "Firma Barrington registrovala všechny domény na sebe. Po našem nátlaku, že by měly být registrovány přímo na zakázníky, nám dala souhlas s převodem všech domén na jejich osoby a firmy, které si je objednali, ale dnes již ničemu nevěříme. Vstoupíme do jednání se správcem domény .cz a uvidíme jak se celá situace vyřeší. Z naší strany uděláme maximum, tak abychom všem klientům umožnili další používání jejich domén. Zatím ponecháme veškeré domény zákazníků firmy Barrington, objednané na stránkách firmy Barrington, v provozu cca do konce měsíce února a mezitím navrhneme zákazníkům firmy Barrington jiné řešení vzniklé situace. Návrh řešení oznámíme všem současným klientům a pravděpodobně půjde o kompromisní řešení. Tedy o to, že provoz nebude možný úplně zdarma, ale za snížený poplatek (dle našeho ceníku)." Hle, hle, chce se již zde spekulovat! Ale tak snadné a jednoduché to není.

Další otázku ještě vyvolává hrubé profesionální selhání P.E.S, který již z registace domény barrington.cz mohl zjistit, že ji registrovala firma CEIT a.s. Z obchodního rejstříku je možné o CEIT a.s. zjistit leccos a není problém se pokusit s CEIT kontaktovat a zjistit pozadí celé akce. To je otázka nanejvýše několika minut. Podivně v této souvislosti vyznívá komentář Miroslava Kučery na již zmíněném intervalu.cz: "Už je to tady, naletěla velká hromada lidí...včetně našeho kolegy u redakce Karla Rujzla, který si také několik domén u této firmy zařídil a který ve své podstatě tuto celou aféru rozjel svým článkem, který jsem mu poslal na Lupu.
Někdo si prostě myslel, že u firmy Pes.cz bude mít hosting zdarma a on sám mezitím bude vydělávat velké peníze na prodeji bannerové reklamě nebo na provozu erotických bannerů." Kdo si to myslel? Fiktivní Jiri Rosta určitě ne, ten přece dostal od P.E.S. fakturu. Jaké velké peníze na bannerech, když se pokusil podvádět i u výměnné reklamy Mr. Lin(x)? Proč se kolem causy Barrington stále jen mlží?

Nelze věřit ani vyjádření P.E.S. opět na již zmíněném intervalu.cz: "Když nám začalo být divné, kde bere pan Jiří Rost tolik nových domén, tak jsme si prohlédli stránky firmy Barrington." Poskytli byste významnému zákazníkovi své služby, aniž byste se zajímali o obsah jeho stránek? Jen s využitím vyhledávací služby KOMPAS se snadno dostanete na odkaz na článek již z 1.12.1998 na http://www.e-komerce.cz/udalosti.htm, kde Martin Kuba upozorňuje na obnovení činnosti Barrington/CEIT. Podobně snadno se dostanete i k článku Tomáše Peciny z Britských listů, kde je i odkaz na Svět Namodro a jeho články k této problematice. Absence profesionality?

Příliš mnoho otázek a málo racionálních odpovědí. Bezelstností se dá vysvětlit jen velmi málo. Takže alespoň stručný rozbor: o co všechno mohlo jít? Možností mnoho není:

  • Jiří Rost není fiktivní a P.E.S. consulting naletěl na jeho boudu
  • Jiří Rost je fiktivní a P.E.S. consulting chystal boudu

A o jakou boudu se mohlo jednat, v prvním případě mě napadá jen jedna:

  • získání údajů o klientech, jejich nápadů s doménami a případně je blokovat či zneužít

Protože ale tato alternativa je podle mne nepravděpodobná, soustřeďme se na spíše na druhou:

  • opět získání údajů o klientech, jejich nápadů s doménami a případně je blokovat či zneužít
  • díky hostingu získat přístup k elektrononické poště a tedy i k obchodnímu tajemství klientů

Jaký je váš názor? Svěříte svůj WWW server právě sem?

A poslední indicie: Josef Grill je vlastníkem nebo spoluvlastníkem tří firem se sídlem Praha 1, Václavské náměstí 17. První je P.E.S. consulting s.r.o. založená 24.4.1997, druhá je TOMKET, s.r.o. založená téhož dne a třetí B.A., s.r.o., založená 6.5.1997. Ve dvou je i jednatelem, ve dvou je spoluvlastníkem Radek Grill, který je jednatelem ve třetí. Všechny tři firmy mají shodný předmět činnosti:

  • koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej
  • zprostředkovatelská činnost v oblasti obchodu

Jen P.E.S. consulting má navíc:

  • organizační a ekonomické poradenství
  • reklamní činnost
  • vedení účetnictví

Další firmy vlastní Josef Grill v Českých Budějovicích, Lannova 53 (možná jedna patří jeho otci):

  • NEPOcar s.r.o, založená 1.3.1996, v konkursu
  • STcar s.r.o, založená 1.3.1996
  • AutoCENTRUM K+S s.r.o., založená 12.8.1994

Jde o "zřetězené" firmy s nesplaceným základním jměním: AutoCENTRUM K+S je společníkem v STcar i NEPOcar. Opět předmět podnikání všech je shodný: koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej,
AutoCENTRUM K+S má navíc opravy motorových vozidel. Pikantní na věci je to, že otec Josef Grill funguje v dalších dvou firmách jako správce konkursní podstaty. Důvod podobného konglomerátu firem není vysvětlitelný bez pochybností o serióznosti.

A perlička na závěr ze stránky P.E.S.:

<meta NAME="keywords" CONTENT="pes,
psi, neviditelny pes,stranky,domeny,domena,
web,webhosting,zdarma,pripojeni,cenik,www">


-Jan Wagner --- Přehled článků tohoto autora najdete zde

 Doporučili byste tento článek dalším čtenářům?
ani omylem [ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ] rozhodně
Prozatím nehodnoceno.

 Jiné články na podobné téma (z téže rubriky)
AMAZON.COM vláčen za vybírání peněz
Barrington/CEIT mají konečně utrum?
DOJ vs. Microsoft - vše ve starých kolejích
Falešné faktury za CD-ROM s databází firem? II.
Doménové spory Toys "R" Us vs Toysrgus.com
 ZDE klikněte pro předchozí článek. Pro další článek v pořadí klikněte ZDE 

Namodro · IT · Magazín · Press · FilmWEB · SportWEB · Reklama & Média · Galerie · Autoři · AvantGO · IE kanál · Cizí zdroje · Linky pro váš Web · Seznam rubrik · Wap · FAQ.CZ · PIW · MIA · IMS · QUICK.CZ · Zlatá Zmije · VůbecTamNemusíteChodit · Fantasy Planet · Kupka.cz · Mordor

Svět Namodro

© MIA, a.s., Všechna práva vyhrazena, publikování nebo šíření obsahu Světa Namodro je bez písemného souhlasu MIA, a.s. zakázáno. Základní informace týkající se vašeho soukromí naleznete zde.