Rejstřík BL
ARCHIV ►

29.8.97 Chcete-li se podívat na předchozí vydání Britských listů, klikněte na ikonu Britských listů zde napravo, dostanete se do archívu.


Přehled dnešního vydání:

(Počkejte, až se vám do počítače natáhnou celé BL, jinak níže uvedené hyperlinky dost dobře nefungují.)

Dokumenty: ke zrušení úmluvy USA-ČR zakazující dvojí občanství

Tato smlouva byla zrušena s platností od 20. srpna 1997. Viz
Britské listy z 28.8. 1997 a blok o problematice dvojího občanství v BL z 27.8.1997.

Zde jsou příslušné dokumenty:

The Embassy of the Czech Republic presents its compliments to the Department of State and in the matter of termination of the Naturalization treaty between Czechoslovakia and the United States signed at Prague on July 16, 1928, has the honor to communicate to the Department of State that the Czech Republic has complete the necessary procedures under its law for termination of the Naturalization treaty.

If this is acceptable to the Government of the United States of America, the Embassy has the honor to propose that this Note and an affirmative reply of the Department of State will constitute a joint confirmation of the position regarding the Naturalization treaty and that the Naturalization treaty will be terminated on the day of the received reply of the Department of State.

The Embassy of the Czech Republic avails itself of this opportunity to renew to the Department of State the assurances of its highest consideration.

July 28th, 1997

No. 5141/97-KO

Velvyslanectví České republiky, Washington (razítko)

Český překlad:

Velvyslanectví České republiky posílá (americkému) ministerstvu zahraničních věcí vřelé pozdravy a ve věci zrušeni naturalizační úmluvy mezi Československem a Spojenými státy americkými, podepsané v Praze 16. července 1928, je jeho ctí sdělit (americkému) ministerstvu zahraničních věcí, že Česká republika dokončila potřebné procedury podle zákona pro zrušení této naturalizační úmluvy.

Pokud je to přijatelné pro vládu Spojených států amerických, je ctí velvyslanectrví navrhnout, aby tato nóta a kladná odpověď od (amerického) ministerstva zahraničních věcí představovaly společné potvrzení postoje k naturalizační dohodě a že bude naturalizační dohoda zrušena v den, kdy dostaneme odpověď z (amerického) ministerstva zahraničí.

Velvyslanectví České republiky využívá této příležitosti, aby vyjádřilo znovu ministerstvu zahraničních věcí svou nejvyšší úctu.

28. července 1997


The Department of State refers the Embassy of the Czech Republic to the Treaty of Naturalization between the United States of America and Czechoslovakia, signed at Prague on July 16, 1928, as well as to the Department of State's note of September 19, 1996, pursuant to Article IV of the Treaty.

On July 28th, 1997, the Embassy delivered to the Department of State note No. 5141/97-KO, which notifies the Department that the Czech Republic had completed the necessary procedures under its law for termination of the Treaty. The Embassy proposed that its note and the Department's affirmative reply constitute a confirmation that the Treaty is terminated on the date of the receipt of the Department's reply.

The Embassy's proposal isacceptable to the Government of the United States of America. Accordingly, the Department of State is pleased to confirm that the Treaty is terminated as of the date of receipt of this note, August 20, 1997¨.

Department of State,

Washington, August 20, 1997

(Americké) ministerstvo zahraničních věcí odkazuje Velvyslanectví České republiky na úmluvu o naturalizaci mezi Spojenými státy americkými a Československem, podepsanou v Praze 16. července 1928, a také na nótu (amerického) ministerstva zahraničních věcí z 19. září 1996, podle odstavce IV úmluvy.

Dne 28. července 1997 doručilo Velvyslanectví (americkému) ministerstvu zahraničních věcí nótu č. 5141/07-KO, jejímž prostřednictvím oznamovalo, že Česká republika ukončila nutné procedury podle zákona pro zrušení Úmluvy. Velvyslanectví navrhlo, aby jeho nóta a kladná odpověď ministerstva zahraničních věcí byla potvrzením, že byla Úmluva zrušena v den příjmu odpovědi z ministerstva zahraničních věcí.

Návrh Velvyslanectví je přijatelný pro vládu Spojených států amerických. Proto je (americké) ministerstvo zahraničních věcí potěšeno, že může potvrdit, že Úmluva byla od data příjmu této nóty, 20. srpna 1997, zrušena.


Zůstávají dvě zajímavé otázky:

1. Budou tedy nyní Češi žijící ve Spojených státech smět získat české občanství, anebo zrušení úmluvy neplatí retroaktivně? (Takže se nic nezměnilo?)

2. Jaké byly ty "potřebné procedury pro zrušení Úmluvy podle zákona" ČR? Nemusí změny mezinárodních smluv či jejich zrušení schvalovat český parlament? Hlasoval o této věci český parlament? Psalo se o plánovaném zrušení úmluvy v českých novinách?


Upřesnění: Americký Helsinský výbor není vídeňská OBSE

Vít Novotný

Zdar Honzo,

1. Myslim, ze z toho co pises, neni jasne zretelne, ze dopis Klausovi neposlala Organizace pro bezpecnost a spolupraci v Evrope (OBSE), sidlo jejihoz staleho vyboru je ve Vidni a jiz si lide pravdepodobne obecne spojuji s helsinskym procesem, ale jedna z komisi kongresu jednoho z clenskych statu teto organizace. Nazev teto komise kongresu USA je Komise pro bezpecnost a spolupraci v Evrope (zvana tez Helsinska komise). Bylo by zajimave zjistit stanovisko OBSE k teto nejnovejsi americke iniciative . (Požádal jsem je o vyjádření. Uvidíme, zda budou považovat za diplomatické odpovědět. JČ)

2. O zlepseni pristupu ke vzdelani pro Romy (viz posledni prispevek prelozeny z CEO) se uz dnes snazi ruzne 'pripravky', jak reportuje napr. casopis HOSTu MOST c.1/97, zrizene Ministerstvem skolstvi, nikoliv ovsem s velkym uspechem. MOST dava naopak za priklad Soukromou materskou a zakladni skolu P.Pittra pro romske deti v Ostrave, ktera funguje diky podpore jiste holandske katolicke nadace. Snazi se tam nejen o vzdelani ale i o socializaci romskych deti do 'vetsinove spolecnosti'. V kazde tride je dvojice pedagogu - Rom a Nerom. Milan Daniel, autor clanku o teto soukrome skole, rika, ze tato skola a jine podobne by se mohly stat modelem. Reditelka teo skoly rika, s cimz plne souhlasim, ze koncepce politiky 'socialniho vzdelavani' by se mela pripravit a pripominkovat lidmi zespoda, nikoliv pouze ministerskymi uredniky. Problemem je finacovani - tento typ skoly stoji proste mnohem vic. Proto Daniel mluvi o 'zasadnim politickem rozhodnuti', jemuz musi predchazet zajem a tlak verejnosti. Dlouhodobe se vsak takova investice bohate vyplati, rika, nebot muze pomoci predejit vydajum na socialni davky, prispevky pro nezamestnane, vezenstvi atd.

Vit Novotny


Dopis kanadského čtenáře:

To je povyku s dvojim obcanstvim. Proc se, medle, Cechoamericani neprestehuji do Ceske republiky, kdyz tam chteji vykonavat politicky vliv? Sedet na dvou zidlich? Zdalipak se vi, ze napriklad ani Nemecko nedovoluje dvoji obcanstvi. Informovala me o tom cerstva pristehovalkyne z Nemecka - ziskanim kanadskeho obcanstvi ztratila nemecke obcanstvi - a kupodivu se nad tim ani nevzrusovala.

Cechoamericanum az do r. 1989 velice vyhovovalo, ze CSSR uznavala jejich americke obcanstvi jakozto jedine obcanstvi. Tedy Cechoamericani nepodlehali 'uprave vztahu' a mohli okamzite po ziskani americkeho obcanstvi letat opet za prohlidkami Zlate Prahy. My, jakozto Kanadani, jsme nebyli tak 'stastni' - misto prohlildky prazskeho hradu by nas po navratu cekala prohlidka vnitrniho vybaveni nektereho napravneho zarizeni druhe skupiny. A to pripadalo nasim americkym znamym velice legracni. Oni mohli a my ne. Dnes jim vadi to, co jim vyhovovalo celych krutych 40 let.

K Romum: V kazde situaci jsou dve strany. Zdalipak romska strana zpytuje svedomi - vi-li ovsem, co to je. Sebekritika plati i v kapitalismu.

Srdecne zdravi ctenar, ktery netouzi michat se do mlacerni prazdne slamy, ale nekdy aspon takto zareaguje.

(O Německu se to dobře ví, viz článek Ondřeje Jonáše v Nové přítomnosti. JČ)


Ještě jednou: hranice tolerance a kolektivní vina (tentokrát o homosexualitě)

(Jiná debata, v podstatě k témuž tématu, o liberalismu a kolektivní vině, je v Britských listech z 5.8.97, reakce pak v BL z 12.8. a 18.8.97.)

Začalo to tím, že Václav Semerád poslal Ondřeji Neffovi do Neviditelného psa tento příspěvek. Ondřej Neff konstatoval, že je způsob i obsah argumentace Václava Semeráda nepřijatelný, ještě nepřijatelnější je však pro něho cenzura, a tak příspěvek zveřejnil zároveň s reakcí Bennyho Reese.

Václav Semerád se u Ondřeje Neffa dožadoval zveřejnění další, rozsáhlé reakce. Ondřej to odmítl, na což má jako redaktor plné právo.

Václav Semerád poslal svůj dlouhý příspěvek mně. Přislíbil jsem, že se na něj podívám - musím však otevřeně přiznat, že se mi do toho moc nechtělo. Znal jsem první článek a věděl jsem, co asi bude v druhém. Nejsem zase tak otrlý a způsob argumentace pana Semeráda je mi nepříjemný. Kromě toho, článek byl dlouhý - tak jsem jeho studium poněkud odkládal.

Tomáš Pecina byl mezitím tak laskav, že článek pana Semeráda zveřejnil sám, a to zde, na svém serveru.

Z celé věci vznikla výměna názorů, kterou níže zveřejňuji. Účastníky jsou paní Irena Tůmová ze Spojených států a Benny Rees.

Kromě dvou zveřejněných příspěvků paní Tůmové na zdejším Fóru, které už byly publikovány a jsou tedy ve veřejné doméně, viz níže, poslala paní Tůmová ještě dva další dopisy. Z nich zveřejňuji dnes jeden, s tématem budu pokračovat v Britských listech v pondělí 1. září, kdy zveřejním druhý dopis paní Tůmové (pokud mi ho mezitím pošle ve správném češtinském zakódování, ten první dopis jsem musel přepsat).

Z textů Ireny Tůmové i Bennyho Reese jsem vyškrtl nevýznamnou diskusi o tom, kdo vlastně napsal původní článek, který tuto debatu vyvolal - byl to Václav Semerád.

V pondělí také zveřejním v BL výměnu názorů mezi Janem Konvalinkou a Benny Reesem. JČ

(Několik málo pasáží v textech Ireny Tůmové a Bennyho Reese jsem pro názornost zvýraznil. JČ)


Práva homosexuálů - a co jejich zodpovědnost?

Irena Tůmová

Pořád píšete: "Práva homosexuálů tady, práva homosexuálů tamhle!!!" Co takhle jejich povinnosti a zodpovědnost za své činy? O homosexuálech se mluví, píše, veřejně se jim gratuluje. Je zajímavé, proč se nevytáhne na světlo někdo, kdo je heterosexuální, není HIV positivní, není promiskuitní, žije normálním spořádaným životem? Že je to přežitek?

Článek od B. Reese jsem četla. Ale hlavně jste, pane Čulíku, zapomněl napsat, jaký článek tomu předcházel. Nevím už kdo ho napsal, ale měl pravdu a Reese se k tomu vyjádřil, jak jinak než buzerantsky.

Uvědomte si, že to o co jde jsou peníze, nic jiného. Společnost je dohnala k jejich buzerantskému chování, společnost je zodpovědna za jejich promiskuitu, společnost je nakazila AIDS, ergo společnost tedy bude platit, že?

Dále nesmíme zapomemout, že Čulík si může v BL zveřejňovat co chce. To komunisté taky převraceli skutečnost, jak se jim hodila a pak tiskly polopravdy, pan Čulík dělá už rok téměř to samé. Rozhodně si nemyslím, že by měl zasahovat pan Neff nebo kdokoli jiný. Hloupost se nedá zakázat.

Pane Semeráde pošlete článek do Fóra. Pan Neff sám napsal, že je proti censuře a jestli Váš článek neotiskl, pak má zřejmě na věc jiná názor a nechce být s Vaším názorem spojován. Škoda, ve světě se to běžně řeší tak, že vydavatel v záhlaví uvádí, že "příspěvky autorů nemusí nutně vyjadřovat stanovisko redakce".

Ještě se chci vrátit k panu Pavlíkovi. Před nedávnem jste se divil, co se Táňe nelíbí na Americe, jinými slovy, proč si stěžuje. Člověk nemůže mlčet k činům radikálních liberálů, kteří tuto skvělou zemi zavlékají do levicových politicky uvědomělých pastí. Ať už mluvíte o školství, sdělovacích prostředcích, affirmative action kvótách, podpory zločinným režimům na Kubě, v Nicaragui, ve Vietnamu, v Kambodži, v Korei, v Africe etc. To jsou všechno věci, proč nelze mlčet, jinak nám tady z toho zanedlouho udělají Sovětské Spojené Státy. To nejsou stížnosti, to je konstatování smutné skutečnosti z posledních třiceti let. To je také jeden z důvodů proč jsme utekli z ČSSSSR, protože jsme nemohli mlčet. Už v několika příspěvcích jste psal, že se má mlčet, aby se člověk nevyčlenil ze společnosti, teď zas, že nám nezbývá než se přizpůsobit, zachovat to co je, ke změnám dojde tak jako takŠ . Jste vedle. Možná ke změnám přírodním, ale určitě né ke změnám morálním, národostním, státním. Tam se o to musí někdo přičinit. A nemyslete si, že je to jen pár lidí, kteří mumrají. Američané říkají: "Freedom is not free"! Svoboda není sama od sebe, musí se hlídat, jinak Vám jí při první příležitosti někdo uzme. Zníte mi jak pravý socialistický človíček, který za komunistů držel hubu a krok . Přesvěčte mne, že ne.

O rasismu už byla polemika před pár měsíci a chci jen dodat, že pletete dvě věci do hromady. Když budete rasista, tak vám budou vadit i Romové, kteří pracují, nekradou, posílají děti do školy. A ti jak jsem četla Vám nevadí, pak se tedy jedná o nesouhlas s určitým životním stylem a to zas není rasismus (alespoň zatím).


Semerád, Rees

Irena Tůmová

Děkuji panu Pecinovi, že vytáhl na světlo články pana Semeráda . Připadala jsem si jak v začarovaném kruhu. První článek jsem četla, ale nepamatovala si, kdo ho napsal a v jednom z nedávných příspěvku, jsem se o tom vyjádřila s použitím jména pana Reese. A ejhle.

Dostala jsem od něho mail, ve které si vymiňuje, abych mu slušně odepsala. Mail byla poslána tuším i panu Neffovi a Čulíkovi. Nevím, jestli jsem odpověděla dost slušně člověku, který si něco vymiňuje, každopádně adresy, které jste udal nefungují.

Takže pane Reese, kam to chcete poslat. Nevím jesti Vám to nebude proti gustu, ale řekl jste si o to a já se za své názory nestydím. Jen se obávám, abych Vám nezpůsobila další životní trauma, a pan Semerád Vám pak nepřipadal jak věrný přítel.


Výzva k dialogu

Benny Rees

Pani Tumova,

Clanek v BL od B. Reese jsem cetla. Ale hlavni jste pane Culiku zapomnel napsat jaky clanek tomu predchazel. Nevim uz kdo ho napsal, ale mel pravdu a Rees se k tomu vyjadril, jak jinak nez buzerantsky.

Byl jsem dost smutny, kdyz jsem objevil, ze opet nekdo (tentokrat Vy) nechce slyset poctivou argumentaci a uchyluje se k podradnym utokum. Ja nikoho nikdy nebuzeroval, nejsem tedy buzerant a nevyjadruji se k vecem buzerantsky. Respektujte alespon moji lidskou dustojnost. Uchranil jsem si ji svym zodpovednym chovanim, nikomu jsem neublizil, nikoho jsem nicim nenakazil, a zvolil jsem si sporadany zivot v monogamnim vernem trvalem vztahu se svym britskym partnerem. Divil bych se, kdybyste mela alespon tak cisty stit jako ja.

Nabizim Vam diskusi nad konkretnimi otazkami a vyminuji si jen jedno: ze budete ke mne aspon tak slusna jako jsem ja k Vam.

Uvedomte si, ze to o co jde jsou penize, nic jineho. Spolecnost je dohnala k jejich buzerantskemu chovani, spolecnost je zodpovedna za jejich promiskuitu, spolecnost je nakazila AIDS, ergo spolecnost tedy bude platit, ze?

Co je Vam po mych penezich? Platim dane jako kdokoli jiny, a pokud mi maji byt odeprena obcanska prava, odmitam sponzorovat heterosexualni alkoholiky, prostitutky, nehodne rodice, ci zeny, jejichz jedinou zasluhou je zplozeni sesti deti pred dvacatym rokem veku a zivot na podpore!

Neuplatnujte zde prosim princip kolektivni viny - nebot byste si sama odporovala.

Pane Semerade poslete clanek do Fora. Pan Neff sam napsal, ze je proti censure a jestli Vam clanek neotiskl, pak ma zrejme na vec jiny nazor a nechce byt s Vasim nazorem spojovan. Skoda, ve svete se to bezne resi tak, ze vydavatel v zahlavi uvadi, ze "prispevky autoru nemusi nutne vyjadrovat stanovisko redakce".

Jak mi sam napsal, pan Neff nechce s panem Semeradem nic do cineni ne proto, ze by panu Semeradovi upiral pravo na jakkoli spatne zformulovany ci argumentacne vedeny nazor, ale proto, ze jej pan Semerad v predchozim soukromem dopise nekolikrat napadl a castoval jej sprostymi slovy. V takovem pripade se panu Neffovi jako vydavateli nejvetsiho elektronickeho deniku v Ceske republice nedivim, ze odmita mit co do cineni s clovekem, ktery nema ani poneti o zakladni lidske slusnosti.

K tomu Vasemu "ve svete se to bezne resi tak, ze vydavatel v zahlavi uvadi, ze "prispevky autoru nemusi nutne vyjadrovat stanovisko redakce"" bych rad podotkl jen jedno jedine: tuto praxi obvykle provozuji liberalni sdelovaci prostredky (a liberalum spilate...), nikoli pravicova a ultrapravicova media. Neumim si predstavit, ze by webova stranka www.godhatesfags.com publikovala nazor Ellen DeGeneres, kd lang, Chastity Bono nebo Candace Gingrich... a uz vubec si neumim predstavit, ze by lide stojici za onou strankou meli vsech pet pohromade -- Buh nemuze nikoho -a tedy ani gaye- nenavidet, jelikoz "Buh je laska". Douska zaverem:

"I get more mail from quote 'Christians' telling me I'm wrong that from homosexuals who don't like the page."

("Dostávám více pošty od "křesťanů", že nemám pravdu, než od homosexuálů, kterým se nelíbí naše stránka.")

--Ben Phelps, grandson of notorious anti-gay preacher Fred Phelps of Topeka, Kan., on their godhatesfags.com World Wide Web site, to Reuters July 3.

(Ben Phelps, vnuk nechvalně známého protihomosexuálního kazatele Freda Phelpse na stránce www.godhatesfags.com )

S pozdravem

Benny Rees


Irena Tůmová odpověděla 20.8.1997:

Pane Reesi,

Odpovídám na váš dopis, i když žasnu, že si vymiňujete, abych vám slušně odpověděla a sám, aniž mě znáte, mne zpochybňujete. To je váš způsob slušnosti? Popřemýšlela jsem o svém životě a mohu Vás ujistit, že můj život je čistý, není za co se stydět. Doufám, že to o sobě můžete tvrdit stejně poctivě jako já i Vy.

Aby tedy bylo jasno.

Bydlíme u San Franciska a máme zkušenosti s homosexuálama z první ruky. Jedna věc je, že máte přítele, žijete v monogamním věrném vztahu a co si děláte doma, to je mi úplně jedno. A máte recht, do Vašich daní mi nic není a ani jsem se na ně neptala. Ale v tomto bodě s Vámi souhlasím. Ani mně se nechce platit za ty Vámi jmenované, natož za buzeranty, kteří si zavili AIDS vlastní hloupostí a arogancí. Pomozte tedy změnit daňový systém, aby byl každý odpovědný sám za sebe.

Vadí mi, jak přišlo na svět AIDS, jaké to má důsledky a všichni na ně teď doplácíme, vadí mi, že militantní homosexuálové jako Vy chtějí adoptovat děti a prosadit, aby o stylu, kterým žijete, se učilo ve škole, vynucujete si privilegia, atd.

Překvapuje mě, že nevíte, že slovo buzerant se nevztahuje k buzerování, stejně tak jako teplouš nemá s teplotou nic společného.

Má dcera si doma maluje obrázky tatínka a maminky, jaké obrázky si bude malovat dítě v homosexuální rodině? Jak mi nemá váš životní styl vadit, kdyý na zdejší Public TV dávají pořad o části SF-Castro, v době, kdy by se děti chtěly podívat na pohádku v televizi. Dávám pozor, co mi děti sledují, ale všechno uhlídat nelze a určitě nechci, aby se dívaly na ošahávající se dvojice stejného pohlaví a přenosy z pánských bordelů, kde se promítají holé zadky a dřevěné plné stěny s jediným otvorem. Asi budete vědět k čemu. A to v sobotu dopoledne a během týdne v odpoledních hodinách byla na to reklama.

Žádná soukromá stanice by to nevysílala a tak se to pustí na Public TV a tím pádem je to placeno i z našich daní, a můžete na to vzít jed, že o takové pořady nestojíme. A jak jste vy homosexuálové tolerantní! Když jsem si chtěla stěžovat, byl mi telefon několikrát za sebou zavěšen v půli slova a mohu Vás ujistit, že jsem nebyla sprostá, jen jsem chtěla vědět, proč to nevysílají v noci. My vás tolerovat musíme, vy nás, jen když se vám to hodí.

Sám jste v článku psal, že jste v gay hnutí. Co myslíte, měla bych taky něco založit a začít se chlubit, že mám fungující manželství, že jsme zplodili dvě pěkné děti, pracujeme, platíme daně, učíme kladné věci i naše děti.

Pane Rees, ať už jste přišel ke své sexuální orientaci někde ve škole (čímž potvrzujete, co jsem psala, že Vás vlastně k tomu "dohnala společnost/škola"), nebo jste se s tím narodil, žijte si svůj život v tichosti a vězte, že nebudete nikomu vadit. Ovšem ve chvíli, kdy se začnete dožadovat všech možných práv a výjimek, pak tedy počítejte s kritikou. Krásný příklad toho je, jak byly letecké společnosti dohnány k tomu, aby přijaly určitý počet homosexuálů.

Říkejte tomu, jak chcete, ale já to nazývám vydíráním a podpobných příkladů je mnohem víc.

Co tedy vlastně chcete, abychom Vás litovali? Jak se hodnotíte Vy sám. Jste nervově labilní, že se z vás stal (hm, buzerant se nelíbí) homosexuál po zkušenostech ze školy. Každý pořádný psycholog vás bude diagnostikovat jako úchylku.

I když vás budu považovat za normální (všechny), neznamená to, že mi nebude vadit vaše vnucování se do života jinak smýšlejících lidí a vynucováním si pozornosti a práv za každou cenu.

(...)

Hlavně jste ale velice vztahovačný. Sice bylo použito vaše jméno, ale zahrnula jsem do článku všechny homosexuály, teplouše, buzeranty, lesby, ale hlavně tlučhuby.

P.S. Čas jsem si tedy kvůli Vám udělala. Je 3.31 ráno, doufám, že oceníte mou snahu. (...) Přečetla jsem si ještě jednou, co jste psal, a chci jen dodat, že sám píšete, že nikdo není rád, že je pihatý, zrzavý. Pokračujete, že Clinton poděkoval Ellen DeGeneres, že našla odvahu a přihlásila se ke své orientaci. To je úplně praštěné. S tímhle přístupem by Clinton měl v Bílém domě pořádnou frontu, protože by měl taky děkovat těm zrzavým, pihatým, křivozubých, plešatým, šilhavým a pomalu i těm, co ráno vstanou z postele, najdou odvahu a jdou do práce. Vy o tom hrdě píšete, copak si neuvědomujete, jaký je to nesmysl?

Napsal jste, které firmy sponsorují homosexuály, ovšem nechtěně nebo úmyslně jste vynechal ty, které své reklamy na protest během seriálu "Ellen" stáhly (např. JCPENNY, CHRYSLER) Uvádíte jen to, co se právě hodí.

A v tom vidím dost podstatný problém.

Poslední věta má znamenat co? Že kdyby Navrátilová nebyla lesba, nebylo by jejího tenisového umění?

Irena


Odpoved od Bennyho

Pani Ireno,

Prominte mi ten muj nabruceny e-mail. Je mi jasne, ze kolikrat cloveku neco ujede, co ani treba tak nemyslel. Nelibilo se mi, ze mne a Glana nekdo strka do stejneho pytle s cunaty, at uz hetero- ci homosexualnimi. Ocenuji, ze jste si udelala na mne cas a odpovedela mi. Z Vaseho dnesniho dopisu mam daleko lepsi pocit nez z puvodniho prispevku.

Honza Culik mi poslal Vasi dousku z vcerejsiho Fora. Byla jste nastvana, ze mi Vas dopis nebyl dorucen. Nezlobte se, ale ono se Vam podarilo splest moji e-mailovou adresu.

Byla to sice uplna malickost, stacila ale k tomu, aby mi Vas dopis nedosel a Vy jste se nastvala... Pokud byste chtela napsat dousku na Forum, omluvit se za Vasi vcerejsi nastvanost a priznat, jak to bylo, byl bych moc rad - ale nechavam to ciste na Vas.

Jen tak mimochodem - Honza mi to poslal ne proto, aby mne proti Vam postval, ale proto, jelikoz vi, ze (zatim) nemame s Glanem moc penez. Zijeme z jedineho nevelkeho platu, jelikoz moje zadost o trvaly pobyt tady v Anglii na zaklade naseho vztahu dosud nebyla vyrizena a nemam tedy (zatim) pravo na praci... To jen tak na vysvetlenou.

Chtel bych Vam odpovedet na Vas dopis tak uprimne jak jenom dovedu. Snad to ocenite, a snad mi budete chtit obcas jen tak napsat, o sobe, detech, Vasi rodine apod. Jestli treba nebudu s Vami v necem souhlasit, to prece jeste neni duvod, abychom se museli nejak nenavidet, ze.

Nezlobte se, ale v Cechach dost zalezi na celkovem tonu prispevku, nejen na jeho samotnem obsahu. Ten ton byl dost nenavistny, az to v lidech malem vyvolalo stejne negativni emoce - ne vuci homosexualum, nybrz proti pisateli, ci pisatelce.

Jmenoval jsem se Radovan Petřík

Podivejte se, je to minulost, ale jeste v lednu jsem se jmenoval Radovan Petrik. V knize o Charte 77 (Sebrane dokumenty, prohlaseni, jmena signataru) jsem uveden jako jeden z jejich signataru. Chartu jsem sice podepsal teprve v rijnu 1989, drive jsem vsak nemohl, protoze 18 by bylo teprve v prosinci 1988, a ja tehdy zil v Kojetine, coz je male mestecko na Morave (okres Prerov), tedy kolem 300 km od Prahy. Jako student jsem moc penez nemel, a do Prahy jsem se take moc casto nedostal. Rekneme tak jednou dvakrat do roka.

V kvetnu 1989 jsem delal prijimaci zkousky na vysokou skolu a pres vyborne vysledky u prijimacek jsem se nedostal. Mel jsem totiz v posudku z gymnazia dousku "Stavi se nepratelsky k socialistickemu statnimu zrizeni a jeho nazory jsou neslucitelne s profilem socialistickeho studenta", a gymnazium mne jako "politicky nespolehliveho" nedoporucilo. Zatimco ja mel u zkousek 1,1,1,2, muj kolega, co je udelal na 3,3,3,2, se na rozdil ode mne na vysokou dostal, protoze mel tatinka ve strane, a protoze byl (na rozdil ode mne) v SSM.

To, ze v listopadu nastesti rezim padl, na podpisu Charty nic nezmenilo. Kdyby byvali meli jeste trochu vice casu, komuniste a jejich StB mi by jiste pohnojili zivot jeste vice.

Po revoluci jsem v Kojetine spoluzalozil Obcanske forum, a do unora 1990 jsem spolu s pani Kvetou Haukovou, panem Vladimirem Hucinem, panem Tomasem Hradilkem - tedy spolusignatari Charty - jezdil po okrese a vysvetloval veci lidem. Vysvetloval jsem, ze Vaclav Havel neni zaprodanec Zapadu, alkoholik ani zlodej, vysvetloval jsem, co komuniste celou tu dobu delali, jaka je v Ceskoslovensku uroven vzdelanosti ve srovnani s vyspelym svetem apod.

To Vam pisi proto, abyste mne nechtela obvinit z toho, ze jsem za komunistu drzel hubu a krok, a ted nevim "roupama co delat". :-)

Homosexuálové v Americe

To, co znamena Frisco, vim moc dobre. Videl jsem x dokumentu, cetl dost knizek apod. Aniz bych jakkoli omlouval ty nezodpovedne z nasi komunity, zkuste prosim pochopit souvislosti - v Americe, v te zemi svobody, od padesatych let existovalo jakesi, trochu vadne, vakuum. Na jednu stranu policiste nezakonne buzerovali a sikanovali lidi v gay klubech, na druhou stranu nastavili slepe oko, kdyz potrebovali, aby co nejvice lidi emigrovalo z Kuby, aby mohli ukazovat fiasko Castrova rezimu. Tehdejsi imigracni zakon vyslovne zakazoval imigraci "sexualne deviantnich" cizincu, kdezto v pripade desetitisicu gay Kubancu nebyl pouzit. Proc ne? Tehdejsi vlade se to proste hodilo do kramu. Snad se shodneme na tom, ze vlada by idealne mela sestavat z cistych, neposkvrnenych lidi, kteri budou aplikovat zakony a rules across the board, padni komu padni. Timto pristupem se vsak v Americe zasela seminka politicke korupce, preferencniho pristupu vuci jednem a rany palici vuci druhym atd.

Jaka ostuda, ze ultrakonzervativni republikansky senator Joseph McCarthy, autor "honu na carodejnice" byl sam gay, a jeho sekretar pozdeji umrel na AIDS. Jaka ostuda, ze sef FBI Hoover byl gay a zil dvojim zivotem - mafie to vedela a take Hoovera umne vydirala... Ted bych se nedivil, jestli se jednou dozvime, ze i homofobove Jesse Helms ci Christian Coalition's Pat Robertson jsou ve skutecnosti gayove, kteri nebyli schopni se s tim smirit a vedli zivot v manzelstvi, plny pretvarky a nenavistneho stekani vuci gay komunite.

Jak u Vas obstoji takovy Newt Gingrich, ktery opustil svoji manzelku, kdyz byla v kritickem stavu v nemocnici? Je to podle Vas v souladu s "family values"? Mozna, ale nanejvys s "Addams Family Values" :-) (Srandovni film - videl jsem jej dvakrat...). Nikdo se mi nemuze divit, ze radeji nez Newta, ja tedy uprednostnuji jeho sestru Candace. Ta mi -na rozdil od sveho vykutaleneho adulterous bratricka- zni jako rozumna, zodpovedna zenska.

K tem danim:

Zmenit danovy system Vam bohuzel pomoci nemohu, protoze americky danovy system je odlisny od evropskych danovych systemu. Nemate to tam vsechno jen spatne - na rozdil od Britu ci Cechu muzete venovat financni dary charitativnim organizacim vyjmutym z placeni dani podle klauzule 501(3)c a nasledne si je odepsat z dani. Timto zpusobem neni protestant nucen sponzorovat katolickou cirkev (jako treba v Polsku...), ci neverici kdejakou cirkev.

Zatimco americky danovy system je pomerne jednoduchy a povetsinou platite mensi dane nez my tady v Evrope, na druhou stranu muzete od sve vlady ocekavat daleko mene nez Evropane. Pokud byste mi chtela pomoci doplnit mezeru, a napsat mi zebricek zdaneni z prijmu v USA, byl bych Vam moc vdecny.

Spise Evropane by si mohli stezovat, jelikoz zdejsi danove systemy jsou zalozeny na konceptu socialni solidarity mladych se starymi, zdravych s nemocnymi, s trochou nadsazky "pilnych s linymi" apod.

AIDS - fiasko Reaganovy vlády

AIDS je opravdu pohroma - pokud byste byla spravedliva, uznala byste, ze je to rovnez jednim z fiasek Reaganovy republikanske vlady. Reagan sam zminil existenci AIDS teprve v rijnu 1985, kdy umrel Rock Hudson, jeho herecky kamarad. Rijen 1985, vice nez ctyri roky pote, co byl AIDS vubec zachycen a popsan Strediskem pro kontrolu nemoci v Atlante.

Gay komunita videla tuto "ne-akci" ["non-action", mineno jako protiklad k "action"] jako ohrozeni, jako snahu ji zlikvidovat, jako snahu o novodoby holocaust.

Jestli mate opravdu zajem poznat pravdu, pujcte si kazetu s filmem "...And the Band Played On" natocenym podle skvele knihy novinare Randyho Shiltse, a snazte se dodivat do konce. Je to tam vsechno - dokonce i povestne "gay bathhouses" ve Frisku - neni to propaganda...

Nejsem militantni homosexual - jsem clovek jako Vy, panove Neff ci Culik, jsem si vedom svych povinnosti a tim padem citim, ze mam take nejaka prava. O tom, proc by se melo o homosexualite vyucovat ve skole, jsem se zminoval jiz ve sve odpovedi na prispevek ing. Semerada. Je to proto, ze nechci, aby tam bylo onech 30 procent vsech dokonanych sebevrazd u mladeze (15-19 let), vztahujicich se k problemum se sexualni identitou, co aby byla u mladych gayu a lesbicek dvakrat az trikrat vetsi pravdepodobnost reseni krizovych situaci sebevrazdou nez u ostatni mladeze. Podotykam, ze tyto udaje nejsou mym vymyslem, nybrz pochazeji z Gibsonovy studie, jez byla soucasti oficialni zpravy U.S. Department of Health and Human Services z roku 1989. Proc tehdy prezident Bush nic neudelal?

Predstavte si, ze by mezi temito statistikami bylo jedno z Vasich deti. Mela byste stale jeste tak nesmiritelny pohled? Videla byste sve dite jako "teplou zrudu, ktera se ani nemela narodit" [slova me vlastni matky, necht ji Pan Buh odpusti...], nebo by ve Vas zvitezila materska laska a snazila byste se Vase dite pochopit a ulehcit mu zivot?

Samozrejme Vam nepreji, aby to byla pravda -- ale polozte si otazku, co kdyby? Zavrhnete sve vlastni dite, nebo nebudete [na rozdil od moji matky] delat mezi svymi detmi rozdily?

Pisete o pravech heterosexualu aby jim nikdo neukazoval gay pride marches atd. Co ale o nasich pravech, abychom byli usetreni homofobnich rodicu a rodin, abychom byli -sami gayove- vychovavani svymi rodinami?

Ve 41 statech USA je zakonne nekoho vyhodit z prace jen proto, ze je gay ci lesbicka. Ve vice nez polovine statu USA je gay sex smahem zakazany. Mam tim samozrejme na mysli sex v soukromi loznice, za zamcenymi domovnimi dvermi. Exhibujici cunata, at uz hetero- ci homosexualni i ja nerad... Proc zminuji nejdrive heterosexualni? Jednoduse proto, ze ja dosud ve svem zivote v Cechach zazil daleko vice heterosexualnich exhibici na diskotekach a venkovskych tanecnich zabavach, nez gay exhibici. Ze jsem si o ne neprosil je Vam snad jasne... :-)

Nejsem nervove labilni, moje psycholozka, se kterou jsem resil matcino chovani, mi rikala, ze by sama dala buhvi co za to, aby mela takoveho syna. Psycholozka s dvacetiletou praxi, patrne vedela, co rika... Navic od kongresu Americke psychiatricke asociace (APA) v roce 1974 neni v USA homosexualita povazovana za nemoc, Svetova zdravotnicka organizace (WHO) vyradila homosexualitu z mezinarodni klasifikace nemoci v roce 1991. Neumim si predstavit, ze by gay lobby byla tak silna a dosahla techto kroku sama o sobe - patrne zde musely byt vysledky vedeckych vyzkumu, ze homosexualita je dedicna, ze se neda ziskat ci se ji neda naucit, a ze zdravy spokojeny homosexual je ten, kteremu je umozneno zit v vernem partnerskem vztahu a ktery neni spolecnosti diskriminovan.

Základní lidská slušnost

Podivejte se, pani Ireno - ja prece nechci nic jineho, nez zakladni lidskou slusnost. Jestlize jsem slusny clovek a chovam se zodpovedne, proste se domnivam, ze si timto predplacim pravo, aby pripadne oznaceni ci pojmenovani me malickosti tento stav odrazelo a bylo tedy slusne. Kdybych chtel oplacet nenavist nenavisti podle onoho biblickeho "Oko za oko, zub za zub!", asi bychom se vsichni nakonec pozabijeli... :-)

Ptejte se radeji, proc se rozpada heterosexualni nuklearni rodina? Proc vice a vice deti konci na ulici? Kam se podela rodicovska zodpovednost? Proc doslo ke ztrate autority a z deti nam vyrustaji mali nasilnici, sobci a tyrani? Jak vypada situace v detskych domovech a polepsovnach?

Kdyz uz heterosexualni vetsina neni schopna podobnym excesum zabranit ba dokonce zahajit verejnou diskusi za ucelem snahy najit reseni, proste nema moralni pravo odpirat adopci deti gay ci lesbickymi pary, resp. zakazovat umele oplodneni lesbicek.

Moje babicka, ktera je nejlepsi zenskou na svete, mne ucila: "Nez zacnes nekoho kritizovat, vzdycky si radsi nejdrive zamet pred vlastnim prahem" - svata pravda. Pred vlastnim prahem zameteno, the ball is in your court now. Ne na dvorku pani Tumove, ale na dvorku "straight" majority.

Osobne jsem presvedcen, ze jestli budu nekdy tatinkem, tak jim budu azve chvili, kdy budu citit, ze jsem schopen se vyvarovat chyb svych rodicu, ze si to muzeme s Glanem financne dovolit.

Prominte - dalsi nedorozumeni. Kdyby to mel byt zivotni styl, tak verte, ze bych byl ten posledni, ktery by si jej zvolil. Pekne cesky - to bych byval byl peknej cvok, blb, magor...

Kam jste si stezovala? Jestli to bylo v public TV, proboha, snad si nemyslite, ze tam pracuji sami gayove... :-)

My vsichni jsme prinuceni Vas a Vasi pokryteckou spolecnost tolerovat uz od narozeni. Narodili jsme se rodicum, kteri nas bud vyhaneji z domu, rozlisuji mezi nami a nasimi "straight" sourozenci [byt jsou promiskuitnejsi...], plivou nam do obliceje a rikaji "Ty ses nemel narodit, Ty tepla zrudo!" apod. Narodili jsme se rodicum natolik sobeckym, ze si troufaji nas (bez ohledu na nasi prirozenost a stesti) tlacit do heterosexualnich vztahu a manzelstvi a pro ktere je prijatelnejsi radeji byt zenaty a podvadet manzelku s nejakym chlapem [matcina slova...], nez zit svuj zivot a nikomu neublizovat.

Je třeba v Americe zakládat protihomosexuální organizace?

Pani Ireno, kdybyste neco zakladala, nosila byste drivi do lesa. Gayove maji vsude spoustu mocnych nepratel - Patem Robertsonem a Benem Phelpsem pocinaje, a Jessem Helmsem konce. Rimskokatolickou cirkvi (mimochodem, vedela jste, ze 36 az 60 procent rimskokatolickych knezi v USA jsou gayove?) pocinaje a ultrapravicovymi republikany konce.

Asi nevite, ze na Jihu USA a ve statech tzv. podkovy (Midwest) je oblibenym sportem farmaru poradat "hony na teplouse", zmlatit je (fag bashing) a obcas i nektereho zabit. Ony uz take byly popsany pripady, kdy se obcas nektery z nich pri takovem "sportu" nakazil virem HIV, zpusobujicim onemocneni AIDS. Tady se mi chte nechte vybavuje stare ceske "Kdo jinemu jamu kopa, sam do ni pada..."

Neměl jsem v ČR právo na dětství bez sedmi let sexuálního zneužívání?

Ne, pani Ireno, spatne jste to pochopila. Snad uznate, ze mam pravo na to, aby mne spolecnost chranila pred sexualnim zneuzivanim - kde na plne care selhala. Predstavte si, jak se asi musi citit obet znasilneni a predstavte si, ze ja se tak citil po osm deset let, i kdyz jsem se jich dokazal v osmnacti zbavit...

Snad jsem mel jako desetilety, jedenactilety kluk pravo na detstvi bez podobnych pohrom. Snad jsem mel pravo na to, abych byl techto zazitku usetren.

Rovná práva

Neni to zadne vydirani, nybrz odraz spolecenske reality. Urcite procento populace jsou gayove ci lesbicky, proc by tedy nemeli byt zastoupeni? Nebo jste take proti rovnym pravum (mzdam, pracovnim podminkam i vyjimkam) zen? To v pripade zen bychom mohli mluvit o vyjimkach! Kdybych mel pouzit Vasi logiku - jak k tomu prijdou chlapi, ze zenskym se leccos promine, kdyz "maji sve dny (tydny) apod."... Vidite uz aspon, kam by tento zpusob uvazovani zakonite vedl?

Zamestnavatele sami vedi, proc gayum priznavaji vyhody (domestic partners' benefits jako health insurance packages, recreation bonuses atd.) - jednoduse se jim to vyplaci. Na rozdil od svych hetero kolegu nespechame tolik domu ke svym rodinam, ci nevyrizujeme v pracovni dobe ruzne rodinne zalezitosti. Nemusime (aspon zatim) dostat neplacene volno, abychom se mohli starat o nemocne dite. A snad mame take silnejsi pocit ctizadosti a dotahujeme to v zivote dale nez sociologicky srovnatelny vzorek heterosexualni populace.

Nechci Vasi litost - jako law-abiding, tax-paying, orderly and responsible citizen chci plna obcanska prava, na ktere mam na zaklade predchoziho plny narok. Chci rovnopravnost a vim, ze pravo i vyvoj je na me strane. Patrne nevite, co se deje ve svete - pokud by Vas to zajimalo, poslu Vam svoji vyzkumnou zpravu, kterou jsem (jako jeden z dvou autoru) vypracoval pro cesky Parlamentni institut. Evropska unie v cervnu zakazala diskriminaci mj. na zaklade sexualni diskriminace v EU, a pokud se Ceska republika bude chtit pripojit, bude muset poskytnout svym gay a lesbickym obcanum pravni ochranu proti diskriminaci a tzv. "hate crimes".

Nejsem nervove labilni, nestal se ze mne homosexual po zkusenostech ze skoly. Neni pravda, ze by me "kazdy psycholog klasifikoval jako uchylku". Jinak se prosim podivejte na Web stranku Americke psychologicke asociace (APA) http://www.apa.org, jdete do "Search" a najdete si heslo "homosexuality".

Viz take Ustava USA, konvence o lidskych pravech a obcanskych svobodach atd. a v nich zakotvene svobody projevu, shromazdovani a sdruzovani, abychom od nekud zacali.

Pokud mate dostatecne otevrenou mysl a chtela si popovidat s rodici, jejichz deti jsou homosexualni a dozvedet se, cim vsim v zivote prochazeji, najdete si v telefonnim seznamu mistni skupinu PFLAG (Parents and friends of lesbians and gays). Ujistuji Vas, ze to co se dozvite, bude mit vice nez daleko k nejake propagande...

(...)

Predstavte si, ze byste byla Romka (ci cikanka, co se Vam libi vice), a ono se ve spolecnosti vsude mluvilo, jak jsou ti Romove (cikani) spinavi, jak se flakaji, jak kradou a neposilaji sve deti do skoly - a Vy presto drela od rana do vecera, abyste stihla udrzovat svoji rodinu v poradku a cistote; stihla vcas dorazit do zamestnani; nakoupit; vyzvednout deti z druziny, aby se nekde nechytly spatne party; dohlednout na to, aby napsaly vsechny ukoly a naucily se na zitrek atd. Nebolelo by Vas to pak, ze nikdo Vasi snahu nevidi a nadale Vas vesele haze do jednoho pytle s onou neporadnou vetsinou, s clovecim dobytkem? Na toto mi prosim odpovezte.

Pokud mi to patrilo - myslite si, ze jsem tluchuba? Opravdu mi nepriznate ani spetku inteligence? :-) Pokud ne, proc by si tedy Parlamentni institut u mne zadaval onen vyzkum? Nechci se vytahovat, ale proc bych pak dosahoval tak slusnych vysledku na univerzite (same jednicky a tri dvojky)?

Jáderm všeho je odlišnost

On to neni nesmysl, protoze jadrem toho vseho je odlisnost. Lide maji totiz problemy prave proto, ze jsou odlisni od vetsiny. Jsou mlaceni, vysmivani, sikanovani, diskriminovani, jako prvni jsou vyhazovani z prace, jsou hure placeni, pomaleji jsou povysovani atd. Ne proto, ze by byli horsi (coz obvykle nejsou, jestli uz nejsou lepsi...), nybrz proto, ze se nekomu nelibi ci mu nepasuji do skatulky.

Jak Vam, pani Ireno, pisu o nekolik odstavcu vyse (viz predstavte si, ze jste Romka), tak tam to vsechno je... Odvaha jit proti proudu tech clovecich dobytku, i kdyz Vas s nimi spojuje stejna etnicka prislusnost ci sexualni orientace... Odvaha dokazat, ze to jde, aby se nekdo choval -navzdory vsem prekazkam- zodpovedne a neublizoval.

Vsichni by si meli uvedomit, kolik vyznacnych osobnosti bylo gay ci lesbickych... Abraham Lincoln, americky president. Dag Hammarskjold, generalni tajemnik OSN. Rita Mae West, tenistka. Malcolm Forbes, miliardar. Sir Francis Bacon, britsky politik a filosof. Cajkovskij...Michelangelo...James Dean...Cary Grant...Patricia Highsmith...Kirsty MacColl...Cole Porter...Rob Lowe...Richard The Lionheart...G.B.Shaw...Bessie Smith...Leonardo da Vinci...Janis Joplin atd. atd.

Jednim z predpokladu realizace tvurciho potencialu je i lidska svoboda. Domnivam se, ze pouze clovek, ktery je svobodny a kteremu nejsou odpirana obcanska prava, se muze cele realizovat a neco spolecnosti prinest. Tak jsem to myslel...

Martina si uvedomovala, ze kvuli sve orientaci bude mit tezsi zivot - nasmerovala tedy svoji frustraci do tenisu a tvrdou praci to nekam dotahla... Mozna -ale to je moje prvni spekulace v tomto dopise- jeji genova vybava (par chlapskych hormonu atd.) ji pomohla k tomu, ze byla dlouho svymi zenskymi souperkami proste k neutahani! :-)

Tento e-mail byl tedy dlouhatansky! :-) Stravil jsem nad nim sest hodin, snazil jsem se ukazat, nakolik si cenim Vasi snahy odpovedet a reagovat na Vasi odpoved.

Moc se pani Ireno opatrujte, tesim se na Vasi odpoved.

Vas spoluclovek

Benny Rees

Čulíkova stránka v Británii