18. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 3. 2002

Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí

Tušila jsem, ze s těmi útoky na Twins nebylo něco v pořádku již hned druhý den, co jsem se vzpamatovala z prvního šoku. Když jsem pracovala na Evropské komisi, zabývala jsem se také dopravou surovin z bývalých sovětských středoasijských republik. Pamatuji si moc dobře, jak všichni moc stáli o průchod Afganistánem, aby získali přístup ke světovým trhům. A jak agilní byli Američané v těch republikách, které měly ropu nebo zemní plyn. Většina zdrojů tohoto článku patří k seriózním mediím. Střípky informací se najdou všude na webu, jen je třeba je složit dohromady. Výsledek, zdá se mi, je dost děsivý...

Poznámka redakce Britských listů: Pozoruhodně velká čtenost tohoto článku vypovídá o tom, jak hluboká neznalost existuje v těchto záležitostech v českém jazykovém prostředí. Česká média totiž od začátku války o Afghánistán informovala o jejím vývoji a o jejích kontroverzních aspektech nesmírně výběrově - potlačovala energickou veřejnou diskusi, která v těchto věcech probíhala na mezinárodním fóru a ve sdělovacích prostředcích mnoha zemí. Upozorňujeme na rozsáhlý přehled materiálů s odkazy k průběhu afghánské války pod tematickým heslem "Útok proti USA a válka v Afghánistánu". Najdete ho pod tímto článkem. Průběžně jsme usilovali během posledního půlroku o zpřístupňování informací ze západních mainstreamových médií, které v českých médiích nenajdete.

Na den přesně šest měsíců po teroristických útocích na WTC a Pentagon kanadská televize Vision TV oznámila, že bude vysílat diskusní pořad o této události, nazvaný "Kulatý stůl o 11/9" za účasti amerického novináře Michaela Rupperta, který jako jeden z prvních upozornil na nesrovnalosti v oficiální verzi amerických úřadů na svém informačním websitu From The Wilderness. Publikum Vision TV se odhaduje na 7 miliónů severoamerických domácností. Již v únoru tato stanice odvysílala šestidílný seriál na stejné téma, v němž komentátor a analytik Barrie Zwicker přímo obvinil vládu USA z komplicity s teroristy. Poukazuje v něm na zanedbání všech rutinních procedur obrany vzdušného prostoru, údajné selhání zpravodajských služeb, zmiňuje se o zločinné operaci Northwood plánované velením armády v 60. letech, která měla provádět teroristické útoky proti americkému obyvatelstvu, aby tak USA získaly záminku k napadení Kuby. Cituje z připravované knihy ředitele Institute for Policy Research & Development v Brightonu, který tvrdí, že bin Ládin je pouhou figurkou na šachovnici, jíž pohybuje Bushova vláda. Je to vysoká hra - jde o poslední známá nevyčerpaná ložiska strategických surovin - ropy a zemního plynu ve Střední Asii a na Sibiři, o upevnění moci a neomezenou militarizaci zahraniční politiky a zároveň o rozdrcení domácích protestních hnutí a jejich kriminalizaci. Závěrem říká, že Spojené státy nebo přesněji řečeno význačné osoby v americké vládě, armádě a zpravodajských službách velmi dobře věděly o útocích z 11. září a byly komplici teroristů. Zwicker se také zmiňuje o tom, jak CIA nechávala bezohledně vraždit jak americké tak i cizí občany a jak často se zaplétala do nečistých obchodů. Podivuje se nad Bushovou reakcí na útoky - poté co se o nich dozvěděl klidně pokračoval v plánovaném programu a odjel na besedu se školáky - nad jeho lžemi ohledně okamžiku, kdy byl o útocích informován, a vůbec nad celou reakcí amerických i světových mainstreamových médií, která před různými četnými nesrovnalostmi zavírají oči a nejsou schopná provést celkovou analýzu událostí a faktů. Na závěr se zmiňuje o plánovaném a po zveřejnění promptně zamítnutém zřízení zvláštního úřadu pro výrobu falešné propagandy a zamýšlí se nad nedostatkem morálky a orwellovskými tendencemi americké vlády a celou válku proti terorismu označuje za Velkou lež (zdroj - transkripty Vision TV).

    Pokud se tedy skutečně nejedná o Velkou lež, proč by mělo odkrytí skutečného pozadí těchto útoků, během nichž zahynuly 3 000 tisíce většinou amerických občanů a vznikly miliardové škody, americké vládě vadit? V poslední době vyplynula na povrch některá fakta, jež vzbuzují pochybnosti o úloze, kterou v této záležitosti sehrály americké úřady. Mnohá světová média (především kanadská) se již ostře obula do amerických mainstreamových médií za to, že ignorují informace, které jdou proti oficiální linii (např. Vancouver Sun). Možná, že se bojí, že pravda je taková, že by ji americká veřejnost neunesla. Jenže pravda má tu nepříjemnou vlastnost, že se jednoho dne dostane na povrch a ani autocenzura amerických mainstreamových médií ji nezadrží. Bylo by asi naivní doufat, že nadcházející vyšetřování amerických zákonodárců odhalí alespoň část pravdy o zářijových teroristických útocích a že snad i vrhne světlo na různá podivná fakta, jež vzbuzují silné pochybnosti o skutečném stavu informovanosti americké vlády ohledně připravovaných útoků a jiné černé úvahy. Takže je to na médiích. Posuďte nakonec sami, nakolik jsou tato fakta a pochybnosti z nich vyplývající závažná:

MOŽNÉ MOTIVY

  • Ropné koncerny vedly v době před útoky jednání s Talibánem o zřízení plynovodu a ropovodu přes Afganistán. Získaly by tak přístup k zemnímu plynu a ropě z Ruska a z bývalých sovětských středoasijských republik, kde se nacházejí ještě zdaleka nevyčerpané rezervy těchto strategických surovin. Surovin tak blízkých a přínosných jak Bushově rodině, tak Dicku Cheneymu a jeho přátelům. Vždyť sám viceprezident Dick byl ještě nedávno ředitelem firmy Halliburton poskytující služby pro ropný průmysl. Ambiciózní Condoleeza Riceová - dnešní Bushova poradkyně pro národní bezpečnost - v letech 1991 až 2000 pracovala ve vedení ropné firmy Chevron a byla jejím hlavním odborníkem na Kazachstán, kde je tato firma držitelem největší zahraniční koncese na těžbu ropy. Dva z Bushových ministrů rovněž pracovali pro velkou ropnou společnost. Američtí vyjednávači pracující pro ropné společnosti prý Afgáncům vyhrožovali, že je zasypou bombami, když nebudou souhlasit s projektem. Nesouhlasili... (zdroj - BBC). Je příznačné, že dnes skandálně zkrachovalá energetická firma Enron na ropovod dokonce vypracovala prováděcí studii. A že George W. Bush byl s touto firmou v úzkém spojení. Mimochodem, Bush ml. v roce 1988 (v té době byl pouhým synem viceprezidenta a budoucího prezidenta USA) navštívil Argentinu a při setkání s ministrem veřejných prací loboval za výhodné podmínky pro Enron v tehdy připravované privatizaci státní energetiky. O rok později Enron získal co žádal od nově zvoleného prezidenta Menema, velkého přítele Bushovy rodiny, která již od 80. let v Argentině značně investovala. Enron o 7 let později sehrál velkou roli v pro stát nevýhodné deregulaci argentinského energetického trhu, již notně přispěla k dnešním závažným ekonomickým problémům této země.

  • Podle zprávy ČTK z 19.10.2001 měl výrobce zbrojních systémů (včetně raket Tomahawk a Patriot) firma Raytheon v loňském roce velké ztráty. Letošní rok bude určitě daleko utěšenější - právě tyto rakety byly hojně používané v Afganistánu

AMBIVALENTNÍ VZTAH USA K TALIBÁNU A TERORISTŮM

  • Dobrý vztah Talibánu a bin Ládina s US administrativou není žádnou novinkou. V červenci roku 2000 se v americkém Kongresu konalo vyšetřování role Washingtonu v Afganistánu na podnět poslance Dany Rohrabachera, který obvinil US Ministerstvo zahraničí z proradnosti a pokrytectví. Předložil důkazy o tom, že USA úmyslně posílaly "humanitární pomoc" jen do oblastí pod kontrolou Talibánu. Že ministerstvo zahraničí odmítalo cokoliv podniknout na základě informací o místě, kde se zdržoval Usáma bin Ládin (v té době již byl podezíraný z celé řady atentátů proti americkým zájmům). Posledním obviněním bylo, že americké úřady přesvědčovaly proti-talibánskou opozici, aby odzbrojila zatímco věděly, že Pákistán Talibánu dodává velké letecké zásilky zbraní. Díky tomu Talibán opoziční síly vzápětí rozdrtil. Vyšetřování nakonec vyšumělo do ztracena, zástupci vládních úřadů se z obvinění vykroutili aniž by je však dokázali přesvědčivě vyvrátit (zdroj - Emperor’s Clothes).

  • Po nástupu Bushe k moci byl vyvíjen tlak na FBI, aby polevila ve vyšetřování činnosti teroristů na Středním východě. Na protest proti této nové politice nedlouho před útoky odstoupil náměstek ředitele O'Neil s tvrzením, že za tím stojí zájmy amerických ropných koncernů. V době útoku se náhodou právě nacházel ve WTC a zahynul tam. Je známo, že americké zpravodajské agentury narážejí na velké problémy při vyšetřování skupin islámských radikálů z této oblasti, protože velká část z nich je financována členy saúdské královské rodiny a s nimi si to přece Američané nechtějí rozházet. Proto také pár dní po útocích americké úřady umožnily 11 členům bin Ládinovy rodiny bezpečně opustit USA. Odjeli do Saúdské Arábie, kde mají dobré styky i na nejvyšších místech - prostě stará bohatá rodina - vždyť bin Ládinův otec byl blízkým přítelem saúdského krále. Dobrá nejen pro saúdská princata - Bush mladší vydělal svůj první milión dolarů obchodem s ropnou firmou, kde měl podíl zástupce bin Ládinovy firmy v USA. Také byl placen jako ředitel pobočky firmy Carlyle Corporation, která se během pár let z malé, neznámé společnosti stala jednou z největších zbrojařských firem dodávajících zbraně armádě USA. I taťka Bush pro tuto firmu pracoval jako poradce. Prostě firma, jak má být - až na to, že se zjistilo, že bin Ládinova rodina v ní měla podíl a své akcie prodala teprve po 11. září. Dalším důvodem k nechuti amerických zpravodajských agentur k zatýkání teroristů je, že by se při soudním procesu zjistilo, že obžalovaný byl informátorem či dvojitým agentem pracujícím pro Američany. A takových je mezi teroristy daleko víc, než bychom mysleli (zdroj - BBC, česky v Britských listech zde).

  • Krátce v době před útoky, kdy bin Ládin byl již číslo jedna na americkém seznamu hledaných teroristů (za atentáty na US ambasády v Africe a na křižník Cole), americké zpravodajské agentury velmi dobře věděly, kde ho najít a mohly ho klidně zatknout. Pouhé dva měsíce před útoky se Usáma bin Ládin po deset dní léčil v americké nemocnici v Dubaji, kde za ním na návštěvu zaskočil dokonce i místní šéf služebny CIA. Tento špión však později špatně dopadl, protože se svojí známostí vytahoval před přáteli, někdo ho na vedení CIA prásknul, že si moc pouští pusu na špacír a on chudák přišel o zaměstnání (zdroj - Guardian).

  • Znepokojivá prohlášení Michaela Springmanna - který byl po 20 let zaměstnán v konsulárních službách USA - přímo obviňují CIA z úzké spolupráce s bin Ládinem a jeho lidmi. Jde dokonce až k tvrzení, že zářijové útoky byly naplánované a zaplacené CIA z peněz amerických daňových poplatníků. Podle Springmanna se většina zatčených po útocích nacházela v USA právě proto, že je tam CIA přivezla na teroristický výcvik (zdroj - CBC).

  • Šéf pákistánské zpravodajské služby ISI generál Mahmud Ahmad byl v době útoků na pracovní návštěvě v USA. Jeho služba byla známa svými velmi dobrými vztahy s Talibánem i s bin Ládinem a je podezřelá ze zosnování smrtelného atentátu na vůdce Severní Aliance generála Masúda (který byl Američanům dlouho trnem v oku) dva dny před útoky. Ahmad byl těsně před začátkem bombardování Afganistánu propuštěn, údajně v rámci rutinní reorganizace. Skutečný důvod však může být úplně jiný. K propuštění totiž došlo poté co Times of India zveřejnily článek, v němž odhalily spojení mezi šéfem pákistánské špionáže a údajným vůdcem teroristů Mohamedem Attou. Podkladem pro článek byla zpráva indické zpravodajské služby předaná do Washingtonu. Ve zprávě se mimo jiné uvádí, že Atta nedlouho před útoky dostal bankovním převodem 100 000 dolarů na příkaz generála Ahmada (zdroj - The Times of India).

  • Ukázalo se, že 7 osob figurujících na seznamu teroristů, kteří údajně spáchali zářijové útoky je naživu.  Britský The Telegraph dokonce otiskl rozhovor se čtyřmi z nich. Znamenalo by to tedy, že únosci jim ukradli pasy, kterými se prokázali při letištní kontrole. Proč však FBI neodstranila jejich jména ze seznamu?  (zdroj - The Telegraph).

VAROVÁNÍ PŘED ÚTOKY

  • Izraelská zpravodajská služba Mossad v srpnu Američany varovala, že v blízké budoucnosti hrozí vlna ničivých atentátů na viditelné americké cíle. Dokonce do Washingtonu vyslala dva zkušené agenty, aby Američany upozornila na existenci teroristické buňky čítající asi 200 lidí, která připravuje velkou operaci. Sice přesně nevěděli, o co jde, ale byli si jisti, že útok plánuje Usáma bin Ládin. CIA však jejich varování prý nevzala vážně (zdroj - The Telegraph)

  • Podle Frankfurter Allegemeine Zeitung americké, izraelské a zřejmě i britské zpravodajské služby získaly již nejméně tři měsíce před útoky signály o tom, že teroristé ze Středního východu plánují únosy obchodních letadel a jejich použití jako zbraně. Dozvěděly se to díky odposlechům špionážního systému Echelon, jehož existence sice nebyla zeměmi, jež ho provozují nikdy oficiálně potvrzena ani popřena, ale zabýval se jím vyšetřovací výbor Evropské unie, který prohlásil, že je o jeho existenci přesvědčen. Systém pomocí satelitů sleduje všechny elektronické komunikace a s pomocí hledání klíčových slov je "prosévá" (zdroj - BizReport).

  • Starosta San Franciska Willie Brown měl rezervovanou letenku na let do New Yorku na ráno 11. září. Nakonec neletěl, protože večer před odletem mu telefonoval jakýsi muž - dle starostova vyjádření jeho "letištní bezpečnostní agent" - který ho varoval před létáním během následujícího dne. Den před útoky se ve společnosti Goldman Sachs v Tokiju rozesílalo interní memo s doporučením pro zaměstnance, aby se vyhýbali všem budovám americké vlády kvůli možnému teroristickému útoku. Americká zpravodajská služba CIA ani žádná jiná přitom ještě poté, co dvě letadla narazila do WTC a třetí do Pentagonu, nebyla schopná varovat 30 000 zaměstnanců sídla amerických zákonodárců Capitolu před ohrožením. Kongresman Bonoir, jeden z mála členů Kongresu, kteří otevřeně pochybovali o smysluplnosti zvýšení rozpočtů zpravodajských služeb, to komentoval slovy: "Když nedokáží uvědomit členy Kongresu o právě probíhajícím útoku, tak si opravdu říkám, k čemu jsou." (zdroj - Counterpunch).

  • Podivný je také případ poručíka amerického námořnictva Delmarta Vreelanda, obviněného v USA z údajného podvodu s kreditní kartou a čekajícího na vyhoštění v kanadském vězení. Ten již v srpnu 2001 varoval vězeňské úřady před nadcházejícími útoky a dokonce dal v jejich trezoru uschovat písemné prohlášení s výčtem cílů připravovaných útoků. Obálka s prohlášením byla pár dní po útocích otevřena a její obsah překvapivě odpovídal volbě teroristů. Vreeland přiznává, že je americký špión a je v silném podezření, že zavraždil kanadského diplomata Marka Bastiena na podzim roku 2000 v Moskvě, kde se mu prý dostaly do ruky ruské dokumenty s podrobnými informacemi o útocích plánovaných bin Ládinem, které pak předal americkému námořnictvu. Americké námořnictvo samozřejmě tvrdí, že dotyčný člověk pro ně nepracuje - kdysi prý pracoval, ale v roce 1986 byl pro neschopnost propuštěn. Když Vreelandův advokát Slansky během soudního přelíčení u kanadského soudu zatelefonoval do Pentagonu a spojovatelku požádal o informaci, kde se nachází kancelář Delmarta Vreelanda - dozvěděl se její číslo, hodnost jejího obyvatele a dokonce i přímou telefonní linku. Docela slušné u člověka, kterého před 16 lety vyhodili pro neschopnost! Článek v Britských listech o tom nedávno psal zde. Poslední podivnou zprávou v tomto případě je, že 14. března 2002 byl Vreeland za nepřítomnosti svého obhájce propuštěn na kauci s omezením vycházek a soudce přitom veřejně uvedl jeho přesnou adresu i přesto, že jej Vreeland upozornil, že mu hrozí nebezpečí zavraždění ze strany amerických zpravodajských služeb. Podobným způsobem soud postupoval v případě jiného zběhlého amerického špióna Barryho Seala v roce 1986, který pak byl několik dní pro propuštění zastřelen neznámými pachateli. Je podezření, že za jeho smrtí stála CIA (zdroj - From The Wilderness). 

  • Význačný republikánský poslanec Christopher Cox vypráví, jak ráno v úterý 11. září byl na setkání s ministrem obrany Donaldem Rumsfeldem v Pentagonu a těsně před tím, než první letadlo narazilo do WTC ho ministr přesvědčoval o tom, že Amerika musí upustit od strategie konvenční války a zaměřit se na hrozbu terorismu, který je pro ni skutečným nebezpečím. Vzpomínám si, jak pár dní po zahájení útoku na Afganistán tento jasnozřivý ministr v televizi prohlásil, že se osobně domnívá, že Usámu bin Ládina nikdy nenajdou. Že by měl nějakou skutečně fungující skleněnou kouli? (zdroj - Christopher Cox osobně, okouzlen Rumsfeldovou geniální předvídavostí:o)).

  • Pochybnosti vzbuzuje i postup Bílého domu ze dne 11. září - nebyly totiž dodrženy bezpečnostní procedury pro případ ohrožení země. Prezident Bush při dvou veřejných vystoupeních bezprostředně po útocích dokonce prohlásil, že útok na první věž WTC viděl již ráno 11. září v televizi - jenže ono ráno tento útok žádná televizní stanice ještě nevysílala. Na jaký program se to tedy Bush asi díval? Poté co se dozvěděl, že Amerika je v ohrožení, jel si povídat se žáky základní školy o jejich oblíbených domácích zvířátkách, zatímco podle předpisů měl být okamžitě odvezen do bezpečí. Je snad takový hrdina, nebo věděl předem, že se mu nic nestane? (zdroj - CNN).

OBCHODY S AKCIEMI LETECKÝCH SPOLEČNOSTÍ

  • Podivné je také to, že těsně před útoky na amerických burzách došlo k výnosným obchodům s akciemi leteckých společností, které šly poté prudce dolů. Ještě podivnější je, že o část zisku v hodnotě 2,5 miliónu dolarů se dosud nikdo nepřihlásil. Stopy nevedou na Střední východ, ale k významné investiční bance A.B. Brown (dnes součást Deutsche Bank), kde byl do roku 1998 ředitelem člen nejvyššího vedení CIA A.B. Krongard, ke společnostem sídlícím ve WTC a k velkým pojišťovnám. Ve dnech, které předcházely útokům, byl zaznamenán až šestinásobný nárůst obchodů počítajících s poklesem akcií, než obvykle. Další podobné obchody se odehrály na německých, švýcarských a francouzských burzách. Zisk z těchto obchodů se pohybuje v desítkách miliard dolarů. Cenou je 3 000 lidských životů (zdroj Independent a CRG). Americká média o tomto příběhu psala jen zpočátku, když se ještě domnívala, že za spekulacemi stojí bin Ládin, ale v okamžiku, kdy se ukázalo, že stopy vedou do USA se o celou záležitost náhle přestala zajímat.

ANTRAX

  • Nanejvýš podezřelou je celá aféra kolem rozesílání baktérií sněti slezinné (antraxu), která měla za následek vyvolání paniky mezi Američany a jejich semknutí se kolem Bushe a jeho vlády. Hned po prvních úmrtích následkem vdechnutí antraxu dala FBI souhlas ke zničení sbírky vzorků baktérií, které po sedmdesát let shromažďovala Iowská státní universita v Amesu. Prý na žádost university, která měla obavy o bezpečnost poté, co se zjistilo, že jedna z obětí byla nakažena právě variantou kmene antraxu z jejich laboratoří. Tím pravděpodobně zabránili získání důležitých stop, které by vedly k pachateli. FBI tvrdí, že ji universita pouze konzultovala a že se ke zničení nevyjádřili ani kladně, ani záporně - proč se tedy nepokusili mu zabránit? Určitě by byli vyslyšeni (zdroj - San Francisco Chronicle).

  • Vzhledem ke koncentraci antraxových spor v rozeslaných obálkách je vyloučené, aby byly vyrobeny v nějaké pokoutní laboratoři. Podobnou kvalitu antraxu dokázali vyrobit jen američtí vědci v rámci starých programů biologických zbraní (1951-1969) financovaných americkou vládou. Například Rusové dokázali vyrobit prášek pouze s poloviční koncentrací. Stopy tedy vedou do amerických vojenských laboratoří. Klade se také otázka, proč byl antrax zasílán jen demokratům a nikoliv republikánským činitelům? (zdroj - The New York Times).

    Zcela čerstvé je prohlášení americké odbornice na chemické a biologické zbraně Barbary Rosenbergové (ředitelka federace vědců pracujících v US programech chemických a biologických zbraní), která se domnívá, že CIA mohla nařídit terénní test účinnosti antraxu jeho rozesíláním poštou (zdroj - The Scotsman).

PROHLÁŠENÍ VON BUELOWA

  • Bývalý německý náměstek ministra obrany a člen komise, která vyšetřovala činnost Stasi, Andreas von Buelow poskytl listu Tagesspiel rozhovor, kde tvrdí, že vyšetřování útoků z 11. září je manipulováno americkými úřady. Podivuje se nad tím, že 26 různých zpravodajských služeb USA s rozpočtem, který přesahuje roční německé výdaje na obranu země, nedokázalo před útoky varovat. Dost těžko chápe, jak bylo tedy možné, že již 48 hodin po útoku tyto agentury vyrukovaly se seznamem sebevražedných útočníků. Proč údajní teroristé po sobě nechali stopy jako "stádo slonů"? Proč užívali svá pravá jména, zapomínali na nejnevhodnějších místech letecké příručky v arabštině atd. Přímo obviňuje Spojené státy z vymývání mozků veřejnosti a z toho, že nepřítele-komunistu nahradila nepřítelem-islamistou. Připomíná doktríny dvou velkých tvůrců americké zahraniční a zpravodajské politiky, Zbigniewa Brzezinského a Samuela Huntingtona - první z nich byl přesvědčen, že Spojené státy mají výlučné právo na veškeré suroviny planety, zvlášť na ropu a zemní plyn. A ten druhý již v polovině devadesátých let razil teorii, že lidé v USA a v Západní Evropě potřebují nepřítele, jehož by společně nenáviděli - aby se tak lépe ztotožnili se svou vlastní společností. Upozorňuje, že události 11. září 2001 a to, co po nich následovalo, je až podezřele v souladu s cíli US zbrojního průmyslu, zpravodajských služeb, celého vojensko-průmyslového komplexu. Navíc to otevřelo Američanům cestu k obrovským nerostným ložiskům v bývalém Sovětském svazu (zdroj - Tagesspiel, také k dispozici anglicky).

TEORIE DÁLKOVÉHO OVLÁDÁNÍ LETADEL

  • Von Buelow se ve svém rozhovoru pro Tagesspiel také zmínil o hypotéze, že letadla použitá při útocích mohla být řízena na dálku. Taková technologie skutečně existuje - v článku z Guardianu se píše, že podobný systém se používá k dálkovému ovládání vojenských letounů. Jedná se od systém "Global Hawk" detailně popsaný na stránkách australského ministerstva obrany. Byl dokonce již v říjnu 2001 zapojený do vojenských operací v Afganistánu (zdroj - Jane’s Aerospace). Monitorování dráhy letounu se provádí prostřednictvím jiného letadla nebo ze země.

  • Klade se totiž otázka, do jaké míry se teroristé mohli naučit ovládat tak komplikované řízení jaké mají stroje použité při útocích. Většina leteckých expertů se shoduje na tom, že s množstvím hodin strávených v pilotních kurzech a na trenažérech by teroristé museli být naprosto výjimečně talentovaní na pilotování, aby dokázali letadla tak přesně ovládat. Kolegové pilotů unesených letadel tvrdí, že ti určitě letadla neřídili, protože s vědomím neodvratné smrti by letadla navedli třeba do řeky nebo někam jinam, kde by nedošlo ke škodám na lidských životech.

  • Zatímco záběry nárazu druhého letadla únosců do newyorských dvojčat oběhly celý svět, útok na budovu Pentagonu údajně zaznamenán nebyl, protože dle vyjádření úřadu jeho bezpečnostní kamery jej nezaznamenaly. Což je vskutku podivné vzhledem k tomu, že k útoku došlo v blízkosti přistávací plochy vrtulníků a celá oblast byla normálně pod 24 hodinovým dohledem, včetně videokamer. FBI však nakonec získala záznam provedený videokamerou bezpečnostního systému blízkého hotelu, kde byl náraz letadla zaznamenán (zdroj - Inside the Ring). Několik svědků náraz letadla vidělo a tvrdilo, že poblíž spatřili další letadlo - nákladní C-130, které se po nárazu otočilo a odletělo. Pentagon to zprvu popíral, po měsíci a dalších svědectvích uveřejněných v médiích, však nakonec připustil existenci takového letounu, který se prý nalézal v blízkosti a od letecké kontroly dostal příkaz sledovat smrtonosný Boeing a pozorovat jej. Proč totéž nedokázala udělat stíhačka a případně letadlo sestřelit, je mi naprostou záhadou, zvlášť když letecká základna Andrews je od Pentagonu vzdálená nějakých 15 km (viz mapa). Navíc se objevily silné pochybnosti o tom, jak letadlo vlastně na Pentagon dopadlo - škody totiž vypadají více než podezřele - viz fotografie budovy před a po nárazu.

    Letadlo, které se zřítilo v Pensylvánii údajně po zásahu hrdinných cestujících bylo rovněž doprovázeno jiným, nikdy neidentifikovaným malým bílým letadlem bez zřetelného označení (v té chvíli byl již půl hodiny vyhlášený zákaz všech civilních letů!), které po zřícení uneseného letadla svědci viděli zakroužit nad troskami a odletět. Zřícení letadla musel vidět také pilot stíhačky F-16, která letadlo chvíli sledovala, i když to úřady popírají. Letadlo se zřítilo 7 minut poté, co armáda převzala kontrolu veškerého leteckého provozu.  Je zajímavé, že letadlo se ještě ve vzduchu muselo roztrhnout, protože jeden motor, zbytky lidských těl a předměty patřící nešťastným pasažérům se našly v okruhu 10 kilometrů. Letectvo však odmítá, že by letadlo sestřelilo (zdroj - Post-Gazette). A v případě WTC? Všudypřítomný japonský turista si útok nahrál videokamerou a asi nikomu nebude divné, že na jeho záznamu je v blízkosti hořících dvojčat vidět letící objekt, který dotyčný vyhodnotil jako UFO (zdroj - japonský ufolog :o)).

CENZURA A MLŽENÍ STOP

  • Kongres Spojených států má současné době zahájit vyšetřování teroristických útoků z 11. září 2001. Americký prezident G.W. Bush však na soukromé schůzce z 29. ledna 2002 osobně požádal senátního leadera Demokratické strany Toma Daschlea, aby se toto vyšetřování omezilo pouze na případné chyby federálních tajných služeb místo toho, aby se zaměřilo na širší souvislosti teroristických útoků. Necelý týden předtím byl senátor Daschle telefonicky požádán viceprezidentem Cheneyem o totéž. Cheneyho zdůvodnění znělo, "že se bojí, že by to příliš zaměstnávalo personál a prostředky určené k válce proti terorismu". Daschle však prohlásil, že s tímto omezením nesouhlasí a že Američané mají právo se dozvědět, co se tehdy stalo a proč (zdroj - CNN). 

  • The New York Times cenzurují vlastní články s úmyslem zakrýt fakta týkající se teroristických útoků z loňského září. Novinář John F. Burns napsal dva dny před útoky článek s názvem "On Videotape, bin Laden Charts a Violent Future", který byl krátce po útocích nahrazen článkem od stejného autora s názvem "America the Vulnerable Meets a Ruthless Enemy", na který je přesměrovaná adresa původního článku. Vyzkoušejte sami: klepnete-li na odkaz původního článku a budete bez varování přesměrováni na úplně jiný článek od stejného autora. Oba články se týkají dvouhodinové videokazety s Usámou bin Ládinem z června 2001, kde se Ládin prakticky přiznal k útoku na křižník Cole a varuje před dalšími útoky proti Američanům, ale svým tónem se vskutku liší! V původním článku totiž Burns kritizuje americké vyšetřovatele, že ani po ročním vyšetřování nebyli schopni vypátrat a zatknout Muhammada al-Harázího, údajného vůdce komanda Al-Kajdy, které spáchalo smrtonosný atentát na americký křižník. Harází přitom v době, kdy byl již podezírán z atentátu cestoval (byť pod pseudonymem) do Indie, kde se podílel na přípravě dalšího, tentokrát zmařeného atentátu na US velvyslanectví v Dílí. Americké úřady se přitom domnívaly, že se skrývá v Afganistánu. Dále uvádí výrok bývalého šéfa proti-teroristických operací CIA Vincenta Cannistrara, který po shlédnutí videokazety prohlásil, že bin Ládinovo varování před dalšími útoky je třeba brát velmi vážně. V pozdějším článku se však nic podobného již neobjevuje - naopak Burns v něm tvrdí, že odborníci po shlédnutí videokazety nebyli přesvědčeni, že hrozí nějaký velký úder ze strany bin Ládina. Opravdu pozoruhodná změna názoru! Podle vyjádření New York Times ke změně článku došlo, protože původní článek z 9. září nebyl určen k publikaci v tištěném vydání a na serveru byl vystaven omylem. Na otázku, proč původní článek neměl vyjít ve vydání tiskem, Christine Mohanová, mluvčí The New York Times Digital prohlásila, že důvod si již nepamatuje! (zdroj - Democrats.com).

  • Ministr spravedlnosti USA John Ashcroft hned na začátku října vydal příkaz státním úřadům, aby odmítaly co nejvíce žádostí o informace, které žadatelům umožňuje získat zákon o svobodě informací FOIA, pokud se k tomu najde platný právní důvod. Až dosud směrnice tohoto ministerstva nabádaly úředníky k poskytování informací, pokud se nedá rozumně předpokládat, že jejich předání by mohlo způsobit škodu.

  • V listopadu loňského roku se Bush rozhodl k bezprecedentnímu kroku - oznámil totiž, že znepřístupní archívy Bílého domu až 12 let nazpět. Ty byly od roku 1978 veřejně přístupné v důsledku aféry Watergate. Dokonce dal příkaz tam odvézt i veškeré záznamy svého bývalého úřadu guvernéra Texasu, které se tím stanou rovněž tajné. Třeba pro případ, že by se někdo chtěl šťourat v jeho lobování za Enron a dalších záležitostech, které nesnesou světlo dne (zdroj - Peninsula Clarion)?

  • Tři dny před útoky FBI provedla razii ve firmě InfoCom Corporation v Texasu, která poskytovala webhosting pěti stům arabských stránek, včetně největších informačních médií (např. televize A-Džazíra). FBI okamžitě vyřadila server z provozu a odmítla se vyjádřit ke konkrétním důvodům zásahu, jen prohlásila, že jde o vyšetřování zločinu (zdroj - NewsFactor Network).

VRTĚTI PSEM

  • Podle známého filmového časopisu Variety americká armáda tajně konzultuje Hollywood ohledně obrany proti teroristickým útokům. Obrátila se prý mimo jiné i na scénáristu slavného filmu Smrtonosná past Stevena E. De Souzu. Prý proto, aby její odborníci lépe pochopili, jak jsou teroristické útoky připravovány. Armáda také stojí za založením ITC (Institute of Creative Technologies) při University of Southern California, který se zabývá simulací scénářů virtuální reality. Že by se Vrtěti psem mělo stát naší současnou realitou? (zdroj - BBC).

  • V epizodě amerického seriálu "The Lone Gunmen" (volné pokračování Akt X) z března 2001 posádka dopravního letadla plného cestujících zjistí, že její letadlo dálkově ovládají teroristé, kteří mají v úmyslu - věřte či nevěřte - s ním narazit do World Trade Center. Takže, buď byli tvůrci seriálu jasnovidní či informovaní o připravovaných útocích, nebo se někdo jiný mohl inspirovat jejich scénářem.

MORÁLNÍ ZÁBRANY?

  • Je tedy možné, že by vláda USA zašla až k vraždění svých vlastních lidí? Je něco takového vůbec představitelné? Bohužel ano. Dnes je již známo, že americký president Roosevelt věděl o připravovaném útoku na Pearl Harbour a nezabránil mu, protože doufal, že reakce Američanů na tento masakr usnadní vstup USA do války, což mu nakonec vyšlo. Tehdy to ještě nebyli civilisté, ale vojáci, kdo byli obětováni za splnění politického cíle. O nějakých dvacet let později (v 60. letech) to však již byli civilisté, kdo měli být obětmi teroristických útoků s cílem vyvolat souhlas americké i mezinárodní veřejnosti s válkou proti Kubě. Operace Northwoods (ve formátu PDF zde) plánovala potápění člunů s kubánskými uprchlíky, únosy letadel, potopení americké lodi a další vražedné teroristické akce přímo v amerických městech a proti americkému obyvatelstvu. Tento plán vymyšlený chorobnými mozky vysokých armádních důstojníků se však Kennedyho ministru obrany McNamarovi zdál přece jen příliš divoký, a tak ho nakonec naštěstí zamítl (zdroj - ABCNEWS).

  • Americké zpravodajské služby vždy bezostyšně využívaly nepřátelské agenty. Nedávno odtajněné záznamy CIA například uvádějí, že nacistický ideolog Emil Augsburg, který se podílel na vypracování plánů na vyvražďování Židů a Slovanů byl koncem čtyřicátých let naverbován do jejích služeb. V hodnocení CIA stálo: "Čestný člověk a idealista ... má rád dobré jídlo a víno ... názory bez předsudků ...". Byl přitom tehdy hledán v Polsku kvůli obvinění z válečných zločinů. Nebyl sám - takových případů bylo více. Američané po válce totiž vybudovali celou zpravodajskou síť složenou z hledaných nacistických válečných zločinců, která jim sloužila ve jménu boje proti komunismu (zdroj - Reality Bites).

   Co ještě dodat? Že je divné, že si teroristé k útoku vybrali právě den, kdy byl prezident Bush na dlouho předtím plánované návštěvě Floridy? Že vzhledem k tomu, že ve WTC pracovalo 50 000 zaměstnanců a denně tam přicházelo stejně návštěvníků, byl konečný počet obětí neuvěřitelně nízký? Že vzdušnou čarou jen pouhých 15 km od Pentagonu a 24 km od Bílého domu se nachází letecká základna Andrews. Je domovským letištěm dvou letek stíhaček F-16 a F/A-18, které mají úkol chránit bezpečnost hlavního města. Večer po útocích média přinesla zprávu, že tato letadla dostala rozkaz vzlétnout teprve tehdy, když útok na Pentagon již skončil.

   Stará dobrá poučka při vyšetřování zločinu zní: "Qui bono?" - "V čí prospěch?". Zkusme se tedy zeptat, komu prospěly následky zářijových teroristických útoků v USA? Když srovnáme postavení George W. Bushe před a po útocích, je to proměna jako z pohádky. Bleskurychlým zázrakem se z ošklivého žabáka Bushe - prezidenta, jehož zvolení provázely bezprecedentní manipulace a který ani nedokázal získat hlasy většiny Američanů (na rozdíl od drtivé většiny předchozích prezidentů) - stal udatný princ, jehož popularita dosahuje historických rekordů. Zpravodajské služby a FBI dosáhly rozšíření pravomocí pro slídění mezi vlastními občany a nikdo se ani neodvážil příliš protestovat. Náklady na zbrojení v následujících letech dosáhnou rekordní výše. Zbrojařské kruhy se již nemusí obávat poklesu zisku následkem konce studené války - máme tu přece nového nepřítele a zbraně se prodávají lépe než kdy jindy. Nepřítele-spojence, jehož si CIA sama vychovala a zaplatila. Že to bylo z peněz amerických daňových poplatníků? Tak je třeba zařídit, aby se to nedozvěděli - co oči nevidí, srdce nebolí, že? A oči americké veřejnosti oslníme záběry z nové války proti "ose zla" - tu tvoří většinou nejchudší státy světa nebo ty, kterým se zahraniční investoři z důvodu embarga vyhýbají, takže rozbombardovaná infrastruktura nikoho významného nebude bolet - až na civilní oběti, které při těchto útocích zahynou. Kdo by se však vzrušoval pro pár zabitých chudáků jiné barvy pleti a vyznání? Prostí Američané tak dostanou své hry a lépe snesou, že chleba na ně díky rušení sociálních programů zbude méně. Ostatně, co je komu do nějakých prostých Američanů - Bushe si zvolilo oněch pověstných 700 nejbohatších rodin a velké firmy, ti financovali jeho volební kampaň a teď žádají svoji libru masa. Bush se od svého nástupu skutečně činil - od daňového zvýhodnění velkých firem, přes zahájení těžby ropy v Arktické přírodní rezervaci, odmítnutí kjótských protokolů až po zvýšení zisků zbrojařského průmyslu. Navíc, rozšíření pravomocí zpravodajských služeb a FBI mu teď umožní pořádně zatočit s různými aktivisty - ekology počínaje, obhájci lidských práv a Indiány konče. Vždyť to jsou všichni potencionální teroristé, tak hrr na ně! Nenaděluje se však rovným dílem - například ultrapravicoví extrémisté jako bomboví atentátníci proti klinikám provádějícím potraty byli oficiálně označeni pouze za "rušitele veřejného pořádku", nikoliv za teroristy. Ti jsou přece Vašimi voliči, že pane Bushi!?


George W. Bush v pořadu Good Morning America z 28. ledna 1987 řekl:

   "Na první pohled by se mohlo zdát, že prodávat zbraně zemi, která sponzoruje terorismus, je špatné, ale jsou to právě výjimky, které potvrzují pravidlo."

Hermann Göring řekl:

   "Ale nakonec je to vláda státu, jež určuje politiku a získat pro ni lid je lehké, ať již v demokracii nebo ve fašistické či komunistické diktatuře. Je lehké lidi přesvědčit, aby podpořili svoji vládu. Potřebujete jen jim říct, že byli napadeni a pak odsoudit pacifisty pro nedostatek vlastenectví a ohrožování země. Funguje to tak všude."

Animovaná mapka tras unesených letadel (poslední odkaz dole)

Petice US Senátu požadující podrobné prošetření podivných okolností v souvislosti s teroristickými útoky z 11. září.

                 
Obsah vydání       18. 3. 2002
17. 3. 2002 Způsobil útoky antraxem vědec, který pracoval pro CIA?
18. 3. 2002 Pitná voda, kohoutek a dojná kráva Radek  Mokrý
18. 3. 2002 Soumrak právního státu Tomáš  Pecina
18. 3. 2002 Diskuse o správním řádu: "Postup Sněmovny nás naplňuje děsem"
18. 3. 2002 Desetinásobek navždy: Majetek nebo papírky? Radek  Mokrý
18. 3. 2002 Britská armáda varuje před zásahem proti Iráku
18. 3. 2002 Saddám Husajn bude oslavovat Majid  Majed
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
15. 3. 2002 Důkazů není zapotřebí, jen rovnou vybombardujte Bagdád jadernými zbraněmi!
15. 3. 2002 Amerika není hamburger
15. 3. 2002 Brána jazyků stále ještě uzavřená: Nad knihou Didaktika cizích jazyků na přelomu staletí Dominik  Lukeš
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2002 Pitná voda, kohoutek a dojná kráva Radek  Mokrý
18. 3. 2002 Desetinásobek navždy: Majetek nebo papírky? Radek  Mokrý
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
18. 3. 2002 Soumrak právního státu Tomáš  Pecina
18. 3. 2002 Diskuse o správním řádu: "Postup Sněmovny nás naplňuje děsem"   
17. 3. 2002 Způsobil útoky antraxem vědec, který pracoval pro CIA?   
15. 3. 2002 Vyřeší školné problémy univerzit? Jan  Čulík
15. 3. 2002 Amerika začíná být sama svým nejhorším nepřítelem   
15. 3. 2002 Brána jazyků stále ještě uzavřená: Nad knihou Didaktika cizích jazyků na přelomu staletí Dominik  Lukeš
15. 3. 2002 Konečně školné - jenže k čemu je dobré? Dominik  Lukeš
15. 3. 2002 Amerika není hamburger   
15. 3. 2002 George Bush a jeho vize   
14. 3. 2002 BBC "neoprávněně kritizuje bělošská elita"   
14. 3. 2002 O posilování patentových zákonů usilují korporace, které vznikly bez nich   
13. 3. 2002 Radnice Prahy 13 oslavila 3. výročí vstupu do NATO ohňostrojem Tomáš  Pecina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
15. 3. 2002 Důkazů není zapotřebí, jen rovnou vybombardujte Bagdád jadernými zbraněmi!   
13. 3. 2002 Radnice Prahy 13 oslavila 3. výročí vstupu do NATO ohňostrojem Tomáš  Pecina
10. 3. 2002 Další "protiteroristický" zákon v Parlamentu Tomáš  Pecina
8. 3. 2002 "Rudý Golgo", Česká republika a Spojené státy Fabiano  Golgo
1. 3. 2002 Britský vězeň v zálivu Guantánamo je "kost a kůže"   
1. 3. 2002 Američané nevědí, co s vězni v táboře "X"   
28. 2. 2002 Afghánistán stále čelí obrovským problémům a neexistuje shoda, jak je řešit   
26. 2. 2002 Protesty: britským vězňům v zálivu Guantánamo je odpíráno právo na právního zástupce   
19. 2. 2002 Britští vojáci v Kábulu obviněni, že zastřelili nevinného muže   
14. 2. 2002 Měla by být zrušena CIA? Miloš  Kaláb
14. 2. 2002 Bojovníci z al Qaedy unikli do Perského zálivu přes Írán   
14. 2. 2002 Islámský fundamentalismus není tradiční náboženství   
13. 2. 2002 Alžírský "terorista", zadržovaný v Londýně, byl propuštěn   
12. 2. 2002 Superizolacionizmus prezidenta Bushe Miroslav  Polreich

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
10. 3. 2002 Fízlové, nevinný parlament a bezmocný hlídací pes Štěpán  Kotrba
6. 3. 2002 Americká vláda kritizuje stav lidských práv v České republice   
4. 3. 2002 Další aktivista před soudem za pomluvu Tomáš  Pecina
28. 2. 2002 Focus: Temný relikt Alexandra  Klausmann
22. 2. 2002 Totalita nehrozí z technologie - hrozí jen tehdy, selžeme-li duchovně Eugen  Haičman
13. 2. 2002 Senátoři Unie svobody chtějí zrušit trestní stíhání za pomluvu   
25. 1. 2002 Američtí politikové: Češi potlačují svobodu projevu   
22. 1. 2002 Jana Bobošíková se nechová nezávisle Zbyněk  Ptáček
21. 1. 2002 Tomáš Pecina podstatně rozšířil prostor demokracie v ČR Jan  Čulík
21. 1. 2002 Jako v době Charty 77, česká média zkreslila zprávu amerického Helsinského kongresu Tom  Rys
19. 1. 2002 Nestěžujte si, mohli byste jít do vězení Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Trestní stíhání Tomáše Peciny zastaveno Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Jemen: jsou tam teroristé, ale je ospravedlnitelný vojenský zásah? Pavel  Kumpán
18. 1. 2002 Václav Klaus odsoudil zprávu amerického Helsinského výboru Tomáš  Pecina

Globalizace RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
14. 3. 2002 Kalifornie 2001: Jak se dobře míněné záměry mohou vymknout z rukou Tibor  Vaško
13. 3. 2002 Stále větší vliv nadnárodních korporací anebo jejich důsledná regulace? Jaromír  Sedlák
25. 2. 2002 Staneme se otrokem svých temných vášní - krutí dobyvatelé informačního prostoru? Štěpán  Kotrba
12. 2. 2002 Superizolacionizmus prezidenta Bushe Miroslav  Polreich
11. 2. 2002 Anarchistická demonstrace proti NATO Tomáš  Pecina
11. 2. 2002 Svědectví z Argentiny: Martín Ogando přednášel v Praze Štěpán  Kotrba, Tomáš Pecina
8. 2. 2002 Mnichov v sevření policejních šiků Radek  Mikula
1. 2. 2002 Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy Štěpán  Kotrba, Petr Pražák
28. 1. 2002 Bill Clinton: "Úkolem pro 21. století je tolerance a otevřenost"   
25. 1. 2002 Kniha na dobrou noc: Spiknutí kokotů Radek  Mokrý
24. 1. 2002 Polemika pravice s levicí: Z virtuální reality zpět do života Martin  Kunštek
10. 1. 2002 Co vlastně vadí odpůrcům globalizace Marek  Fak

Budoucnost evropské obrany RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
20. 2. 2002 Palestinci a Izraelci: Arabské národy jsou v propasti zoufalství   
31. 1. 2002 Má koupě Gripenů něco společného s blížícími se volbami? Jan  Čulík
24. 1. 2002 Petice: Nechceme Gripeny, chceme zdravé, šťastné a vzdělané děti! Jiří  Mašek
20. 12. 2001 Václav Klaus se sjednocující se Evropy bojí oprávněně Štěpán  Kotrba
12. 12. 2001 Dva argumenty pro Gripen Štěpán  Kotrba
9. 10. 2001 Nesmí vzniknout válka mezi Západem a islámem   
8. 10. 2001 Pokrytí teroru Gore  Vidal