20. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 3. 2002

Nesrovnalosti týkající se útoků z 11. září přece nejsou žádným překvapením

Vydávám Britské listy denně už téměř šest let nikoliv jen jako periodikum, jímž se snažím zprostředkovat do českého prostředí informace a diskusi z vnějšího světa, ale také, přiznám se, z docela sobeckých důvodů. Je to sice docela nápor, psát a redigovat po normální práci časopis každý den přibližně do jedné do dvou v noci, ale odměna je velká: dovídám se o tom, co si lidé v českém společenství myslí tak autenticky a tak podrobně, že se tomu snad nemůže vyrovnat žádný jiný zdroj. Vzdávám tímto chválu internetu - nikdy v historii dosud nebyl žádný učitel - student českého prostředí a české mentality v zahraničí v tak intenzivním a bezprostředním styku s "obyčejným" českým myšlením, způsobem, jakým nám to umožňují Britské listy.

A stavím se k této jedinečné příležitosti pokorně: i po šesti letech, přestože se mnohé, ty bigotnější, reakce začínají dost stereotypně opakovat a nepřinášejí příliš nového, mě čtenáři Britských listů překvapí.

Tentokrát přišly docela zajímavé reakce na shrnující článek Bushky Bryndové ohledně nevysvětlených a kontroverzních aspektů, týkajících se útoků z 11. září. Paní Bryndová udělala pečlivou práci tím, že shromáždila na jednom místě celou řadu základních odkazů k této věci. Osobně se však musím přiznat, že jsem nepovažoval její článek za příliš objevný. Vždyť toto všechno je přece už dávno známo: většina informací, které shrnula Bushka Bryndová, proběhla mnohokrát nejrůznějšími západními sdělovacími prostředky. Cenné bylo, že je paní Bryndová teď znovu všechno dala dohromady - ale obával jsem se, že čtenáře budou věci, o nichž jsme už mnohokrát psali a o nichž se mohou dočíst snad všude jinde, vlastně nudit.

Prokázal jsem neznalost hloubky neznalosti českého domácího prostředí. Zdá se, že text Bushky Bryndové zapůsobil v České republice jako bomba. Za osmačtyřicet hodin si ho jen na Britských listech přečetlo 10 000 čtenářů a dál se článek lavinovitě šíří mezi čtenáři vzájemným rozesíláním e-mailem. Co je však proboha na tomto textu tak pozoruhodného? Co je na něm tak objevného?

Nevědomost, která ohledně mezinárodní politiky v České republice vládne, je docela šokující. Nelze se vymlouvat na to, že lidé v ČR jsou "přehlceni informacemi" dnešní nové, svobodné demokratické doby, a tak, chudáci, se ve všech těch zprávách neorientují. Ne, české sdělovací prostředky tuto mezinárodní diskusi zamlčují a odvádějí pozornost k tomu, která herečka s kým spí, kdo bude dále moderovat Peříčko na Nově a jakou banalitu kdy pronesl jaký český politik. To, že informace, které shrnula Bushka Bryndová, mnozí neznají, je proto, že se jim česká média záměrně vyhýbají.

Nejen téměř absolutní neinformovanost v této věci, ale i reakce několika desítek čtenářů na fóru k článku Bushky Bryndové byly překvapivé: za citace často ze zcela normálních, maistreamových západních médií (mj. BBC, konzervativního britského listy Daily Telegraph či centristického Guardianu) si od nich vysloužila sprosté nadávky. Diskuse na Fórech BL jsou ovšem marginální - účastní se jich jen zlomek z desetitisíců našich čtenářů. U této často vulgární, anonymní komunity, se opakovaně projevuje tentýž jev, přežívající z komunismu: náboženské vzývání zkreslené reality, jak ji konvenčně prezentují česká média: kdo nevěří polopravdám, jak o nich píše MFD nebo referuje ČT a televize Nova, je pro tyto čtenáře zavrženíhodný zločinec, který podvrací uvědomělé budování naší (pseudo)kapitalistické společnosti.

Zuřivé reakce na relativně věcnou, uměřenou syntetickou práci, jakou sestavila Bushka Bryndová, překvapí. Neztotožňuji se ovšem s mírně konspiračními závěry, k nimž autorka svůj materiál vede tím, že se pokouší vůbec k nějakým závěrům dojít. Osobně bych informace o těchto faktech raději nechal otevřené, jako otazník. Zatím nevíme, proč k všem všem těmto podivným jevům došlo. Možná to má všechno něco společného s Milanem Kunderou? :)

Vedl jsem tu včera na ostravské univerzitě shodou okolností zrovna seminář o románu Milana Kundery Nesmrtelnost. Kundera, zřejmě v důsledku své neúspěšné milostné aféry s komunismem ze začátku padesátých let, dospěl k traumatickému poznání, které ho pronásleduje po zbytek života a s nímž se snaží vyrovnat celým svým dílem. Varuje ve svých knihách opakovaně: skutečnost je příliš mnohoznačná na to, aby byl člověk schopen se jí zmocnit. Skutečnost je nepoznatelná. Člověk se stává obětí představy, že světu rozumí a může v něm jednat a ovládnout ho, poručit větru a dešti, a pak následuje drastické poznání, že nerozumí ničemu - a je potrestán katastrofou.

Charakteristickým rysem života je synchronicita a mimoběžnost. Cokoliv učiníme, mívá na nejrůznějších místech této planety nedozírné následky (o nichž se my ovšem nikdy nedovíme, neboť naše schopnost vnímat svět je omezena). Proto, varuje Kundera, jednejte prosím vždy s pokorou a opatrně. Stejně se chybám nevyhnete.

Možná že tato analýza trochu pomůže při rozboru jevů, které shromáždila Bushka Bryndová. Dovedu si představit, že americká vláda, stejně jako nadšený mladistvý Milan Kundera - stalinista v padesátých letech, se také snažila energicky zvládat nejrůznější rysy skutečnosti. Ono to nikdy nejde, politika se začne rozpadat. Pak je nutno zoufale se snažit o záchranu jednotlivých projektů, stůj co stůj. A tak začnou vlády/jednotlivci činit rozhodnutí, která se ze zpětného pohledu jeví kontroverzní až šílené. Georgi Bushovi jistě není milé, ví-li se o něm dnes (mnohokrát potvrzeno), že byl investorem v téže mezinárodní firmě jako rodina Osamy bin Ladena, atd.

Nemám žádné iluze o tom, že by nějaké vlády ucouvly před možností jednat zločinecky, pokud by to bylo pro ně výhodné a pokud by se zdálo být stoprocentně zajištěno, že se na zločin nepřijde. (Nemyslím si, že jsou lidé na Západě poctivější než na postkomunistickém Východě - rozdíl je jen v tom, že se zločiny - alespoň u normálnějších smrtelníků - většinou na Západě tvrdě trestají, tak si potenciální podvodníci a zločinci radši rozmyslí to riskovat.) Nebudu tedy příliš překvapen, dokáže-li někdo v budoucnu, že útoky z 11. září vyvolalo nějaké západní vládní "spiknutí".

Do té doby však, než to někdo skutečně přesvědčivě prokáže, se přikláním, podobně jako na zdejších fórech Václav Pinkava, k teorii "cockupu" - že k podivným, kontroverzním událostem, které sebrala Bushka Bryndová, pravděpodobné došlo většinou chaotickou náhodou, v důsledku lidské omylnosti a neschopnosti zvládat svět.

                 
Obsah vydání       20. 3. 2002
20. 3. 2002 Ministr Kužvart zorganizoval tiskovou konferenci "jen pro spřízněné spiklence"
20. 3. 2002 Chcete netradiční občerstvení po ránu? Snídejte s ekologickými lobbisty!
20. 3. 2002 Americký bioterorismus
20. 3. 2002 Je možné očekávat nějaké změny v Iráku?
20. 3. 2002 Příbuzní: Osama bin Laden "byl naživu ještě před třemi týdny"
20. 3. 2002 Nesrovnalosti týkající se útoků z 11. září přece nejsou žádným překvapením Jan  Čulík
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec
18. 3. 2002 Radek M. má opět problémy: Zásah proti petiční akci v pasáži Světozor Tomáš  Pecina
20. 3. 2002 RRTV: Vladimír Železný se problematicky zabývá ve Volejte řediteli vlastními kauzami
20. 3. 2002 Kniha "Genetické manipulace před soudem" odhaluje rizika pěstování GM plodin
20. 3. 2002 Palestina a Izrael v perspektivě Miroslav  Polreich
17. 3. 2002 Způsobil útoky antraxem vědec, který pracoval pro CIA?
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2002 Ministr Kužvart zorganizoval tiskovou konferenci "jen pro spřízněné spiklence"   
20. 3. 2002 Nesrovnalosti týkající se útoků z 11. září přece nejsou žádným překvapením Jan  Čulík
20. 3. 2002 Americký bioterorismus   
19. 3. 2002 Nový správní řád bude protiústavní Pavel  Černý
19. 3. 2002 Je Amerika ochotna vést globální boj proti chudobě?   
19. 3. 2002 Strakapoud a sociální darwinismus Radek  Mokrý
19. 3. 2002 Proč ještě nenalezli Američané žádnou buňku organizace al Qaeda?   
18. 3. 2002 Pitná voda, kohoutek a dojná kráva Radek  Mokrý
18. 3. 2002 Desetinásobek navždy: Majetek nebo papírky? Radek  Mokrý
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
18. 3. 2002 Soumrak právního státu Tomáš  Pecina
18. 3. 2002 Diskuse o správním řádu: "Postup Sněmovny nás naplňuje děsem"   
17. 3. 2002 Způsobil útoky antraxem vědec, který pracoval pro CIA?   
15. 3. 2002 Vyřeší školné problémy univerzit? Jan  Čulík
15. 3. 2002 Amerika začíná být sama svým nejhorším nepřítelem   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2002 Nesrovnalosti týkající se útoků z 11. září přece nejsou žádným překvapením Jan  Čulík
14. 3. 2002 Media Observatory: Kodex České televize nesmí podepsat profesionál hodný toho jména   
27. 2. 2002 Otevřený dopis: Knížák by měl odejít z Rady České televize   
15. 2. 2002 Ekonom "inside": Odejde Pícha, nebo Kasík?   
14. 2. 2002 Nejsou lidi? Opatrné změny v České televizi Jan  Čulík
14. 2. 2002 Takhle, prosím, ne! Hrubě manipulativní propaganda v ČT Filip  Rožánek
14. 2. 2002 Jaké vyvodí Balvín z odvysílání pořadu "Chaos" důsledky? Radek  Batelka
11. 2. 2002 Proč museli nutně Jiří Balvín a další šéfové ČT cestovat do Salt Lake City? A kdo to platí? Pavel  Kořenský
28. 1. 2002 Jemná předvolební manipulace od Milana Uhdeho: Ani "intelektuálové", ani "politikové" nemají v normální demokracii přehnaný vliv Jan  Čulík
25. 1. 2002 Česká televize vyhlašuje boj neplatičům koncesionářských poplatků Tomáš  Pecina
22. 1. 2002 Jak nás informuje česká veřejnoprávní televize Jaromír  Křepelka
22. 1. 2002 Jana Bobošíková se nechová nezávisle Zbyněk  Ptáček
14. 1. 2002 Tři otázky Václavu Klausovi o skandálech kolem TV Nova   
10. 1. 2002 Kužvart si stěžoval Balvínovi na pořad Nedej se Jakub  Kašpar
9. 1. 2002 Formát "Volejte řediteli" se šíří i do jiných televizí... Filip  Rožánek