Monsanto reagovalo na kritiku v Britských listech

9. 8. 2002 / Miroslav Šuta

Firma Monsanto dne 8.8.2002 rozdávala na tiskové konferenci organizace BIOTRIN svůj vlastní rozsáhlý, ale nepodepsaný komentář k článku "Proč být lacinou genetickou laboratoří firmy Monsanto? aneb Něco o rizicích polních experimentů s GM rostlinami", který vyšel v Britských listech. První část titulku zmiňující se o firmě Monsanto byla pro jistotu odpreparována.

Kromě klasické propagandy Monsanta, např. mnou citované argumenty kritických vědců, označuje Monsanto za "standardní dogmata Greenpeace, účelné šířená v rámci jejich propagandy", mne v textu zaujaly dvě skutečnosti:

1) Monsanto provádělo vloni v Branišovicích pozoruhodné "vědecké" experimenty s tzv. Round Up Ready kukuřicí a cukrovou řepou, jejichž cílem bylo ukázat geneticky manipulované organismy veřejnosti! Podle kopie dopisu Monsanta Ministerstvu životního prostředí ČR z 16.5. byla prý pokusná políčka s GM plodinami "určena k přehlídkám a prezentacím pro širokou odbornou veřejnost". V pravdě významný "vědecky pokus nedozírné hodnoty". Ale když v té době neplatil zákon GMO, tak i toto se v ČR mohlo dít ...

2) Monsanto dále v textu jednoznačně potvrzuje, že je proti účasti veřejnosti ve správním řízení o povolování GMO v ČR. Přitom prý Monsanto zároveň "respektuje právo široké veřejnosti na oficiální informace, které by jí měly být předkládány právě nezávislými organizacemi." Zda je pro Monsanto dostatečně "nezávislý" třeba známý propagátor GMO pan Drobník a jeho organizace BIOTRIN, s nímž organizovalo tiskovou konferenci se v textu neuvádí.

Protidemokraticky postoj nemůže od Monsanta překvapit, protože firma celosvětově proslula jako zarytý odpůrce informování veřejnosti o svých produktech. Dlouhodobě odmítá např. označování potravin obsahující geneticky manipulované organismy nebo ingredience z nich připravené.

Autor se zabývá hodnocením zdravotních a ekologických rizik a působí jako odborný konzultant nevládních organizací.