31. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 10. 2001

Spojené státy provádějí výcvik teroristů

Ve výcvikovém táboře ve státě Georgia provozují Spojené státy už 55 let teroristický výcvikový tábor. Počet jeho obětí obrovským způsobem přesahuje počet lidí, kteří zahynuli 11. září v New Yorku a při dalších zvěrstvech, z nichž je, právem či neprávem, obviňována organizace al Qaeda. Tábor se jmenuje Western Hemisphere Institute for Security Operation (WHISC). Je v městě Fort Benning v Georgii a financuje ho vláda prezidenta Bushe, napsal George Monbiot ve včerejším listě Guardian.

"Jestliže nějaká vláda sponzoruje osoby mimo zákon a vrahy nevinných lidí," oznámil George Bush v den, kdy začal bombardovat Afghánistán, "stává se sama osobami mimo zákon a vrahy. A vydává se na tuto osamocenou cestu na vlastní nebezpečí." Jsem rád, napsal autor tohoto článku, že Bush řekl "nějaká vláda", neboť existuje jedna vláda, která dosud nebyla identifikována jako spozor terorismu, a vyžaduje Bushovu naléhavou pozornost.

Po dobu posledních 55 let provozuje americká vláda teroristický výcvikový tábor, počet jehož obětí drasticky přesahuje počet lidí, kteří zahynuli v útocích na New York, při bombardování amerických velvyslanectví a při dalších zvěrstvech, z nichž je, právem či neprávem, obviňována organizace al Qaeda. Tábor se jmenuje Western Hemisphere Institute for Security Operation, WHISC. Nachází se v městě Fort Benning a financuje ho vláda prezidenta Bushe.

Až do ledna letošního roku se WHISC jmenoval "Škola Amerik", SOA. Od roku 1946 vycvičila SOA více než 60 000 latinskoamerických vojáků a policistů. Mezi jeho absolventy jsou nejznámější mučitelé, masoví vrazi, diktátoři a státní teroristé na jihoamerickém kontinentu. Jak dokazují stovky stránek dokumentace, které shromáždila organizace SOA Watch, absolventi SOA roztrhali Latinskou Ameriku na kusy.

V červnu letošního roku byl odsouzen plukovník Byron Lima Estrada, někdejší student v této škole, v Guatemala City za vraždu biskupa Juana Gerardiho, spáchanou v roce 1998. Gerardi byl zavražděn, protože pomohl napsat zprávu o zvěrstvech, spáchaných organizací D-2 v Guatemale, což byla vojenská rozvědka, kterou řídil Lima Estrada s pomocí dvou dalších absolventů SOA. Vojenská rozvědka D-2 koordinovala boj proti "povstalcům", v jehož rámci bylo zlikvidována 448 indiánských vesnic Májů a byly usmrceny desetitisíce příslušníků jejich národa. Čtyřicet procent ministrů, kteří pracovali ve vládě genocidních režimů Lucase Garcii, Riose Montta a Mejia Victorese studovali na School of the Americas.

V roce 1993 jmenovala "komise pravdy" OSN, vyšetřující události v El Salvadoru, armádní důstojníy, kteří spáchali nejhorší zvěrstva tamější občanské váky. Dvě třetiny z nich byly absolventy School of the Americas. Mezi nimi byli Roberto D'Aubuisson, šéf vražedných čet v El Salvadoru, byli to muži, kteří usmrtili arcibiskupa Oscara Romera a 17 z 26 vojáků, kteří v roce 1989 zavraždili jezuitské kněží.

V Chile vedli absolventi School of the Americas Pinochetovu tajnou policii a spravovali jeho tři hlavní koncentrační tábory. Jeden z absolventů této školy pomohl zavraždit Orlanda Leteliera a Ronni Moffitta v roce 1976 ve Washingtonu.

Prospěch z vyučování v této škole měli argentinští diktátoři Roberto Viola a Leopoldo Galtieri, panamští diktátoři Manuel Noriega a Omar Torrijos, peruánský diktátor Juan Velasco Alvarado a ekvadorský diktátor Guillermo Rodriquez. Prospěch z ní měl i šéf popravčí čety Grupo Colina ve Fujimorově Peru, čtyři z pěti důstojníků, kteří řídili nechvalně známý Battalion 3-16 v Hondurasu (který tam v osmdesátých letech vedl popravčí čety) a velitel, odpovědný za masakr Ocosingo, k němuž došlo v Mexiku v roce 1994.

Tohle všechno, argumentují obránci této školy, je dávná historie. Ale absolventi SOA se nyní také podílejí na špinavé válce, která se nyní s americkou podporou vede v Kolumbii. V roce 1999 jmenovala zpráva amerického ministerstva zahraničí pro lidská práva dva absolventy School of the Americas jako vrahy mírového komisaře Alexe Lopery.

Loni oznámila organizace Human Rights Watch, že sedm bývalých žáků v této škole vede v Kolumbii polovojenské skupiny a organizuje únosy, zmizení, vraždy a masakry. V únoru letošního roku byl odsouzen absolvent SOA v Kolumbii za to, že se podílel na přípravě mučení a zavraždění 30 vesničanů příslušníky polovojenských jednotek. Ve škole nyní studuje více osob z Kolumbie než z jakékoliv jiné země.

FBI definuje terorismus jako "násilné činy .., jejichž cílem je zastrašovat či zotročovat civilní obyvatelstvo, ovlivnit politiku vlády anebo ovlivnit chování vlády" - což je přesný popis činnosti absolventů SOA.

Avšak jak si můžeme být jisti, že tato škola nese za činnost jejích absolventů nějakou vinu?

No, v roce 1996 byla americká vláda nucena zveřejnit sedm výcvikových učebnic z této školy. Mezi celou řadou doporučovaných metod pro teroristy se v nich doporučuje vydírání, mučení, popravy a zatýkání příbuzných svědků.

Loni, částečně v důsledku kampaně organizace SOA Watch, se pokusilo několik amerických kongresmanů nechat tuto školu uzavřít. Byli poraženi deseti hlasy. Namísto toho hlasovala Sněmovna reprezentatntů, aby byla škola uzavřena a aby okamžitě znovu zahájila činnost pod novým jménem. Takže School of the Americas si umyla ruce tím, že se přejmenovala na WHISC. Jak informoval plukovník Mark Morgan z této školy americké ministerstvo obrany těsně před hlasováním v Kongresu: "Někteří vaši šéfové nám sdělili, že nemohou podporovat nic, co by se jmenovalo School of the Americas. Náš návrh tento problém řeší. Změnili jsme jméno." Paul Coverdell, senátor z Georgie, který usiloval o likvidaci této školy, sdělil tisku, že změny jsou "v podstatě kosmetické".

Navštivte však internetové stránky WHISC a zjistíte, že the School of the Americas téměř úplně zmizela z historie. I stránka, označená "History" se o ní nezmiňuje. Kurzy WHISCU, sděluje nám "se týkají širokého spektra relevantních oblastí, jako je operační plánování pro mírové operace, pomoc při katastrofách, civilně-vojenské operace, taktické plánování a provádění protinarkotikových operací."

Několik stránek popisuje aktivity školy v oblasti lidských práv. Avšak vůbec se na těchto stránkách nehovoří o celém školicím programu, jehož hlavní součástí jsou bojové techniky, techniky vojenských komand, boj proti partyzánům a metody výslechu. Ani tu není zmínky o tom, že "mírové" a "lidskoprávní" volitelné kursy nabízí SOA ve snaze uchlácholit americký Kongres a zachovat si svůj státní rozpočet - skoro žádní studenti si tyto kurzy nevolí.

Nemůžeme očekávat, že se tento teroristický výcvikový tábor sám zreformuje: odmítá dokonce uznat, že má minulost, natož aby se z ní poučil. Takže vzhledem k tomu, že důkazy, které tuto školu spojují s pokračujícími zvěrstvy v Jižní Americe jsou poněkud přesvědčivější než důkazy, spojující výcvikové tábory organizace al Qaeda s útoky na New York, co bychom měli podniknout ohledně "pachatelů zla" ve Fort Benningu ve státě Georgia?

No, mohli bychom vyvíjet nátlak na naše vlády, aby vyvinuly plný diplomatický tlak a požadovaly vydání velitelů z této školy k soudu pro spiknutí na zločinech proti lidskosti.

Jinak bychom mohli požadovat, aby naše vlády zaútočily na Spojené státy, začaly bombardovat jejich vojenskou infrastrukturu, města a letiště v nadji, že bude svržena jejich nezvolená vláda a že bude nahrazena novou vládou pod dohledem OSN.

Pokud se ukáže, že tento návrh neshledávají Američané příliš populárním, mohli bychom je získat na svou stranu tím, že jim budeme z letadel shazovat chleba naan a sušené karí v sáčcích z umělé hmoty, označených afghánskou vlajkou.

Můžete namítat, že je toto doporučení absurdní, a já souhlasím. Jenže ať se snažím jakkoliv, nemohu nalézt morální rozdíl mezi touto akcí a válkou, kterou nyní vedeme v Afghánistánu.


Poznámka editora:
Britské listy přinesly informaci o Škole Amerik o něco dříve - 12. 10. 2001 v tomto článku...
                 
Obsah vydání       31. 10. 2001
31. 10. 2001 Rada ČT zvolila ředitelem České televize Jiřího Balvína Tomáš  Pecina, Jan  Čulík
31. 10. 2001 Rada ČT zřejmě již dnes zvolí ředitelem Jiřího Balvína Tomáš  Pecina
30. 10. 2001 Použijí Američané v Afghánistánu jaderné zbraně?
31. 10. 2001 Spojené státy provádějí výcvik teroristů
31. 10. 2001 Tariq Ali: Byl jsem zatčen v Německu, protože jsem měl knihu od Marxe
31. 10. 2001 54 procent Britů požaduje pauzu v bombardování
31. 10. 2001 Spojené státy: Co se děje se zatčenými?
31. 10. 2001 FBI uvažuje, zda má začít používat mučení
31. 10. 2001 Spojené státy: Po schválení takovýchto pravomocí, může být útlak daleko?
31. 10. 2001 Sdělovací prostředky nesmějí podlehnout tlaku politiků
31. 10. 2001 Demokracie - děvka, kterou možno jebat ze všech stran? Jiří  Jírovec
30. 10. 2001 Karel Březina odejde z politiky Tomáš  Pecina
31. 10. 2001 Kontrast: Jak americká amabasáda odpověděla Majidu Majedovi na dopis Tomáš  Pecina

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2001 Rada ČT zvolila ředitelem České televize Jiřího Balvína Tomáš  Pecina, Jan Čulík
31. 10. 2001 Tariq Ali: Byl jsem zatčen v Německu, protože jsem měl knihu od Marxe   
31. 10. 2001 Spojené státy provádějí výcvik teroristů   
30. 10. 2001 Použijí Američané v Afghánistánu jaderné zbraně?   
30. 10. 2001 Pane Pecino, neprovokujte justici! Eugen  Haičman
30. 10. 2001 V hlavě se nám rodí pošetilé myšlenky - Zavřít!! Jan  Čulík
30. 10. 2001 "Tato válka je podvod"   
29. 10. 2001 Co to je, tahle "civilizace"?   
28. 10. 2001 Útoky antraxem proti USA "organizují místní neonacistické skupiny"   
26. 10. 2001 Střela, která těsně minula americké stihačky   
25. 10. 2001 BBC: Civilní oběti afghánského bombardování hledají pomoc   
25. 10. 2001 Americké bombardování kazetovými bombami vyvolává hněv   
25. 10. 2001 Britské ministerstvo vnitra: "V Ruzyni nediskriminujeme Romy"   
25. 10. 2001 Filadelfie: Cestující nesměl do letadla kvůli románu, který měl s sebou   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2001 Spojené státy: Co se děje se zatčenými?   
31. 10. 2001 Tariq Ali: Byl jsem zatčen v Německu, protože jsem měl knihu od Marxe   
31. 10. 2001 Spojené státy provádějí výcvik teroristů   
31. 10. 2001 54 procent Britů požaduje pauzu v bombardování   
31. 10. 2001 Spojené státy: Po schválení takovýchto pravomocí, může být útlak daleko?   
30. 10. 2001 Použijí Američané v Afghánistánu jaderné zbraně?   
30. 10. 2001 Lloyds: Vydělávejme na strachu z terorismu   
30. 10. 2001 V hlavě se nám rodí pošetilé myšlenky - Zavřít!! Jan  Čulík
30. 10. 2001 Blair kecá: Smysl pro to, co je správné, má Talibán   
30. 10. 2001 "Tato válka je podvod"   
29. 10. 2001 Rozporné signály o cílech této války   
29. 10. 2001 Televize BBC: Důvěra ve vojenskou strategii spojenců slábne   
29. 10. 2001 Britský ministr zahraničí obvinil média, že "ztrácejí rozhodnost"   
29. 10. 2001 Co to je, tahle "civilizace"?   
28. 10. 2001 Při teroristickém útoku na křesťanský kostel v Pákistánu zahynulo 16 osob