Krugman: Svět je v depresi a prožívá krizi demokracie

12. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Nositel Nobelova ceny za ekonomii Paul Krugman upozorňuje, že ačkoliv to v čem žijeme není přesnou replikou Velké deprese 30. let, lidé dál trpí bez zaměstnání a měli bychom tedy situaci nazývat pravým jménem: Svět je v ekonomické depresi.

Je Prochorov Putinův "bílý kůň"?

12. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Podle některých analytiků je však Prochorov, čerstvý kandidát na ruského prezidenta, pouze Putinův "bílý kůň". Má to být pokus Kremlu zvládnout hněv demonstrantů v ulicích a nasměrovat jejich energii na podporu liberálního projektu, který bude ovládat právě Kreml. Politický analytik Stanislav Belkovsky se vyjádřil na serveru Gazeta.ru, že Prochorov, který se účastnil na prokremelské politice - je "naprostým podvod".

Prochorov nyní píše na svém blogu, že moc musí vést dialog s probouzejícím se Ruskem. Ještě minulý týden na něm publikoval proputinovské články. "Putin je jediný člověk, který dokáže zvládnout tuto neefektivní vládní mašinerii."

"Vynikající vzdělání, které vás nebude stát miliony"

12. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ukázka, jak evropské univerzity inzerují v britském tisku. Snaha je odlákat z Anglie studenty, kteří tam od podzimu 2012 budou muset platit až 9000 liber ročně školného.

Proč to nedělají české vysoké školy?

MMF: Nový plán EU není řešením krize v eurozóně

12. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchard na obchodní konferenci v Tel Avivu prohlásil, že plán na užší ekonomickou integraci Evropy je krok správným směrem, nicméně nepředstavuje plnohodnotné řešení dluhové krize.

"Klimatická dohoda" z Durbanu není žádnou dohodou

12. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Po dalším kole jednání o ochraně klimatu bylo dosaženo dalšího vágního slibu, že kdesi ve vzálené budoucnosti bude cosi uděláno - a došlo tak k dalšímu krůčku ke katastrofě pro chudé a zranitelné tohoto světa. Nová dohoda by měla být uzavřena v roce 2015.

Investorům dohoda o fiskální integraci EU zjevně neimponuje:

Libra posiluje proti euru

12. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Britská libra dosáhla dnes vůči euru devítiměsíčního maxima. Důvodem jsou eurové výprodeje kvůli pochybnostem ohledně omezeného pokroku při posledním summitu EU. Investoři si nejsou jisti, zda přijatá opatření vskutku zamezí dalšímu šíření dluhové krize.

Otevřený dopis vedení CZALPA ČSA

12. 12. 2011 / František Stočes

čas čtení 13 minut

Vážení

Prezident CZALPA ČSA
Capt. Ing. Peter Žmolík
Výkonný sekretář
Bc. Filip Gaspar
Členové výkonné rady
Capt. Josef Kraus
Capt. Drahomír Blažej
Capt. Lubomír Pešek
Capt. Michal Filip
Capt. Josef Trkovský
Ing. Ivana Kazimírová

Vážené vedení CZALPA CSA,

dovolujeme si reagovat na prohlášení valné hromady CZALPA ČSA, která odmítla snahy o další redukci společnosti ČSA. Nejsme do celé problematiky zasvěceni natolik, abychom mohli posoudit oč skutečně jde; čili zda se jedná o neschopnost managementu, nebo o snahu tunelovat ČSA, popř. o řízené snížení hodnoty ČSA před eventuální privatizací apod. Nicméně fiasko prodeje 38% akcií ČSA společnosti Air France v roce 1992 a jeho dopady na ČSA i daňové poplatníky zůstávají stále mementem; nakolik ziskovosti ČSA prospěla privatizace vedoucí ke vzniku Air Cargo Terminal a.s., Air Czech Catering a.s., Czech Airlines Handling, s.r.o., Aelia Czech Republic, s.r.o. a současně k outsourcingu s tím souvisejících činností, nedokážeme exaktně posoudit. Nicméně porovnání výchozího stavu "českého rodinného stříbra", kterým ČSA nesporně jsou, v roce 1992 a nynější situace ČSA, nepřipomíná ani tak moudré hospodaření jako spíše ekonomický zločin, navíc financovaný z peněz daňových poplatníků.

Václave Havle, pouč nás, co je to skutečná demokracie!

12. 12. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Exprezident Václav Havel vyzval opoziční síly v Rusku, aby se neustále domáhaly občanských práv a svobod a aby přesvědčily ruské občany, že to, co se jim předkládá jako demokracie, žádnou demokracií není. Vyzval opoziční struktury, aby se spojily, vytvořily stínovou vládu a oslovovaly občany po celém Rusku. Opozice by měla založit vlivné právní instituty na obranu občanů před policejní a justiční šikanou a vyzvat krajany, kteří v posledních letech udělali zkušenost s demokratickými svobodami na Západě, aby se rozvzpomněli na své kořeny a podpořili rozvoj občanské společnosti doma. Politický tlak (na Rusko) by měl samozřejmě přicházet i ze zahraničí. (Zpráva z tisku)

Článek plný ubohosti

12. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Vy Baťa, si s Havlem tykáte? Asi se znáte s kriminálu ,že? Ale jako bachař, že? píše Pavel Rampír. Tenhle článek, plný ubohosti (Alzheimer) a zlosti je hoden Blesku. Paní Čurdová možná nic neviděla ale desetitisíce Rusů jsou asi blbečci, že vyšli do ulic, dostali zaplaceno ze zahraničních centrál, to se za Vás psalo, že?

11. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Informace k jednotlivým akcím jsou na facebooku:

k úterku: ZDE

ke středě: ZDE

POZVÁNKA:

Veřejná diskuze "Reforma vysokých škol a její důsledky"

12. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

14. prosince jedná Rada vysokých škol (RVŠ) a Česká konference rektorů (ČKR) na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy o podobě předkládaných "reformních" zákonů. Předkládané reformy jsou nestydatým pokusem o likvidaci českého vysokého školství.Ohrožují autonomii vysokých škol, zavádí školné, aniž by byly uváženy jeho dopady, a nepovedou ke zvýšení kvality vzdělávání. O připomínkách Rady vysokých škol a České konference rektorů k návrhům věcných záměrů zákona o vysokých školách a zákona o finanční pomoci studentům budeme v předvečer tohoto jednání hovořit na FAMU s pozvanými hosty.

panelisté: rektor AMU Ivo Mathé, prorektor UK Stanislav Štech, předseda SK RVŠ Miroslav Jašurek, Jan Sládek (AS FF UK), za studenty Apolena Rychlíková (FAMU)

Zváni jsou studenti všech vysokých škol a široká veřejnost.

Debata:

Reforma vysokých škol a její důsledky
úterý 13. prosince v 17.50
Učebna U1, FAMU, Smetanovo nábřeží 2

Shromáždění:
Za svobodné vysoké školy!
středa 14. prosince od 11.00 do 13.30
před MŠMT, Karmelitská 8

Apel na čtenáře Britských listů

21. 11. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Prosím napište skotskému ministru školství na podporu centra českých a středoevropských studií v Glasgow

Vážení čtenáři,

Už čtyři sta let se rozhoduje o vnitropolitických poměrech v Čechách a na Moravě v zahraničí. K hlubinným změnám dochází v Česku vždycky - bohužel - nikoliv v důsledku domácího vývoje, ale v důsledku podstatných geopolitických změn na světové scéně. O situaci v Česku pak rozhodují politici, stratégové, ekonomové a podnikatelé v zahraničí, v poslední době převážně na Západě.

Z toho, zdá se, logicky vyplývá, že je pro české občany strategicky nesmírně významné, aby bylo o kulturních hodnotách českého společenství, o vlastnostech českého kulturně-politického diskursu i o tom, co jsou Češi vlastně zač, v čem spočívá jejich nemalý přínos Evropě a světu informováno co největší množství dnešních mezinárodních studentů, budoucích vlivných mezinárodních osobností.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Soudní příkaz zakazující protestní okupaci budov na Birmingham University odsouzen jako agresivní a utlačitelský

11. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Britské organizace hájící lidská práva odsoudili univerzitu v Birminghamu, že se rozhodla kriminalizovat protestní okupaci univerzitních budov.

Ve čtvrtek přišla zpráva, že vedení Birmingham University si nechalo vydat soudní příkaz, zakazující protestní okupace univerzitních budov po dobu jednoho roku, pokud demonstranti nedostanou předem od vedení univerzity k takové okupaci povolení. Demonstranti, kteří nebudou zákaz dodržovat, čelí pokutám, konfiskaci majetku a uvěznění. Britská Národní kampaň proti školnému a škrtům organizuje na dobu po Vánocích studentské protesty proti tomuto rozhodnutí.

Podobný soudní příkaz si získala univerzita v Sheffieldu, ale nechala ho u soudu zase zrušit po zuřivých protestech svých studentů, k nimž došlo tento týden.

Tim Hancock, ředitel kampaní v organizaci Amnesty International, uvedl: "Je znepokojující, že se univerzity snaží potlačit práva vlastních studentů na zveřejnění svých názorů generálním zákazem protestů na univerzitě bez předchozího povolení. Právo pokojně vyjadřovat své názory je právem, které my v Británii považujeme za velmi důležité. Je to základní pilíř naší společnosti."

Jo Glanvillová, editorka časopisu Index on Censorship, který monitoruje porušování práva na svobodný projev všude na světě, konstatovala: "Toto rozhodnutí prokazuje flagrantní nezájem o zásady svobodného vyjadřování názoru a svobodného shromažďování. Protesty, včetně okupačních stávek, jsou legitimní součástí politické debaty v této zemi."

Mluvčí Birmingham University uvedl, že soudní příkaz studenty neumlčuje, ale okupační stávky budou zakázány z bezpečnostních důvodů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Putinův mluvčí a Medveděv uklidňují opozici

11. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Vedení ruského státu se snaží uklidnit napětí v zemi po sobotních velkých demonstracích proti Vladimiru Putinovi. Premiér Putin se sám k protestům nevyjádřil, ale jeho mluvčí Dmitrij Peskov zdůraznil: "Respektujeme názor demonstrantů. Posloucháme, co říkají. Budeme je poslouchat i nadále."

V Moskvě v sobotu demostrovalo zřejmě až 50 000 lidí proti údajným nesrovnalostem při parlamentních volbách o předchozím víkendu. Protesty se konaly ve více než padesáti ruských městech. V Petrohradě se demonstrace účastnilo 7000 osob a v sibiřském Novosibirsku, navzdory dvacetistupňovému mrazu, až 4000 osob.

V Durbanu se státy přece jen dohodly o akcích proti globálnímu oteplování

11. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Země se na jednání v Durbanu dohodly v časných ranních hodinách usilovat o novou klimatickou dohodu. Avšak ekologické organizace poukazují, že vyjednavači neprojevili úsilí snížit emise na takovou úroveň, aby to omezilo růst globálních teplot nad nebezpečné 2 stupně Celsia, což hrozí způsobit nevratné klimatické změny.

Evropská unie požadovala v Durbanu mandát na vytvoření nové, legálně závazné dohody o globálním oteplování před rokem 2015. Měla zahrnout všechny hlavní znečišťovatele životního prostředí. Avšak v Durbanu došlo k hádkám mezi EU, Indií a ČÍnou o právním statutu potenciální nové dohody.

Padne v Británii vláda?

10. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Vládní koaliční partner konzervativního premiéra Davida Camerona, liberální demokrat Nick Clegg a čelní představitelé Liberálnědemokratické strany se - poněkud opožděně - dramaticky opřeli do Camerona ohledně Evropské unie. Obvinili ho, že ohrozil zájmy britské ekonomiky.

Čtyřiadvacet hodin poté, co se zdálo, že Clegg, náměstek premiéra, Camerona v jeho záporném postoji vůči EU podporuje, konstatují nyní "zdroje blízké Cleggovi", že Clegg zastává názor, že svým odmítnutím spolupráce s EU se Cameron dopustil vážného vyjednavačského selhání, které riskuje poškodit britské národní zájmy, pracovní příležitosti a hospodářský růst.

Cleggova zuřivost způsobuje, že je britská vládní koalice podrobena silné zatěžkávací zkoušce. Někteří poslanci varují, že to, co udělal Cameron v Bruselu, by mohlo potenciálně vést k pádu britské koalice.

Rusové si už nemyslí, že demonstrovat nemá smysl

10. 12. 2011

čas čtení 1 minuta



Podle oficiálních údajů ruského ministerstva vnitra nebyl při sobotní demonstraci proti údajným nesrovnalostem při parlamentních volbách, která se konala na Bahenním náměstí v Rusku zatčen jediný aktivista, informuje Rádio Echo Moskvy. Demonstrace cca 40 000 lidí proběhla bez incidentů, Moskevská policie se bleskurychle přizpůsobila organizaci mítinku na Bahenním náměstí, konstatoval zplnomocněnec pro lidská práva v Rusku Vladimír Lukin.

Tisková kancelář Interfax uvedla, že v Samaře po demonstraci byl zatčen poradce poslance ruského parlamentu Věry Lekarevové Sergej Tučev a členka strany Jabloko Světlana Baručovová. Demonstrace se také konaly během soboty v Chabarovsku, v Čity, v Nižněvartovsku, v Permu, v Kurganě, v Jekatěrinburku, v Belgorodu, v Čeboksaru a v Kazani.

Jinde byly zatčeny jen jednotlivé osoby. V Petrohradě byla zatčena skupina osob, protože se chystala provést "nepovolenou protestní akci". V Petrohradě se podle zdrojů účastnilo demonstrace asi 10 000 osob.

Putinův tiskový mluvčí Dmitrij Peskov se vyjádřil, že vláda dosud neměla možnost zformulovat svůj názor na obří demonstraci na moskevském Bahenním náměstí. Podle různých ruských zdrojů se na demonstraci údajně účastnilo od několika desítek tisíc či prý až 150 000 osob.

Rusové si už nemyslí, že demonstrovat proti vládě nemá smysl, publikoval ruský server Inostrannaja Pressa citaci z amerického deníku New York Times.

Znásilňování žen v americké armádě

10. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Deník Guardian publikoval rozsáhlý materiál o systematickém znásilňování žen v americké armádě. Problém je tak častý, že více vojaček v americké armádě je znásilněno svými mužskými kolegy než vojáků, kteří padli v Iráku. Skupina 28 amerických veteránů žaluje Pentagon ve snaze si vynutit reformu. Od té doby, co tyto informace vyšly v únoru najevo, se přihlásilo dalších 400 obětí znásilnění v armádě. Loni bylo nahlášeno v americké armádě 3158 sexuálních trestných činů. Z nich se do soudních síní dostalo jen 529 případů a jen 104 obviněných bylo odsouzeno. Protože jsou však oběti znásilnění systematicky ostrakizovány, případy znásilnění většinou vůbec nejsou zaznamenány. Podle odhadů došlo loni v americké armádě k 19 000 případů znásilnění žen. Vojačky se bojí znásilnění nahlásit, aby nepřišly o armádní zaměstnání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Policie zlikvidovala tábor hnutí Occupy v Bostonu

10. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Shodila stany v táboře na Dewey Square a zatkla asi 40 osob. Policejní razie ukončila deset týdnů trvající demonstraci, která inspirovalo hnutí Occupy Wall Street v New Yorku. Policejní zásah začal v pět hodin ráno a trval méně než hodinu. Asi dvacet demonstrantů se vzalo za ruce a sedli si na zem, než byli zatčeni. Policie je zatkla za nepovolený pobyt na daném místě, porušování veřejného pořádku a odpor proti zatýkání. Primátor Bostonu původně uvedl, že policie proti aktivistům nezasáhne, ale v posledních dnech s táborem ztratil trpělivost. Ve středu rozhodl soudce, že demonstranti nemají právo na Dewey Square zůstat. Podobně byly násilím zlikvidovány tábory hnutí Occupy v New York, v Los Angeles, ve Filadelfii a v San Francisku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Desetitisíce Rusů protestují v četných ruských městech

10. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Přibližně 50 000 občanů se v sobotu shromáždilo v Moskvě na Bahenním náměstí (Bolotnaja ploščaď) na protest proti údajným nepravidelnostem v ruských parlamentních volbách, které se konaly o minulém víkendu. Protesty se také konají v dalších ruských městech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jako pozorovatelka při volbách v Moskvě jsem žádné falzifikace nezaznamenala

10. 12. 2011 / Anna Čurdová

čas čtení 4 minuty

Byla jsem jako nezávislá pozorovatelka na volbách v Rusku, píše Anna Čurdová. Misí se účastním už od roku 2003, kdy jsem se účastnila pozorování jako členka Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Od té doby jsem byla monitorovat každé ruské volby. Překvapuje mě hysterie a disbalanc v informování veřejnosti. Netroufám si a ani nebudu hodnotit předvolební kampaň, protože jsme nebyli na dlouhodobém pozorování, ale den voleb byl stejný, jako v jiných zemích.

27272

Proč Evropa musí chudnout

9. 12. 2011 / Stanislav Vozka

čas čtení 14 minut

"Vy nevidíte, že okolo nás to všetko ide do hajzlu?" pravil prý Gustáv Husák v říjnu 1989 na zasedání předsednictva UV KSČ. Věta případná nejen v tehdejší situaci, ale i při pohledu na současný vývoj Evropské unie. Nesplatitelné dluhy Řecka, neudržitelná úroková míra italských dluhopisů, dvacetiprocentní španělská nezaměstnanost, předpokládané snížení ratingu Francie i Německa, všudypřítomný strach z vracející se recese. Paní Merkelová vydává jedno dementi za druhým. Pan Sarkozy poučuje kde koho. Pan Berlusconi už nikoho nepoučuje. Copak by na tohle řekl Gustáv Husák? A co si z toho máme vybrat my?

Putinovy chyby

10. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

V sobotu se mají ve velkých ruských městech konat demonstrace. Byly zorganizovány prostřednictvím sociálních sítí. V Moskvě účast přislíbilo až 30 000 osob. Neil Buckley v hospodářském deníku Financial Times argumentuje, že si protesty zavařil Putin sám v důsledku svých chyb.

První chybou bylo Putinovo oznámení z 24. září, že se plánuje vrátit příští rok do funkce prezidenta. Vyvolalo to mezi ruskými občany rozhořčení a vedlo je to k uvědomění, jak málo smějí rozhodovat o tom, kdo Rusku vládne. Druhou chybou byla nudná a samolibá předvolební kampaň Putinovy politické strany Jednotné Rusko.

Británie v izolaci: Eurozóna schválila novou dohodu

9. 12. 2011

čas čtení 3 minuty

Británie čelí izolaci v Evropě poté, co David Cameron vetoval revizi Lisabonské dohody. Přiměl tak většinu členských zemí EU, aby si vytvořily vlastní dohodu mimo architekturu Evropské unie.

David Cameron uvedl v pátek ráno, že "nemůže dovolit", aby vznikla "dohoda uprostřed dohody", která by ohrozila postavení Británie na jednotném evropském trhu.

Jeho bojkot je vítězství pro Nicolase Sarkozyho, který požaduje vytvoření mezivládní dohody mezi 17 členy eurozóny na podporu nových tvrdých finančních pravidel pro jednotnou měnu. "Cameronovy požadavky jsme nemohli přijmout," řekl.

27270

Lucie Konášová: Trnka a Vláčil by u nás dneska nic nevytvořili a umřeli by hlady

8. 12. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 32 minut

Rozhovor se scenáristkou seriálů Dobrá čtvrť a Nemocnice na kraji města: Nové osudy

Lucie Konášová (1969) patří k nejmladší generaci českých scenáristů. Na přelomu tisíciletí vytvořila řadu populárních televizních pohádek (Anička s lískovými oříšky, Marie Růžička, Jabloňová panna, Nevěsta pro Paddyho, O dívce, která šlápla na chléb, Anděl Páně). Její druhou oblíbenou látkou jsou historická díla z válečných a poválečných let (Vůně vanilky, Operace Silver A). Je pravidelnou čtenářkou Britských listů. Náš rozhovor se dotýká témat jako je marketingová nadvláda nad uměleckou tvorbou, skutečných osudů atentátníků na Heydricha a jejich spolupracovníků, kteří jsou postavami její inscenace Operace Silver A, plytkosti dnešních soudů nad dobami nedávno minulými, osobností jejích učitelů (Otakar Vávra, Jaroslav Dietl, Miloš Macourek, Jan Procházka, J. K. Rowlingová) i spolužáků (Petr Zelenka, Igor Chaun, Jan Hřebejk, Petr Jarchovský, Andrea Sedláčková), a také motivu vášně, který se jako červená nit proplétá jejím dílem.

I Dnes: Zase posedlost etnicitou

9. 12. 2011 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

V případě, kdy se manžel jedné ženy ji pokusil v jednom anglickém městě pohřbít zaživa, jenže ona se z kartónové krabice od počítače, v níž byla pohřbena, dostala škrabáním svým snubním prstenem, je IDnes opět zajímavé posedlá etnicitou aktérů tohoto případu.

Povšimněte si, že titulek v IDnes zní: Z mělkého hrobu jsem se dostala díky zásnubnímu prstenu, líčí Polka, kdežto všechny britské zdroje ji označují jako "ženu", případně pak uvádějí její jméno (průměrný Brit vůbec nebude vědět, že uváděné jméno je polské - v zemi milionů přistěhovalců existují nejrůznější exotická jména). Proč ta posedlost etnicitou? Snaží se IDnes vytvořit dojem, že všichni Poláci jsou vrazi? Zdroj:

Čeští piloti nabízejí dočasné snížení svých mezd

9. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Českého sdružení dopravních pilotů

Praha 9. prosince 2011 -- Piloti nabízejí řešení krize Českých aerolinií. Ve snaze pomoci společnosti a kvůli získání času na nalezení strategického investora přicházejí se vstřícným krokem, a to dalším dočasným snížením svých mezd, které by přineslo úspory ve výši 50 milionů korun v průběhu roku 2012.

Pokus uzavřít novou smlouvu o EU s účastí všech členských zemí selhal

9. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Pokus zachránit euro se soustředí na dohodu mezi 17 členskými zeměmi eurozóny. Po celonočních rozhovorech v Bruselu se ukázalo, že dohoda celé sedmadvacítky není možná, protože Británie trvala na koncesích v podobě výjimek z některých finančních regulací, které Německo a Francie odmítly poskytnout. Mezivládní smlouva zahrnující výhradně eurozónu by měla být připravena do března.

Už je to tady. Poslanci hlasují o zrušení Národního parku na Šumavě

9. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Tak už je to tady. Poslanci hlasují o praktickém zrušení národního parku na Šumavě. Potřebujeme Vaši pomoc, píše Josef Novák. Příští úterý (13. prosince) bude Poslanecká sněmovna hlasovat o skandalnim navrhu zakona, který by prakticky zrušil národní park na Šumavě. Většina šumavského parku by se podle něj měla otevřít výstavbě a developerům. Lesy chce převést na běžné komerční hospodaření.

Prosíme o rychlou pomoc - napište poslancům dopis, navštivte je nebo jim alespoň pošlete e-mail. Bude Vás to stát jen pár minut. Návod, jak postupovat, a podrobnější informace posíláme v příloze a jsou ke stažení ZDE.

Obama imperátor

9. 12. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Rád bych připomněl zajímavost z Jiných zpráv k novému právnímu výdobytku Spojených států, zatímco cupujeme nečistý průběh ruských voleb a zesměšňujeme ruského prezidenta, který k nám přijel na oficiální návštěvu, neboť se domnívám, že některé informace je třeba zopakovat:

"Celé Spojené státy jsou nyní "válečnou zónou": Zákon č.1867 (autorizační zákon národní obrany - NDAA) prošel Senátem s masivní podporou 93-7. Tento zákon umožňuje zadržování nejen cizinců, ale i amerických civilistů bez obvinění nebo soudu po neomezenou dobu vojenskými orgány nejen v zahraničí, tj. mimo americkou půdu (Guantánamo, Abu Ghraib), ale i na území USA. Tento zákon může odůvodnit omezení práva na svobodu projevu a za "terorismus" může označit i radikální protiválečné demonstrace."

Výživné, že?

Američané provozovali v Bukurešti věznici CIA

9. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Informoval o tom na základě informací německé televize ARD a tiskové kanceláře Associated Press britský deník Independent. Ve věznici v severních části Bukurešti věznila CIA osoby podezřívané z aktivismu pro al Kajdu. Zadržovala tu například Chalidam Šejcha Mohammeda, než ho r. 2006 odvezla do věznice v zálivu Guantánamo na Kubě. Independent nyní přesně určil budovu, v níž se věznice CIA v Bukurešti nacházela.

Byla součástí tzv. černých věznic, které CIA provozovala v Thajsku, na Litvě, a v Polsku. Všechny věznice byly uzavřeny r. 2006 a program CIA pro věznění a výslechy podezřelých osob skončil r. 2009.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Větrná turbína ve Skotsku nevydržela hurikán

9. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ve čtvrtek 8. prosince zažilo Skotsko hurikán. Větrné poryvy dosahovaly až 160 km/h, na vrcholcích hor až 260 km/h. Byla těžce narušena veřejná doprava, kamiony na silnicích vítr zpřevracel, byly uzavřeny mosty přes zálivy, školy, podniky i univerzity.

Na západním pobřeží Skotska u města Ardrossanu chytla jedna z patnácti stometrových větrných turbin na místních kopcích, které dodávají ekologickou elektřinu 20 000 domácností. Nevydržela vítr.

31396