BRITÁNIE:

Nepokoje se rozšířily do mnoha částí Londýna i do Birminghamu a Liverpoolu

8. 8. 2011

čas čtení 6 minut

požár obchodu s koberci v londýnské čtvrti Croydon, pondělí v noci >

Úterý 01.52.:

  • Násilné nepokoje se rozšířily do Liverpoolu, do čtvrti Toxteth, do nedaleké Smithdown Road a Lawrence Road. Nejméně šest automobilů tam bylo podpáleno a jedna budova.
  • V londýnské čtvrti Camden byl podpálen obchod. Velký požár.
  • Plenění supermarketu v Hackney: Hned vedle hořícího automobilu v Clarence Road. "Jeden po druhém", volá jeden muž, když se lidé nahrnuli ke vchodu do obchodu, jehož vstupní dveře byly zdemolovány. Ženy volají: "Vezmi mi tam časopis!" Jiní lidé volají, aby známí přinesli alkohol. Fotograf se stane terčem vyhrožování a novináři ustupují ze scény. Další lidé ještě dál rozbíjejí výkladní skříně.
  • Pozoruhodné scény v Catfordu byl svědkem reportér Guardianu Peter Walker: Skupinka mladých mužů se snažila probourat se do obchodu s automobilovými potřebami Halfords. Trvalo jim to dlouho - roleta byla pevná - a kolem se utvořil dav a zastavovaly auta. Jedna mladá žena se vyklonila ze svého automobilu a volala na ně se smíchem: "Satelitní navigaci! Chci satelitní navigaci!"
  • Nepokoje se rozšířily do londýnských čtvrtí Camden, Notting Hill a Colliers Wood. Ve čtvrti Colliers Wood byly vypleněny obchody a benzínové stanice. Gangy více než stovky mladíků se zaměřily na Tandem Centre v ulici Tandem Way a zaútočily na policejní vozidlo lahvemi a kamením. Policie se skryla v Tandem Centre, mladiství násilníci se snaží vloupat se do místních obchodů Sports Direct, JD Sports, PC World a Mothercare.
  • V Camdenu probíhají potyčky mezi násilníky a policií. Mladiství násilníci na policii útočí.
  • V Notting Hillu byl podpálen automobil a rozbity výkladní skříně. Zaměstnanci hostince Walmer Castle jsou otřeseni, asi 6-10 výrostků rozbilo výkladní skříně hostince a házelo dovnitř lahve a kamení, hostinec byl plný hostů.
  • Novináři z listu Guardian Jasonu Rodriguesovi se násilníci pokusili ukrást jízdní kolo: "Vracel jsem se od nepokojů v Hackney a v Essex Road mě chytilo šest maskovaných výrostků. Skandovali: 'Vemte to kolo! Vemte to kolo!' Snažil jsem se jim vyhnout, ale spadl jsem z kola. Když mi ho jeden ze zlodějů chtěl odebrat, z vedlejší ulice přijela obrovskou rychlostí červená dodávka a vrazila do zaparkovaného auta. Z ní vystoupili dva mladí muži a jeden z nich pohrozil, že na zloděje kol zaútočí nožem, protože mu před chvílí také ukradli kolo. Došlo k násilné potyčce a pak jeden ze zlodějů vrátil ukradená kola."
  • Britský premiér David Cameron se předčasně vrátí přes noc z dovolené v Toskánsku. Ještě v pondělí večer bylo oznámeno, že dovolenou nepřeruší.
  • Velká budova v Croydonu hoří. Je to obchod s nábytkem. Intenzivní požár.
  • Jeden policista zakopl, byl izolován, upadl. Začali na něj házet cihly a útočit na něj tyčemi. Kolegové ho zachránili asi za 10 vteřin.
  • Lidé trhají větve ze stromů a útočí jimi na policii (Seven Sisters).
  • Jeden mladík reportéru listu Guardian: "Chtěl jsem tohle udělat těm zasranejm policajtům už léta."
  • Policisté v Pembury utíkají před mladistvými násilníky.
  • Na křižovatce v londýnské čtvrti Seven Sisters před hospodou Three Sister se pokusil policejní automobil projet ulicí, kterou blokoval dav mladistvých násilníků. Násilníci rozbili policejnímu automobilu přední sklo a zasypali policejního řidiče cihlami. Na poslední chvíli se mu podařilo ujet.
  • Na sídlišti Pembury v Hackney zapalovali mladíci automobily po celou hodinu, než dorazila policie. Jakmile policie dorazila na místo, hněv mladíků se obrátil proti policii. Novináři také nejsou vítaní. Čtyři reportéři byli fyzicky napadeni, jeden z nich vážně.
  • Ulice v londýnské čtvrti Croydon jsou zcela nepřístupné. Skupiny mladistvých násilníků útočí na policii na všech křižovatkách až po London Road. Mladiství násilnící házejí na polici cihly, lahve a tyče. Železniční stanice West Croydon byla uzavřena.
  • V londýnské čtvrti Lewishamu demonstranti zapálili celou řadu automobilů a autobus a jeden obchod.
  • V Tottenhamu, kde nepokoje vznikly v noci ze soboty na neděli, se v pondělí večer konala vigílie smíření, kterou zorganizovaly církve. Kolem 20. hodiny britského času však došlo mezi účastníky k ostrým diskusím. Zdá se, že mnoho občanů Londýna je naplněno hněvem, především vůči policii a úřadům obecně. Jiní Londýňané jsou šokování mírou násilí a ničením vlastního prostředí.
  • V londýské čtvrti Peckham vznikl obrovský požár, nejprve byl vidět v živém televizním vysílání, hasiči dorazili, až když už byl v podstatě nezvládnutelný. Lidé prchali z okolních domů přes střechy.
  • V Londýně se šíří letáky, radící mladým lidem, aby se zbavili oděvů, v nichž se účastní násilností, a vyhnuli se tak zatčení.
  • V Peckhamu je v ulicích několik stovek lidí, právě vyplenili lékárnu ABC uprostřed této části města. Kordon policie na ně zaútočil a došlo k potyčkám s policií. Situace je velmi napjatá.
  • V londýnské čtvrti Camberwell, asi dva kilometry od Peckhamu, se šíří atmosféra paniky. Jeden majitel restaurace pro jistotu zabednil okna svého podniku a spousta lidí opustila autobusy veřejné dopravy a jdou ulicemi v obou směrech pěšky. Řidič autobusu z Peckhamu informuje, že místní supermarket s potravinami Morrisons byl vypleněn, hovořil se svým synem.
  • V londýnské čtvrti Hackney dochází k potyčkám mezi policií a demonstranty. Policie a demonstranti se shromáždili na opačných koncích široké místní ulice, občas demonstranti házejí na policii kamením.
  • Reportér Paul Lewis z deníku Guardian informuje, že situace v Hackney je dnes večer horší než včera.
  • Většina paneláků na sídlišti Hackney Pembury je zakryta černým kouřem.
  • V Hackney hoří bílá dodávka. Je to jen otázka minut, než exploduje.
  • Mladiství násilníci v Hackney zmlátili reportéra a ukradli mu fotoaparát.
  • V Hackney dochází k výbuchům. Policie je na druhé straně barikád.
  • V londýnské čtvrti Catford se shromáždilo několik stovek mladíků. Catford je asi kilometr od Lewishamu. Dochází k potyčkám s policií.
  • V Birminghamu jsou na ulicích stovky mladých lidí. Rozbíjejí výkladní skříně.
  • V londýnské čtvrti Kilburn bylo zatčeno asi 20 osob. Ulicemi probíhají mladiství násilníci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Google maps vytvořily v pondělí pozdě večer grafiku, kde všude došlo v Londýně k násilným nepokojům:

VAROVÁNÍ I PRO ČR?

Plenění obchodů "způsobila sociální vyloučenost"

8. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Ze řetězu byla puštěna generace, vychovaná v kultuře přehnaného konzumerismu a bombardovaná reklamou.

Mladí násilníci z chudých ghet nemají co ztratit a nemají důvod, proč by měli dodržovat společenské normy, upozorňuji experti

"Mnoho lidí, kteří se podílejí na plenění obchodů, pochází z nízkopříjmových komunit s vysokou nezaměstnaností a většina z nich nemůže očekávat legitimní budoucnost," varoval kriminolog a expert na kulturu mladých lidí professor John Pitts.

PONDĚLÍ VEČER:

Prohlášení prozatímního velitele londýnské policie Tima Godwina

8. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Musíme vás informovat, jak vidíte sami ve sdělovacích prostředcích, že v celé řadě komunit po celém Londýně dochází k podstatné míře nepokojů.

Proto máme mnoho policistů ve službě. Naléhám však na vás, aby rodiče začali kontaktovat své děti a začali se ptát, kde jsou jejich děti. V ulicích je příliš mnoho přihlížejících osob, které brání policejním operacím proti kriminálnímu násilí a loupežím. Silně prosím lidi v těchto komunitách, aby opustili ulice a umožnili mým policistům začít očišťovat ulice a zasáhnout proti trestné činnosti, která se odehrává před jejich očima.

Chápu pocity křivdy a slyšeli jsme rozsáhlou debatu o různých příčinách, které způsobují, proč lidé páchají tyto činy. Ale já jsem svědkem jen čistého násilí, čistého bezdůvodného násilí, kriminálního poškozování majetku a krádeží. Se svými policisty zasáhneme proti všem, kdo se podílejí na trestné činnosti, postavíme je před soudy a budeme soudy žádat, aby je odsoudily k podstatným trestům za tuto činnost.

V Londýně žije mnoho tisíc mladých lidí, kteří nepáchají trestnou činnost a jak vidíme, jejich pověst poškozují činy hrstky osob.

Pocity křivdy, znepokojení, problémy v komunitách, to jsou věci, o nichž musíme mluvit. Jsou to rozhovory, které musíme vést. Ale v žádném případě to neomlouvá tuto míru násilí, tuto míru ničení ani páchané trestné činy.

Světové burzy znovu ovládl strach

8. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Akce kótované na světových burzách v pondělí utrpěly další těžké ztráty, poté, co v pátek ratingová agentura Standard & Poor's snížila dluhový rating Spojených států. Na Wall Street poklesl index Dow o 2,5 procenta uprostřed obav, že Spojené státy znovu upadají do recese.

Britský burzovní index FTSE poklesl o 3,4 procenta, na nejnižší úroveň od července 2010. Německý index Dax poklesl o 5 procent, francouzský Cac o 4,7 procenta.

Avšak úrokové míry španělských a italských obligací ostře poklesly poté, co oznámila Evropská ústřední banka, že je kupuje.

Americký ministr financí Timoty Geithner kritizoval firmu Standard & Poor's za "strašlivý úsudek" a "šokující neznalosti o americkém rozpočtu".

Avšak Čína, největší investor do amerických dluhů, upozornila Washington, že by měl podniknout rázné akce proti vysoké zadluženosti USA namísto kritizování firmy Standard & Poor's.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Londýně pokračují násilnosti už třetí den

8. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Tentokrát dochází k násilnostem ve čtvrti Hackney, v oblasti kolem ulice Mare Street. K násilným nepokojům došlo poté, co londýnská policie zatkla a prohledala před nádražím Hackney Central mladého muže - nic u něho nenašla, tak ho zase na místě propustila. Shromáždění mladíci na to reagovali útokem na policii. Hází na policii kamením a vrhají po ní popelnice. Mladí násilníci také v Hackney zničili železnými a dřevěnými tyčemi několik policejních automobilů. Bylo také zničeno a vykradeno několik obchodů, než policie násilníky rozehnala. Z nákladního automobilu naplněného dřevem házeli mladíci kusy dřeva na policii.

Evropská ústřední banka převezme vládní obligace Španělska a Itálie

8. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

V neděli ve 23.30 vydala Evropská ústřední banka po nouzové telefonní konferenci svých šéfů tiskové prohlášení, z něhož vyplynulo, že v pondělí odkoupí státní obligace Španělska a Itálie, aby zabránila bankrotu těchto zemí. Finanční trhy totiž začaly zvyšovat úrokové míry vážící se na tyto dluhy na neúnosnou, nesplatitelnou úroveň. Cílem koupě španělských a italských státních obligací má být vytvoření stability na finančních trzích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Finanční krize: Úpadek hospodářské moci USA je pociťován po celém světě

8. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Hospodářský úpadek USA uvolňuje Číně cestu k postavení budoucí globální supervelmoci. Tlak na americké státní obligace bude mít záporný dopad na krizi v eurozóně.

Indie se o víkendu připojila k čínské kritice Spojených států za chaotický přístup k americké zadluženosti. Indie charakterizovala problémy americké vlády jako "vážné". Je zjevné, že dosavadní hospodářský světový pořádek skončil.

Tenkrát na Západě

8. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

KD│ Takřka dokonaná katastrofa americké dluhové politiky ukázala, že se Amerika řídí politickým šílenstvím. Země stále více připomíná politicky a sociálně rozdělený selhávající stát. Evropa se konečně musí naučit, jak se o sebe postarat sama, napsal Jakob Augstein.

Po snížení ratingu amerického dluhu evropské trhy rostou, asijské klesají

8. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Tři hlavní evropské burzy jsou po pátečním snížení ratingu amerického dluhu agenturou Standard & Poor lehce v plusu, zatímco v Asii probíhají masivní výprodeje. Pařížský index CAC 40 vzrostl o 1,6%, zatímco londýnská burza zaznamenala přírůstek 0,8% a frankfurtská 0,2%. Tokijský index Nikkei ztratil 2,2%, jihokorejský KOSPI 3,8% a hongkongský Hang Seng 2,3%. Také australský index All Ordinaries ztratil 2,7%.

"Hovory na pravici"

8. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Pochopil jsem, proč Roman Joch označil ve svém příspěvku univerzity za jednu z bašt levice, aniž by proti tomu kdokoli z přítomných protestoval. Intelektuální síla a vzdělanost totiž groteskním echt pravičákům vskutku chybí, a proto univerzity musejí být jejich přirozeným antipodem a nepřítelem.

Když jsem se včera dostal na stránky "Akce DOST", pustil jsem si poprvé skoro celé "Hovory na pravici III", kde ti, kdo se dnes považují za "echt pravici" a kterým nejsou dost dobří zřejmě ani současní američtí Republikáni, hledají identitu "pravice". Docela mne to zaujalo i díky tomu, že jsem nedávno dostal mail od nějaké samozvané řeckokatolické komunity na Ukrajině, která mi sdělovala, že exkomunikovala všechny papeže. Šlo o něco jako "bonsajizaci" minulých náboženských nenávistí, které dříve dokázaly zmítat Evropou. Cituji ze sdělení:

Český helsinský výbor k policejním akcím na Šumavě

8. 8. 2011

čas čtení 5 minut

tisková zpráva Českého helsinského výboru

Stanovisko ČHV k policejním zásahům v Národním parku Šumava, vydané 7. srpna 2011 Po znepokojivých zprávách z médií a od některých osob navštívila 4. srpna 2011 předsedkyně Českého helsinského výboru (ČHV) Anna Šabatová oblast Modravského potoka v Národním parku Šumava (NPŠ), kde se uskutečňuje blokáda kácení stromů, aby se přesvědčila, jakým způsobem Policie ČR (dále jen policie) proti blokujícím zasahuje, zda postupuje podle zákona a zda nejedná nepřiměřeným způsobem. Anna Šabatová byla přítomna některým policejním zásahům a od účastníků blokády tam získala mnohá svědectví.

V rovině práva má blokáda kácení stromů má několik úrovní.

Sekulární Američané se obávají možné prezidentské kandidatury evangelikálského guvernéra z Texasu

8. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Více než 30 000 Američanů se v sobotu účastnilo v Houstonu dne modliteb a postu. Cílem akce bylo "zastavit úpadek Spojených států". Sedmihodinový maraton byl směsicí křesťanského revivalismu a tvrdé předvolební reklamy.

Sobotní obří akce byla dalším krokem texaského evangelikálského guvernéra Ricka Perryho k vstupu do americké prezidentské kampaně. Texaský guvernér se poprvé dostal do celostátních amerických médií. Na akci bylo přítomno 250 reportérů a televizních kamer.

Syrská armáda útočí na města Houleh a Deir Ezzor

8. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Syrské bezpečnostní jednotky zaútočily na město Houleh v centru země a na město Deir Ezzor na východě Sýrie ve snaze rozdrtit povstání, které trvá už pět měsíců. Podle aktivistů usmrtily nejméně čtyři osoby.

Proti násilí v Sýrii protestuje zvlášť ostře sousední Turecko, které posílá do Damašku v úterý svého minsitra zahraničí s důrazným požadavkem, aby prezident Assad násilí zastavil. Proti násilí v Sýrii protestovaly také státy v Perském zálivu. Požadovali okamžité ukončení násilí a realizaci "seriozních reforem".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Londýn zažil druhou noc násilí

8. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Násilí, vandalismus a plenění obchodů se rozšířilo po celém jižním Londýně až do Brixtonu. 100 lidí bylo zatčeno, 35 policistů zraněno.

Policie na koních pronásledovala skupiny maskovaných mladíků, z nichž někteří byli ozbrojeni tyčemi. Snažila se je dostat mimo obchody. V Enfieldu byl zdemolován a vykraden supermarket Tesco Extra.

Londýn zažil druhou noc nepokojů

8. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

K novým nepokojům, došlo v Londýně v neděli večer, tentokrát ve čtvrti Enfield, asi 10 km severně od Tottenhamu, postiženého nepokoji v sobotu. Byly obdobné jako v Tottenhamu, jenže menší. Reportéři poukazují na organizovanost akce, zjevně prostřednictvím sociálních sítí.

Výrostci se soustředili kolem 19. hodiny v St Andrews Road v Enfieldu. Začali rozebírat cihlové zdi, aby měli cihly k házení na policii. V Church Street zdemolovali asi 10 obchodů a jeden policejní automobil. Krátce po půl deváté se skupina asi stovky chlapců pod dvacet let jednotně zaměřila na jedno místní klenotnictví. Desítky mladíků pronikly do obchodu, ale už za méně než minutu utíkaly pryč, protože na míst odorazila policie. Následovaly chaotické scény, mnoho lidí bylo zbito pendreky a útočili na ně policejní psi.

Zastřelený mladík zřejmě na policii nestřílel

8. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Smrt Marka Duggana, 29, která v sobotu vyvolala v Tottenhamu násilné nepokoje, zřejmě nenastala v přestřelce s policií.

Podle předběžných informací od Nezávislé komise pro vyšetřování policie vystřelili policisté z jednotky C09 na Duggana dvakrát, čímž ho zastřelili. Původně bylo naznačeno, že Duggan zřejmě na policii vystřelil z taxíku, v němž jel. Tento předpoklad byl založen na zjištění, že jednoho z policistů zasáhla kulka a nebyl zraněn jen proto, že ji zadržela jeho osobní vysílačka. Na místě Dugganova usmrcení byla sice nalezena nepolicejní střelná zbraň, avšak nebyla použita - Duggan ji měl skrytou v ponožce. Kulka, která zasáhla osobní vysílačku policisty, byla z policejních zásob, šlo tedy zřejmě o střelbu ze zbraně jiného policisty.

Podle listu Guardian povede toto zjištění k zesílení hněvu v Tottenhamu, protože z něho vyplývá, že policisté nebyli terčem střelby, když Duggana usmrtili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Londýnská policie ovládla po násilných protestech ulice v Tottenhamu

7. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Bezpečnostní a zdravotní služby patrolují ulicemi severního Londýna ve čtvrti Tottenham poté, co obyvatelé v sobotu násilně zaútočili na policii. Demonstranti zapalovali vozidla a budovy.

Místní svědek řekl v rozhlase BBC, že impulsem k násilným nepokojům v Tottenhamu bylo, že policie zaútočila pendreky na šestnáctiletou dívku, která se k policistům přiblížila a požadovala "spravedlnost" a "informace o okolnostech usmrcení Marka Duggana". Násilnému útoku policistů na dívku, která nedělala nic násilného, byl přítomen dav několika stovek lidí a policejní útok proti dívce podle svědka vyvolal násilné nepokoje. Audiozáznam rozhovoru se svědkem ve vysílání rozhlasu BBC v angličtině ZDE

V noci na sobotu bylo zraněno osm policistů v násilí, které vzniklo poté, co policie ve čtvrtek střelbou usmrtila místního obyvatele Marka Duggana. Policie uvedla, že v neděli ráno ještě existovaly "oblasti zločinnosti" a obyvatelé informovali, že dál dochází k plenění.

Londýnští hasiči uvedli, že jejich posádky likvidují celou řadu požárů. Podle mluvčích hasičů jsou nyní všechny požáry "pod kontrolou".

Poněkud utopická úvaha o spravedlivých daních

8. 8. 2011 / Michael Kroh

čas čtení 12 minut

Ještě neutichly diskuse o zpackané a nesystémové důchodové reformě a již se na nás řítí další ďábelský vynález kreativního ministra Kalouska, tentokrát tzv. reforma daní. V této souvislosti se v médiích i na webu neustále přetřásá otázka spravedlivosti daní. Je progresivní daň spravedlivější než rovná? Jsou spravedlivější dvě, více či pouze jedna sazba DPH? Existuje vůbec něco, co by se dalo všeobecně považovat jako spravedlivá daň?

Když je zradila Amerika, měli by se obrátit na Saúdskou Arábii

8. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Když to tak čtu, tak se mi zdá, že prezidentovi muži Hájek a Bátora se o podporu své kritiky pochodu gayů a leseb Prahou budou muset obrátit do Ruska, Číny nebo Saúdské Arábie. Státy jako Švýcarsko (to, že tento stát není členem EU, a nechová se podle klausismu je pro klausovce asi o to bolestnější), Německo, Dánsko, Nizozemí, Británie atd., ba dokonce USA a Kanada, se postavily na stranu průvodu a podpořily ho - stejně jako význační členové ODS pražský primátor Svoboda nebo při Klausovi obyčejně stojící Boris Štastný. Možná je to tím, že oba tito jinak pravicoví a "konzervativní" politici mají lékařské vzdělání. Klaus a jeho lidé tak nějak ční jako kůl v plotě uprostřed naší západní civilizace. A jak je musí hrýzt, že dokonce USA jsou na straně gayů a leseb a jejich práva na hrdost na svou sexuální orientaci! Možná klausovci zapomněli, že o homosexuálně orientovaných občanech považoval za správné se zmínit i Barack Obama v projevu po svém zvolení jako o jedné části různorodé populace své země (1:54): ZDE

Mimochodem, tady jsem našel odkaz na to, jak si jeden "konservativní" člen ODS stěžuje na stránkách "Akce D.O.S.T." na šéfa pražské ODS Borise Šťastného, který označil Bátoru za "kryptofašistu". Myslím, že to hodně vypovídá o tom, jak se běžní voliči ODS mohou zcela vymykat současnému rámci euroatlantické civilizace (a to platí i o boji proti korupci, pojetí státu, veřejného zájmu atd., kde tito členové a vůbec "Akce D.O.S.T." zastávají vlastně klausismus).

KONSPIRAČNÍ TEORIE?

Utajují vlády technologii, která by vyřešila energetickou i klimatickou krizi?

8. 8. 2011 / Mojmír Babáček

čas čtení 6 minut

Na blogu Open Salon, který provozuje americký server Salon, první internetový časopis v dějinách, založený v americkém centru moderních technologií v Silicon Valley, vyšel 1. července článek, podle kterého "od roku 2006 pět různých vynálezců vyprojektovalo, tři vytvořili a dva předvedli samostatné, bezpečné a zelené jaderné "plasmové" baterie, které mohou po dobu pěti až deseti let dodávat spolehlivou a stálou energii bez jediného dobití" ZDE. V bateriích je, podle článku, používáno thorium, které už v indických jaderných elektrárnách začíná nahrazovat uran, a jehož světové zásoby jsou třikrát větší než světové zásoby uranu a mohly by být využívány pro celosvětovou spotřebu energie stovky let. Elektromagnetické vyzařování baterií přitom údajně nepřesahuje úroveň vyzařování mobilního telefonu.

Vlády žádnou technologii neutajují

8. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Opravdu musíte publikovat takové hovadiny? Záleží jen na počtu citací v článku abyste to uveřejnili? Vypadá to asi seriózně. Nejrůznějších zdrojů el. energie, které využívají rad. rozpad je řada, používají se třeba v satelitech. Existuje řada zdrojů elektrické energie založených na pasivních zdrojích záření, existovaly už mnoho desetiletí, je to obecná znalost většiny lidí co se trochu zabývají fyzikou, nebo astronautikou. Mohu odkázat na wiki ZDE

Fakt nic jiného nemá význam. Ten článek je úplně mimo mísu a nemá cenu s tím polemizovat. Takové zdroje energie je skutečně možné dodat do každé domácnosti. Kdo by ostatně nechtěl mít doma stabilní zdroj el. energie zhruba na 20 let, že? (Jako sonda Voyager) Jenže šířit radioaktivní materiál mezi lidi není úplně ideální řešení. Všelijaké termoelektrické články apod. Ten článek neobsahuje žádné reálné informace, jen citace na podřadné weby, kde jsou jen povrchní informace. Je to na stejné úrovni jako "reporty" ohledně UFO. Nic ve zlém, ale tenhle humus mě zvedl ze židle a musel jsem to prostě napsat, píše Jiří Komprda.

Slavné, obdivuhodné, legitimní a následováníhodné politické režimy v naší historii

8. 8. 2011 / Jan Kadubec

čas čtení 19 minut

Když jsem nedávno v Praze procházel kolem budovy Senátu, všiml jsem si pěkně vyvedené bronzové desky umístěné na průčelí, hned vedle vchodu. Je tam do bronzu vyryto že: Komunistický režim byl zločinný, nelegitimní a zavrženíhodný. (Je to dokonce uzákoněné - Zákon č. 198/1993 Sb. ze dne 9. července 1993).

Tak mne hned napadlo, že by v rámci vyváženosti měla být na druhé straně vchodu také bronzová deska, na které by bylo uvedeno, že náš dnešní režim je opakem toho bývalého, tedy že je obdivuhodný, legitimní a následováníhodný.

Musím doplácet za lék, protože generikum, které má být bez poplatku, není v lékárnách k dispozici

8. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Jako migrenik od února nemohu bez doplatku sehnat lék, který mi pomáhá, ale to, co zaplatím, pokud lék vůbec seženu, se do mého ročního limitu nepočítá, protože na trhu fiktivně existuje přípravek, který bez doplatku je. Takže jsem se například setkala s požadavkem zaplatit za šest tablet 480 Kč, posléze se objevila jiná firma a doplatek je nyní kolem 80 Kč.

Lékárník mě upozornil, že například cukrovkáři jsou na tom hůř. Ministerstvo mi posílá podrobné a ochotné maily s informacemi, kdy lék bude, ale vše marno, v lékárně je všechno jinak. Mám těch 80 korun, jsem ochotná je zaplatit, protože nemám jinou možnost, ale jde mi o princip, píše Jana Ghinescuová.

"Seberte Cikánům dávky!"

7. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Senátor Doubrava, zvolený do Senátu za uskupení Severočeši.cz, byl do roku 2010 komunistou a dodnes se hlásí ke svému údajně levicovému přesvědčení. Do volební kampaně chce jít ale s "romskou otázkou", horuje proti "těm flákačům" a je pro snižování sociálních dávek. Parlamentní listy svůj článek o něm nazvaly doufám s ironií "Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky".

V době, kdy se ve společnosti celkově zvyšuje chudoba a bohatí jsou stále bohatší, kdy se tedy rozevírají sociální nůžky, nemá určitě smysl apelovat na snižování dávek pro chudé a tlačit je do situace, kdy nemají co ztratit.

Bátora kritizoval amerického velvyslance v ČR za jeho podporu pochodu homosexuálů

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Personální ředitel ministerstva školství a předseda iniciativy D.O.S.T. Ladislav Bátora protestoval proti podpoře amerického velvyslance Normana Eisena, kterou Eisen a velvyslanci dalších 13 evropských zemí vyjádřili organizátorům pochodu Prague Pride. Bátora kritizoval Eisena, že se jménem státu, který "nám stál po boku v boji proti komunismu" angažuje ve prospěch nátlakových organizací, jejichž ideologie "vykazuje podobné rysy sociálního inženýrství jako marxismus-leninismus".

"Nemůžeme souhlasit s tím, že velvyslanectví USA, v jehož čele stojíte, vyjádřilo veřejnou podporu organizátorům srpnového Prague Pride, a důrazně proti tomu protestujeme. Zmíněná akce je pořádána skupinami homosexuálů a leseb, jejichž nároky, vznášené vůči české veřejnosti, značně přesahují rámec pouhé tolerance," napsal Bátora v dopise, který podepsal jako předseda iniciativy a pod který se podepsali i další její představitelé.

Svou podporu práva homosexuálů "uspořádat pokojný a zákonný průvod, aby zvýšili povědomí o specifických tématech, která se jich týkají," v pátek v otevřeném dopise vyjádřili pražští velvyslanci USA, Rakouska, Belgie, Kanady, Dánska, Estonska, Německa, Nizozemska, Norska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie.

Zdroj: ZDE

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Skupina "Anonymous: zaútočila na americké policejní servery

7. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Hackerská komunita oznámila, že ukradla data včetně emailů a údajů o úvěrových kartách amerických šerifů jako odvetu za zatýkání jejích sympatizantů

Skupina hackerů známých pod jménem "Anonymous" konstatovala, že pronikla na asi 70 policejních serverů v USA, většinou na americkém venkově. Tento hackerský kolektiv v sobotu zveřejnil na webu soubor dat, ukradených z amerických policejních serverů. Data obsahují policejní emaily, udavačské informace od veřejnosti, údaje o úvěrových kartách a další materiál. Skupina "Anonymous" uvedla, že ukradla asi 10 gigabytů dat jako odvetu za zatýkání svých sympatizantů v Británii a v USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zavraždili Alberta Camuse agenti KGB?

7. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Italský deník Corriere della Sera přišel s teorií, že francouzského spisovatele, filozofa a sukničkáře Alberta Camuse, který zahynul r. 1960 ve věku 46 let při autonehodě, údajně usmrtila sovětská KGB za to, že kritizoval Sovětský svaz. Teorie je založena na výrocích Gionanniho Catelliho, italského univerzitního učitele a básníka, který si povšiml, že v italském vydání deníků Celý život slavného českého básníka a překladatele Jana Zábrany chybí určitá pasáž.

Snížení amerického ratingu vyvolalo varování od Číny

6. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Spojené státy poprvé v historii přišly o svůj nejvyšší rating zadluženosti, AAA. Ratingová agentura Standard & Poor ho v pátek, po výrazném poklesu celosvětových burz, snížila na hodnotu AA+. Není vyloučeno, že to zvýší náklady na státní obligace v USA a zhorší to vyhlídky na americké hospodářské oživení. Je také možné, že to vyvolá další panikářský prodej akcií, až burzy v pondělí otevřou.

Satira třináctiletých?

Neuvěřitelné dobrodružství Tykve a Saláma

6. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Minulý týden v sobotu jsem poslouchal dopoledne na Radiožurnálu rozhovor "s hudebním skladatelem a vedoucím souboru Ensemble Damian Tomášem Hanzlíkem o tom, proč mu učarovala barokní opera, jaké jsou Barokní slavnosti v zahradách pod Pražským hradem i o rekonstrukci nejstarší opery na světě La Dafné". Tato citace je z archivu Radiožurnálu, kde si každý čtenář Britských listů může zmíněný rozhovor znovu poslechnout. O Hanzlíkovi a jeho činnosti jsem se poprvé více dozvěděl, když jsem byl na představení opery Karseova zášť v olomouckém Konviktu (univerzitní umělecké Umělecké centrum). Šlo o "komorní operu o devíti scénách", kterou napsal šestnáctiletý student Daniel Rusek.

Miliardáři celého světa, spojte se!

8. 8. 2011 / Jan Sláma

čas čtení 7 minut

Není to nesmysl nabádat právě tyto občánky modifikovaným Marxovým heslem? Vždyť oni se beztak spojují ve svých různých kšeftech kalých i nekalých. A v tom to právě vězí. Ta povaha jejich výdělků. Někteří možná jsou majiteli nebo spolumajiteli korporací, které se zabývají výrobou zboží více méně užitečného. Jiní a mám pocit, že těch je většina, všelijakým způsobem točí svůj kapitál, převádějí ho tam pak zase onam tak, aby se zmnožoval.

Dobrá zpráva ze Senátu Parlamentu České republiky

7. 8. 2011 / Josef Liška

čas čtení 10 minut

V uplynulém týdnu, dne 4. srpna 2011, projednával Senát Parlamentu ČR senátní návrh novely zákona č. 212/2009 Sb. ze dne 9. června 2009. Tento zákon, měl původně občanům České republiky zmírnit majetkové křivdy za ponechaný nemovitý majetek na Podkarpatské Rusi po maďarské okupaci v roce 1939. Ve skutečnosti, po nabytí účinnosti dnem 1. října 2009, vyvolal mezi oprávněnými osobami zmatky, pocity křivdy a rozhořčení. Správnímu orgánu Ministerstva vnitra, který měl za úkol řešit žádosti o odškodnění, připravil mnoho nadbytečné a zbytečné práce.

Brno: Zastupitelé velké koalice utajují obchody s pozemky v Jižním centru za stovky milionů

8. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva občanského sdružení Brnění

Představenstvo městské firmy Jižní centrum Brno, a. s., (dále JCB) složené ze zastupitelů z ČSSD a ODS si odhlasovalo, že bude porušovat zákon o svobodném přístupu k informacím a odmítlo poskytnout smlouvy o nakládání s pozemky v tzv. Jižním centru. O ty požádal předseda občanského sdružení Brnění Matěj Hollan letos na jaře. Ředitel JCB Jan Zavřel mu nejprve informace odmítl poskytnout a po Hollanově odvolání mu sdělil, že představenstvo přijalo usnesení, že mu informace neposkytne a jeho odvolání zamítlo.

Což takhle vzít si do hlavy, že v ČR jsme většinou "střední třídou"?

8. 8. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Nechci v tyto letní dny příliš dráždit. Ukáže se však, že jiný kraj, jiný mrav. A to v Česku -- ber, kde ber -- nebereme moc v úvahu, že materiálně lépe disponovaných poplatníků moc nemáme. Vláda chce (že by "proto"?) zatím všechny daně, včetně DPH, sjednocovat. (Jako kdyby se všem občanům bez mrknutí oka, už vzhledem k vysokému "statutu" plátců daně, dařilo -- bez další újmy -- čelit třeba vyhlídce na 17,5 % DPH.)

Zástupný problém Šumava

8. 8. 2011 / Boris Valníček

čas čtení 2 minuty

Současná celonárodní diskuze o kůrovci na Šumavě a kácení-nekácení napadených stromů zaměstnává spoustu lidí a institucí. Přitom se jedná o vcelku běžnou situaci, jaká se může kdykoliv a kdekoliv vyskytnout a vyvolat současně opatření k jejímu zvládnutí. Přitom se jedná o kalamitu nesrovnatelně menší, než byla třeba invaze bekyně mnišky po prvé světové válce, kdy byly zničeny lesy ve většině evropských zemí, včetně českých. Taková invaze škůdců je přitom procesem vratným, tj. po jejím odeznění a likvidaci je možné obnovit porosty výsadbou tak, že výsledek bude stejný nebo i lepší než před kalamitou. Příklad máme v Jizerských horách, kde byly lesy zničeny emisemi elektráren v NDR a Polsku, a po provedené asanaci a výsadbě tam dnes jsou lesy jako před kalamitou.

IuRe otevírá právní poradnu k ochraně osobních údajů a soukromí: on-line a zdarma

8. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Iuridicum Remedium, o.s.

Sledování na pracovišti, kamerové systémy, odposlechy, osobní údaje ve zdravotnictví a DNA nebo např. sledování vozidel -- zásahy do soukromí lidí ze strany státu, zaměstnavatelů či firem jsou čím dál tím častější. Nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe) proto spustila bezplatnou on-line právní poradnu ve věcech osobních údajů a soukromí.

ProAlt podporuje blokádu kácení na Šumavě

8. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva hnutí ProAlt

V těchto dnech se vyostřuje konflikt ohledně rozsáhlého kácení v kůrovcem zasažené oblasti Ptačího potoka na Modravě. Na místě těžby teď proti sobě stojí dřevorubci vyslaní Správou Národního parku Šumava a aktivisté, kteří poukazují na nelegálnost a škodlivost masivních zásahů a snaží se jim bránit blokádou.

Iniciativa ProAlt vyjadřuje podporu blokádě, a to z následujících důvodů:

Řecké zdravotnictví je na hranici katastrofy

6. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Obětí finanční krize jsou pacienti, kteří si nemohou dovolit sami uhradit léčbu, a nemocnice, které nemají léky

Adonisu Kostakosovi je 50 let, je nezaměstnaný a má cukrovku. Naposledy měl zaměstnání před čtyřmi lety v přístavu ve městě Piraeus. Tehdy používal státní řecké zdravotnictví, kde mu kontrolovali cukr a poskytovali mu léky.

Dnes nedostává žádnou podporu v nezaměstnanosti a nemůže si dovolit zaplatit ani za léky, ani nemocniční poplatek 5 euro, které zavedla řecká vláda jako součást vládních škrtů.

Britští rozvědčíci měli vládní povolení získávat informace od ilegálně mučených vězňů

5. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Britský list Guardian získal přisně tajný dokument, z něhož vyplývá, že rozvědčíci z MI6 a z MI5 měli pravomoci získávat informace od vězňů, protizákonně mučených v zahraničí.

Podle oficiálních předpisů měli vysocí důstojníci rozvědky posoudit, jak důležité jsou získávané informace a zda je tedy oprávněné v důsledku jejich závažnosti způsobit vyslýchanému vězni mučením bolest. Tuto politiku britská vláda praktikovala déle než deset let.

Bezstarostně do bídy

5. 8. 2011 / Petr Tuček

čas čtení 21 minut

Drahých potravin se nebojíme?

V přívalu děsivých zpráv o zdražování všeho, o redukci zbývajících skromných zaměstnaneckých výhod, o rozdělení úrovně zdravotní péče podle příjmů, tvrdých zásazích do kultury, školství, vědy a důchodového zabezpečení i o dalších metlách dopadajích na české občany - kteří si doposud nestydatě užívali na "mejdanu" uspořádaném pro ně předchozími vládami - by bylo milé přijít konečně s nějakou povzbuzující zprávou. Rád bych, ale nemohu.

Bez nikábu na sjezdovku nejdu

4. 8. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 5 minut

Dalším evropským státem bez nikábů, čádorů a burek by se měla stát Itálie. Ve Francii a Belgii už podobné zákony platí a další země budou v budoucnu možná následovat. Finanční pokuty hrozí ženám, které se bez nich na veřejnosti neobejdou a až rok vězení těm, kteří ženy budou nutit se takto oblékat. Jako bychom se za posledních sto či dvě stě let nic nenaučili. V Paříži stále platí zákaz nošení kalhot pro ženy z roku 1800. Mám takový pocit, že by si pařížská police zlepšila svůj roční rozpočet o mnohem větší sumu, kdyby vyrazila do ulic vybírat pokuty za kalhoty místo za nikáby.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

33210