Je ochrana důchodců a obyvatel státu k smíchu?

12. 12. 2013 / Petr Novák

čas čtení 2 minuty

Dovolte mi citovat z článku:

Novotný: Sledujme, kam až tento populista ve svém lhaní zajde

Ještě nedávno olomoucký primátor a nyní poslanec ODS Martin Novotný na svém facebookovém profilu ve středu hovořil o okamurovském populismu. Jeho vystoupení ve sněmovně pak označil za "mimořádně hloupé a nedomyšlené". Svůj návrh prý přednesl "zcela naivně, bez argumentace a se zjevným nepochopením fatálních důsledků takového kroku". "Každý si toto vystoupení může dohledat. Ano, zazníval při něm hlasitý smích a doprovázelo ho nevěřícné kroucení hlavou," připomněl Novotný. A vyjádřil se i k následné Okamurově besedě v Olomouci. "Musím konstatovat, že taková míra agresivního a bezskrupulózního populismu mi vyráží dech a je potřeba velmi pečlivě sledovat, kam až bude tento populista schopen ve svém lhaní zajít," napsal také Novotný.

Zdroj ZDE

No nevím jestli pokus o ochranu slabší části obyvatelstva je k smíchu nebo je to populismus. Politická elita v posledních letech nechránila nikoho jiného než sama sebe, a to ještě před možným trestním stíháním.

Já se ptám, jaké fatální následky může mít pokus o ochranu části obyvatel před agresivní a někdy i soudy schvalovanou lichvou, vydíráním a jinými praktikami?

Rasismus v Přerově

12. 12. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vyfotografováno naproti budově cizinecké policie. Nejenže samozřejmě sociální pojištění platící cizinci v ČR mají mít nárok na zdravotní péče stejně jako čeští občané, otřesná je ta stereotypizace. Představte si, že by takovýto billboard visel v Británii v angličtině a jako "cizinci" by tam namísto těch černých stereotypních loutek byl třeba Švejk anebo postavičky ze seriálu "A je to". Jak by se to asi českým občanům líbilo, poznamenává Jan Čulík.

Poslanci dali šanci sociálním právům cizinců, ale Okamura vzkazuje: "Hledejte si práci ve vlastní zemi"

12. 12. 2013

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva, 12. prosince 2013

*Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR a NESEHNUTÍ

V úterý 10.12.2013 projednala Poslanecká sněmovna v prvním čtení novelu zákona upravující postavení pracovních migrantů ze zemí mimo EU. Novela však nebyla schválena v prvním čtení, jak navrhovala vláda, a jednání o ní tedy budou dále pokračovat. Česká republika totiž musí do 25.12.2013 implementovat směrnici EU o jednotném povolení, která přiznává migrantům a migrantkám pracujícím v ČR a jejich rodinám rovná práva v sociální oblasti. Proti novelizaci se ostře postavilo hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, který zopakoval své xenofobní argumenty - "nemáme peníze na vlastní, nebudeme se starat o cizí".

EU se postavila na stranu ukrajinské opozice

12. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Před dvěma týdny komisařka EU pro společnou bezpečnostní a zahraniční politiku na summitu v Litvě nabízela ukrajinskému prezidentovi preferenční zacházení ze strany největšího světového obchodního bloku. Tento týden stála na kyjevskm Náměstí nezávislosti spolu s demonstranty požadujícími odvolání téhož muže.

Putin představil Rusko jako baštu globálního konzervativismu

12. 12. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vladimir Putin ve výročním projevu před oběma parlamentními komorami hájil zákony proti gayům. Zákony zakazující "propagandu netradičních vztahů" brání tím, že Rusko se v mezinárodní aréně považuje za obránce konzervativních hodnot proti tomu, co považuje za útok "bezpohlavní a neplodné takzvané tolerance", která podle něj "klade na stejnou úroveň dobro a zlo".

Homofobie v Rusku a skoro všude jinde

12. 12. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Je nesporné, že je šokující, když Vladimir Putin vystupuje otevřeně na podporu homofobie a Rusku se to nesmí tolerovat, jenže jedna věc je velmi zajímavá. Nynější záporný postoj Ruska vůči homosexualitě se stal užitečným klackem, jehož prostřednictvím na Rusko příhodně útočí Západ. Přitom homosexualita je dodnes pronásledována jako trestný čin v osmdesáti zemích světa a ty nikdo na pranýř na rozdíl od Ruska za to nestaví. Není to poněkud pokrytecké? Z nové britské studie (Dr Matthew Waites, `Human Rights, Sexual Orientation and Gender Identity in the Commonwealth: Struggles for Decriminalisation and Change' Corinne Lennox and Matthew Waites, eds., 2013) vyplývá, že za tvrdou kriminalizaci homosexuality ve většině zemí Britského společenství národů může někdejší britská správa. V době existence Britského impéria totiž byla homosexualita tvrdě trestně stíhána i v Británii a britské kolonie převzaly kompletně britský právní řád. Zatímco však trestní zákoník byl samozřejmě posléze v Británii liberalizován a kriminalizace homosexuality tam byla zrušena, v bývalých britských koloniích se to nestalo - tam v drtivé většině případů dále platí zákoník z 19. století, kriminalizující homosexualitu jako trestný čin. Jenže anglosaské bývalé britské kolonie na rozdíl od Ruska málokdo kritizuje, není to zjevně považováno za tak důležité ze strategického zájmu. (Abych to upřesnil: lidskoprávní organizace jistě ano, ale kdy se toto téma dostává do titulků celosvětových zpráv, jako je tomu v případě Putinovy homofobie? Kteří západní politikové odmítají kvůli homofobii afrických zemí tam jezdit, podobně jako německý prezident nechce jet do Ruska?)

Je Rusko opravdu tak slabé a západní kritici tak selektivní?

12. 12. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Jan Čulík píše, že západní kritika Ruska v souvislosti se zakazováním homosexuality je neférová a odráží úpadek mezinárodního postavení této země.

Myslím, že pokud je Rusko vojensky výrazně silnější než např. Evropská unie, nedávno dosáhlo výrazného zahraničněpolitického vítězství nad USA v syrské kauze a nyní zřetelně tahá za delší konec provazu ve sporu o Ukrajinu, je poněkud nelogické tvrdit, že to či ono odráží úpadek mezinárodního postavení Moskvy. Toto postavení totiž naopak zcela zřetelně posiluje a ani zdaleka se nedá srovnat třeba s ubohým rozvráceným Ruskem z roku 1999. Co se ovšem změnilo je jasný silový kolizní kurs Putinovy administrativy. A také vzdalování se již jednou zavedeným a přijatým západním normám všeho druhu, včetně postoje k homosexualitě.

Tím se také Rusko výrazně liší od bývalých britských kolonií. Tam totiž žádní prezidenti znovu nezavádějí již zrušené persekuční zákonodárství a nestaví na něm vlastní zahraničněpolitický obraz a vysloveně represívní vnitřní politiku.

Mimochodem, v mezinárodních lidskoprávních organizacích existují desítky let sekce věnované speciálně právům LGBT komunity. Když jsem pracoval pro Amnesty International, velkou část personálu a aktivistů zde samozřejmě tvořili lidé z bývalých britských kolonií, z arabských zemí nebo například z Nepálu.

I velmi krátká práce s internetovým vyhledávačem pomůže do správných proporcí postavit tvrzení, že bývalé britské kolonie nejsou na Západě za persekuci homosexuálů kritizovány... Samozřejmě, že jsou, stejně jako za totéž jsou kritizovány třeba represívní režimy v Latinské Americe, ať už pravicové, nebo "levicové".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Zábavná hra -- hledejme viníka

11. 12. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

V Ústeckém kraji bylo k září letošního roku přes 25 % domácností na hranici bídy. Lidé z těchto domácností horko těžko seženou peníze na základní potřeby a to většinou za vydatné asistence státu, bez jehož intervencí by v Ústeckém kraji nastal hladomor a masivní nepokoje. S intervencemi státu je to jen na hraně mezi životem a bojem o život. V kraji není dostatečná nabídka pracovních příležitostí. Rodiny se často dostávají do problémů takové velikosti, až jim hrozí odebrání dětí pro neschopnost postarat se o ně. To znamená, že systém trestá ty, kterým nedokázal připravit půdu pro důstojný život.

CHAOS:

Britská vláda neví, kam se podělo 160 miliard Kč půjček, poskytnutých studentům

11. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Britský vládní National Audit Office vypracoval kritickou zprávu, z níž vyplývá, že vláda neví, kam se podělo více než 5 miliard liber (160 miliard Kč) ze státního rozpočtu, které byly poskytnuty studentům jako půjčky na univerzitní školné. Vláda totiž nemá dostatečné množství informací o osobách, které půjčky obdržely. Bylo zjištěno, že asi 368 000 studentů, kteří si půjčili od vlády peníze na školné, nemají u státu žádné záznamy o svém zaměstnání ani o jakýchkoliv příjmech. Je to zřejmě proto, že jsou nezaměstnaní, nebo jsou to studenti z EU, kteří se vrátili domů, nebo jsou to britští studenti, kteří se odstěhovali do zahraničí.

Nositel Nobelovy ceny Peter Higgs: V dnešním akademickém systému bych nebyl dost produktivní

11. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Peter Higgs, britský fyzik, jehož jméno nese Higgsův boson, a který za svou teorii, která předpověděla jeho existenci (nedávnou potvrzenou v hadronovém urychlovači), dostal Nobelovu cenu, se vyjádřil, že by ho dnes žádná univerzita nezaměstnala, protože by ho nepovažovala za dostatečně "produktivního".

Tento bývalý profesor na univerzitě v Edinburku, který tvrdí, že nikdy neposlal email, nepodíval se na internet ani nepoužil mobilního telefonu, publikoval po své práci vydané r. 1964 o tom, jak subatomový materiál získává hmotnost, za niž nyní obdržel Nobelovu cenu, jen deset dalších vědeckých článků.

KLDR prodává zlato. Patrně jí bezprostředně hrozí ekonomický kolaps

12. 12. 2013

čas čtení < 1 minuta

Severní Korea začala v Číně prodávat velké množství zlata. Informuje o tom od včerejška několik zdrojů dobře obeznámených se situací v zemi. Toto počínání může indikovat bezprostředně hrozící ekonomický kolaps, protože protiřečí rozkazu zakladatele státu Kim Ir-sena nikdy zlato neprodávat.

Sobotkova vláda a další škrty

11. 12. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když jsem slyšel výstupy z nejnovějšího jednání o budoucí vládní koalici, nemohl jsem věřit vlastním uším: šetřit, šetřit, šetřit, daně nezvedat... ČSSD ústy svého předsedy pro rok 2014 rezignovala na svůj program v daňové oblasti:

"Koalice se nechystá měnit daňové podmínky v roce 2014. První daňové změny by měly začít platit od roku 2015, do té doby budeme hledat úspory," řekl Sobotka.

CNN: Jaderná hrozba daleko větší než Írán

12. 12. 2013

čas čtení 3 minuty

Politikové se zaměřují na dohodu s Íránem o zabránění vývoje jedné jaderné zbraně a přitom ignoruje daleko větší nebezpečí, tisíce takových zbraní už existuje, říká Ira Helfand, co-prezident of IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War - Mezinárodní organizace lékařů pro zabránění jaderné války -- Nobelova cena za mír 1985) a bývalý prezident americké pobočky této organizace PSR (Physicians for Social Responsibility -- Medici pro sociální odpovědnost).

Líbivá gesta amerických gigantů

12. 12. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 2 minuty

Američtí internetoví giganti učinili prohlášení, v němž požadují radikální změny v zákonech umožňujících celosvětové sledování lidí na internetu. Což by se dalo brát vážně, pokud by toto prohlášení pustili do světa před vypuknutím aféry, kterou vyvolal Snowden, nikoliv několik měsíců po něm.

Trocha hysterie nikoho nezabije?

11. 12. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vymknuta ze svých kloubů doba šílí a i donedávna vážně a seriózně se tvářící čeští občané začínají hysterčit. Jeden důrazně doporučuje, abychom se honem honem vrátili k Marxově teorii tříd v její původní extrémní podobě, která naprosto neumožňuje pochopit dějiny západních společností od druhé poloviny 19. století jinak než jako údajné spiknutí zlých kapitalistů, kteří se rozhodli zničit třídní vědomí proletářů. A další právě křičí, že "nás" už brzy zničí islamisté, pokud se včas nepřitulíme k ruskému dubisku. Zesnulý britský historik Eric Hobsbawm se možná částečně mýlil. 20. století nebylo žádným věkem extrémů - extrémů je stále k mání více než dost, a snad ještě horších; v panické situaci jsou údajně ctihodné osoby schopny nutkavě plácat sebepitomější nesmysly a vydávat je za spasitelné vědění.

V Itálii se konají "protesty ve znamení vidlí"

11. 12. 2013

čas čtení < 1 minuta

Tisíce demonstrantů vyšly v pondělí a v úterý do ulic v Itálii. Požadovaly reformu krachující italské ekonomiky, od pracovního trhu přes daně až po euro. Protesty začaly v pondělí, kdy řidiči nákladních vozidel začali blokovat silnice pomalou jízdou a železniční dopravu zablokovali aktivisté na tratích. V úterý protesty pokračovaly na veřejných náměstích a před vládními budovami.

Takzvané "hnutí vidlí" vzniklo na Sicílii v důsledku znepokojení sicilských farmářů kvůli rostoucím daním. V pondělí se protestů účastnilo mnoho vrstev obyvatelstva, řidiči kamionl, nezaměstnaní, důchodci, malí podnikatelé.

V úterý hnutí podpořil Beppe Grillo, šéf protiestablishmentového Pětihvězdičkového hnutí. Na vysoce čteném blogu apeloval Grillo na policii, aby se k protestům přidala.

Podrobnosti a videozáznamy z italských demonstrací ZDE

Rusko postaví nové centrum řízení národní obrany

11. 12. 2013

čas čtení < 1 minuta

1. ledna zahájí Rusko výstavbu Národního centra řízení obrany Ruské federace. Dokument o jeho výstavbě podepsal včera ministr obrany Sergej Šojgu.

Ministr podrobně nevysvětlil, v čem přesně bude činnost centra spočívat a čím se bude lišit od již existujících struktur generálního štábu.

Oznámil pouze, že centrum bude nepřetržitě, v reálném čase, reagovat na všechny krizové situace doma i ve světě.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Jak Václav Klaus udělal z Československa kolonii a ČNB v tom pokračuje

11. 12. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 9 minut

V roce 1990 mělo Československo velkou schopnost produkovat široké spektrum a velké objemy tradičních komodit, ale obchodní vazby se západní Evropou byly slabé. Za této situace se dalo očekávat, že zavedení volné směnitelnosti koruny za západní měny může vést k nedostatku deviz. Ne proto, že by nebylo co vyvážet, ale proto, že jsme neměli místa na západních trzích. Přirozenou reakcí měla být orientace na domácí trh a udržení hospodářské soběstačnosti, ale místo toho byla vychvalována proexportní orientace a úplná otevřenost ekonomiky. Tím jsme se vydali na cestu obvyklou u kolonií, kde skutečně slabá ekonomika musí strpět rozdíl mezi směnným kurzem své měny a kurzem parity kupní síly a vyrovnávat bilanci zahraničního obchodu tím, že lacino vyváží větší hodnoty, než draho dováží. To je podstatou toho, o čem se mluví jako o vykořisťování kolonií.

Co chceš, Ucho?

10. 12. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 2 minuty

Zážitky z mého mládí znovu ožívají, realita je podobná, jenom kulisy se změnily.

Když na jaře roku 1970 odvysílala státní Československá televize dehonestující pořad o mém otci, spisovateli Janu Procházkovi, vyrobený z odposlechů StB pořízených ze soukromého rozhovoru, stálo to tátu život. Po roce veřejného ostouzení, kterému nemohl čelit, protože už neměl přístup do médií, zemřel ve věku 42 let na rakovinu. Moje zkušenost s estébáckými praktikami pak pokračovala dalších dvacet roků. I moje děti si musely zvykat na to, že existuje dvojí svět: ten skutečný, sdílený v ghetu, kde lze říkat pravdu, a ten falešný, v němž se pravda může stát důvodem k trestnímu stíhání.

S křížkem po funuse

10. 12. 2013 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Česká republika není jediná, která si uřízla ostudu v souvislosti se smuteční slavností za prezidenta Mandelu. Podle rakouského listu Kurier je na tom stejně republika Rakouská: Smuteční akt za Mandelu - blamáž pro Rakousko, píše list v titulku a dodává:

"Reinhard Todt zmešká největší smuteční událost...od pohřbu papeže Jana Pavla II. Má ten den prý ještě jiné povinnosti a musí ve Vídni přijmout předsedu marockého senátu. Todt, který je předsedou rakouské spolkové rady, letí do Jihoafrické republiky místo spolkového prezidenta Heinze Fischera, který má zas dlouho domluvenou účast na akci v Hamburku."

Podrobnosti v němčině ZDE

Studenti na London University budou uvězněni, pokud budou dál protestovat

10. 12. 2013

čas čtení 2 minuty



Britští studenti poukazují na to, že videozáznamy policejních akcí proti pokojným demonstrantům, viz výše, dokazují, že britská policie je politicky motivována a snaží se brutálními zásahy zlikvidovat veškeré studentské protesty. Osoby, zatčené po londýnských studentských protestech, si stěžují na drakonické podmínky propuštění na kauci: Byli totiž propuštěni pod podmínkou, že se nesejdou s více než čtyřmi jinými osobami. Ve středu 11.12. se budou konat protesty proti policejní brutalitě, k níž došlo na demonstracích minulý týden.

Studenti, kteří protestují v centru Londýna v tamější studentské čtvrti, budou za další protesty pokutováni, anebo odsouzeni do vězení. London University totiž získala soudní příkaz, který na půl roku na univerzitním kampusu zakazuje demonstrace.

Studenti, kteří pořádají okupační stávky v oblasti kolem Holbornu, včetně univerzitního Senate House, či budovy studentského svazu (který se London University rozhodla zrušit) mohou být posláni do vězení.

Bohumil Hrabal vyložený pro studenty nymburského gymnázia

9. 12. 2013 / Tomáš Koloc

čas čtení 4 minuty

Drahý Tomáši a další studenti nymburského gymnázia,

přestože Bohumil Hrabal sám by měl z vašeho postoje nejspíš radost, neboť tvrdil, že není nic, co by se mu příčilo víc, než se stát voskovým klasikem, a pro případ, že by mu někdo chtěl odhalit pamětní desku, žádal, aby byla tak nízko, aby se na ni mohl vyvenčit pes, shrnul jsem pár dobře zapamatovatelných informací, které vám vysvětlí, proč vedení vaší školy (v níž jste podle svých slov za šest let studia nezaslechl jeho jméno) považují tohoto člověka (kterého se mu před vámi podařilo utajit) za natolik významného, že se po něm rozhodlo pojmenovat gymnázium.

Úřady vám zírají až do ložnic. Peskujte ty, kdo je mají kontrolovat

9. 12. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Americký špionážní úřad National Reconnaissance Office koncem minulého týdne z kalifornské základny Vandenberg vypustil nový špionážní satelit NROL-39. Zatím ovšem větší pozornost než satelit samotný vyvolává logo, které kromě působivého obrázku upomínajícího na starý italský seriál zahrnuje i slogan "Nic není mimo náš dosah". To vše v atmosféře poznamenané dosud důsledky skandálu kolem bývalého operativce americké služby NSA Edwarda Snowdena.

Slavoj Žižek: Kdyby býval Mandela opravdu zvítězil, svět by ho dnes neoslavoval

10. 12. 2013

čas čtení 4 minuty

Nelson Mandela byl povýšen na svatého mudrce, jehož tento status se zdá být potvrzen od nynějška až na věčnost. Ale jaká je realita? ptá se v deníku Guardian Slavoj Žižek. Dva základní fakty byly zastřeny nynějším oslavováním Nelsona Mandely. V Jihoafrické republice zůstává zoufale deprivovaný život chudinské většiny stejně ubohý jako za apartheidu a prospěch ze zavedení občanských a politických práv je ochromován rostoucím nebezpečím, násilím a zločinností v zemi.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2013

11. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2013 přispělo finančně na Britské listy 207 osob bankovním příkazem celkovou částkou 43 699,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2013 částkou 33643,34 Kč.

Zůstatek byl koncem listopadu 2013 409 013,38 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36956