Červencové preference a policejní reorganizace

8. 8. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ne že bych průzkumům volebních preferencí dával nějakou velkou váhu, ale na tento jsem čekal docela s napětím: ukáže se v červenci vliv tzv. policejní reorganizace na stranické preference veřejnosti? Je tato událost důležitější pro politiku než neustálé pokusy původně celkem normálních stran o nápodobu Úsvitu?

Moje teze už dávno zní takto: většina občanů v této zemi přinejmenším od voleb 1998 chce především vyšetřování velké ekonomické kriminality, zejména vazeb této kriminality do vysoké politiky. Proto ty volby tehdy vyhrál Miloš Zeman s „akcí čisté ruce“, proto je proti Klausovi v roce 2002 vyhrál mnohem důvěryhodnější Vladimír Špidla, proto ČSSD v roce 2006 tak ublížila tzv. Kubiceho zpráva, proto v roce 2010 uspěl „pan čistý“ Nečas a Věci veřejné s protikorupční rétorikou Radka Johna a Víta Bárty, a proto také tak drtivě uspěl Andrej Babiš a jeho ANO ve volbách 2013.

Hysterické protiuprchlické propagandě "lidi v ČR věří"

8. 8. 2016 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

Asi předevčírem jsem říkal jedné české důchodkyni, že se divím, že je v Praze asi více turistů než dříve, ačkoli česká vláda jedná protievropsky i proticizinecky, píše Uwe Ladwig z Prahy. Odpověděla mi, že si myslí, že jich možná tolik jezdí do Prahy, "protože tady nejsou uprchlíci, a proto nemusejí mít strach". (!) Dnes jsem se víceméně náhodně setkal před bytem v Praze s ještě starší sousedkou, která asi už jen málo, pokud vůbec, vykročí na ulici. Ptala se mě, jestli v Hamburku nemáme strach z cizinců, a divila se, když jsem říkal, že více máme strach z aut, protože mnohem více umírají lidé při autonehodách než na nějaké atentáty. Ona na to: "My ale máme velký strach z těch imigrantů!" A divila se, když jsem odpověděl, "Ale vy máte strach z někoho, koho tu přece vůbec nemáte."

Rozhovor Britských listů 69:

Útočíme na vzdělání a z toho není cesta ven

5. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

S profesorem Petrem Bílkem z Karlovy univerzity v Praze hovoří Jan Čulík o frustraci českých voličů, vedoucí k jejich podpoře nesmyslů, o tom, zda by čeští "úspěšní" měli usilovat o větší porozumění s neúspěšnými, o tom, že rozumný stát musí mít soubor hodnot, na nichž je založen, a jakou roli v nynější krizi způsobuje v ČR oficiální pohrdání vzděláním. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. srpna 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Jak se z udání za urážky stane stíhání za pokus zastavit vraha. Malá případová studie o tom, jak vzniká hoax na českém internetu

8. 8. 2016 / Petr Andreas

čas čtení 4 minuty

Internetem obíhají záběry pana Salbeyho, který se 22. července v Mnichově statečně pokusil zastavit masového vraha Aliho Sonbolyho. Detaily případu pronikají v různé podobě na tuzemský web a sociální sítě a vzbuzují různé emoce.

Jeden z mých přátel (nikoli jenom na Facebooku) zveřejnil 5. 8. status, v němž shrnoval a komentoval zprávu z článku „Statečný muž, který chtěl zastavit střelce v Mnichově čelí stíhání za 'napadení vraha'“, zveřejněnou téhož dne na serveru Security magazín. Cituje, že „pan Salbey čelí obvinění za to, že se postavil vrahovi, který zabil v nákupním centru 9 lidí a dalších 16 zranil předtím, než se sám zastřelil...“.

V drobném rozporu s tím je náznak, jak bude znít obvinění, mohlo by v něm stát „například "urážky na úkor mrtvého"“, neboť „pán se provinil tím, že na devítinásobného vraha hodil pivní lahev (nic jiného neměl) nazval ho zbabělcem, který vraždí nevinné lidi.“ Pointou sdělení statusu je fakt, že pan Salbey „je nyní trestně stíhán“, za což mohou, verzálkami vysázené, „PERVERZNÍ EVROPSKÉ HODNOTY!!“.

Status i zpráva v Security magazínu se mi zdály natolik nerealistické a předpojaté, že jsem se pustil do ověřování zdrojů a informací.

Revoluce v oblasti mobilních telefonů demokratizuje Afriku

8. 8. 2016

čas čtení 4 minuty



Do konce tohoto desetiletí budou mobilní telefony v Africe produkovat téměř deset procent tamějšího HDP. Za posledních pět let se počet připojených mobilních telefonů ztrojnásobil. Explozivní růst telekomunikačního průmyslu v Africe má obrovský dopad na ekonomické, sociální a politické poměry na africkém kontinentě.

Očekává se, že do roku 2020 vzroste procento mobilních připojení v Africe na 76 procent, z pouhých 17 procent v roce 2014. V roce 2014 generoval sektor mobilních telefonů pro africkou ekonomiku 100 miliard dolarů a do roku 2020 se tento příspěvek má ztrojnásobit.

"Lékaři, sedláci, lékárníci" prorazili režimní blokádu Aleppa. Obyvatelé města děkují islamistům, Obama je pro ně podlý zrádce

8. 8. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Islamistické frakce syrské opozice v posledních týdnech stáhly z ostatních úseků fronty jednotky, které provedly překvapivou protiofenzívu směřující k proražení režimní blokády východního Aleppa. Ve třetí fázi operace jim z vnějšku perimetru přispěchaly na pomoc jednotky podle proasadistických propagandistů dávno "neexistující" republikánské FSA. V sobotu 6. srpna došlo k dobytí třetí největší syrské vojenské základny v Dělostřelecké akademii jednotkami "lokalizovaných" islamistů z organizace Džabhat Fatáh aš-Šám. Vzápětí se tyto jednotky setkaly s oddíly FSA jihozápadně od základny - blokáda Aleppa selhala, prorežimní jednotky, jimž teď hrozí obklíčení v západním Aleppu, jsou na útěku. V neděli dorazil do východního Aleppa první konvoj s potravinami. Nevypravila jej OSN, která věnovala třičtvrtě miliardy dolarů nadaci manželky válečného zločince Asmy Asadové ZDE - a ovšem že ne Asadům režim, Rusko či Írán. Venkovští obyvatelé provincie Idlíb poslali pomoc spoluobčanům, které režim hodlal vyhladovět. Zásobovací koridor je postupně rozšiřován navzdory nepřetržitým ruským náletům.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Rekonstrukce demokracie? Politická participace mladé levice, digitální platformy a demokratické rozhraní

8. 8. 2016 / Jaroslava Tomanová

čas čtení 16 minut

Strukturální a ideologické základy tradičních levicových a pravicových stran se rozpadají, tradiční středo-pravicové a středo-levicové strany ztrácejí své členy i voliče. Nacionalistická a anti-přistěhovalecká hnutí burcují konzervativní hodnoty pravicových stran jak v Severní a Střední Evropě, tak ve Spojených státech amerických. Proč ale levicová protestní hnutí kromě ojedinělých případů ve Španělsku, Portugalsku a Řecku nedosahují stejné míry pozornosti a nepromítají se podobným způsobem do současné politické situace? To je jedna z otázek, kterými se zabýval Lance Bennett, profesor politologie a politické komunikace na University of Washington v americkém Seattlu během přednášky v rámci sympozia Centra pro politickou kulturu a komunikaci mladé generace na University of York.

PŘEČETLI JSME:

Češi patří k nejméně štědrým národům světa

7. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

V porovnání s ostatními národy světa v ochotě pomáhat druhým se Češi řadí až na konec žebříčku: zaujímají 130. pozici z porovnávaných 145 zemí, za Slováky (123. místo) a Maďary (124. místo). Za nimi se z evropských zemí umístili už jen Řekové (140. místo). Světový dárcovský index každoročně měří Nadace pro charitativní pomoc (Charities Aid Foundation, CAF) a porovnává se nikoli institucionální pomoc jednotlivých států, ale ochota pomáhat u občanů – jednotlivců.

Celý článek ZDE

Sky News: Východoevropské gangy prodají automatické zbraně absolutně komukoliv

7. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Televize Sky News natočila reportáž v Rumunsku, kde jednala s příslušníky východoevropských gangů, prodávajících zbraně "absolutně komukoliv", tedy i jakýmkoliv teroristům v západní Evropě:

BBC: Visí vláda Angely Merkelové na vlásku?

6. 8. 2016

čas čtení 6 minut

Téměř 70 procent Němců si nemyslí, že prouprchlická politika Angely Merkelové přispěla k útokům

Útočník s nožem ve vlaku v Bavorsku, sebevražedný atentátník v městě Ansbach, sexuální útoky proti ženám v Kolíně nad Rýnem, to jsou všechno titulky o Německu. Společně o zprávami o násilí proti střediskům pro uprchlíky. Takže, jak je na tom kancléřka Merkelová a její vstřícná politika vůči uprchlíkům? Damian McGuiness v Berlíně hodnotil v pořadu společnosti BBC "From our own correspondents" německý pohled.

"Merkelová na šikmé ploše!" křičel jeden titulek po jednom z nedávných útoků v Německu a pak sebevědomě článek předpověděl, že "vláda Merkelové visí na vlásku". "Hlasy, aby kancléřka Merkelová odstoupila, sílí!" napsaly jiné noviny. Co je však zajímavé na těchto a jiných podobných článcích, je to, že je napsali anglicky mluvící novináři pracující mimo Německo. V obou případech bylo jediným důkazem, že vláda Angely Merkelové je na pokraji pádu, video ruské televize, na němž protestovali v Berlíně pravicoví extremisté. Žádné průzkumy veřejného mínění, žádné důkazy. Jen to video.

Roste odpor proti britskému vývozu zbraní do Saúdské Arábie, jimiž ta země vraždí civilisty v Jemenu

7. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Skoti vyrábějí bomby. Saúdská Arábie je shazuje. My umíráme.

(Žádný podobný odpor v českých médiích proti vývozu českých zbraní do Sýrie jsme ovšem nezaznamenali.

Viz: Středovýchodní Evropa nechce žádné uprchlíky - konflikt v Sýrii však živí obrovským prodejem zbraní do oblasti")

Polští islamofobní fundamentalisté hystericky interpretují všechny nehody jako "islamistické útoky"

7. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Nejen mezi Čechy, ale i mezi Poláky zuří iracionální islamofobní hysterie. V Glasgow došlo k nehodě. Únik plynu vedl k výbuchu, který zdevastoval budovu restaurace. Polský server Onet.eu to interpretoval jako "islamistický útok", k čemuž se přidávají přesvědčení konspirační teoretici na diskusním fóru této pochybné publikace. Západ přece potlačuje informace o islamistických útocích, protože "trestá všechny občany, kteří se stavějí proti islamistickému terorismu", píše Tomasz Oryński ZDE

Ultrapravicový bulvár Daily Mail varuje, že skotští nacionalisté připravují nové referendum o skotské nezávislosti

7. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Skotští nacionalisté požadují razantní ekonomická opatření proti krizi, kterou vyvolal brexit:

Je po brexitu nyní na řadě k odchodu z EU Itálie?

7. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

Italský premiér a bývalý primátor Florencie Matteo Renzi se dostal r. 2014 k moci bez všeobecných voleb v důsledku odvážného vnitrostranického puče. Tento středolevicový politik byl všeobecně považován za dynamickou sílu, schopnou po dlouhých desetiletích sklerotické politiky zreformovat Itálii. Renzi uspořádá za několik měsíců - pravděpodobně v listopadu - v Itálii referendum o ústavní reformě. Bohužel to však nyní vypadá, že to s tímto italským referendem dopadne tak špatně jako s pošetilým referendem o brexitu, které zorganizoval bývalý britský premiér David Cameron.

Podobně jako britské referendum o brexitu, i na nadcházejícíh italské referendum začínají drtivou většinou pohlížet Italové jako na možnost vyjádřit svou frustraci s politickým establishmentem, hlavně proto, že Renzi se zapřísahal, že pokud toto referendum prohraje, odejde z politiky. A pokud se to skutečně stane, italské referendum by mohlo mít dalekosáhlé důsledky pro Itálii i pro celou Evropu. Renziho porážka v referendu by zřejmě otevřela možnost předčasných všeobecných voleb, v nichž by Renziho Demokratickou stranu zbavilo moci populistické a euroskeptické Pětihvězdičkové hnutí.

Belgická policie zastřelila útočníka v Charleroi

6. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Dvě policistky se staly v sobotu odpoledne terčem útoku mačetou před policejní stanicí v Charleroi. Útočníka, který vykřikoval arabsky, třetí policista zastřelil. Místní policie zveřejnila na Twitteru informaci, že útočník prý vykřikl "Allahu Akbar".

Jedna policistka utrpěla zranění ve tváři a byla odvezena do nemocnice, druhá policistka byla zraněna méně vážně. Belgický premiér Charles Michel útok odsoudil, belgický ministr vnitra Jan Jambon oznámil, že národní úřad pro analýzu teroristických rizik situaci zkoumá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘEČETLI JSME:

Útočník z Russell Square byl psychiatrický pacient s hodně nízkým IQ

6. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Iva Pekárková se na něho šla podívat do londýnské soudní síně:

"Bulhan vypadal v šedé teplákové soupravě docela sádelnatý, oplácaný tím druhem sádla, jaké nejčastěji vidíte na pacientech psychiatrických ústavů, kteří se cpou erární stravou a medikamenty a celý den čučí na telku. I pohyby a vystupování měl jako psychiatrický pacient anebo člověk se značnými „potížemi s učením“ (čti: retardovaný). Pořád si třel tvář – zprvu jsme si mysleli, jestli si třeba neotírá slzy, ale ne, byl to jen takový tik, snad z nervozity – a vytahoval si kalhoty, beze studu, jako by v místnosti byl sám. A jako psychiatrický pacient či retardovaný i mluvil.

Totiž nemluvil. Sice od svého zatčení, jak se zmínil soudce, opakovaně odmítal právníka a tvrdil, že se bude zastupovat sám, teď se ale nezdálo, že by toho byl schopen. Na otázky odpovídal mručením anebo vůbec neodpovídal. Soudce se ho opakovaně musel ptát, jestli rozumí, co mu říká. Obžalovaný buď přikyvoval, anebo jen nervózně cukal hlavou. Pokud není Zakaria Bulhan ten nejlepší herec na světě, je jasné, že má hodně, hodně nízké IQ. Možná ani není schopen samostatného života."

Celý článekZDE

Dnešní věřící hlasují o teologii svého náboženství, ne že ne

7. 8. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Karel Dolejší ve svém příspěvku, rozbírajícím možné motivy různých atentátníků, píše: "O základních teologických otázkách se v žádné náboženské tradici nehlasuje".

Praktická každodenní zkušenost ukazuje, že se Karel Dolejší v tomto úsudku mýlí. Starověké či středověké základní náboženské texty, definující teologii různých náboženství, jako je bible či korán, obsahují množství přikázání, z dnešního hlediska nepřijatelných, zejména četné výzvy k vraždění, jichž je v bibli daleko více než v koránu.

Neustále slýcháváme názory současných duchovních, že tyto starobylé a dnes nepřijatelné požadavky původních náboženských textů je nutno interpretovat nově v moderním kontextu.

Americko-pákistánská manželská dvojice byla donucena opustit v Paříži letadlo společnosti Delta Airlines za to, že byla zpocená, řekla "Panebože" a posílala z mobilu esemesky.

6. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Takže od nynějška bude každý idiotský člen letecké posádky mít právo vyhazovat muslimy z letadla? ptá se moderátor Channel Four News Krishnan Guru-Murthy

Každý, kdo bude takto neprávem zatčen, by měl dostat mimořádně velké finanční odškodné:

Nazia, 34, si sundala tenisky, dopsala esemesku rodičům, nasadila si sluchátka a připravila se na svém sedadle v letadle na devítihodinový let z Paříže do Cincinnati, když se dostavil člen palubního personálu a oslovil ji a jejího manžela Faisala. Jeden člen posádky na ně upozornil. Problémem prý bylo, že Nazia měla na hlavě šátek a posílala esemesku, zatímco její manžel byl zpocený. Člen palubního personálu také tvrdil, že se prý Faisal snažil "schovat svůj mobil" a že řekl slovo "Allah!" ("Panebože!").

Manželská dvojice musela letadlo opustit a byla vyslýchána francouzskou policií. Těm sdělila, že byli v Paříži na výletě při příležitosti desátého výročí své svatby.

Americká organizace na ochranu práv muslimů podala stížnost proti letecké společnosti Delta Airlines americkému ministerstvu dopravy. Společnost Delta Airlines vydala prohlášení: "Delta odsuzuje diskriminaci našich zákazníků na základě věku, rasy, národnosti, náboženství, sexuální orientace i pohlaví. Delta případ vyšetřuje a vrátí oběma cestujícím náklady na jejich letenku."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sport skončil. Jen nejhorší cynik a pokrytec dokáže sledovat Olympijské hry v Riu

6. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Nejtužší sportovní utkání mého života probíhá mezi Mezinárodním olympijským výborem a organizací FIFA, píše Marina Hyde. Když jsem před rokem viděla šéfy organizace FIFA, jak je zatýká ve Švýcarsku policie, domnívala jsem se, že se tomu Mezinárodní olympijský výbor nemůže vyrovnat. Utratili 29 milionů dolarů na úvěrových kartách, vydali komický sebepochvalný film, a pak následovala zpomalená exploze Seppa Blattera. Mezinárodní olympijský výbor, navzdory sérii jeho barokních skandálů a jeho zlovolnosti, přece nemůže být takto strašný.

PŘEČETLI JSME:

Stromkaři: Největší případ vykořisťování migrantů v ČR nezajímal ani novináře, ani policii

6. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

„Dali jim pouze nějaké týdenní zálohy, maximálně tisíc korun za týden, většinou třeba dvě stovky. Stávalo se, že pracovníci volali koordinátorům, že potřebují alespoň jídlo, aby byli schopní fungovat."

Přijeli v době ekonomické krize, zadlužení kvůli vízům. Místo regulérního zaměstnání v lesích na ně čekaly hodiny neplacené práce v zimě a pod pohrůžkami. Přestože případ vyšetřovala policie, zaplaceno nikdy nedostali. Začátkem letoška rozhodl v několik let staré věci Ústavní soud. Liknavě podle něj postupovala jak policie, tak státní zastupitelství. Celý případ shrnuje kapitola nové publikace Just Work? Migrants Workers‘ Struggles Today, která se věnuje případům vykořisťování pracovních migrantů v různých částech světa.

Další podrobnosti ZDE

Sýrie: Válka jako v Iráku by nebyla řešením

6. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Drobná vojenská pomoc syrským vzbouřencům by bývala konflikt nevyřešila. Jediným řešením by bylo, kdyby Amerika vstoupila do totální války o Sýrii, jako byla válka v Iráku, svrhla Asada a pak čelila stejné anarchii jako v Iráku, argumentoval v televizi BBC autor Obamových projevů Philip Gordon:

Syrský lékař se vrací do obleženého Aleppa

5. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Lékař z Aleppa se s nemluvnětem a manželkou rozhodl vrátit do svého obleženého města, protože měl pocit, že tam své kolegy nemůže nechat pracovat bez své pomoci. Channel Four News sledovaly jeho cestu:

POLEMIKA S PROFESOREM BÍLKEM:

Najít si cestu v džungli a nebýt vděčen za nic

5. 8. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Vždycky jsem byl přesvědčený o tom, že slušný, vzdělaný člověk má jasné povědomí o tom, že pokud dosáhl nějakého úspěchu a žije se mu dobře, tak je to z velké části díky společnosti, ve které mu to bylo umožněno – a má tedy veliký osobní zájem, ale i morální závazek, aby ta společnost fungovala dále stejně, nebo ještě lépe.

Útočník z Russell Square se třikrát pokusil o sebevraždu

5. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Sousedé Zakarii Bulhana, včetně jednoho diskjockeye společnosti BBC, ho charakterizovali jako "zdvořilého a příjemného chlapce". Byli šokováni, že pobodal chodce na Russell Square v Londýně a jednu ženu usmrtil. Zakaria Bulhan, 19, žil se svou matkou, 42, mladším bratrem, 16 a starší sestrou, 24, v bytě v jižním Londýně. Není nábožensky založený. Policie uvedla, že trpí mentálními problémy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nikdo jim nediktuje, o čem mají psát, ale co dál?

5. 8. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Informace o tom, že Jihomoravský kraj, kde je hejtmanem sociální demokrat Michal Hašek, zaplatil minimálně 650 tisíc korun firmě JT Media za publikování pozitivních informací o Haškovi na Parlamentních listech (PL), zřejmě neotřese důvěrou široké čtenářské obce v „poslání“ tohoto bulvárního serveru, jenž systematicky chrlí báchorky o krvelačných uprchlících a dobyvačném islámu. Editoři PL tuto zprávu přirozeně příliš nerozmázli, protože jim, jak víme z rozsáhlé billboardové kampaně, nikdo nediktuje, o čem mají psát.

Za xenofobní hysterií politiků je zřejmě jejich vlastní strach o postavení

4. 8. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

O Andreji Babišovi, de facto majiteli druhé nejsilnější (či dokonce možná už nejsilnější) politické „strany“ v Česku, je známo, že nemá problém s názorovými „veletoči“ a že mu takové jednání neubírá na veřejné podpoře.

Jeho poslední tažení proti kvótám a přijímání uprchlíků vůbec je tedy obtížné chápat jako definitivní postoj, zejména když k němu mlčí zbytek jeho „strany“ a když je velmi málo pravděpodobné, že by se svým názorem uspěl. Spíše se zdá, že je to humbuk pro veřejnost: většina jeho voličů nemusí mít takové postoje, nicméně stabilizuje tím přinejmenším „okraje“ a málokdo ho za to opustí.

Babiš a jeho hnutí nejsou u moci díky uprchlické krizi a xenofobní, národovecká rétorika zjevně k závratnému růstu voličské podpory nevede, jak je vidět na tradičních krajně pravicových stranách. Je proto zvláštní, jak média i politici v Česku postupně propadají krajně pravicové rétorice, a to i z nitra sociální demokracie. Že to dělá „levicový prezident“, na to jsme si už zvykli. Je „svérázný“.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2016

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

V červenci 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 48 938.41 Kč.   

Zůstatek byl koncem července  2016 94 660.91 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
19109