15. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 5. 2002

Svět knihy 2002 - obrana pořadatele

K napsání určité obrany mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy 2002 mne přiměl negativní článek zveřejněný v Britských listech dne 13.5. Vzhledem k tomu, že jej napsala návštěvnice kontraktačního dne, která ne zcela přesně, na rozdíl od mnoha jiných odborných návštěvníků, pochopila možnosti, jež jí byly nabízeny, cítím povinnost vysvětlit určité nesrovnalosti ve zmíněném článku uváděné.

Každoročně navštíví veletrh Svět knihy přes 20.000 lidí, v letošním roce jsme však díky dobré propagaci i spolupráci s našimi vystavovateli dosáhli rekordní návštěvy veletrhu - 26.000 návštěvníků. První den veletrhu je určen obchodnímu jednání, a proto se snažíme do určité míry eliminovat návštěvu laické veřejnosti systémem předregistrací, jež využívají zejména knihovníci, knihkupci a pracovníci hraničních oborů souvisejících s vydáváním a prodejem knih a dokumentů. Každý předregistrovaný návštěvník obdrží za cenu jednodenní vstupenky permanentní vstup na všechny dny veletrhu a navíc zdarma Katalog vystavovatelů a adresář odborné veřejnosti Who is Who. Celková sleva představuje 160 Kč. Nadace Františka Langera nám nabídla navíc jako milou pozornost dar - knihy spisovatele, jehož dílo vydává, s vědomím, že značný počet návštěvníků sestává právě z knihovníků a knihkupců. Nevím, v jakém oboru podniká autorka kritického článku, ale její otázka ohledně souvislosti mezi knižním darem a knižním veletrhem mi připadá přinejmenším zarážející.

V pokladnách pracovala tlumočnice, takže zahraničním návštěvníkům byla poskytována informace ve třech světových jazycích v každém okénku, neboť zázemí pokladen již do boxů děleno není. Přesto jsem vděčná za pomoc, kterou zahraničnímu návštěvníkovi pisatelka článku poskytla, přestože mám určité obavy, zda její informace byly zcela správné.

Anglické menu bylo vyvěšeno v restauraci Patio umístěné v mezinárodní sekci veletrhu, kde vystavovali nakladatelé z 28 zemí světa, čehož si zřejmě návštěvnice vůbec nepovšimla. Předpokládám, že pokud se jí menu nelíbilo, mohla využít dalších 5 stravovacích míst uváděných v pláncích, jež získal každý návštěvník při vstupu na veletrh. Knižní veletrh však není gastronomickou akcí a pořadatel spíše doplňuje dodavatelskou nabídku pronajímatele Průmyslového paláce, pokud má dojem, že sortiment není dostatečný. V okolí Průmyslového paláce je navíc otevřena celá další řada restaurací.

Šatna byla otevřena již v poledne prvého dne a na vysvětlenou musím uvést, že Svět knihy je firma malá a zaměstnává na veletrhu především externí spolupracovníky. Organizační chybu jsme se okamžitě snažili napravit a jsme si ji plně vědomi.

Ohledně poznámky o toaletním papíru bych pouze uvedla skutečnost, že každá toaleta Průmyslového paláce má 15 míst a občas se může stát, že místo navštívíte těsně po vyčerpání zásob. Předpokládám, že v takových situacích si všichni umíme poradit a nekazí nám to dojem z akce, jež připravila pro návštěvníky na 150 literárních pořadů, které se zúčastnilo 258 spisovatelů, a jejíž návštěvníci i vystavovatelé byli, na rozdíl od pisatelky článku, spokojeni.

Dana Kalinová
Ředitelka
Svět knihy 2002
www.svetknihy.cz

                 
Obsah vydání       15. 5. 2002
15. 5. 2002 Internet poskytuje svobodu slova pro spodinu, mlčí-li většina. Robert Fisk: Proč mě chtějí zabít?
15. 5. 2002 Co je nového v České republice
13. 5. 2002 Národnostní a náboženské menšiny v tisíciletých dějinách českých zemí Jaroslav  Pánek
13. 5. 2002 Bobos není jen Amerika Daniela  Pilařová
15. 5. 2002 O koncepci Britských listů Jan  Paul
15. 5. 2002 Je filmový kritik odpovědný za rasovou diskriminaci Romů, kterou provádějí britské úřady na ruzyňském letišti? Jan  Čulík
15. 5. 2002 Menej byrokratov až po funuse ? Lubomír  Sedláčik
15. 5. 2002 Svět knihy 2002 - obrana pořadatele Dana  Kalinová
15. 5. 2002 Jazzová sekce - Artforum pořádá non-stop čtení české a slovenské literatury
15. 5. 2002 Uprostřed dávné louky Lukáš  Bárta
15. 5. 2002 Týden a Instinkt: jedna líheň, nesrovnatelná úroveň Daniela  Pilařová
15. 5. 2002 Úpadek dobrých mravů v Radiu Svobodná Evropa Karel  Mašita
14. 5. 2002 Fukuyama: Zničí věda lidstvo?
14. 5. 2002 Historikové proti znásilňování dějin Jaroslav  Pánek, Jiří  Pešek
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů