20. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 5. 2002

O rozdílech mezi Čechy narozenými v Americe a Čechy z ČR

Publikujeme několik poznámek o konferenci "Česká republika a čeští Američané - vzájemná pouta, společné partnerství" kterou uspořádalo v sobotu 18.5. české velvyslanectví ve Washingtonu. Jan Krondl si na této konferenci povšiml toho, co vidí jako dosti podstatné rozdíly mezi Američany českého původu a "krajany" ze současných Čech.

Konference byla rozdelena do 3 sekci -- "Politika, lobbovani a media", "Kultura a vzdelani" a "Podnikani a obchod".

Musim rici, ze konference byla z meho pohledu VELMI zajimava. Uvadim hlavni body, ktere mne zaujaly:

1. Bylo videt uplne jasny, do oci bijici rozdil, mezi Americany, kteri neco delaji "pro ceskou vec", a pravymi "krajany", co se jeste narodili doma. Ray Snokhous a dalsi pan z Texasu napriklad hovorili o Ceskem kulturnim stredisku v Houstonu a -- jen tak, mezi reci -- uvedli, ze na ne vybrali $4.5 milionu. [Jak jsem se dozvedel behem prestavky, jiny program -- CEFT (ceska vzdelavaci nadace v Texase) vybrala $1 milion na studentska stipendia.]

Dan Baldwin, reditel "Narodniho ceskeho a slovenskeho Muzea a Knihovny" [NCSML] v Cedar Rapids, hovoril o praci teto instituce, pri jejimz otevreni se se v roce 1995 sesli 3 prezidenti: Havel, Kovac a Clinton. Na stavbu a otevreni vybrali $3.1 milionu.

Milton Cerny, predseda American Friends of the Czech Republic [AFoCR], hovoril o pomniku T.G.M. ve Washingtonu, jehoz vybudovani tato organizace "iniciovala", jak potvrdil velvyslanec Martin Palous. Na vybudovani pomniku a upravu parciku okolo chysta AFoCR vybrat $500,000, mimo to jeste zrizuji nadacni fond na podporu stipendii pro studenty z CR, kteri chteji studovat v USA, ve vysi $500,000..

Co se tyce krajanu, ti si stezovali ceske VLADE, ze ONA ma pro ne udelat to a to. Napriklad -- jeden ze zastupcu Spolecnosti pro vedy a umeni [SVU], napominal vladu, ze nesehnala dostatek prednasejicich na JEJICH konferenci, ktera ma byt poradana v cervnu v Plzni.

2. Americane jaksi jemne, opatrne ukazovali ruznym pesimistum z rad krajanu, ze prece MUZEME radu veci delat sami, ze se nemusime ve vsem vsudy spolehat na vladu. Zmineny Ray Snokhous napriklad nadsene volal: "Propagujte ceske vyrobky sami. Reknete farmarum: "Znate traktor Zetor ? [Uvedl, ze je mezi znalci v USA velice oblibeny.] Znate piano Petroff ? [uvedl, ze si je sami poridili domu]".

3. Americane se take jemne snazili otevrit krajanum oci k tomu, ze cinnost krajanskych organizaci nemusi byt ryze "etnicka". Napriklad: "Kdyz poradate nejaky svuj festival, pozvete tam take Americany, propagujte ceskou kulturu, vsak ono je to zaujme".

Mistopredseda AFoCR, Michael Rokos, rekl: "Duvod, proc se nejmenujeme 'Cesko-americti pratele CR, ale 'Americti pratele CR', je ten, ze pri tom prvnim nazvu bychom moc penez neziskali. Nam je jedno, jestli ten clovek, ktery nas podporuje, je Cech, hlavne, ze nam da tech $35 [za clenstvi]."3. Americane se take jemne snazili otevrit krajanum oci k v tomu, ze cinnost krajanskych organizaci nemusi byt ryze "etnicka". Napriklad: "Kdyz poradate nejaky svuj festival, pozvete tam take Americany, propagujte ceskou kulturu, vsak ono je to zaujme".

4. Zajimave bylo, ze se hodne hovorilo o spatne "image", kterou cely cesky narod [pripadne take slovensky narod] udajne v Americe ma, diky tomu, ze nebojoval [jako celek] od Bile Hory. Zejmena v deniku Washington Post se udajne objevily clanky v tom smyslu.

Zde se opet zajimave projevil rozdil mezi Americany a krajany. Zatimco krajane napominali velvyslance, ze by ON jako vladni zastupce mel na takove clanky reagovat dopisem do prislusneho media, Americane uvadeli priklady, kdy oni SAMI reagovali -- a "prekvapive jim jejich dopis otiskli".

5. Velkou vyjimkou na krajanske strane jsou tradicne podnikatele, kteri jsou proste ZVYKLI samostatne jednat a zastavat se zajmu svych a sveho naroda sami. Napriklad Peter Raffaeli, honorarni konzul z Filadelfie, uvedl nekolik prikladu, kdy nekam napsal a jeho dopis byl otisten, v jednom pripade dokonce senator Spector odpovedel hromadnym dopisem cesko-americkym organizacim, aby vysvetlil svuj postoj proti rozsirovani NATO.

6. V sekci o podnikani a obchodu vyslo najevo hlavne to, ze CR si vede velmi dobre v ziskavani investic (napr. Hollywood jiz pry prispel svoji aktivitou CR $200 milionu), ale stale pomerne spatne v pronikani na trh USA. Duvodem je jednak "skryta" resktriktivni politika Ameriky (napriklad trolejbusy dovazene do San Francisca musi obsahovat minimalne 60% Pennsylvanske oceli...), druhym duvodem ale je nespolehlive jednani podnikatelu i vladnich uradu z ceske strany -- neplneni ustnich dohod, nevraceni telefonnich vzkazu, atd., jimz jsou uz Cesi povestni.

Co se tyce me kratke poznamky, nemusel jsem se obavat, ze by na mne v sekci o kulture nedosla rada, i kdyz jsem se zapsal do seznamu diskutujicich az na poslednim miste. Generalni konzul Gandalovic, ktery byl moderatorem teto sekce, jiz predem oznamil: "Mame tu hlavniho odpurce [prodeje Narodni Budovy v New Yorku CR], pana Krondla. Je tu take pan Pokorny, predseda BBLA [krajanske organizace, ktera loni Budovu prodala vlade za $1], mela by tedy byt zajimava debata".

Nevim, proc mi tu cest udelal, nikdo jiny behem cele konference nebyl takhle "vypichnuty".

Rekl jsem, ze "Zrejme hlavnim tematem konference je 'revitalizace cesko-americke komunity'. Jak rekl. pan velvyslanec, potrebujeme hlavne 'dobre priklady'. Nuze ty mame -- viz to, co delaji v Texasu, Muzeum a Knihovna v Cedar Rapids, a samozrejme AFoCR." Zvlaste jsem upozornil na webovou stranku AFoCR -- http://www.afocr.org -- a zeptal se, proc treba takovou webovou stranku nema BBLA, donedavna vlastnik Narodni Budovy.

Zadna odpoved nenasledovala, zadna debata nebyla.


Konference byla rozhodne prinosem -- ovsem jen pro toho, kdo se nad jejim prubehem skutecne zamysli. Nezbyva nez doufat, ze se ceska vlada konecne probudi a zacne podporovat modernizaci krajanske cinnosti podle vzoru, ktere nam v bohate mire poskytuji Americane.

                 
Obsah vydání       20. 5. 2002
20. 5. 2002 Kancelář prezidenta republiky zakázala část výstavy na Pražském hradě! Fabiano  Golgo
20. 5. 2002 MFD a princip: Novinář nikdy nepodlézá mocným Jan  Čulík
20. 5. 2002 Chlapi sobě Jan  Čulík
20. 5. 2002 Bush v soukromí "absolutně zuřil", že ho kritizovali
18. 5. 2002 "Amerika se obrátila proti Bushovi"
17. 5. 2002 Bush se veřejně bránil před nařčením, že proti útokům z 11. září efektivně nezasáhl
20. 5. 2002 Americký viceprezident Cheney předpovídá nový útok, ČTK je z toho na větvi Jan  Čulík
17. 5. 2002 Reportér BBC: Bushova vláda neumí reagovat na tvrdé otázky
20. 5. 2002 O autorském čtení, propagandě a profesionalitě Martin  Pilař
20. 5. 2002 Vedení Moravského jihu: osloveno k prodeji novin Daniela  Pilařová
19. 5. 2002 Lampárne za stovky miliónov Lubomír  Sedláčik
20. 5. 2002 O rozdílech mezi Čechy narozenými v Americe a Čechy z ČR Jan  Krondl
20. 5. 2002 Snad příští volby Karel  Mašita
19. 5. 2002 "Úřad Prahy 6 se rozhodl zlikvidovat Medáky"
19. 5. 2002 Čurání do umývadla (z pohledu feng-šui) Darius  Nosreti
20. 5. 2002 CME: "Jednatel ČNTS nebyl změněn ve prospěch CET 21, jak tvrdí Železný"
17. 5. 2002 Proč dělají BL reklamu politické agitaci Michala Viewegha? Jan  Paul
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
19. 5. 2002 Univerzita ve Florencii hledá postgraduanta se znalostí médií ve střední Evropě
17. 5. 2002 Glasgow University hledá politologa/ekonoma - odborníka na střední Evropu po r. 1989
16. 5. 2002 Chcete učit politologii ve Švédsku?
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů
17. 5. 2002 Moderátor zpráv Dan Rather z CBS: po 11. září přestala americká média dávat Bushovi tvrdé otázky