5. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 8. 2002

Czechtek 2002 - zpráva z festivalu

Czechtek 2002
mezinárodní technofestival, Andělka u obce Višňová na Frýdlantsku, Česká republika

Začínají vznikat kulturní akce nové generace - technoparty. Konají se jak jednonoční koncerty, tak i několikadenní festivaly. Mezi mladými lidmi je nejvyhlášenějším festivalem asi Czechtek. Letos se konal v obci Višňová.

Historie

Kouzlo tohoto festivalu spočívá nejspíš v tom, že jde o veřejně neohlášenou akci, jejíž přesné místo konání se zveřejňuje až těsně před jejím začátkem. Celé účastnictvo se svolává pomocí mobilů naprosto v tichosti. Jde o mezinárodní akci (objevují se DJ's z Francie, Nizozemí i Čech), která má už dlouhou tradici.

První festival tohoto druhu v České republice se konal v roce 1994, nejmenoval se však Czechtek, ale Hostomice, a byl iniciován sound systémem Spiral Tribe, který je jakousi legendou ve free techno hnutí. Na tomto prvním festivalu se sešlo nekolik stovek lidí, dlouho před tím, než se techno stalo masovou záležitostí...

Název byl odvozen od malé vesničky, v blízkosti které byla tato několikadenní technoakce uspořádána. V Hostomicích se pak konala ještě příští roky (1994-1996). Tamní obyvatelé však protestovali proti hluku, a proto se zasadili o to, že se další, čtvrtý ročník již na stejném místě konat nemohl.

Technobouře se přemístila jen necelých 15 km daleko do Staré Hutě u Dobříše. I zde se udržela pouze dvě sezóny (1997, 1998). Ani tady totiž nebyli obyvatelé vstřícní k rámusu, který se několik dní nepřetržitě linul z kopce nad Hutí.

Postupně se na těchto festivalech začala objevovat policejní auta, která hlídkovala mezi technaři, i hlídky dopravní policie, které legitimovaly každého, kdo si to namířil na kopec.

Byla to předzvěst věcí příštích. Další ročníky se pak konaly v Mimoni (1999), v Lipnici (2000) a u Doks (2001). Tyto festivaly zaznamenala už i média. Tyto poslední ročníky se už jmenovaly Czechtek.

Je otázkou, proč se v médiích začalo mluvit až o posledních třech ročnících Czechteku. V letech 1996 až 1998 nebylo ještě techno tak rozšířené a festival byl dřív daleko méně masovou záležitostí. S větším množstvím lidí však nepřišla pouze medializace, ale také daleko větší nepořádek, se kterým si "organizátoři" posledních ročníků nedovedli poradit. Varovné upozorňování médií, že se na Czechteku nedodržují hygienické předpisy a že účastníci ničí přírodu, přispělo k tomu, že se na festivalu v Doksech (v roce 2001) objevily první suché záchody a o odpadky se postaraly skupiny lidí kolem DJ's, sdružení v tzv. sound systémech.

Navzdory této negativní reklamě, která se táhla už od ročníku v Mimoni, se však docílilo spíš výsledku opačného. Czechtek je stále více žádaný. Návštěvnost roste a ke stálému publiku se připojuje další generace mladistvých. Důvodů je několik. Nejen, že se tato akce odehrává většinou v přírodě pod širým nebem, daleko od ruchu měst, a představuje tak přijemné vybočení z životního stereotypu, ale dá se svým způsobem brát i jako protiklad komerčního showbusinessu, který dnes zahlcuje lidskou mysl od dětských let. Drogy jsou na této akci brány spíš jako podpůrný prostředek, jejichž užívání je stejně nárazové jako Czechtek. Posledním, ale hlavním důvodem je hudba přinášející absolutní taneční odvázanost, a tím paradoxně i uvolněnost.

Organizáoři pro účastníky vytvořili i etiketu:

Pamatuj, že nejsi jen účastník (návštěvník), ale vstupem na teknival se stáváš jeho součástí/jeho tvořitelem.

To, co s sebou přivezeš na teknival, si také odvez, týká se to hlavně odpadu po tvém taboření a pobytu na teknivale. Nemůžeš-li, dej odpad do pytle (který ti jistě na některém z barů věnuí). Pokud opravdu neseženeš pytel, zkus dát všechen odpad na jednu hromadu, ať ti, co budou uklízet zbytek, mají méně práce. Co není tvoje a není to odpad, raději neodvážej!

V poslední době se na různých akcích stalo, že někdo někomu něco ukradl. Lidi, přemejšlejte! Příště se to může stát i vám! UKRÁST DJovi desky je, jako mu uříznout ruce!!! Z čeho vám pak bude pouštět to, co máte rádi? Desky nejsou zadarmo. Trochu tolerance a solidárnosti. Co takhle ukázat světu, že to jde i bez šaten a hlídačů?

Snaž se neomezovat ostatní. I oni se budou snažit o totéž. Pokud chceš brát drogy, neptej se ostatních, zda ti je mohou sehnat. Opravdu nejsou všichni usmívajíí se a tančící lidé dealeři drog. Když už si drogu opatříš a rozhodneš se ji aplikovat, snaž se kotrolovat sve stavy. Není třeba úplně vhodné vyprávět své pocity na drogách všem lidem okolo, zvláště mají-li kameru a říkaji-li, že jsou od televize.

Zvuk je pro vsechny, snaha o zabrání "nejlepšího" místa je dosti sobecká. Tancováním těsně u beden sice ucejtíš basy, ale z celkového zvuku uslyšíš (ucejtíš) jen ty basy. Ne kažá reprobedna je dělána na poslech z bezprostřední blízkosti. Může se stát, že druhý den neuslyšíš anebo ti bude přinejmenším pískat v uších. Zkus si někdy poslechnout celou aparaturu z větší vzdálenosti, možná najdeš rozdíl, jestli ne, asi už máš ty uši zničené.

redakčně kráceno

Den a noc na teknivalu

Z Prahy jsme vyjeli po obědě, vědomi si toho, že ve dne se spí a v noci tancuje. Brali jsme i stopaře, na kterých bylo vidět, že míří tam, co i my....

První známky "zakázané" aktivity byly patrné hned za Frýdlantem. Ač bylo ráno, počet automobilů houstl přímo úměrně vzdálenosti od města. Počet pěších se zvětšoval až tak pět kilometrů od Andělky. Auta všech značek, plná lidí parkovala po volných místech podél silnice, na polních cestách i podél obcí.

Doprvní policisty jsem litoval. Nemohli zastavit všechny ty bizarní vozy, které se sjížděly na nedalekou louku. Nemohli nic, protože by způsobili chaos. A tak jen stáli a kontrolovali, jestli některé auto nejede od jedné krajnice k druhé, což by nasvědčovalo u řidiče požití většího množství marihuany či alkoholu. Vybrali přes stočtyřicet tisíc korun na pokutách. Přes to všechno se stala jen jediná dopravní nehoda... A jedno auto (sic!) zastavili už na hranicích s marihuanou a lysohlávkami. Psali o tom ve všech novinách... :)))

Problém s průjezdem mezi divoce parkujícími auty měla záchranka. Naštěstí se nikomu nic opravdu vážného nestalo. O ní noviny nepsaly...

A jak už řekl kdysi ministr vnitra Gross, když jednomu antiglobalizačnímu aktivistovi vyrazili čeští policisté zuby, je přece jedno, jak se věci stanou, důležité je, jak o nich referují média...

Šifra 23 nalepená na dopravní značce s nápisem ANDĚLKA neoznačovala číslo silnice nebo počet kilometrů, ale je magickým číslem novodobých kočovníků - freetechnařů - něco jako 666 pro satanisty... Do poslední chvíle nikdo nevěděl, kde nový teknival bude. Pouze několik hodin před jeho začátkem začal fungovat mobilní telefon, na kterém hlas ze záznamníku v češtině a angličtině oznamoval lokalitu. Zkuste uhlídat čtyřicet takových podobných lokalit po celé republice... Vůči globalizujícímu se systému moci byl uplatněn systém jiný, i když také - a naštěstí také - globální. Globalizace komunikace, globalizace tajných znamení, globalizace zájmů, vzájemnosti, solidarity.

Nad decentralizovaným komunikačním systémem a společnou vůlí nelze zvítězit centralizovanými nástroji byrokracie. Nic už nelze zakázat, ničemu už nelze zabránit, lze jen sloužit. Lidem. Platí to pro ministry, stejně jako pro starosty. Starostku Višňové Marii Matuškovou i její obyvatele nutno ocenit za toleranci a porozumění.

I to je poselství cedule s názvem obce Andělka.

Z mnoha snímků a vzpomínek zbyly spíše jen pocity. Barvy světla a zvuků. Lidé chyběli a ve tmě se míjející ruce patřily samy sobě. Porcelánové figurky, otáčející se podle dunivých zvonů Chrámu. Zvony ve věžích Nové uniformity. Odlišit se za cenu unifikace pocitů, rytmického sdílení události, času i prostoru. Sirény voodoo Nového věku. Zvuky z hlubin zmateně tlukoucího srdce. Bizarní svět nových technologií vytesaných sbíječkami do skal. Stany nomádů a ržání jejich benzínových ořů. Sladká vůně marihuany mísící se s prachem Země udusané kopyty stád.

Teplý žrádlo a studenej chlast. Jointy balené ve světlech automobilů. Lidé spící tam, kam zrovna došli. Tma přerušovaná stroboskopy a reflektory. Patnáct tisíc lidí na jedné louce. Všechny rytmy prolnuté v kakofonii hluku slyšeného ještě ve vesnici vzdálené osm kilometrů. Nervózní hlouček policistů. Ještě nervóznější tajní. Jinak všichni lidé plní pohody.

Potkávám se znovu s hodinami té noci a nevím, kde jsem to vlastně byl. A možná je to jedno. Byl jsem tam. Uvnitř. V Babylónu. Ve středu Země.

Potřebujete mít na svém tričku napsáno WARNER HOME, SONY MUSIC, VERSACE či ARMANI? Anebo nahradíte parfémy vonnými tyčinkami a drahé svršky méně drahými? Globalizované audiokazety alternativními MP3 z nekomerčních distribucí? V obou případech jedny přátele získáte, druhé ztratíte (OSA, celníky ap. :))). Jiný kraj, jiný mrav a současně i jiný životní styl...

Nic si z toho nedělejte, i v batikované bavlně koupené na technopárty můžete být krásní - a navíc SVÍ. Bílá je přece tak fádní...

Hudba (pokud se tak dá nazvat - a já jsem tolerantní, i když jsem vždy poslouchal spíš jazz a bigbeat) byla kolem nás po celý den i noc. Odjížděli jsme kolem páté hodiny ranní a Czechtek vypadal zdálky jako stavba velkého supermarketu na zelené louce :))). I ty zvuky, co slábly, byly podobné. Věřím, že slib dodatečné šetrnosti k životnímu prostředí organizátoři a jejich přátelé splnili, stejně jako minulý rok.

Starostka obce Višňová Marie Matušková se pro ČT1 vysílaném živě v pořadu Dobré ráno s ČT vyjádřila optimisticky a tolerantně. Prohlásila, že zpravodajství TV Nova okolo Czechteku 2002 je neobjektivní a přehnaně zkreslené. Otevřeně řekla, že v 90% případů se mezi návštěvníky akce jedná pouze o mladé lidi jedoucí za zábavou, kteří nechtějí dělat problémy a ani je nevyhledávají a komunikace s nimi je na velmi dobré a přátelské úrovni. Dále sdělila, že otevřená komunikace a pokus o pochopení této komunity je rozhodně výhodnější alternativa než přímá kritika bez znalosti faktů. Patří jí za to dík, neboť mediální obraz teknivalů byl v minulých letech pokřiven optikou protiextremistických složek policie.

Technomaratón Czechteku skončil ve středu 31. 7.

Odkazy
MAPA A FOTOGALERIE CzechTeku02

FOTOGALERIE Czechtek 2002 - people
FOTOGALERIE Czechtek 2002 - fire show
FOTOGALERIE Czechtek 2002 - DJ's & systems
FOTOGALERIE Czechtek 2002 - report
FOTOGALERIE Czechtek 2002 - stickers
FOTOGALERIE Czechtek 2002 - inhibited art
Absolventská práce o freeparties

SERVER Free tekno
SERVER HYPNO

MANIFEST skupiny Spiral Tribe (angličtina, čeština)


FOTOGALERIE CzechTek 2002, ale i mnohem víc
FOTOGALERIE CzechTek00 Lipnice
FOTOGALERIE CzechTek99 Kuřivody
FOTOGALERIE Huť99 Stará huť
FOTOGALERIE Čarodejnice 98
FOTOGALERIE Stará huť 98
FOTOGALERIE Hostomice 96

                 
Obsah vydání       5. 8. 2002
5. 8. 2002 Naposledy z Uherského Hradiště: zamyšlení nad českými filmy Jan  Čulík
5. 8. 2002 Autobus pitomců na rajčatech Radek  Mokrý
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
5. 8. 2002 Czechtek 2002 - zpráva z festivalu Štěpán  Kotrba, Arim  Mimory, Ládis  Kylar
5. 8. 2002 Do It Yourself: Techno scéna a ilegální parties
5. 8. 2002 New Age travellers - nomádi nového tisíciletí
5. 8. 2002 Andělé a ďáblové Josef  Veger
5. 8. 2002 Britští řidiči zuří nad navrhovaným zákonem EU pro ochranu cyklistů
4. 8. 2002 Čecha kúpiš - Slováka predáš ? Lubomír  Sedláčik
5. 8. 2002 Na Slovensku platíme za internet dvojnásobne viac ako v Českej republike
5. 8. 2002 Poškodí britská vláda Cambridge University vynucováním autorských práv?
5. 8. 2002 Lauderovy hříchy aneb O čem novináři nepíší Petr  Štěpánek
2. 8. 2002 Z Uherského Hradiště: Formanův Amadeus - stále je to výjimečné, vynikající dílo Jan  Čulík
1. 8. 2002 Uherské Hradiště: Liehmovy Ostře sledované filmy a diskuse kolem nich Jan  Čulík
31. 7. 2002 Organizace Letní filmové školy v Uherském Hradišti se stává chaotičtější Jan  Čulík
29. 7. 2002 Letní filmová škola: většinou vynikající filmy, trochu chaotická organizace Jan  Čulík
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
23. 7. 2002 Chronologický archiv starších vydání Britských listů
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
5. 8. 2002 Monitor Jana Paula : Dělá si Václav Havel z George Bushe legraci? Jan  Paul
5. 8. 2002 Na Slovensku platíme za internet dvojnásobne viac ako v Českej republike   
5. 8. 2002 Andělé a ďáblové Josef  Veger
5. 8. 2002 Naposledy z Uherského Hradiště: zamyšlení nad českými filmy Jan  Čulík
5. 8. 2002 Autobus pitomců na rajčatech Radek  Mokrý
5. 8. 2002 New Age travellers - nomádi nového tisíciletí   
5. 8. 2002 Do It Yourself: Techno scéna a ilegální parties   
5. 8. 2002 Czechtek 2002 - zpráva z festivalu Arim  Mimory, Ládis Kylar, Štěpán Kotrba
2. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Proč Železný nekoupil Chagalla v galerii Miro? Jan  Paul
2. 8. 2002 Z Uherského Hradiště: Formanův Amadeus - stále je to výjimečné, vynikající dílo Jan  Čulík
2. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Železnému se ztratil obraz, aneb mnoho otázek a málo odpovědí Jan  Paul
1. 8. 2002 Internet: Už Slovensko predbehla aj India Lubomír  Sedláčik

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2002 Czechtek 2002 - zpráva z festivalu Arim  Mimory, Ládis Kylar, Štěpán Kotrba
23. 7. 2002 V Americe byli odsouzeni novináři za trestný čin pomluvy   
18. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí"? Lubomír  Sedláčik, Jan Čulík
16. 7. 2002 Velká Británie: spravedlnost v konfliktu se svobodou projevu   
11. 7. 2002 Doživotí dealerům drog - všech? Štěpán  Kotrba
9. 7. 2002 Svoboda slova: Jak chtěli američtí akcionáři cenzurovat britský list The Daily Mirror   
19. 6. 2002 Britská vláda nebude zavádět "chartu pro čmuchaly"   
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová, Bernard Weiner
5. 6. 2002 Proč nikdo nemá rád novináře (aneb jsou média vymknuta z kloubů)? Miloš  Čermák
20. 5. 2002 Chlapi sobě Jan  Čulík
29. 4. 2002 Konec českého tisku - v druhém vydání, tentokráte bez otazníku Jan  Čulík

Globalizace RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2002 Czechtek 2002 - zpráva z festivalu Štěpán  Kotrba
5. 8. 2002 Do It Yourself: Techno scéna a ilegální parties   
5. 8. 2002 New Age travellers - nomádi nového tisíciletí   
5. 8. 2002 Czechtek 2002 - zpráva z festivalu Arim  Mimory, Ládis Kylar
24. 6. 2002 Povídka: Dva intelektuálové Petr  Studený
19. 6. 2002 Joseph Stiglitz: "Globalizace nepřinese chudším zemím bohatství"   
18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček
30. 5. 2002 Pim Fortuyn: Že by Holanďané byli nyní extrémní pravičáci? To snad ne... Fabiano  Golgo
26. 4. 2002 1000 let Budyšína - historie a současnost Lužice Štěpán  Kotrba
26. 4. 2002 Spor o Abraháma - co Židy, křesťany a muslimy rozděluje a co je spojuje Stanislav  Heczko
26. 4. 2002 Bezdomovectví v zrcadle Všeobecné deklarace lidských práv Jaroslav  Jirušek
23. 4. 2002 Může být Le Pen francouzským prezidentem? Josef  Brož
2. 4. 2002 Společnost minus stát? Pavel  Sirůček
2. 4. 2002 RRTV chce "regulovat internet" Štěpán  Kotrba

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2002 Czechtek 2002 - zpráva z festivalu Arim  Mimory, Ládis Kylar, Štěpán Kotrba
5. 8. 2002 Do It Yourself: Techno scéna a ilegální parties   
5. 8. 2002 New Age travellers - nomádi nového tisíciletí   
22. 11. 2001 Temné stránky evropského rozumu Przemyslaw  Wielgosz