20. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 9. 2002

Programovým komorníkům v České televizi

Vítězslav Čížek
Když se v pozdním jaru všude inzerovala vznikající Komora programových pracovníků (dále jen KPP), odpověděl jsem na nabídku, že jsem si dost užil doby rudých řidičáků a zdá se mi krajně nevkusné, abych kvůli průměrnému redaktorskému platu musel být členem nějakého spolku. To jste ještě posílali maily kolem zeměkoule. A jako vždy jsem našel nějaká jména, vedle nichž bych se nepodepsal ani na hajzlpapír, natož pod manifest. Teď jsem jako nečlen dostal forwardem informaci o valné hromadě 1.října s dojemnou výzvou, aby se laskavě přihlásili ti, kdo byli "vyreorganizováni". A vůbec, aby lidi posílali podněty. Činím tak tedy nikým nežádán a jako nečlen KPP necítím závazek považovat svou úvahu za interní materiál a dám ji přečíst, komu uznám za vhodné. Už proto, abyste si nemysleli, že mluvíte za všechny z branže.

Jestli tomu dobře rozumím, KPP oficiálně funguje od 12. června 2002. A zdá se mi velice podivné, že žádný reprezentant komory nebyl schopen (nebo ochoten?) před hromadným rozjezdem na prázdniny oficiálně požádat restrukturalizátory o seznam vyhozených a ptát se po důvodech. A vůbec nechat si ukázat onu reorganizaci, kterou byly zdůvodněny výpovědi. On totiž žádný takový elaborát neexistuje. Aspoň ne pro 3. patro v Rohlíku, tedy CPDV (Centrum publicistiky, dokumentu a vzdělávání), šéfproducent ing. Damián Kaušitz - šéfdramaturg mgr. Rudolf Růžička.

Tvůrčí skupina Karla Hynie (TS 14) byla rozmetána 21. června v pravé poledne (pátek), a to jako blesk z čistého nebe, aniž by její šéf byl nějak předem šetrně zpraven. Málem jsme pro něj volali záchranku, jaký utrpěl šok. Nevykládejte, že jste o tom nikdo nevěděli. A že vám není jasné, že šlo o odstranění konkurence.

Vyrazit Karla Hynie přímo si netroufli, tak mu aspoň zlikvidovali mančaft v naději, že se naštve a uražen práskne dveřmi sám. Nikdo jste si nevšimli, že oproti předběžnému oznámení o zrušení našich míst jsme nedostali oficiální výpovědi k 30.9., nýbrž k 31.7.? Že nás po naléhání, abychom až do konce plnili své úkoly, okradli o dva placené měsíce? Že koncem července personalistky odchytávaly lidi, aby jim neutekli na dovolenou, neb se to najednou muselo stihnout? Že z celého patra jsme se vzepřeli patrně jen dva, kolegyně Hana Palcová a já, a výpovědi odmítli převzít jako nedostatečně zdůvodněné (pročež si personalistky vzájemně písemně dosvědčily, že dokumenty považují za doručené, a takto své konání odůvodňujíce, hodily nám je na stůl a spěchaly stíhat další oběti), to už máte právo nevědět.

Ale nemohli jste nevnímat atmosféru, která se tu rozhostila. Nevšimnout si, že když na někoho zahlaholíte na chodbě, ten druhý se napřed opatrně rozhlédne, jestli nepřítel nenaslouchá. Nepoložili jste si otázku, co se to děje s hrdou institucí, když nedávno v příloze Lidových novin i prominenti někdejší tzv. revoluce přiznali strach?

Milánkové, já jsem tu po dvaatřiceti letech znovu zažil normalizaci. Stejné klima, jako když na jaře 1970 před maturitou v rodném okresním městě mi tátu vyhazovali z práce, spousta lidí raději přecházela na druhý chodník, aby si nezadali, občas přišel nějaký ten anonym (i kvůli školnímu časopisu, který jsem spoluvydával a tiskl u táty v práci na ormigu). A on byl jediný, z celé Jihlavy patrně jediný, kdo na prověrkách praštil červenou legitimací o stůl a poslal je kamsi (nahrazen vulgární výraz, pozn. red.)

Všichni ostatní osmašedesátníci se kroutili, plazili a smlouvali. Tohle se dělo i tady a teď! A uvědomiv si, že na celém dokumentaristickém patře jsme se patrně jen dva (jeden nevypovězený kolega zhnusen stavem věcí dal výpověď sám) postavili proti těmto estébácko-normalizačním praktikám a nesmlouvali, jsem možná přežil infarkt. Doktor mě chtěl uklidit do lázní, ale musel jsem ho ukecat, ať do mě něco napumpuje, poněvadž jsem potřeboval začít shánět práci. Když spočítám celou tu šaškárnu s pohovory a projekty a co to stálo nervů, tak suma sumarum Kaušitz a Růžička mi ukradli půl roku života. A zdaleka nejen mně.

A co na to slavná KPP? Nic. Držela hubu. Totální neschopnost, nebo číhání za bukem? Dovolte malé extempore. Když mě před lety Karel Hynie přijímal do své skupiny, dal mi několik užitečných rad. Jedna z nich byla: "Z podnikovýho pavouka nic nevykoukáš. Musíš mít přehled, kdo s kým chlastá a kdo s kým šoustá, abys pochopil, jak takovej kolos funguje."

To mi vytanulo na mysli, když se tak trošku něco šustlo v zákulisí. Pár neurčitých telefonátů, koho že vlastně už vyrazili, a jiné oťukávání. A taky jakési rádoby konspirativní poposedávání na střídačku v restaurantu. Takový malý piklíček. Dovolím si ho definovat jako pokus o vymítání Balvína Šternem. Každý trochu zorientovaný ví, že je to stejné, jako kdyby Čuka vystřídal jeho nerozlučný přítel Gek.

Dále: můžete mi někdo vysvětlit, čím je v této dramatické chvíli důležitý pohled externího producenta na spolupráci s ČT, že jste mu zadali úvodní referát pro valnou hromadu? Vy vážně čekáte od pana Štingla, blízkého kamaráda ing. Kaušitze, jiné než pochvalné slovo k restrukturalizaci? A sestavovat v polovině září seznam těch, "pro které se v rámci restrukturalizace nenašlo místo" (už v červnu - pozn. aut.), nechce se vám náhodou při pohledu do zrcadla blejt? A to nemluvím o mediální blokaci.

Nikdo jste při četbě novin nepostrádal aspoň zmínku o tom, co se u nás děje? Podle důvěryhodného nejmenovaného zdroje, jak se rádo říká, slovutná kritička celostátního deníku byvši zkraje srpna otázána, proč o dění v ČT ještě nic nenapsala, odpověděla: "Vždyť já o tom nic nevím". Toto pojednání jistě jednou doputuje až k ní a ona se pozná. Takže, milostivá, snad abyste vrátila novinářskou legitimaci a postavila se ke škopku.

Já jsem z toho všeho pochopil, co jsem tušil od počátku. Že KPP je jen další spolek čekatelů na funkce, a řekl bych poněkud druhořadých. Co chcete řešit 1. října, v den, kdy většina vyhozených bude na tzv. překážce a zřejmě nám na ten poslední měsíc oficiální zaměstnanosti zablokujou karty a třeba ani nebudeme mít přístup do budov ČT? Přeji vám, abyste úspěšně a bez obstrukcí dovolili zbývající členy výboru. A dám vám taky jednu radu: až bude všechno v cajku dle litery stanov, aby to bylo směroplatné, tak se rychlostí kulového blesku rozpusťte. To je jediná rozumná věc, kterou s křížkem po funuse ještě můžete udělat.

V Praze 19. září 2002

Vítězslav Čížek

bývalý redaktor bývalé TS Karla Hynie

Co jste právě přečetli, to prosím není žádný plk do chatu. Je to autorské dílo a já svoluji k jeho otištění bez nároku na honorář, ovšem pouze celého textu bez jakýchkoli zásahů. Já česky umím, po mně nikdo nic opravovat nemusí. V případě jakékoli manipulace s textem jako je vytrhávání vět ze souvislostí, krácení, komolení, cenzurování apod. se budu domáhat nápravy dle autorského zákona.

Vítězslav Čížek v. r.

                 
Obsah vydání       20. 9. 2002
22. 9. 2002 Slovenské voľby 2002 : Štandardizácia alebo z núdze cnosť? Lubomír  Sedláčik
20. 9. 2002 Američané, to není Bílý dům:
11.9. o rok později, tady i tam
Fabiano  Golgo
21. 9. 2002 Technické potíže
20. 9. 2002 V Ostravě pokračuje odsun romského obyvatelstva do ghet Darius  Nosreti
20. 9. 2002 MEF Holding uhradila Železného dluh - Zaplatil Železný daně z daru MEF Holding?
20. 9. 2002 Odbory ke krizové dopravní situaci v Praze
20. 9. 2002 Debata v Americe: Jsou Spojené státy nové římské impérium?
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat
20. 9. 2002 Opoziční smlouva o pozice Štěpán  Kotrba
20. 9. 2002 Programovým komorníkům v České televizi Vítězslav  Čížek
19. 9. 2002 Budou se za rok za dva i ve Washingtonu před Masarykovým pomníkem válet ohryzky? Jaroslava  Čajová
20. 9. 2002 Pomníky mezi námi Marcela  Hutarová
19. 9. 2002 Atentát - operace Anthropoid - Pomůže někdo z čtenářů Britských listů?
20. 9. 2002 České vysílání Rádia Svobodná Evropa končí Štěpán  Kotrba
20. 9. 2002 Špidla proti Marvanové: obyčejný fašismus Jan  Mayer
19. 9. 2002 Ftaláty stále ohrožují pacienty
19. 9. 2002 Křesťané a socialismus Giulio  Girardi
19. 9. 2002 Poklad na Stříbrném jezeře, aneb otázka cti Jaroslav  Pour
18. 9. 2002 Severní Korea unášela japonské občany
18. 9. 2002 Historik Eric Hobsbawm - v osmdesáti pěti letech dál komunistou?

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2002 Slovenské voľby 2002 : Štandardizácia alebo z núdze cnosť? Lubomír  Sedláčik
22. 9. 2002 MIT se rozhodl zadarmo zpřístupnit všechny své univerzitní kurzy na internetu   
20. 9. 2002 Debata v Americe: Jsou Spojené státy nové římské impérium?   
20. 9. 2002 Američané, to není Bílý dům:
11.9. o rok později, tady i tam
Fabiano  Golgo
20. 9. 2002 V Ostravě pokračuje odsun romského obyvatelstva do ghet Darius  Nosreti
20. 9. 2002 Programovým komorníkům v České televizi Vítězslav  Čížek
19. 9. 2002 Poklad na Stříbrném jezeře, aneb otázka cti Jaroslav  Pour
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
18. 9. 2002 Historik Eric Hobsbawm - v osmdesáti pěti letech dál komunistou?   
18. 9. 2002 Severní Korea unášela japonské občany   
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
18. 9. 2002 Christopher Reeves obviňuje prezidenta Bushe, že brání výzkumu kmenových buněk   
18. 9. 2002 O dětinskosti a dětech v saku a kravatě Josef  Trnka
18. 9. 2002 Hitler Eugen  Haičman

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Programovým komorníkům v České televizi Vítězslav  Čížek
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky   
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý