1. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 10. 2002

Praha: Radnice městských částí a magistrát škodí veřejnému zájmu

Lákavá hesla o velkém úklidu a přátelsky podávané pravici vypadají opravdu povzbudivě, stejně jako samochvála o "dobré adrese" pod notoricky známým stranickým emblémem. Ovšem jen pro toho, kdo hledí jen na oblepená nároží a lavičky. Pokud se podíváte na skutky těch, kdo se dnes stavějí do volitelných póz, otevře se vám dost odlišný obraz.

Vezměme třeba výstavbu velkých administrativních a komerčně administrativních nebo dokonce "polyfunkčních" komplexů v samém centru velkoměsta. Při těchto mohutných záměrech správní úřady i politické reprezentace náhle úplně zapomínají, kdo je zvolil a komu mají sloužit. Najednou se chovají tak, jako by si je velcí nadnárodní investoři najali za účelem hladkého prosazení toho kterého velkorysého budovatelského a především obchodního záměru.

Před několika dny byla v pořadu ČT "Nedej se!" stručně představena historie záměru zástavby parku v Edenu mohutným komplexem "obchodně kulturního centra" firmy Carrefour. Závěr pořadu byl poměrně optimistický. Investor se však nadále snaží za přičinlivé pomoci vedení radnice v Praze 10 i tamního úřednictva tento projekt prosadit, i přes rozsudek Vrchního soudu v Praze. Je zajímavé, že se v minulých letech měnili starostové, jejich podpora velmi spornému a vytrvale prosazovanému projektu je však opravdu kontinuální. Řada nezákonností a zjevný rozpor s veřejným zájmem i prostým rozumem nikoho nezajímá.

Velmi podobné je to s projektem centra "Vysočanská brána" na Balabence (firma Skanska). Zase na úkor parku, za podpory úřednictva i místních politických špiček. Lidé protestují, brání se, úřednictvo posluhuje investorovi a park u rušné křižovatky to má zpečetěné. Na Praze 9 nyní přichází navíc na řadu sporná výstavba na náměstí OSN, provázená opravdu vykutáleným obchodováním radnice s pozemky. Administrativní budovy u rušné křižovatky mají stát opět na úkor parku. Člověka to za chvíli začne nudit, jak se historie opět a stále znova opakuje ve stejném schématu - jen jména aktérů se střídají.

Praha 4 se může pochlubit i přes protesty občanů a právní vady prosazenou budovou Reiffeisen na Budějovickém náměstí. Jde o ošklivou a nevhodnou stavbu v nedostatečné odstupové vzdálenosti od bytového domu. Kousek dál, v Poláčkově ulici se zase Skanska za vydatné podpory radnice snaží vynutit si výstavbu administrativní budovy, jež bude stínit základní škole. V běžných kulturních poměrech by to bylo považováno za nepřijatelné. Zde se však hledají společnými silami možnosti, jak záměr prosadit. Je zbytečné dodávat, že i zde je zatím zeleň. Firma Hochtief právě zahajuje aktivity k prosazení dalšího komerčně administrativního paláce na roku Budějovické třídy a Vyskočilovy ulice v Praze 4.

Kousek dál, na Pankrácké pláni je to zase totéž - jen tentokrát ne na úkor zeleně. Záměrem je vybudovat zde skupinu výškových budov a komerčních staveb.

V historickém centru se vyznamenala opět Reiffeisen - ohyzdné akvárium proti Ullmannově novorenesanční budově České techniky na Karlově náměstí je opravdovou vizitkou kulturnosti stavebníka i radnice v Praze 2 a vedení celého města. Proti tomuto je Tančící dům sympatickým závanem svěží invence a sporný hotel Four Seasons na nábřeží vedle Křižovnického kláštera se jeví jako docela přijatelné zlo. Kéž by nebylo horších!

Ale hrnou se další pohromy: na náměstí Republiky zbude z Josefských kasáren pouze komerčně přebudovaná pohledová kulisa, za kterou má být vybudován mohutný objekt se 4 patry pod zem, dvěma věžemi a s neuvěřitelnou celkovou podlahovou plochou málo pod 125.000 m2. Opět je to radnice na Praze 1, kdo toto veledílo prosazuje. Dokonce záměrně zmařila projednání a schválení regulačního plánu, aby žádné závazné regulační podmínky investora neomezovaly. Drze navíc tvrdí, že víc jak 900 parkovacích stání v samém centru je přínosným řešením. Přitom i dítěti je dnes jasné, že auta je třeba z ulic centra vytlačovat, nikoli je tam lákat! A Rada hl. m. Prahy právě v zájmu této stavby novelizovala závazné obecné technické požadavky na výstavbu v Praze tak, aby bylo možno na výjimku ještě dále zhoršovat již tak nedobré osvětlení a proslunění bytů v sousedních domech (kdo by se zajímal o tuto neuvěřitelnost, ptejte se po zápisu ze schůze Rady z 18.12. 2001, výsledkem je nařízení č. 26/2001 Sb.HMP. Velmi poučné čtení!). Po této novelizaci teprve byla stavba odsouhlasena. Pokud čtete územní rozhodnutí ze září 2002, je to zoufalý výkřik úřednictva (té jeho lepší části) nad vlastní nemohoucnosti tváří v tvář zjevné obludnosti a nad dokonalým selháním mechanismů za ochranu veřejných zájmů.

Čtenář obeznámený s děním v Praze mi zajisté vytkne, že jsem nezmínil megalomanské centrum, jež má vzniknout na Chodově, sporný palác na Těšnově, to, jak nás povodně usvědčily z omylu při zástavbě Rohanského ostrova administrativními paláci a zmíní určitě řadu dalších případů. Bude mít pravdu. Jenže toto má být stručný článek, nikoli nudný výčet stále stejného, vždy znova dokola. Všechny tyto případy mají jedno společné: selhání (často nadmíru ochotné selhání) pražského úřednictva pod pevným politickým vedením volených reprezentantů Pražanů, měnících se ochotně v nadšené agenty stavebních a developerských firem, kšeftující při tom navíc bezohledně s obecním majetkem.

Co říci na závěr? Snad jen toto: š k ů d c e obecného dobrého v o l i t n e b u d u !

V Praze dne 31.10. 2002

Petr Kužvart

environmentální právník a občan Prahy

                 
Obsah vydání       1. 11. 2002
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc
1. 11. 2002 Český ombudsman a vládní Výbor proti mučení: "Veřejné kontroly na policejních služebnách je zapotřebí"
31. 10. 2002 Praha: Radnice městských částí a magistrát škodí veřejnému zájmu Petr  Kužvart
1. 11. 2002 Dezertér Pavel  Sýkora
1. 11. 2002 Anarchistické vnitro před summitem NATO a já Štěpán  Kotrba
31. 10. 2002 Monitor Jana Paula: Rafani a míra mentální svobody Jan  Paul
31. 10. 2002 Svoboda projevu: Pálení černobílé vlajky není přestupek Jan  Šťastný
1. 11. 2002 Dementi: Cyril Svoboda vrtulníkem nepřiletěl
1. 11. 2002 Jak lidé píší Saddámu Husajnovi
31. 10. 2002 Čeština bude oficiálním jazykem EU
31. 10. 2002 Britové nechtějí v televizním zpravodajství celebrity ani politiky
30. 10. 2002 Historie Literárek: zápas o morálku, integritu a slušnost Jan  Čulík
31. 10. 2002 Ztracený lesk a bída reálného islámu Zdeněk  Müller
24. 10. 2002 Publikujeme znovu, ministr Němec je zřejmě hluchý: Proč jste v parlamentě tvrdil nepravdu, pane ministře?
25. 10. 2002 Czech Film: A Regeneration
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
1. 11. 2002 Dezertér Pavel  Sýkora
1. 11. 2002 Anarchistické vnitro před summitem NATO a já Štěpán  Kotrba
1. 11. 2002 Jak lidé píší Saddámu Husajnovi   
1. 11. 2002 Český ombudsman a vládní Výbor proti mučení: "Veřejné kontroly na policejních služebnách je zapotřebí"   
31. 10. 2002 Praha: Radnice městských částí a magistrát škodí veřejnému zájmu Petr  Kužvart
31. 10. 2002 Monitor Jana Paula: Rafani a míra mentální svobody Jan  Paul
31. 10. 2002 Svoboda projevu: Pálení černobílé vlajky není přestupek Jan  Šťastný
31. 10. 2002 Ztracený lesk a bída reálného islámu Zdeněk  Müller
30. 10. 2002 Proč hájím amerického zabijáka Tomáš  Feřtek
30. 10. 2002 Historie Literárek: zápas o morálku, integritu a slušnost Jan  Čulík
29. 10. 2002 Tribunál EU bude posuzovat Berlusconiho zákon   
29. 10. 2002 Diskredituje Senát, že se do něho dostal trestně stíhaný Železný? Jan  Čulík
29. 10. 2002 Mediální víkend: Terorismus. Senát a senátor Josef  Trnka
29. 10. 2002 Takřka symbolické: selhala koncovka František  Roček